Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

gameplay.pl Spider-Man The Animated Series // Pajęcze wspomnienia

06.03.2012 21:19
Damian1539
1
Damian1539
87
4 8 15 16 23 42

No przyznam, że mnie zachęciłeś. Nigdy nie oglądałem animowanego spider-mana i dzięki Tobie może w końcu się za to wezmę.

06.03.2012 21:20
ma_ko
2
odpowiedz
ma_ko
61

Ogladało się :D Pamietam to fajne intro w 3D :P

06.03.2012 21:23
Orlando
3
odpowiedz
Orlando
42
Smile Smile Smile

Do dziś nie mogę wybaczyć otwartego zakończenia.

06.03.2012 22:01
The Puchacz
4
odpowiedz
The Puchacz
52
Generał

Był fajny, przyjemnie się oglądało :)

06.03.2012 22:07
5
odpowiedz
zanonimizowany166638
152
Legend

Serial mocno ucierpiał przez idiotyczną cenzurę (m.in. Spider-Man nie mógł przyłożyć swoim przeciwnikom piąchą w ryj, takie postacie jak Punisher, Blade albo Morbius musiały zostać mocno stonowane, broń palna musiała zostać zamieniona na jakieś śmieszne futurystyczne zabawki, nie można było używać takich słów jak "zabić", "śmierć" itd). Niektórzy też nieprzychylnie patrzą na twórcze podejście do kilku wrogów (głównie Chameleon), brak Sandmana (długa historia, odpaść miał też Electro, ale wrzucili go na ostatnią minutę), zastąpienie Gwen postacią Mary Jane od samego początku i postarzenie Parkera, choć mnie żadna z tych rzeczy nie przeszkadzała. Co najwyżej fakt, że Norman Osborn nie był pierwszym Goblinem uważam za dziwny i nietrafiony. No i ostatnia historia z Misteriem wydaje się niezwykle naciągana i nie na miejscu.

Nie bardzo wiem o co chodzi z uwagami odnośnie ostatnich odcinków. Secret Wars wypadły bardzo dobrze, mimo podmiany Hulka na Lizarda, spowodowanej jakimiś idiotycznymi kłótniami o prawo do wykorzystania postaci. Natomiast sama końcówka to najlepsze wykorzystanie czegoś tak skrajnie beznadziejnego jak Clone Saga poza E-1610.

Poza TAS mogę z czystym sumieniem polecić Spectacular Spider-Mana. Trzeba tylko przeżyć z początku dziecinny design postaci. Serial szybko nadrabia fabułą i - wbrew pozorom - dość dorosłym podejściem do tematu.

Btw, gościnni bohaterowie nie pochodzą z "innych universów" (poza przeróbką Clone Sagi). Wszystko dzieje się w jednym universum E-92131, silnie bazującym na E-616. W tym samym universum dzieje się akcja X-Men: TAS.

06.03.2012 22:16
6
odpowiedz
zanonimizowany737596
31
Generał

Nie oglądałem nigdy Spider-Mana. Zawsze wolałem Pokemony lub Batmana. :P Teraz chyba już dla mnie za późno, by to oglądać, więc mówi się trudno.

06.03.2012 22:18
seba920602
7
odpowiedz
seba920602
170
Team Bring It

Wychowałem się na tym serialu, ale do dziś nie mogę wybaczyć twórcą takiego zakończenia.

06.03.2012 22:23
Jinos
8
odpowiedz
Jinos
42
Centurion

Dobra bajka:P:P hmm ostatni odcinek był w tedy kiedy Spiderman poznaje Stana Lee?? a ta podróż między wymiarami nie była z komiksów?? przeczytałem clon wars i tam raczej nie było nić o podróży miedzy wymiarami:D

06.03.2012 22:34
9
odpowiedz
zanonimizowany166638
152
Legend

W TAS Clone Saga rozegrała się w wymiarze skąd pochodzili Scarlet Spider i Spider-Carnage (choć scena z Jackalem zbierającym DNA Spider-Mana sugeruje, że w głównym kontinuum też mogłoby do niej dojść). Cała historia z podróżami między światami to już wymysł twórców.

