Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Która konsola ma lepsze Exclusive'y ?

18.06.2011 17:19
1
barnej7
165
Senator

(zakladajac, ze rezygnuje z modernizacji kompa)

Xbox

Halo
Gears of War
Dead or Alive 4
Fable
Alan Wake
(juz niedlugo) Witcher 2
Forza
- Metro 2033

PS3

- God of War
- Killzone
- Uncharted
- GT
- Heav Rain (to ostatnie jakoś mnie nie przekonuje do siebie)

Tylko bez fanbojstwa proszę. Większość twierdzi, że pod tym względem PS3 prowadzi, jednak gry na X wydają mi się ciekawsze, moze dlatego, zepolubilem niektore produkcje na starym x?

18.06.2011 17:22
leem230698
2
odpowiedz
leem230698
129
Lewacki Wojownik

Metro i Witcher 2 nie są ekskluziwami. To, że czegoś nie ma na konkurencyjną platformę, nie czyni jej ex' em. Dodatkowo, obydwie te produkcje są na PC' ty. Zapoznaj się dokładniej z pojęciem exclusive, ok?

18.06.2011 17:23
👍
3
odpowiedz
zanonimizowany792186
0
Centurion

Jak chcesz kupić to tylko PS3

4
odpowiedz
Mark24
11
Legend

Po pierwsze:
Fable, Witcher 2, Metro 2033 to nie są exclusivy. Exclusive to gra która wychodzi wyłącznie na jedną platformę. Exclusive znaczy wyłącznie po polsku.

Więc lista powinna wyglądać tak:
Alan Wake czy Heavy Rain
Halo czy Killzone
Forza czy Gran Turismo
‹brak› czy seira God of War
Gears of War czy Resistance
‹brak› czy Uncharted
‹brak czy Infamous
‹brak› czy Motorstorm
‹brak› czy Little Big Planet
itd. z tym, że list exów na X360 jest wyczerpana w 100%, a lista exów na PS3 ledwo napoczęta.

Porównaj sobie screeny, filmiki na youtube i sam podejmij decyzję.

5
odpowiedz
barnej7
165
Senator

Chodziło mi o konsolowe exclusivy, bo nie inwestuję już w kompa i mało mnie obchodzi, że Metro jest na PC.

18.06.2011 17:25
😁
6
odpowiedz
Mark24
11
Legend

"konsolowe exclusivy" wymyślił microsoft - nie ma czegoś takiego. To są multiplatformy, które nie wyszły na PS3.
PS3/Wii też nie kupujesz więc idąc twoim tokiem rozumowania, inwestujac w jedną tylko platformę - wszystkie gry na nią są exclusivami. Ja tu widzę błąd logiczny, microsoft i fanboje twierdzą, że to jest OK :D

Ja mam tylko PS3 i PC-ta. Więc dla mnie np. Dante Inferno to exclusive? bo przecież gra nie wyszła na PC, i mogę ją mieć tylko na PS3.

18.06.2011 17:28
Pizystrat
👍
7
odpowiedz
Pizystrat
127
VictoriaConcordiaCrescit

i, jednak gry na X wydają mi się ciekawsze,

Sam sobie odpowiedziałeś, a ja mogę tylko potwierdzić.

18.06.2011 17:30
😁
8
odpowiedz
Mark24
11
Legend

Pizystrat - nigdy nie miał PS3, posiada X360. Co innego może napisać, jak gier na PS3 nie widział na oczy?

18.06.2011 17:30
Scortch
9
odpowiedz
Scortch
66
call me Hikee

Mimo, że Mark 24 to fanboj jakich mało (bez obrazy), to nie sposób się z nim w tej kwestii nie zgodzić. Xbox ekskluziwami nie stoi i choć zdecydowanie mogą się gry od MS podobać, tak ilościowo biblioteka PS3 miażdży Xboxową, przy tym nie ustępując nic a nic jakością.

[10] Powiedziane troszkę na wyrost, bo ciężko porównywać całe generacje, gdzie różniło się wszystko - od możliwości deweloperów, przez standardy rynku, aż po oczekiwania gawiedzi. Choć nie przeczę, że z grami na PS2 bawiłem się nie nie raz lepiej niż z tymi na current-geny ;)

18.06.2011 17:31
_agEnt_
😊
10
odpowiedz
_agEnt_
105
Tajniak

Prawda jest taka, że najlepsze 'eksluziwy' ma PS2.

18.06.2011 17:31
11
odpowiedz
zanonimizowany737664
16
Konsul

Mark, o Demons Souls zapomniałeś.

18.06.2011 17:33
12
odpowiedz
barnej7
165
Senator

Wiesz.

Kupując konsolę mam zamiar cieszyć się grą a nie tym, że wyszła tylko i wyłącznie na moją konsolę. Jeśli kupię PS3 to mogę żałować, że nie zagram np. w Gears of war, natomiast mając PS3 mogę być bardzo zadowolony dlatego, że pogram sobie w Killzone a nie, że właściciele innych platform tego nie mogą.
Dlatego niewiele mnie obchodzi czy część z tych gier jest na PC, skoro rezygnuję z tej platformy.

Pizystrat
Wydają mi się ciekawsze, bo na X1 grałem w DOA, Halo, Fable itd... a exy z PS3 znam z filmików na yt, może widziałem u kumpla, dlatego nie interesują mnie tak bardzo.

