Nie wiem na którą komórkę z klawiaturką qwerty się zdecydować. Ogranicza mnie troszkę cena, ponieważ nie chcę wydać więcej niż 600 zł (na Allegro). Komórka musi być nowa i do tego posiadać dotykowy ekran. Właśnie odesłałem Nokię 303 Asha, która okazała się strasznym dziadostwem. Zastanawiam się nad HTC Desire Z, SE Xperia Mini Pro i Samsungiem B5330 Ch@t. Najbardziej skłaniam się ku Samsungowi, ponieważ taki typ klawiatury mi odpowiada najbardziej (w stylu Blackberry). Co Wy byście wybrali? Ewentualnie proszę o inne propozycje.
Co Wy byście wybrali?
Desire Z
Mam HTC Desire Z. Bardzo sobie chwalę jego klawiaturę. Nie korzystam już w ogóle z tej ekranowej. Bardzo dobrze przegląda się internet. Przyzwoita szybkość działania i ogólnie bez większych problemów.
Wady to jego wiek, nie dostaje już niektórych akutalizacji. Nie będzie na nim androida 4. Ostatnio nawet już nie ściągają się aktualizacje flasha na andka 2.x ... ponadto jest cięższy i większy od braci bez qwerty ale to chyba naturalne.
Ogólnie oceniam telefonik na 7/10 z uwagi na to że nie dostanie andka 4. Mój następny telefon bedzie również z qwerty rozsuwanym. Jeżeli nie będzie nic lepszego na rynku jak desire to sobie go zostawie :)
No właśnie... mini pro andka 4.0 ma i IMHO nawet tylko dla niego warto brać mini pro. ekran mniejszy, ale klawiatura takze niesamowicie wygodna.
ogolnie to jakas komedia, ze kazdy nowy smartfon wyglada tak samo a nikt nie ciagnie pomyslu smartfona z fizyczna klawiatura. nie ma NIC ciekawego na rynku z gatunku highend + fizyczne qwerty.
Sam sobie niesamowicie chwalilem motorole droid z qwerty, kozacko bylo. brakuje mi tego w evo 3d
Posiadam od dwóch lat Motorolę Milestone 2 z klawiaturą qwerty i szczerze powiedziawszy do krótkich smsów nawet mi się nie chce jej rozsuwać :) Kupuj taki telefon tylko jeśli często piszesz dłuższe wiadomości lub maile.
Moim następnym zakupem będzie albo telefon z klawiaturą ale jednobryłowy albo zwykły smartfon z dużym wyświetlaczem.
Jj<- dobry filmik, telefon posiadający więcej rzeczy niż niejeden dzisiejszy ;)
ES_Lechu - dokładnie... Boje sie, że fizyczne qwerty to juz przeszłość. a to idiotyzm. Fizycznych przycisków, wygody i precyzji korzystania z nich nei zastapi żadna patelnia i swype czy inny blind type...
Nawet nie wiecie jak się cieszę, ze załapałem sie jeszcze na telefon z prawdziwą klawiaturą...
mam Xperię mni pro i jest bardzo wygodny, nie wyobrażam sobie korzystania z internetu bez qwerty, a telefon do tego ma dobry aparat + 2 kamerki, nie zawiesza się i ogólnie cacy, tylko bateria słabo trzyma ale to chyba zależy od użytkowania
Dobrze, że Blackberry będzie nadal robił telefony z klawiaturą. W styczniu premiera nowego systemu i nowych telefonów. Prawdziwych telefonów!
a nikt nie ciagnie pomyslu smartfona z fizyczna klawiatura
Prawda jest taka, że fizyczna klawiatura w telefonie jest mniej wygodna od tej ekranowej. W fizycznej klawiaturze musisz wcisnąć przycisk, podczas gdy na tej ekranowej wystarczy tylko musnąć ekran. Napisz 3000 tysiące znaków na klawiaturze fizycznej i ekranowej, a zobaczysz na której poszło Ci szybciej i co ważniejsze, jak będą wyglądać Twoje kciuki.
Klawiatura fizyczna w telefonach ma jeszcze jedną dużą wadę, potrzebuje sporo miejsca, więc telefon musi być grubszy, albo mieć gorsze podzespoły czy baterię względem innych modeli o podobnych wymiarach.
No nic, na razie telefonu nie będzie, bo "kawiarura" w kompie mi sfiksowała i trzeba wymienić ;]
Prawda jest taka, że fizyczna klawiatura w telefonie jest mniej wygodna od tej ekranowej. W fizycznej klawiaturze musisz wcisnąć przycisk, podczas gdy na tej ekranowej wystarczy tylko musnąć ekran. Napisz 3000 tysiące znaków na klawiaturze fizycznej i ekranowej, a zobaczysz na której poszło Ci szybciej i co ważniejsze, jak będą wyglądać Twoje kciuki.
Troll harder, dude!
Ciekawe czy na klawiaturze dotykowej sprawnie wam idzie pisanie bez patrzenia? :D
Śmiało polecić mogę Desire Z. Minusy już zostały wymieniony - stara wersja Androida i to, że jest gruby. Dołożyć do tego jakąś osłonkę i w kieszeni wygląda jak portfel z milionami monet.
Co do problemem z Flash Playerem na Desire Z - problem jest chyba nie tylko z tym telefonem. Trzeba prostu znaleźć apke w googlach i wrzucić na telefon i tak zainstalować.
Co od szybkości działania: daje się we znaki mała ilość ramu. 512 mb ramu to w tej chwili niewiele, trzeba pilnować co tam sobie w tle hasa, bo czasami zaczyna brakować.
Po ponad roku trochę zamula, ale tak to jest jak się instaluje co popadnie ;) Ale pisanie czegokolwiek na klawiaturze fizycznej to przyjemność.
Ja osobiście zostaję przy archetypowej fizycznej klawiaturze qwerty i omijam ekrany dotykowe szerokim lukiem, moja indywidualna zachcianka. A prób było już wiele by nadążać za modą. Zdecydowanie lepiej, sprawniej, szybciej i bezbłędnie mi się na niej pisze. Tak jak ktoś wspomniał, ciekawe czy można pisać na dotykowej bez patrzenie i nie robić byków, pewnie można, ale w moim przypadku jest to jakaś wielka pomyłka i autokorekta sprawia, że piszę bzdury, a znajomi się pytają czy jestem w stanie trzeźwości. Wracając do pytania z dotykowych ekranów i fizycznej qwerty znam też dwa archetypy: nokia n97 mini i nokia e72, obydwie mogę polecić, choć w czasach obecnej mody na smartfony pewnie zostaną shejtowane.