Trochę Disneya: Tangled/Zaplątani
Ostatni tak udany obraz stworzony techniką komputerową to według mnie Up/Odlot... a potem nie ma długo, długo nic.
W takim razie biegiem do kina na Ralpha Demolkę. Mimo tony lukru na ekranie (dosłownie) sama historia jest raczej dorosła i świetnie skonstruowana. Żarty i nawiązania do gier są tylko dodatkowymi smaczkami, a nie celem samym w sobie.
Polecam obejrzeć z angielskim dubbingiem (teraz jakoś w marcu ma być premiera filmu na DVD i BluRay), bo jest po prostu doskonały.
Oglądałem ten film kolo rok temu temu, z kumplem, który wzorem prawdziwego faceta na nim zasnął ;-)
A ja? Podobał mi się i to nawet bardziej niż przypuszczałem, w tym stopniu, że gdyby ktoś po seansie spytał się mnie: Gdzie jest mała dziewczynka?
-Spuscilbym głowę, pokazałbym palcem na siebie i cicho powiedział: Tu jest mała dziewczynka...
[2] +1 co do fragmentu o dziewczynce. Film super. (jak większość produkcji disneya z nielicznymi wyjątkami) Wstyd się przyznawać przed mamą i młodsza siostrą że podobał mi się bardziej niż im
lololololo Mi też się bardzo podobał ten tytuł (Zaplątani ofc). Siedziałem z wypiekami i bananem na twarzy jak mała 7 letnia dziewczynka :D
Tangled szybko stało się jedną z moich ulubionych animacji w technice CGI. Raz oglądałam po polsku, bo z małą kuzynką, potem tylko angielski. Zakochałam się do tego stopnia, że najlepsze teksty znam na pamięć a jedną piosenkę nawet po hebrajsku. Fabuła ma trochę uproszczeń, ale jest to mimo wszystko bajka dla dzieci, więc na takie rzeczy zazwyczaj przymyka się oczy. Po niezbyt udanej (w moim mniemaniu) Księżniczce i Żabie jest to miła odskocznia. Nie mówiąc o pracy, którą włożono w animację włosów Roszpunki.
[1] Ralph Demolka zostawił mnie na długo z niesamowitym bananem na twarzy, bo był niesamowity, mogę się pokusić o stwierdzenie, że, jeżeli brać pod uwagę wszystkie czynniki, to jest to najlepsza animacja pełnometrażowa 2012 roku.
Ralpha jeszcze nie miałem przyjemności obejrzeć ale polecam co innego - Roman Barbarzynca. Świetna animacja, kupa śmiechu i absolutny przymus obejrzenia dla fanów muzyki metalowej ;-)
nie chciałem pisać w tekscie, że "czułem się jak mała dziewczynka" gdy to oglądałem, ale widzę, że to powszechne uczucie :D myślę jednak, że to bardzo stereotypowe myślenie, bo ok - Zaplątani są o młodej księżniczce, różowej, z burzą blond włosów, i koniu, i mlodzieńcu ktory ją ratuje ALE to tylko powierzchowność tego obrazu, bo scenarzyści odwalili kawał tak świetnej roboty, że podoba się nawet zdegenerowanym facetom modlącym się do Pulp Fiction (tzn. mi). I nie ma co się z tym kryć, bo jedyne osoby, których to może zdziwić, to ci, którzy jeszcze Tangled nie oglądali.
świetny film do którego będę wracał wielokrotnie, bardzo fajny scenariusz, mnóstwo humoru, rewelacyjny polski dubing (genialni stuhr, kamińska, stenka) ze świetnymi piosenkami - bardzo polecam!
https://www.youtube.com/watch?v=gVMY_wP2BbQ
https://www.youtube.com/watch?v=n7EFLuc2yig
Ja też lubię sobie marzyc.
Najczęściej, to o plaży.
Słoneczko, morza szum i tupot mewek!
Własna wyspa w cieniu palm, na piaseczku leżę sam!
I złota tyle mam, że sam już nie wiem!
role drugoplanowe- kameleon i koń- najlepsi!:> uważam, że przebiły osła ze Shreka.
Jest literówka: "szięki"
Dziś w końcu obejrzałem Tangled. Dzięki Ci wielkie za polecenie tej animacji, zdecydowanie jedna z lepszych jakie widziałem kiedykolwiek. Żałuję, że nie widziałem jej w kinie. ;x
Jeśli chodzi o animacje roku 2012 to choć Ralph Demolka jest filmem prześwietnym, to jednak ciut bardziej podobał mi się Strażnicy Marzeń i to chyba głównie przez czynnik artystyczny
Podpisują się pod tymi zachwytami rękami i nogami, rewelacyjna animacja. Idealna na odprężenie się i odpłynięcie na chwilę od codziennych problemów.
Mam 31 lat, setki filmów za sobą, przez co jestem już bardzo krytycznym widzem. Ta bajka jednak to mistrzostwo świata w tak wielu dziedzinach. Żałuję że nie uzyskała takiej popularności jak Shrek, choć i tak jest bardzo popularna.
Ja tam czekam na wiecej bajek Disneya w starym stylu. Ksiezniczka i Zaba to chyba ostatnia taka produkcja.