18.06.2011 17:33
13
odpowiedz
zanonimizowany696700
25
Centurion

Jeszcze Dead Nation

18.06.2011 17:34
14
odpowiedz
zanonimizowany795374
1
Chorąży

Ja bym polecał PS3, ponieważ wiele gier z PS2 jest poprawionych graficznie i wychodzi na PS3. Na przykład: God of War Collection, Sly Collection, Ico Collection itp.

18.06.2011 17:47
Szwaroc
15
odpowiedz
Szwaroc
96

nie rozumie tych walk miedzy konsolowcami... mam w dupie ktora konsole wybierze kolega. Ja swoje wybralem i jestem zadowolony

Poogladaj gameplay - jak mozesz pograj u kumpli dojdz do tego co wg Ciebie lepsze
W internecie dzis juz nic ciekawego sie nie dowiesz :)

18.06.2011 17:51
Pizystrat
16
odpowiedz
Pizystrat
127
VictoriaConcordiaCrescit

nigdy nie miał PS3, posiada X360. Co innego może napisać, jak gier na PS3 nie widział na oczy?

Ja tu nie widzę logiki za bardzo w tym co napisałeś. Jeżeli miałby Xboxa 360 to by nie pytał się która konsola ma lepsze exclusive chyba nie?
Zresztą nigdzie nie napisał, że ma Xboxa 360, tylko ze grał na pierwszym Xboxie w parę gier.

Czytaj ze zrozumieniem kolego.

18.06.2011 17:56
17
odpowiedz
zanonimizowany645553
3
Senator

[12] To skoro tak to za przeproszeniem po jaką cholere posługujesz się pojęciem znaczenia którego nie rozumiesz?

Powiem tak. Jako człowiek który nie ma konsoli ale w niektóre konsolowe tytuły grywał(mówię o tych z podanej listy) jednak polecałbym PS3...

18.06.2011 17:58
18
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

a lista exów na PS3 ledwo napoczęta

wal smialo z ta lista ;) tylko prosze o jakies liczace sie tytuly a nie popierdolki

EDIT

Fable 2 czy <brak>
Fable 3 czy <brak>

18.06.2011 18:05
19
odpowiedz
barnej7
165
Senator

Connor_

To nie ja wymyśliłem pojęcie konsolowy exclusive

18.06.2011 18:09
kakeshi89
20
odpowiedz
kakeshi89
49
Charakternik

@barnej7
Z twoich wypowiedzi śmiało można wywnioskować, że jesteś za x360, więc nie rozumiem po co ciągnąć ten temat...

18.06.2011 18:28
21
odpowiedz
barnej7
165
Senator

no jestem trochę bardziej za Xem, napisałem już dlaczego (+możliwe, że bardziej z braku wiedzy o grach na PS3) szczególnie, że nowy Tekken wyszedł na tę konsolę, gdyby na PS3 nie było Ninja Gaiden a Jade Empire 2 wyszło tylko na Xa to chyba bym się nie zastanawiał, mam taki lekki sentyment.

18.06.2011 18:29
snopek9
22
odpowiedz
snopek9
213
Pogrubiony stopień

Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts - Littel big Planet?
Crackdown - Infamous?

Left for Dead tez nie wyszlo na PS3, troche mnie to zdziwilo.

Nie mam mocnego PC, dla mnie ex to takie cos co wychodzi na jedna konsole a na druga nie...a czy wychodzi na pc czy na komorke roowniez to mnie nie interesuje.

PC mam taki, ze pewnie menu w Metro sie nie odpali nawet...

aha.

No Xboxa to nie mam, mam PS3, nie zaluje to swietna konsola...ale dla mnie konsolowe exy maja racje bytu i tyle.

Na upartego to 99% gier na PC to rowniez exy MS bo wychodza na windowsa i ( zgaduje ) jakas sume za to producenci placa MS? Czy nie placa?

18.06.2011 19:08
23
odpowiedz
zanonimizowany575374
62
Generał

Valem - Mark24 to bot straszny, ale ma racje, że exów PS3 ma więcej. Czy ma rację, że lista exów na PS3 jest dopiero rozpoczęta?
Zaraz sprawdzimy :)
1. LittleBigPlanet 2 - już wyszła
2. Killzone 3 - już wyszła
3. Motorstorm Apokalipsa - już wyszła
4. inFamous 2 - już wyszła
5. SOCOM 4 - już wyszła (jak dla mnie straszna kupa, żaden SOCOM mi nie podszedł :()
6. Resistance 3 - ma wyjść w tym roku
7. Twisted Metal - ma wyjść w tym roku (ale po targach, to na razie nie ma się czym chwalić, jak dla mnie pokazali słabą grę)
8. Ni no Kuni - ma wyjść w tym roku, ale czytałem, że to jeszcze nie jest pewne (strasznie jestem ciekaw tej gry, edycja DSowa ponoć jest świetna :))
9 Ratchet and Clank - ma wyjść w tym roku (niestety, nie podoba mi się nowa forma tej gry, nie chce coopa, chce kolejną grę podobną do poprzednich, szkoda)
10. Uncharted 3 - ma wyjść w tym roku