Aha. Za zdjęcie serialu nie odpowiadają twórcy, tylko FOX. Chyba nie było w historii świata drugiego studia, które podjęłoby tak wiele kretyńskich decyzji godzących głównie w siebie samych.

06.03.2012 22:49
NewGravedigger
10
odpowiedz
NewGravedigger
195
spokooj grabarza

gdzie można to obejrzeć?:)

06.03.2012 23:01
raziel88ck
😊
11
odpowiedz
raziel88ck
208
Reaver is the Key!

Mephistopheles - Przecież było Hobgoblin, później pojawił się też Green Goblin.

Właśnie chodziło mi o brak logiki w Clone sadze, wspominając o innych wymiarach.

NewGravedigger - Pewnie na kreskówce i innych online'owych stronkach z kreskówkami. ;)

da Vinci - Obejrz, warto.

06.03.2012 23:06
12
odpowiedz
zanonimizowany166638
152
Legend

Przecież o tym piszę, że Norman nie był pierwszym Goblinem, mimo że to Hobgoblin powinien być naśladowcą.

Wciąż nie wiem o co chodzi z tym brakiem logiki. Tzn. normalnie Clone Saga i "brak logiki" to akurat synonimy, ale teraz mówimy o serialu.

06.03.2012 23:07
raziel88ck
13
odpowiedz
raziel88ck
208
Reaver is the Key!

Bo to wszystko takie zagmatwane się okazało. Chociażby ten wymiar gdzie Spider-Man poznał Stana Lee.

06.03.2012 23:13
14
odpowiedz
zanonimizowany166638
152
Legend

Bo według ostatniego odcinka świat rzeczywisty też jest jednym z universów w multiversum Marvela.
Co nie zmienia faktu, że żadnych błędów w logice tam nie ma.

06.03.2012 23:19
raziel88ck
15
odpowiedz
raziel88ck
208
Reaver is the Key!

Dla mnie to było mocno naciągane.

Meph - No, ale łączenie kreskówkowego świata z rzeczywistym? Chociaż w Space Jam tak zrobili i wyszło nieźle. Nie wiem, ale ja w przypadku Spajdiego poczułem się zmieszany.

06.03.2012 23:25
16
odpowiedz
zanonimizowany166638
152
Legend
Image

A facet, który po ugryzieniu przez radioaktywnego pająka otrzymuje coś innego niż chorobę popromienną to już nie naciągana historia?

Jedyne wiarygodne universum to Marvel Ruins.

06.03.2012 23:33
Chudy The Barbarian
17
odpowiedz
Chudy The Barbarian
89
Legend

Jeden z moich ulubionych seriali w dzieciństwie. Przerwanie serialu na "czas poszukać Mary Jane" po tym jak przez tyle odcinków była zaginiona to dla mnie była zbrodnia przeciwko ludzkości.

raziel - IMO było to swego rodzaju "puszczenie oka" w stronę widza. Zresztą, tak jak mówi Mephisto.

Scott P. - ja bym nie powiedział, że słaba animacja, ale ilość wykorzystywanych wielokrotnie tych samych ujęć w tym serialu porażała :P Nie raz akcja działa się np. gdzieś na bloku, a pokazywany był Spidey skaczący po ścianach w kanale poczas walki z Lizardem, albo bardzo często przy starciach z Octopusem były jakieś ujęcia z magazynu, czy gdzie oni tam wtedy walczyli podczas pierwszego starcia.

06.03.2012 23:36
Scott P.
👍
18
odpowiedz
Scott P.
137
Generał

Chciałoby się coś obszerniejszego napisać, ale tak dawno widziałem ten serial, że rzucę tylko paroma ogólnikami. Od samego początku serial nie przypadał mi do gustu. Po pierwsze, dlatego że przez niego został zdjęty z anteny Batman TAS. A po drugie główny bohater doprowadzał mnie do szewskiej pasji (wynika to pewnie ze sposobu napisania jego postaci). Animacja bieda z nędzą. Naprawdę nie trzeba się zbytnio przyglądać by to dostrzec. Największym plusem Spider-Man: TAS był polski dubbing. Na konie powiem tylko, że podobnie jak Mephistopheles polecam Spectacular Spider-Man. Szkoda że spotkał go ten sam los jak wyżej omawiany serial.

