Tani procesor do gier - Ryzen 3 3100 vs 3300X vs Ryzen 5 3600
Tani, to pojęcie względne.
Lepiej powiedzieć, ekonomiczny.
Bo to głównie stosunek wydajności do kosztów.
W "Pobór mocy" zaczynajcie od zera jak w innych wykresach, bo to wprawadza w błąd.
Dzisiejsze gry bardziej bazują na kartach graficznych, nawet leciwe procesory dają radę w nowych produkcjach więc lepiej inwestować w inne komponenty komputera.
Trochę dyskusyjna teza. Mój i5 6600 wkrótce idzie na emeryturę. Generalnie daje radę, ale parę gier już go męczy.
Trochę tak, trochę nie.
Wykorzystanie procesorów w grach się zmienia, zwłaszcza w nowocześniejszych tytułach korzystających z DirectX 12 i Vulkan. Nowe konsole ten trend pewnie jeszcze pogłębią.
Warto pamiętać, że wiele testów sprzętowych wykorzystuje takie gry jak Assassin's Creed czy Far Cry, nie dlatego, że są popularne (bo raczej nie są), ale dlatego, że dobrze obrazują różnice w wydajności między procesorami. Niestety robią to dlatego, że bazują często na archaicznych rozwiązaniach w silniku, a nie dlatego, że są tak nowoczesne. Obciążenie procesorów rzadko przekracza tam 60-70% i to przy topowych grafikach.
Na dniach ogłoszenie nowych Ryzenów, które z jednej strony mają przynieść spory skok wydajności, a z drugiej pewnie przyczynią się do spadku cen starszych modeli, więc kupowanie dziś któregokolwiek procesora nie ma sensu. ; p
Niby tak, ale już coś nieśmiało przebąkują, że realnie procesory będą dostępne pod koniec albo na początku przyszłego roku. Zresztą spodziewam się dostępności podobnej do 3080. Ja niestety nie mogłem czekać i wziąłem 3600x, najwyżej zmienię sam proc w przyszłym roku
Nie do końca, bo by odblokować prędkość pamięci wymaga płyty za około 1tys. Słabsze chipsety robią bootlenecka na Ramie. Te z artykułu będą działać na takiej za 500zł.
elathir --> nie, da się kupić już za ok. 650 PLN. Czyli ok. 1300 za procesor i płytę. R5 3600 podrożał i dziś to ok. 900 PLN. Sumarycznie wychodzi nawet trochę drożej niż intel, dlatego uwaga Tobka całkiem sensowna.
Natywnie ta i5 może pracować z częstotliwością 2666MHz. Na Ryzenach, i to jeszcze 3XXX to jest koszmar ze względu na to jak działa Infinity Fabric, ale przy Intelach nie czyni aż takiego spustoszenia. Np. w wybitnie jednowątkowym New Dawn w teście na PPC, 10400F 2666MHz zrównuje się z 5 3600 3200MHz, i wyprzedza 3300X 3200MHz. Na PCLab 10400F 2666MHz w np. SOTR ustępuje wyraźnie 5 3600 3200MHz, ale nie umiem powiedzieć z czego to wynika. W każdym razie 10400F 2666MHz nie powinno być na ogół słabsze od 3300X 3200MHz. 4/8 vs 6/12 to jednak zasadnicza różnica, i wydajność tego drugiego w dłuższej perspektywie raczej nie ma się co za bardzo martwić (zauważalnie niższe obciążenie/utylizacja CPU w grach, więc również zapas).