Teraz małe sprostowanie. Czemu nie ma na liscie paru exów którymi się szczycą boty takie jak Mark24:
1. Yakuza - bo owa gra wyszła rok temu, w tym wychodzi TYLKO wersja angielska, wiec czemu ma mieć konsola exa przez 2 lata? Niesprawiedliwe, więc nie liczę tej gry.
2. Last Guardian? Bo ona nie wyjdzie w tym roku.
3. Trinity Souls of Zill o'll? Wyszła w tamtym roku, w tym wersja angielska, ogólnie gra jest kupą :)
4. White Knight Chronicles 2 - wyszło w tamtym roku, patrząc po metacritics, jest równie średnia co jedynka :)
5. Neptunia - gra z tamtego roku i niesamowite 42/100 według Metacritics.
6. Ar tonelico Qoga: Knell of Ar Ciel - gra z tamtego roku, ale ogólnie czekam na wersje ENG. Części z PS2 były całkiem fajnymi grami, ale metacritics niszczy mnie jak patrze na oceny tej gry... 60/100 recenzje u graczy nieco powyżej 40/100... Poprzedniczki miały znacznie lepsze oceny.
7. Atelier Totori: The Adventurer of Arland - wiadomo, że jest taki tytuł. Nic poza tym, nie mam pojęcia czy to w ogóle wyjdzie.
8. Final Fantasy vs XIII - najprawdopodobniej nie wyjdzie w tym roku.
9. Agent - gra miała już wyjść w 2010, do dziś nic o niej nie wiadomo, oprócz tego, że jest robiona.

Botkiem nie jestem :) Sam mam PS3, ale trzeźwo patrze na sprawę exów dla tej konsoli, nie jak Mark24 :) On mówi ciągle o exach, ale zawsze podaje te o których słychać dodając, że jest ich jeszcze parę razy tyle, jak się zapytasz to on Ci nie poda tytułów :) On ich nie zna, po prostu musi pojechać po czymś.

To teraz se obadaj. 10 exów na ten rok które na bank wyjdą, z czego 5 już wyszło, a 5 ma wyjść. Reszta to tylko i wyłącznie przypuszczenia, albo pisanie o jednej grze na wyłączność jako o grze na wyłączność, tyle , że na 2 lata :) Pitolenie i tyle. Tak naprawdę to z exów dla Sony zostaje 10, plus małe gierki, których Xbox może mieć nawet więcej... Czas pokaże

Mark24 - przeczytaj co wyżej napisałem i teraz powiedz mi jedno, po co żeś zestawił exy konsol ze sobą?
Patrz...
Alan Wake czy Heavy Rain
Halo czy Killzone
Forza czy Gran Turismo
‹brak› czy seira God of War
‹brak› czy Uncharted
‹brak czy Infamous
‹brak› czy Motorstorm
‹brak› czy Little Big Planet

To jest Twoje, zaś ja napisze coś takiego:
1. Alan Wake czy Heavy Rain - zgadzam się, Heavy jak dla mnie wygrywa.
2. Halo czy Killzone - Halo jak dla mnie wygrywa.
3. Forza czy Gran Turismo - powiem, że lekko GT jak dla mnie lepsze.
4. ‹brak› czy seira God of War - owszem, brak, exa slashera na X360, ale jak juz mówić o slasherach, to jak dla mnie w tym segmencie któluje nowa Castlevania i Bayonetta :) W sumie nie tylko dla mnie to mnie bocie nie zjedz.
5. Gears of War czy Resistance - czy aby zestawienie TPP, z FPSem było na miejscu? Niech Ci będzie, ale Gearsy juz mi się bardziej podobały niż cały Resistance. I pierwszy i drugi Resistance były dla mnie mocno średnie i nudziły, Gearsy też w sumie, ale podobało mi się parę misji.
6. ‹brak› czy Uncharted - tu już bym prędzej dał Gearsów, bo strasznie podobna rozgrywka. Uncharted tu by dla mnie wygrał, mimo iz nie jest dla mnie grą genialna, ale mniej mnie nudzi niż Gearsy. Chwała, za platformowe sekwencje, bo strzelanie jest upierdliwe.
‹brak czy Infamous - Tu by można było dać świetnego pierwszego Crackdowna, ale oczywiście go nie dasz, boś... Nie ważne :)
7. ‹brak› czy Motorstorm - nie ma takiej gry nawet chyba na PieCu... Szkoda, ze Apokalipsa byłą slaba, wole poprzedniczki.
8. ‹brak› czy Little Big Planet - jak już ktoś zdążył zauważyć, x360 miał swoje platformery, wiec czemu ich nie zestawisz z LBP? Ale ogólnie jeśli chodzi o platformery, to już Mario Galaxy 1 i 2, New Super Mario Bros, Ratchety zjadają LBP mimo iż LBP jest bardzo fajne, ale jednak Mario tu rządzi wraz z Ratchetem jak dla mnie.

Do autora tematu.
Polecam PS3, ale X360 to też dobry wybór :) Powiem Ci, że naprawdę warto pograć w serię Halo :)

18.06.2011 19:18
Scortch
😜
24
odpowiedz
Scortch
66
call me Hikee

[21] <fanboy mode on> Powodzenia w Tekkenie na Xboxowym krzyżaku ;P <fanboy mode off>

18.06.2011 19:19
j.a.c.k
25
odpowiedz
j.a.c.k
56
u wot m8

PS3 ma dla mnie lepsze exclusivy. Zdawałem sobie z tego sprawę nawet podczas kupna X360. W tym roku będzie tylko Forza 4 (GT mi zupełnie nie podchodzi) i Gears of War 3. MS sobie zupełnie odpuścił i wydaje jakieś crapy na kinketa.

