Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Laptop czy komputer stacjonarny ? Co do gier ?

31.10.2011 16:56
Devorels
1
Devorels
66
The Phenomenal One

Laptop czy komputer stacjonarny ? Co do gier ?

w okresie świąt mam zamiar zakupić komputer i tu nasuwa się pytanie , Czy do gier lepszy jest komputer stacjonarny czy poręczny laptop

ponoć na laptop dobry do gier trzeba wydać więcej ja mam 2500zł i nie wiem który z tych sprzętów wybrać

nie wiem też czy wszystkie podzespoły (w razie wymiany) się zmieszczą typu karta graficzna itd.

oczywiście przy laptopie będę miał myszkę i klawiaturę USB

Co polecacie ?

31.10.2011 16:57
kubinho12
2
odpowiedz
kubinho12
117
kubiszubidubi

Konsola+laptop/netbook do pracy biurowej. Jeśli nie to stacjonarny zdecydowanie.

Kupować sprzęt w okresie świąt to idiotyzm.

31.10.2011 16:58
3
odpowiedz
Piotrek.K
203
... broken ...

OCZYWISCIE, ze do gier jest lepszy komp stacjonarny. Chyba, ze chcesz wydac dwa razy wiecej na laptopa to bierz smialo.

A najlepiej to kup konsole - mam, polecam! Do gier wypas :)

31.10.2011 17:00
Romo69
4
odpowiedz
Romo69
58
9900NT

Laptop nie nadaję się do gier. Laptop w cenie 2500zł jest porównywalny z PC za 800zł :P

31.10.2011 17:03
Devorels
5
odpowiedz
Devorels
66
The Phenomenal One

Kupować sprzęt w okresie świąt to idiotyzm.

Niby czemu ?

31.10.2011 17:06
6
odpowiedz
Blackhawk
70
Konsul

Za 2500 kup stacjonarny, w te cenie nie dostaniesz laptopa który będzie w stanie uciągnąć najnowsze gry w sensownych detalach, a jeżeli już uciągnie to problemy z przegrzewaniem itp. gwarantowane. Także jeżeli za dużo nie wyjeżdżasz, nie potrzebujesz komputera zawsze ze sobą to kupuj stacjonarny bez dwóch zdań.

31.10.2011 17:10
7
odpowiedz
sebu9
69
O_o

Za 2,5 tys. nie kupisz laptopa do gier. Spokojnie złożysz natomiast komputer do najnowszych gier. Wypasu nie będzie, ale wszystko spokojnie pójdzie od średnich detali w górę.
Jeśli dużo podróżujesz i potrzebujesz laptopa to kup coś z dolnej półki (internet , praca, filmy etc. - do tego wystarczy laptop za 1500 zł.) a za resztę możesz kupić konsolę (Xboxa bez dysku możesz dostać za około 730 zł). Trzeba tylko przyjąć na klatę, nieco wyższe koszty zakupu gier.

31.10.2011 17:10
8
odpowiedz
zanonimizowany740676
69
Legend

Jeśli nie przemieszczasz się dużo to tylko i wyłącznie stacjonarny

31.10.2011 17:23
kubinho12
9
odpowiedz
kubinho12
117
kubiszubidubi

Devorels - wyższe ceny.

31.10.2011 17:28
10
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Chyba, ze chcesz wydac dwa razy wiecej na laptopa to bierz smialo.
Zależy jeszcze, czy mowa o samej skrzynce, czy o samym zestawie. Bo jeżeli mowa o całym zestawie, czyli dokupując też to, co laptop ma "wbudowane", jak na przykład monitor, głośniki i klawiaturę, to nagle okazuje się, że ceny są porównywalne. Chociaż do stacjonarnego kupimy pewnie większy i lepszy monitor, niż ten z laptopa.
Ale stacjonarny ma jedna, poważną przewagę nad laptopem, jeżeli chodzi o granie. Można go bardzo łatwo rozbudować. W laptopach jest to strasznie ograniczone. W tej chwili w komputerze mam 4 fizyczne dyski twarde. Pokażcie mi laptopa, który to potrafi.
Ale komputer stacjonarny ma też swoje wady. Większe zużycie prądu, więcej miejsca zajmują, są cięższe i trudniej je przenosić. Co się bardziej opłaca zależy od własnych preferencji. Jeżeli jednak komputer ma stać bez przerwy na biurku i w pokoju nie brakuje miejsca, to bez dwóch zdań wybrał bym (i wybrałem) stacjonarny.