tak tylko że w intel może i masz zablokowany na 2666 mhz ramy ale możesz timingi obniżyć do cl12 bez problemu i intel w większości gier wygra. Mało tego ten cpu wymaga dużo mniej od chłodzenia niż ryzen i na takim chłodzeniu od gelid phantom black za 150 zł można mieć cichszy komputer niż jakieś wypasione chłodzenia wodne za 800 zł :)
No ale fanboye ryzena nie mogą zrozumiem tego że ryzen się aktualnie nie opłaca. Opłacał się 2 lata ale aktualnie na dziś NIE i cieżko to większości zrozumieć. Dodam że jak ktoś się postarał to i5 10400f wyrwał za 600 zł sam tak zrobiłem :) swoją drogą najbardziej ekonomiczny nowy procesor to i3 9100f :) tam przelicznik klatki za złotówkę będzie najlepszy :)
Są jeszcze moim zdaniem dwie ważne kwestie - pokażcie mi gdzie można kupić 3300x (polowałem na ten procesor już od jakiegoś czasu i nie zapowiada się żeby był jeszcze dostępny) oraz rosnąca cena 3600.
Sklep z x to ma "zapytaj o termin dostawy" już od jakiegoś czasu a jak dzwoniłem to powiedzieli, że raczej się już nie zanosi żeby je dostali
AMD nie opłaca się ich już produkować bo były zbyt dobrą konkurencja dla mocniejszych modeli
Ta cena za 3600 to jakiś żart teraz, w sierpniu kupiłem 3600X za 860 zł, a teraz zwykły 3600 jest za 900 zł. Nie pozostaje nic innego jak czekać na nową generację.
Np do RTX'a 3090 spokojnie styknie R3600 lub i5 9600k , byleby był podkręcony. Proc przynajmniej w 4K ma marginalne znaczenie :)
Czyli w mniejszych rozdziałkach proc może być wąskim gardłem, a w większych już nie ?
To jest pojęcie względne tak naprawdę, zależy czego się oczekuje.
Ale tak, w większych rozdzielczościach i jakości to karta musi się pocić o wiele więcej niż cpu, więc to ona będzie limitowała maksymalny fps, a im mniej fps bym zazwyczaj cpu mniej jest potrzebny.
Ale jeżeli komuś zależy na np. 144 fps to zejdzie z jakością niżej, wtedy to cpu musi się bardziej wykazać i może być wąskim gardłem.
Są i tez zastosowania, że poci się jedno i drugie np. w vr chcesz i 4k (najlepiej) i 90fps albo więcej, a jeszcze soft do działania vr swoje bierze, a chciałbyś nie wiem, nagrywać, streamować jednocześnie, no to i bez mocnego cpu nie da rady, nawet jeżeli gpu robi swoje, w żadnym wypadku tutaj jakiś i5 czy r3600 nie styknie szczególnie do rtx 3090.
Ktoś kto kupuje rtx 3090 na pewno ma na dużo lepszy cpu do tej karty, bo i5 czy ten r3600 na pewno nie styknie, to są bzdury.
W sumie racja, ale jako osoba, która zawsze boostuje maksymalnie grafikę i i przyjemnie mi się gra nawet mając te 40+ klatek, nawet nie pomyślałem o takiej możliwości zmniejszania detali dla setki fpsów. xD
Jak można grać w 40 klatkach na pc? Przecież to gorsze niż konsolowe 30... Tearing I stuttering psujące jakąkolwiek immersję. Zjedź z ustawieniami o oczko w dół. Graficznie różnicy nie zauważysz, a odzyskasz radość z grania.
Czyli pomijając wróżenie z fusów na dzień dzisiejszy spokojnie 3300X wystarczy do gier, do Cyberpunka 2077 sadze że spokojnie też, (grafika podobna do FC: New Dawn). Przyznam że artykuł zachęcił mnie do pozostania przy i5 4690K i 1080Ti na dłużej :P Choć bardzo ciekawi mnie zestawienie Intela, no i rozdziałek 4K - czy procek wtedy bardzie idzie na 2 plan, czy odwrotnie ?