W sumie to nie ma to dla mnie większego znaczenia w tej chwili, bo najpierw muszę ograć multiplatformy. Z każdej konsoli będziesz zadowolony.

[24] Ależ to ma wielkie znaczenie jak grasz z kumplem przy piwie... a jak ostro w to nawalasz co za problem kupić dedykowany kontroler.

18.06.2011 19:22
macio209
26
odpowiedz
macio209
57
Master of Ceremony

mam dwie konsole i lepsze exclusivy ma ps3 . są jeszcze gry na mova i kinecta .
gdzie move (według mnie)ma lepsze gry niż kinect

18.06.2011 19:24
27
odpowiedz
zanonimizowany795312
0
Pretorianin

IMHO Xbox, ale po prostu te exclusivy z PS3 mi nie leżą, może jedynie God of War wydaje sie interesujacy.

18.06.2011 19:37
28
odpowiedz
Mark24
11
Legend

jak widać głupie fanboje X360 i braku exów w natarciu. Odpisuję tym z niskim IQ po kolei znów tłumacząc oczywiste rzeczy.
Valem - człowieku, sprawdz sobie w słowniku angielsko-polskim co oznacza słowo exclusive i dojdziesz do zaskakujących wniosków, że microsoft znów cie robi w ch...

Endex - nie rozumiem co twój post miał na celu - chciałeś pobić rekord guinessa w długości? Sprawa jest prosta i da się ją opisać jednym zdaniem.
Jakościowo exclusivy stoją na jednakowym poziomie, ilościowo PS3 wygrywa conajmniej 5:1.
btw. Endex możesz wykreślać co dusza zapragnie z listy PS3 i tak nie masz zejść do 2 tytułów rocznie tak jak u X360. Spróbuj jak chcesz :)

18.06.2011 19:39
😁
29
odpowiedz
zanonimizowany665627
40
Generał

ilościowo PS3 wygrywa conajmniej 5:1.

A ty nadal nie podałeś tej zatrważającej liczby exów na ps3. Byłbyś łaskaw?

18.06.2011 19:40
dzony600
30
odpowiedz
dzony600
41
ru ru ru rurkowców

[28] puknij się w głowę chory fanboyu

wszyscy (przynajmniej większość) prezentuje w tym temacie racjonalne podejście, a nie takie bezsensowne pieprzenie jak twoje

18.06.2011 19:41
31
odpowiedz
Mark24
11
Legend

misiek345 - wikipedia. Tam wszystko jest :)
W tym roku 20 (PS3) do 2 (X360). Była nawet rozpiska graficzna dla ludzi takich jak ty.

dzony - niskie IQ nie boli prawda?

18.06.2011 19:45
32
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

mark

przeciez fable 2 i 3 sa tylko na x'a

poza tym, wala mnie te wojny konsolowe

18.06.2011 19:48
leem230698
33
odpowiedz
leem230698
129
Lewacki Wojownik

Valem - dwójka owszem, ale trójka jest już na PC.

18.06.2011 19:49
😜
34
odpowiedz
Mark24
11
Legend

A faktycznie zwracam honor co do Fable II - nie ma tego na PC. Fable III już jest na PC.
To aktualizuję:
Fable II <-> Demons Souls.

Chociaż moim zdaniem stawienia na równi Fable z Demons Souls to tak jak porównywanie hulajnogi do maseratti. No ale to ma 4 kółka i to ma 4 kółka więc chyba można :D

18.06.2011 19:58
ksips
👍
35
odpowiedz
ksips
138
Legend

Ninja Gaiden II czy seria God of War

18.06.2011 20:09
36
odpowiedz
barnej7
165
Senator

NG2 jest na PS3, 1 była świetna

18.06.2011 20:13
dzony600
37
odpowiedz
dzony600
41
ru ru ru rurkowców

dzony - niskie IQ nie boli prawda?

masz wystarczająco siły by pisać na GOLu, a więc chyba nie, aż tak nie boli

18.06.2011 20:19
38
odpowiedz
zanonimizowany399194
22
Pretorianin

1. Temat bez sensu bo sam twierdzisz ze bardziej przekonuje Ciebie xbox360 i nie wiem jak bardzo bedziemy sie starac nie namowimy Cie do ps3.
2. Tak jak ktos powiedzial jakosciowo exclusivy sa na podobnym poziomie natomiast ps3 ma troszke wiecej gierek( tych pudelkowych ale rowniez tych z psn)

18.06.2011 20:20
Scortch
😁
39
odpowiedz
Scortch
66
call me Hikee

Mark24---> Hulajnogi mają 2 kółka...

spoiler start

Większość przynajmnej

spoiler stop

18.06.2011 20:23
Cainoor
😊
40
odpowiedz
Cainoor
276
Mów mi wuju

Mark24 - Czytam te twoje agresywne posty i mi się śmiać chce... tak chętnie się odwołujesz to wikipedii, to zerknij także tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Console_exclusivity

Istnieje takie pojęcie jak console exclusive, więc przestań już gderać w tym temacie i faktycznie skoncentruj się na grach, które w tę definicje się wpasowują...