06.03.2012 23:40
19
odpowiedz
zanonimizowany247738
106
Legend

Noooooooo... To było coś ;)

07.03.2012 00:06
20
odpowiedz
zanonimizowany166638
152
Legend

Znalazłem! Jestem zajebisty!!!!!11

Świat z ostatniego odcinka, w którym Parker spotyka Stana Lee to Earth-0000. W sumie dość oczywiste.
http://en.wikipedia.org/wiki/Multiverse_(Marvel_Comics)

Co do animacji w TAS, to się nie zgodzę. Pamiętam ją jako całkiem dobrą, na podobieństwo X-Men: TAS.
wiązało się chyba z przerzuceniem sił Timma na Superman: TAS i późniejszy The New Batman Adventures, który, mimo paru dobrych odcinków, nie dorastał do pięt poprzednikowi.

07.03.2012 08:34
21
odpowiedz
zanonimizowany166638
152
Legend
Image

Chyba byłem wczoraj zmęczony, bo wcięło mi kawałek tekstu. Powinno być "Anulowanie Batman: TAS wiązało się chyba...".

A skoro już spamuję, to polecę przy okazji Spider-Mana na PSX z settingiem bazującym głównie na serialu animowanym (chociaż fabuła mocno się różniła). Wielu do dziś uważa ją za najlepszą grę z tym bohaterem.

07.03.2012 08:40
kluha666
22
odpowiedz
kluha666
176
Maxwell Silver Hammer

Jeden z najlepszych seriali dzieciństwa! Opening z tymi budynkami 3D, na dzisiejsze standardy to ogromna kupa ;D
No i głos Mary-Jane, strasznie "słaby", ta sama aktorka podkładała głos pod Velmę z Scooby Doo ;) W serialu była jedna niedorzeczność (nie wiem, może tak jest w komiksach), otóż Peterowi mogła się skończyć pajęczyna (lol), pamiętacie? Wkładał sobie takie "naboje" do rękawicy, i wtedy tylko mógł strzelać pajęczyną.

BTW Najgorszy (w sensie, że kiepski) przeciwnik? Moim zdaniem Craven, ten niby zwierzak. Zawsze jak oglądałem serial w telewizji, to dziwnym trafem, emitowany był odcinek z jego udziałem.

BTW2 Co opiszesz następnym razem? Scooby Doo? He-man? Extreme Dinosaurs? Motomyszy z Marsa? Kleszcz? Znajdzie się tego trochę ;)

07.03.2012 09:56
23
odpowiedz
zanonimizowany166638
152
Legend

Przecież Spider-Man od zawsze miał web-shootery. Wyjątkiem były filmy, okresy, w których nosił symbiot i wydarzenia pomiędzy The Other i One More Day.

07.03.2012 10:02
raziel88ck
😃
24
odpowiedz
raziel88ck
208
Reaver is the Key!

kluha666 - Myślałem o Muminkach.

07.03.2012 10:57
WrednySierściuch
25
odpowiedz
WrednySierściuch
108
No gods no masters!
Wideo

^ Lepiej nie, bo nadal sie boje Buki ^^'
W swiecie muminkow to byl potwor klasy Cthulhu :D
http://www.youtube.com/watch?v=aAjDEJ8yWzg&feature=related
poczytajcie komentarze :D

Moja ulubiona odslona SpiderMana bylo oczywiscie krotka seria, Spider-Man Unlimited, ktora byla o tyle ciekawa ze cale uniwersum bylo postawione na glowie. Glownymi przeciwnikami byly twory High Evolutionary, +combo Venom/Carnage i armia symbiontow. Green Goblin i Vulture sa w tym uniwersum po stronie tych dobrych
Generalnie seria ta nie byla az tak infantylna i wyprana z przemocy jak Sp:Animated Series
http://www.youtube.com/watch?v=gXgX4n1iP0c

A z innych wiadomosci, w kwietniu startuje nowa seria Ultimate Spider-man (26ep), i w sumie nie wyglada zle
http://www.youtube.com/watch?v=kfPx4L0MmvE

07.03.2012 11:34
26
odpowiedz
zanonimizowany166638
152
Legend
Image

Powiedz, że trollujesz z tym Unlimited.