4690K zaczyna powoli odstawać w niektórych grach ze względu na brak HT. Jeżeli jednak masz płytę na h97 lub z97, to możesz spokojnie zrobić bezkosztowy upgrade na Broadwella. Na Ali są poserwerowe Xeony E3-1285LV4 za ~300zł (to jest zablokowane i7 5775c), które mają wydajność i7 7700. Niedawno zrobiłem taki upgrade na swojej stacji roboczej, polecam. https://www.purepc.pl/broadwell-niszczyciel-test-intel-core-i5-5675c-i-core-i7-5775c?page=0,19 50% więcej minimalnych fps względem podkręconego 4690k, prawie 100% więcej względem niepodkręconego.
Ja bym wziął tylko poprawkę na to, że wszystkie te testy są na grach wywodzących się z obecnej generacji, czyli pisanych tak by dały radę nawet na relatywnie słabym CPU AMD Jaguar (w 30 FPS ale jednak). Za 2..3 lata jak nowa generacja stanie się standardem, 2ymagania względem CPU skoczą drastycznie. 3300X może przestać wystarczyć do 60fps.
Po pierwsze autor wspomina o tym przynajmniej raz, w podsumowaniu,
po drugie jak ktoś ma mało kasy a potrzebuje nowego kompa/procka, to nie będzie czekał 2 lata aż się wymagania względem CPU unormują...
"Nowa" generacja konsol jest oparta właśnie na arch. Zen 2 - czyli niewiele lepiej niż 3300X (bo 3600) i grafiką na poziomie 1080 - bo 5700 (bez XT) i standardem była rok temu xD Za 2-3 lata to standardem będzie Zen 5 o arch. 5nm lub mniejszej więc minąłeś się z prawdą jeżeli chodzi o hardware... może za czasów PS6 Pro Twoja wypowiedź nabierze sens, choć sądze że GPU jeszcze więcej na siebie weźmie patrząc na ruchy Intela.
"bordzisz" nie jestem hardcorem żeby na ali kupywać używane procki, a na allegro używki ponad 1k więc podziękuje ;)
Nawet same terafloopy wskazuja jasno, ze gpu ps5 jest mocniejsze od rx5700xt, procesor w konsolach to 8/16, a ty piszesz ze to moc 3300x lol
Doinformuj sie
"Trzynaście;" polecam czytanie ze zrozumieniem - napisałem że nowa PS5 ma odpowiednik deskopowego Ryzena 5 3600 (ten ma mniej rdzeni ale wyższe TDP), a 3300X jest niewiele gorsze, druga sprawa Radeon RX 5700 XT 50TH Anniversary ma tyle samo TFLOP co karta konsoli (i chyba wiecej bloków CU) więc skąd masz takie informacje ?
"bordzisz" No to podaj namiary albo nazwe sprzedawcy chociaż ;)
3600 to wciaz 'tylko' 6 rdzeni, a nie 8
Faktycznie jednostek ma tyle samo co RX5700 bez XT, bylem pewien ze to jednak model XT, w PS5 nadrabiaja zegarami bo czysta wydajnosc teoretyczna wychodzi wieksza niz wlasnie w 5700XT
Jak ktoś chce złożyć tani PC do gier i nie za bardzo go interesują nowe konsoli, to taki 3100 jest świetną opcją. Sparowane z 1660Super robi całkiem przyzwoitą maszynkę do gier bez szaleństw. 1080p i 60 fps będzie wyciągało lekko( jak się za bardzo suwaków w prawo nie da). A jak będzie za dwa lata i czy taki zestaw dalej będzie dawał sobie radę nawet na niższych ustawieniach, tego nie wie nikt.
ale idzie technologia w łeb łeb kiedyś 386 486 MMX a teraz rany nie nadążam
jak dla was Ryzen 5 3600 jest tanim procesorem. To widzę że Polska to bogaty kraj tani procesor to do max 600 złoty nawet nie do 500
Celerony po Allegro chodzą po 2zl a często nawet za mniej niż 1.5zl. A da się grać :)
Taki G530 1.80zl. TO SIĘ NAZYWA TANI PROCESOR