Gee, co za fanboy ;)

18.06.2011 20:27
41
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

[40]
Jak juz cos linkuejsz warto to przeczytac. Stosuje to glownie MS, z wiadomych przyczyn: bo gry na X360 czesto wychodza tez na PCta. I gdyby nie wyimaginowany "console exclusivity" to MS nie mialby prawie nic.

Tak wiec przeczytaj to co linkowales. nastpnie kliknij na linki ponizej (list of XYZ games) i porownaj ilosc exow. PS3>X360. Done.

18.06.2011 20:36
Cainoor
😊
42
odpowiedz
Cainoor
276
Mów mi wuju

Asmodeusz
Może masz problem z angielskim, ale chętnie służę pomocą :)

Cytując tekst z linka:
"Console exclusivity refers to the status of a video game being released on only one video game console. Console exclusivity is a topic which is utilized in discussions of the advantages and disadvantages of rival firms in the video game market, and one which is used for marketing by firms involved. Industry analysts generally agree that there is a correlation between availability of exclusive titles, and hardware sales."

Tekst odnosi się do całego zjawiska.

Jeszcze dodam, odwołując się do Twojego "nastpnie kliknij na linki ponizej (list of XYZ games)"

Kliknąłem w ten link: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_video_games_exclusive_to_a_seventh_generation_console
Gdzie jest takie oto zdanie: This includes "console exclusivity"

Patrząc na suche liczby (zrobiłem tabelkę jakby co;):
PS3 100 (w tym 3 console exclusive)
X360 125 (w tym 50 console exclusive)

18.06.2011 20:43
43
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Cytujac linka:
"Usage of console exclusivity in industry

Microsoft often mark the game boxes of their exclusive titles as "Only on Xbox 360".[1] Many of these exclusive titles are used at marketing events such as E3, in order to help drive sales of hardware, as a consumer choosing between options may be swayed by the different range of games available on each different console. Analysts have stated that sales figures in the past have indicated that there is a relation between hardware sales, and the release of software specifically for that hardware.[2] They state that there is also data which shows that during holiday periods, when consumer spending is generally higher, hardware with a list of exclusive releases generally outsell those with a smaller selection.[3] Correlations have also been drawn between the sales of software, and the sales of relevant hardware, as in late 2009 the Playstation 3 dominated both the hardware and software charts"

Patrz, nie ma nigdzie slowa o tym ze ktos inny stosuje to okreslenie. Rownie dobrze mozna wymyslec "available on Wii and other consoles too exclusivity" (no bo nie na PC). Ale nikt nie sili sie na krecenie, oprocz MS.

Co do listy:
PS3 97
X360 raptem 75

Spora roznica. Tak, smieszny "microsoft console joke exclusive" mnie nie obchodzi bo moge zagrac w nie na... PCcie, na ktorym pisze tego posta. Damn! Ale moze kupie tez X360, aby zagrac w te 50 dodatkowych exclusivow w ktore juz gralem na innej konsoli. Zaraz... exclusive na X360, a gralem w nie?

Teraz rozumiesz? Console exclusive to joke i zalosne wytlumaczenie, ot co. Jesli masz PCta (a KAZDY na tym forum ma takiego, watpie aby GOLem interesowal sie jakis komorkowiec) to pytajac o to jaka konsole kupic NIE pytasz o "ms exclusives" - bo sa to gry w ktore mozesz zagrac w dowolnym momencie. Pytasz o exy (tak, te o prawidlowym znaczeniu tego slowa) - czyli to w co NIE mozesz zagrac na PC.

I tertio: pytanie w topicu to Która konsola ma lepsze Exclusive'y ? a nie ktora ma wiecej exclusives+console exclusives.

18.06.2011 20:51
Sznapi
44
odpowiedz
Sznapi
27
Senator

Myślę, że jeśli już, to następujące listy są bardziej kompletne od tabeli podanych w linku z [42].

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Wii-only_games - 361 gier ekskluzywnych
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Xbox_360-only_games - 218 gier ekskluzywnych
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:PlayStation_3-only_games - 187 gier ekskluzywnych

Natomiast biorąc pod uwagę jakość gier, a nie ich ilość, PS3 pewnie wygrałoby dzięki ilości "dużych" gier dostępnych na platformę - gry na liście Wii, ale zarówno i Xboxa 360 to głównie te ściągalne z odpowiednio WiiWare lub XBLA.

18.06.2011 20:53
Cainoor
👍
45
odpowiedz
Cainoor
276
Mów mi wuju

Asmodeusz
Zdanie "Microsoft often mark..." oznacza, że dla swoich exclusivów, MS dodaje na pudełkach specjalny tekst "Tylko na Xbox 360". Natomiast Sony stosuje określenie "Only on Playstation".

Napisałeś "nie ma nigdzie slowa o tym ze ktos inny stosuje to okreslenie". Tu nawet nie ma słowa, że MS stosuje określenie "console exclusive". Po prostu tak się przyjęło definiować te tytuły.

Jeśli masz problem z logicznym zrozumieniem tekstu, naprawdę chętnie Ci pomogę, ale bardziej przejrzyscie już chyba się tego wytłumaczyć nie da.