31.10.2011 17:29
Devorels
11
odpowiedz
Devorels
66
The Phenomenal One

Chodzi o samą "skrzynkę"

31.10.2011 17:40
Devorels
12
odpowiedz
Devorels
66
The Phenomenal One

A czy w salonach typu Komputronik itp złożą mi komputer (i jaki czas wczesniej musze go zamówić przed odebraniem ?)

31.10.2011 18:08
frer
13
odpowiedz
frer
174
Legend

Po pierwsze, w okresie świąt można się spodziewać najwyższych cen, więc jak już wyżej ktoś wspomniał, kupowanie kompa w tym okresie to jakaś pomyłka. Chyba, że jakieś +200 zeta nie robi różnicy, to nie ma się co przejmować.
Po drugie, brakuje jakiejkolwiek informacji o sposobie użytkowania kompa. Jeśli często gdzieś jeździsz, chcesz korzystać z kompa w podróży lub w oddalonych od siebie miejscach, to laptop jest najsensowniejszym rozwiązaniem. Jeśli natomiast komp przez 95% czasu ma być użytkowany w tej samej lokalizacji stojąc w jednym miejscu, to tylko stacjonarka. Podstawową zaletą i funkcją laptopa ma być mobilność użytkowania tego sprzętu, jeśli jej nie potrzebujesz teraz ani w najbliższej przyszłości, to szkoda zachodu.
Co do gier, to jeśli nie zależy Ci na najwyższych detalach we wszystkich najnowszych produkcjach zapowiadanych na najbliższe 2 lata, to laptopa na którym już pograsz bez większych problemów znajdziesz nawet za 2k. Tylko trzeba umieć szukać, a nie sugerować się np. tym co inni ludzie kupują, bo w 3/4 przypadków kupują shit z dobrym marketingiem.

31.10.2011 19:02
john_himself
14
odpowiedz
john_himself
167
krush, kill n' destroy

Ja już przeżyłem wszystko, taniego lapsa, lapsa do grania, netbooka, słabego desktopa, mocnego desktopa oraz konsole. Święte słowa co wyżej ludziska piszą, sam z doświadczenia wiem, jeżeli nie potrzebujesz mobilności unikaj lapsów, zwłaszcza tych "mocnych". To grzałko-suszarki, z fatalną kulturą pracy, strasznie gorące i głośne, o strasznie krótkim czasie pracy na baterii. A eksploatacja lapsa przy ciągłych temperaturach na pograniczu dopuszczalnego limitu to gwarantowane awarie zazwyczaj po okresie gwarancyjnym (np. u mnie przepalenie układu graficznego, koszta naprawy 800zł + robocizna). Jeżeli nie podróżujesz to tylko stacjonarka.

Natomiast jeżeli podróżujesz to kup konsole + taniego lapsa lub netbooka. Teraz są w sprzedażny fajne torby na konsole gdzie spokojnie upchasz skrzynkę, pady (nawet 2), okablowanie oraz parę gierek a wszystko zajmie nie więcej niż dwie torby od lapsa stojące obok siebie.

Sam mam taką torbę i nie raz ze mną X'ik jeździł po Polsce ;)
http://allegro.pl/wspaniala-torba-do-konsoli-xbox-360-gratis-i1887065348.html

31.10.2011 19:21
wilqu
15
odpowiedz
wilqu
192
Wilk medyczny

Huuuuuh? Myślałem że takie archaiczne poglądy dawno z mody wyszły. Oczywiście że za 2,5 kafla kupisz laptopa do gier ale jak chcesz odpalić wiesmaka na ultra high to zapomnij, większość gier na płynnym medium pójdzie, osobiście uważam że z takich pierdół jak różnica miedzy high a ultra high bla bla bla sie wyrasta, byleby suwaki nie były na low.Przegrzewanie? Zależy jakiego laptopa kupisz, osobiscie przy grach na lapie musiałem uzyc podkładki chłodzącej tylko raz -> AC:Brotherhood na high ale i tak żaru jako takiego w śodku nie było.Ale u mnie liczy się też duża mobilność dlatego juz nigdy w życiu nie kupie pudła, jeśli prowadzisz osiadły a nie koczowniczy tryb życia -> bierz pudło

Forum: Laptop czy komputer stacjonarny ? Co do gier ?