Chyba nie ma bardziej znienawidzonego serialu z pajęczakiem. Setting z dupy (jak podpieprzać pomysły z Batman Beyond, to umiejętnie), furry jako przeciwnicy, Venom i Carnage zamienieni w żywe gówno, High Evolutionary wywindowany do roli final bossa tylko dlatego, że chwilowo (bardzo chwilowo) był ważną szychą w komiksach, kostium Spider-Mana z jakąś śmieszną szmatą/ceratą w roli peleryny, wątek ludzie vs. furry, przy którym Civil War wygląda jakby naprawdę spełniała początkowe założenia o racjach obydwu stron konfliktu. Żeby chociaż wykorzystali w jakiś fajny sposób nowe inkarnacje postaci, ale skończyło się na dziwnej wersji Goblina, śmiesznym węgorzu Electro i Volturze, który i tak nie miał nic wspólnego z oryginałem.

Nawet Marvel po krytyce fanów przestał udawać, że SMU dzieje się w tym samym universum, co TAS, mimo że z początku próbowali zachować takie pozory.

Jedyną dobrą rzeczą wynikającą z istnienia tej abominacji był możliwy do odblokowania kostium Unlimited z opcją stealth we wspomnianej grze na PSX. Na szczęście bez ceraty.

07.03.2012 12:13
rzaba89nae
😃
27
odpowiedz
rzaba89nae
52
Aes Sedai

Jak tylko zobaczyłem tytuł, wiedziałem, że artykuł od raziela! Jedna z moich ulubionych bajek, najpierw leciała na Polsacie chyba (byłem mały), potem oglądałem na Fox Kids!

Mój ulubiony moment, to jak Spidey miał symbiota! Walka z Venomem- charakter bardzo osobisty. Podobnie jak z Zielonym Golblinem. Czasem pojawiali się też X-Meni (fajnie, jakbyś i o nich kiedyś wspomniał, o ile ich lubiłeś), Blade, Daredevil.

Słabe punkty serialu to akcje z "innym wymiarem", magią, Madame Web. Reszta po prostu świetna!

Spider-Mana lubię za to, że jest zwyczajnym człowiekiem, a do tego bohaterem. Ma problemy zarówno w życiu prywatnym, jak i po założeniu stroju. Często te dwa światy się łączą. To trafia do człowieka:)

07.03.2012 12:23
😊
28
odpowiedz
zanonimizowany737870
70
Legend

Po zniknięciu Anime z TV, a raczej zdjęcie RTL7 zacząłem oglądać kanał FoxKids. Iron Man, X-man, I właśnie Spider man najbardziej przypadły mi do gustu. Obejrzałem całą tą serię o pajęczym bohaterze, lecz po raz drugi nie zmusiłbym się. W takich produkcjach w moim odczuciu nie ma takiego kopa jak przy anime. W Anime czuć moc, a tu jednak czegoś brakuję.

raziel88ck - Jeśli oglądałeś X-man lub Iron-man to miło by przeczytać o tym artykuł. Te dwie bajki bardziej mi się podobały od Pajączka.

07.03.2012 12:35
rzaba89nae
👍
29
odpowiedz
rzaba89nae
52
Aes Sedai

Pamiętam też z Cartoon Network Teen Titans, albo jeszcze lepsze Samurai Jack. Ta druga kreskówka miała niesamowity klimat, odpowiednią muzykę (do każdej sceny zawsze była dobrana idealnie) charakterystyczną kreskę, świetnych bohaterów, nawet scenariusz nie był tak do końca przewidywalny.

07.03.2012 13:30
raziel88ck
30
odpowiedz
raziel88ck
208
Reaver is the Key!

WrednySierściuch - Spider-Man Unlimited to dla mnie crap niesamowity. Zero klimatu, wydarzenia z pupy wzięte u zakończenie serialu w połowie. Na dodatek ostatni odcinek kończy się źle, bo brakuje w nim kontynuacji. Ponadto jest jak wół napisane part 1, podczas gdy part 2 tego odcinka nigdy się nie ukazał.

rzaba89nae - Hehe. O X-Men prędko nie napiszę, bo nigdy nie obejrzałem wszystkich odcinków, mało tego, niewiele z niego pamiętam.