Co do listy - otwórz raz jeszcze link, który wkleiłem i policz raz jeszcze te tytuły. Używam do tego MS Excel (wiem, zły MS) i polecam - szybko i sprawnie.

Termin "console exclusive" powstał dla ludzi, którzy do grania używają... uwaga... wait for it... konsol! Tak, konsol... nie PCta. Dla takich ludzi (w tym autora wątku) nie ma znaczenia, czy dana gra wyszła na automaty, PSP, PC, czy Maca. Mogą nawet mieć 10 laptopów i nadal nic to nie zmienia.

Jak nie rozumiesz tak prostej logiki, to polecam po prostu przyjąć to do wiadomości bez próbu zrozumienia. Będzie prościej dla wszystkich :)

Zgadzam się z tertio - jak już rozumiesz czym jest konsolowy exclusive dla autora wątku to możesz mu pomóc wybrać te lepsze ;)

18.06.2011 21:00
46
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

http://pl.wikipedia.org/wiki/Exclusive (oprogramowanie)

http://en.wikipedia.org/wiki/Exclusive (ogolnie)

A ze chciales czesc logiczna, to zajmijmy sie tylko nia:

"In mathematics and logic:
Exclusive or, this operator is true if either but not both arguments are true, see exclusive disjunction"

Teraz czekam az wyjasnisz mi LOGICZNIE jak exclusive moze oznaczac ze oba argumenty (PC+X360) sa prawdziwe. I nie sil sie na "console exclusives" ktore nie maja zadnego poparcia w logice ani matematyce. Ergo: nie istenieja i sa jedynie produktem marketingowcow.

[44]
O, calkiem fajne listy. Szkoda tylko, ze reedycje czy "edycje poprawione" sa liczone jako 2 rozne gry. Np. Ninja gaiden2 / NGS2.

18.06.2011 21:32
Cainoor
😊
47
odpowiedz
Cainoor
276
Mów mi wuju

Asmodeusz
Musisz się trochę bardziej postarać...
"In mathematics and logic" and not in video games industry :)

Twoje ergo jest mocno zabawne. Zdejmij klapki z oczu. Nawet w linku podanym przez siebie masz przykłady użycia poza matematyką i logiką, a console exclusive jest właśnie jednym z nich. Kwestia odpowiednich założeń. Jeśli ktoś zakłada, że PC nie jest brany pod uwagę przy wybieraniu maszynki do gier, to o czym chciałbyś tu dyskutowac?

Wyłumaczyłem Ci w sposób bardzo jasny, dla kogo termin 'console exclusive' ma znaczenie. Nie ma sensu kontynuować dyskusji, jeśli nie jesteś w stanie tego pojąć. Każdy ma jakieś granice, no offence :)

18.06.2011 21:37
👍
48
odpowiedz
zanonimizowany737596
31
Generał

Nie wiem po co jaracie się ilością ex'ów jak i tak w połowę większość z was nie grała, nie gra i nie będzie grać.

Co z tego, że PS3 ma 20 ekskluziwów jak i tak kupicie 2-3, bo reszta was nie interesuje.

Co z tego, że X360 ma 2-3 exy jak i tak w więcej byś nie zagrał. ;/

Może są gracze, którzy lubią wiele gatunków, ale nie znam osoby, która gra w FPP, wyścigi, TPP, RPG i przygodówki z taką samą przyjemnością.

Zazwyczaj taki ex kosztuje 200 zł, więc gratuluję osobom, które kupują gry za 20x200zł, by móc poniżać inne osoby, które nie mają danej platformy. :)

Ogólnie tytuły "ekskluzywne" złem branży gier, bo dzielą graczy konsolowych. Rozumiem, że firma chce w jakiś sposób zachęcić do kupna, ale, proszę, nie tak.

Pewnie 80% osób, które ujrzą ten post i tak będzie pisać, że dana konsola jest lepsza, bo ma więcej exów.

Liczy się jakość, a nie ilość. Nie twierdzę, że PS3 ma złe exclusiv'y , ale i tak z tych podobno 20 podoba mi się 3-4. :)

barnej7 - jeśli naprawdę, na 100% procent uważasz, że wolisz te ex'y z X360 to bierz, ale jeśli nie to się zastanów. Poza tym gry to dopiero 50% do wyboru konsoli. A net, pad, przystępność?

18.06.2011 21:43
😜
49
odpowiedz
zanonimizowany497483
38
Konsul

Może są gracze, którzy lubią wiele gatunków, ale nie znam osoby, która gra w FPP, wyścigi, TPP, RPG i przygodówki z taką samą przyjemnością.

Siema , Rysiek jestem :)

Zazwyczaj taki ex kosztuje 200 zł, więc gratuluję osobom, które kupują gry za 20x200zł, by móc poniżać inne osoby, które nie mają danej platformy. :)

Uncharted 2 kupiłem za 40 zł , albo to nie jest ex i może mieć wartość inną niż 200 zł , albo exy można kupić taniej :)

Liczy się jakość, a nie ilość. Nie twierdzę, że PS3 ma złe exclusiv'y , ale i tak z tych podobno 20 podoba mi się 3-4. :)

Kwestia gustu.