DB Mafia - O Iron Man napiszę, choć gdy oglądałem ostatnio ten serial, poczułem się nieco rozczarowany.

Chudy The Barbarian - Pewnie tak. Niepotrzebnie przywiązałem do tego taką wagę.

07.03.2012 14:40
WrednySierściuch
😈
31
odpowiedz
WrednySierściuch
108
No gods no masters!
Image

^ raziel88 to nie wina serialu, ze przerwano sezon w połowie, ja tam bym chętnie obejrzał kolejne 200 odcinków

btw Mephistopheles, zdaje się że czegoś nie zrozumiałeś do końca. Tak właściwie to ja nie znoszę pasjami kilku superbohaterów. Batmana, Supermana i właśnie SpiderMana, który jest z tej trójki najgorszy.
Nie dość że to wzór harcerza z przedmieścia, co to pomoże przejść staruszce przez ulicę, a następnie obroni bank przed napadem (uważając by nikogo nie skrzywdzić za bardzo), to ma to BEZNADZIEJNE poczucie humoru. Gdyby nie interesujące postacie w stylu Venoma czy Black Cat, no i pewne perełki w stylu Kraven's Last Hunt czy Torment by McFarlane to Spider by dla mnie nie istniał. Serie i tak widziałem wszystkie z tego względu że to jest Uniwersum Marvela, które bardzo lubię

Odnośnie trollowania i Unlimited. Klasycznego Spidera nie lubię. Natomiast mrocznego Spidera +pewne inne wątki jak najbardziej
Słyszałeś kiedykolwiek o Earth-8311? :3

07.03.2012 15:35
32
odpowiedz
zanonimizowany166638
152
Legend
Image

wzór harcerza z przedmieścia
Harcerzem to jest Superman, Captain Marvel albo Captain America. Spider-Man to nerd w kostiumie superbohatera, który w życiu prywatnym odnosi nieustanne porażki, a pod maską wynagradza to sobie tłukąc większych i silniejszych od siebie.

BEZNADZIEJNE poczucie humoru
Obrazek obok. Jak dla mnie mogliby po prostu stworzyć serię, w której Spider-Man i Deadpool siedzą w barze popijając piwo i gadają ze sobą.

Słyszałeś kiedykolwiek o Earth-8311?
Ty chyba jednak po prostu lubisz furry.

07.03.2012 15:36
Dennoss
👍
33
odpowiedz
Dennoss
171
Stellaron Hunter
Wideo

LOL, przeglądając YT znalazłem ten animowany serial z Jackie Chanem: http://www.youtube.com/watch?v=CzLL3iNgdN8&feature=related

Nagle odświeżyła mi się pamięć z dzieciństwa. Uwielbiałem też oglądać Digimony oraz Beyblade. Dla mnie to kultowe seriale, które zawsze pozostaną mi w pamięci. Lubiłem też zbierać i naklejać na drzwi swojego pokoju wszelakie naklejki z animowanych seriali z gum i innych rzeczy ;)

A jeszcze wspaniałe były chwile gdy z kolegami z sąsiedztwa oglądaliśmy Yu-Gi-Oh. Pamiętam, że lecieliśmy do domu i razem przeżywaliśmy karciane pojedynki ;D Nawet kupowaliśmy karty w sklepach z zabawkami i zawsze się pojedynkowaliśmy. To były wspaniałe czasy. A, że wtedy prawie w ogóle nie znaliśmy angielskiego, a karty były tylko niemieckie lub angielskie, to próbowaliśmy domyśleć się jakie są właściwości danej karty ;P Później graliśmy też na komputerze w Yugi'ego Joey'a i Kaibę.

BTW. niedawno dopiero odkryłem, że Digimony, Beyblade i Yu-Gi-Oh to były tak naprawdę anime ;D Ale nie wiem, czy gdybym chciał odświeżyć sobie te seriale wybrałbym oryginalną wersję, czy polski dubbing, bo jednak wspomnienia z dzieciństwa "każą" by oglądać z polskim dubbingiem, ale wewnętrzny głos fana anime mówi żeby z japońskim.