18.06.2011 21:46
50
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

[47]
Juz ci powiedzialem. Jesli odpowiednio zaloze to Bad Company 2 (pierwsza lepsza gra multiplat) jest "sony exclusivem" - no bo przeciez wyszla na konsole sony! Tylko ze jest to marketingowy belkot. Tak samo "console exclusive" jest marketingowym belkotem. Wiec osoba ktora ma klapki na oczach jestes ty, bo lykasz te brednie jak pelikan. Zreszta - o ile pamietam jestes Xbotem, wiec mnie to nie dziwi ze trzeba jak katarynka powtarzac co pan M$ mowi i wymysli. Jeszcze czekam na historyjke o "microsoft exclusive" bo przeciez na PCtach sa windowsy od MS...

[48]
Demon's Souls
Disgaea 3
God of War 3
Heavy Rain
Infamous
Killzone 2
Killzone 3
Little Big Planet
MAG
MGS4
Resistance 2
SOCOM: Confrontation (ex? nie chce mi sie sprawdzac)
Uncharted 2
Valkyria Chronicles
White Knight Chronicles

Moja lista z Gametrade. Brakuje jeszcze kilku tytulow, ale fakt - zagralem tylko w 3 czy 4, bo reszta mnie nie interesowala.

Sarcasm aside - po to mam PS3 zeby grac w EXCLUSIVES (tak, te prawdziwe nie microsoftowe wymysly) dostepne TYLKO na tej konsoli. Jesli chcialbym zagrac w "lol console exclusives" mam do tego PCta (i zreszta w niektore grywam).

Z ostatnim zdaniem jednak sie zgodze - wybieram konsole na ktora MI podobaja sie gry, a nie komus. Pytanie "czy mam kupic X360 czy PS3, powiedzcie ktore gry WAM sie podobaja" jest kretynskie. No, chyba ze ktos jest totalnym bezgusciem i musi lykac to co inni mu podadza na tacy. Chociaz takim lepiej po prostu odradzic wogole kupowanie konsoli - bo z takich ludkow wlasnie tworza sie rasowi fanboye (mamusia kupila mi konsole A, musze hejtowac konsole B).

18.06.2011 21:55
51
odpowiedz
zanonimizowany575374
62
Generał
Image

Mark24 - masz problemy z czytaniem? Wykreśliłem Exy które nie są z tego roku, które nie wyjdą w tym roku itp. Innymi słowy z 20 exów zostaje tylko 10, nie licząc Journey i coś w stylu Harrego Pottera na Move, czyli 12 exów.
Mój post nie miał na celu zaniżyć ilości exów by X360 lepiej wypadł, tylko wyliczyłem ile w rzeczywistości ich będzie, a ile ludzie ich wypisują.
Pewnie o ten screen Ci chodzi co jest po prawej :)
No to teraz sam se wylicz.
Exów których nie powinon być na tej liście, bo wyszły w tamtym roku: Ar Tonelico, Trinity Souls of Zill o'll, White Knight Chronicles 2, Neptunia, Yakuza 4.
Exó których nie powinno być na tej liście, bo nie wyjdą w tym roku: Final Fantasy vs XIII (nic nie wiadomo na temat premiery, a se na liste to dajecie!), Last Guardian, dałbym też tu Ni no Kuni, ale jest szansa, że jeszcze wyjdzie w tym roku.
Ex który jest także na PC? Czyżby ktoś tutaj pisał, że nie ma czegoś takiego jak konsolowy ex? Hę? Czyżby ktoś się pomylił i to dał tu przypadkiem?

Teraz se policz ile zostało exów z tego obrazka.
11 + Journey i coś tam na Move. Czyli jednak 13. Chłopie, gdzie te zatrzęsienie exów? To już na PC wyjdzie w tym roku 2 razy tyle exów!

I tak na koniec to Ci powiem, odpierdziel się ode mnie. Ja tam nawet X360, a mi sugerujesz, że posiadam. Fanbojstwo powinno mieć jakieś granice, tyś je przekroczył, wszędzie widząc ataki. Spadaj na SonyDefenceForce. Są tam ludzie o twoim ilorazie.

18.06.2011 22:28
Cainoor
52
odpowiedz
Cainoor
276
Mów mi wuju

Asmodeusz
Ty tak naprawdę? Jeśli ktoś chcę zdecydować o zakupie konsoli do gier, to wytłumacz mi, po jaką cholerę ma brać pod uwagę gry wydane na PC? Ja tego nie rozumiem.

To nie ma nic wspólnego z marketingowym bełkotem, tylko z realnymi ograniczeniami - ktos kto ma nowego PCa wspomniane 'console exclusive' być moze nie obchodzi, ale przecież nie o takich osobach teraz rozmawiamy...

18.06.2011 22:34
Scortch
53
odpowiedz
Scortch
66
call me Hikee

[52] Jemu nie chodzi o to, czy taka osoba będzie czy nie będzie zwracać uwagę na PC, tylko o poprawność w zrozumieniu zjawiska, jakim jest wyimaginowane pojęcie "console exclusive". Wszak Microsoft stara się z całych sił (każdy by tak robił przecież!), żeby zatuszować fakt, że w obecnej chwili niezły PC + PS3 pokrywa 3/4 mainstreamowego rynku growego. Nie chodzi o sam wybór...