Tak więc na koniec chciałbym napisać, że cieszę się, że miałem możliwość jako dzieciak obejrzenia tyle wspaniałych seriali animowanych, bo jednak one czegoś uczyły i warto je wspominać. Nie to co teraz, jakieś żałosne nie ma to jak hotele, czy statki i inne Disney'owskie bajki z okropnym polskim dubbingiem (nie lubię oglądać rzeczywistych seriali z głosami innymi niż oryginalne). Jedynie na CN można jeszcze w miarę czasami coś fajnego obejrzeć, np. Johny'ego Testa.

07.03.2012 19:07
raziel88ck
34
odpowiedz
raziel88ck
208
Reaver is the Key!

WrednySierściuch - Tyle, że sama koncepcja tego serialu mi się nie podoba. Ruch oporu, inna planeta, ze zmutowanymi zwierzakami, dziwny klimat oraz okropny art design. Nie mówiąc już o cienkiej muzyce. Nie potrafiłem tego przetrawić, ani wtedy, ani tym bardziej dziś.

07.03.2012 19:08
kluha666
35
odpowiedz
kluha666
176
Maxwell Silver Hammer

BTW Oglądał ktoś Lochy i Smoki albo Johnego Questa? :D

07.03.2012 19:53
ma_ko
36
odpowiedz
ma_ko
61

kluha widze że masz avatar "na potęgę posepnego czerepu...!" :P

Johnego Questa oglądałem oczywiście też :P

Pozwole sobie wkleic mała listę jeśli w temacie dzieciństwa jesteśmy:

Nanuk z Północy
Basket Fever
Beethoven
Bionic Six
Bolek i Lolek
Casper
Cutlas
Dennis Rozrabiaka
Denver, ostatni dinozaur
Dżdżownica Jim
Elliot Mysz i Nietykalni
Exosquad
Gang dinozaurów
Gdzie jest Wally?
Gnomy, mali strażnicy przyrody
Herkules
Kangoo
Klejnot snów
O czym szumią wierzby
Orkiestra Oskara
Pampalini łowca zwierząt
Pies Binfordów
Pogromcy zła (Monster Force)
Powrót do przyszłości
Przygody Papirusa
Reksio
Ptaszek Firgolaszek
Rocky łoś Superktoś i przyjaciele
S.O.S. Croco
Simba, król lew
Skippy
Speed Racer
Starla i Jeźdźcy
Superpies
Sylvan
Świat Bobbiego
Trefniś
Wezyr Nic-po-nim
Wilki morskie
Wing Commander
Woody Woodpecker
Załoga 51
Zimowe Igrzyska
Zwierzofraszki

:P To nie wszystko oczywiście. Część ramówki RTL7. Kto ile rozpoznaje? :D

08.03.2012 13:14
Harry M
37
odpowiedz
Harry M
198
Master czaszka

O tak to jest ta seria, którą oglądałem. Bardzo mi się podobała i postacie były zrobione super - jak z komiksów ;)

08.03.2012 22:25
raziel88ck
38
odpowiedz
raziel88ck
208
Reaver is the Key!

ma_ko - Z tych kojarzę:

Bolek i Lolek
Dennis Rozrabiaka
Herkules
Powrót do przyszłości
Reksio
Simba, Król Lew

14.03.2012 20:24
raziel88ck
😉
39
odpowiedz
raziel88ck
208
Reaver is the Key!

Tak się zastanawiam, czy napisać następnym razem o Spider-Man: Unlimited czy zająć się innym serialem?

14.03.2012 20:37
zarith
👍
40
odpowiedz
zarith
252

napisz coś o kleszczu, jeśli oglądałeś:)

14.03.2012 20:44
41
odpowiedz
zanonimizowany166638
152
Legend

Skoro mogłeś zrecenzować piwo z Tesco, to i z Unlimited dasz radę.

gameplay.pl Spider-Man The Animated Series // Pajęcze wspomnienia