18.06.2011 22:35
54
odpowiedz
zanonimizowany737870
70
Legend

Xbox to jest dno miałem konsole tylko z jakiś rok i ją szlak trafił. Teraz zbieram na PS3.

18.06.2011 22:38
j.a.c.k
55
odpowiedz
j.a.c.k
56
u wot m8

Na pewno szlak ją trafił? Mi się wydaje, że to była ścieżka. Albo droga.

18.06.2011 22:48
56
odpowiedz
el.kocyk
185
Legend

takie pytania sa bez sensu, koles sam sobie odpowiedzial w 1 poscie
podobnie jakby pytal, wolicie czekolade z orzechami czy z rodzynkami...

19.06.2011 00:42
57
odpowiedz
zanonimizowany738349
20
Pretorianin

Skończył mi się popcorn.....

23.06.2011 18:48
58
odpowiedz
zanonimizowany631395
120
Legend

Jak zwykle, ta "rozmowa" prowadzi do nikąd więc chyba warto ją wcześniej zakończyć, zanim jeszcze bardziej się rozwinie.

24.06.2011 14:43
😁
59
odpowiedz
zanonimizowany779113
19
Pretorianin

Pizystra --->

"nigdy nie miał PS3, posiada X360. Co innego może napisać, jak gier na PS3 nie widział na oczy?

Ja tu nie widzę logiki za bardzo w tym co napisałeś. Jeżeli miałby Xboxa 360 to by nie pytał się która konsola ma lepsze exclusive chyba nie?
Zresztą nigdzie nie napisał, że ma Xboxa 360, tylko ze grał na pierwszym Xboxie w parę gier.

Czytaj ze zrozumieniem kolego."

hahaha, on pisał o tobie baranie, czytaj ze zrozumieniem

24.06.2011 15:03
😁
60
odpowiedz
zanonimizowany779113
19
Pretorianin

da Vinci --->

"Zazwyczaj taki ex kosztuje 200 zł, więc gratuluję osobom, które kupują gry za 20x200zł, by móc poniżać inne osoby, które nie mają danej platformy. :) "

gratuluje głupoty i ignorancji, może sprawdź ceny na allegro ?

"Może są gracze, którzy lubią wiele gatunków, ale nie znam osoby, która gra w FPP, wyścigi, TPP, RPG i przygodówki z taką samą przyjemnością. "

ja gram, jak gra jest dobra to obojętne jaki gatunek, póki co na słabego exa od sony jeszcze nie trafiłem

"Co z tego, że PS3 ma 20 ekskluziwów jak i tak kupicie 2-3, bo reszta was nie interesuje. "

mów za siebie ? chyba raczej chciałeś napisać "kupie 2-3, bo na więcej mnie nie stać"

"Co z tego, że X360 ma 2-3 exy jak i tak w więcej byś nie zagrał. ;/ "

poziom twojej głupoty mnie poraża

BTW porównywać Little Big Planet z jakąkolwiek inną grą to DEBILIZM

snopek9

"Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts - Littel big Planet?"

widać że ani w jedno ani drugie nie grałeś, albo jesteś idiotą

30.06.2011 11:22
61
odpowiedz
akira23
74
Konsul

@Mark24

Alan Wake czy Heavy Rain
Halo czy Killzone
Forza czy Gran Turismo
‹brak› czy seira God of War a seria Ninty-Nine Nights
‹brak› czy Uncharted
‹brak czy Infamous a seria Crackdown
‹brak› czy Motorstorm
‹brak› czy Little Big Planet a Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts

W swojej głupocie jesteś mistrzem, tworzysz listę nawet nie znając co ma konkurencja do zaproponowania. Żałosne...

30.06.2011 11:26
snopek9
62
odpowiedz
snopek9
213
Pogrubiony stopień

Jako idiota powiem, że grałem w obie gry.

Co je łączy, są to gry przeznaczone głownie dla dzieci.

30.06.2011 12:13
kaganpwnz
😁
63
odpowiedz
kaganpwnz
43
Generał

Jak dobrze miec obie platformy i PC ktory radzi sobie z kazda gra na maxymalnych. Mozna usiasc wygodnie i podziwiac wasze posty.

Zeby nie bylo offtopu, bez zbednych cegiel, krotko i na temat, u mnie w domu wiecej godzin ekskluzywnego funu zapewnilo mi PS3 (bez najmniejszych watpliwosci), w tym roku bedzie podobnie, bo na X360 mam jedynie preorder na gears of war 3 i nic na horyzoncie ciekawego juz nie widze, na PS3 juz zamowilem Res3 i U3, i jeszcze infamous 2 do mnie nie dotarlo.

30.06.2011 20:46
😊
64
odpowiedz
zanonimizowany742322
21
Pretorianin

Ale z niektórych to fanboje LOL ;p Warto brać i tą i tą a że masz kasę na jedną To niestety masz trudny wybór :) Bez dwóch zdań PS3 ma lepsze exclusivy i darmowy PSN no chyb aże plus jest płatny ale żeby grać w sieci możesz za darmo więc to jest + na Pleja Ale za to xbox MA napewno lepszego pada lepiej leży w dłoni i umila ci to grę więc obie s pozycje są mocne ja mam Xboxa i nie żałuje ale myślę że jakbym kuppił PS3 to tez bym raczej nie żałował :)

Forum: Która konsola ma lepsze Exclusive'y ?