Procesor Intel Core i9-10900F pobiera tyle mocy, co RTX 2080
Mówiąc krótko – jeśli planujecie zakup jednej z topowych jednostek obliczeniowych Comet Lake, upewnijcie się, że jednak kupicie Ryzena.
No to dla maniaków Intela wrócą czasy 1000W zasilaczy i chłodzenia wodnego. A myślałem, że to już minęło i dotyczy tylko maniaków OC.
Mówiąc krótko – jeśli planujecie zakup jednej z topowych jednostek obliczeniowych Comet Lake, upewnijcie się, że jednak kupicie Ryzena.
No to dla maniaków Intela wrócą czasy 1000W zasilaczy i chłodzenia wodnego. A myślałem, że to już minęło i dotyczy tylko maniaków OC.
Plusy w 14nm++++++++++++ procesie intela chyba zaczynają się zmieniać w minusy :P
Oj przypominają mi się czasy, gdy P4 Prescott grzał mnie w redakcji :) To wraca :D
Oj tam, oj tam... Ja pamiętam czasy Amigi 500. Stawiało się taką na książkach żeby jakiś wlot powietrza był a i tak w zimę nie trzeba było w pokoju kaloryfera odpalać :D
No może w końcu będzie punkt zwrotny i to intel bedzie gonił AMD. Ja 3.miesiące temu kupiłem r3600 i jestem bardzo zadowolony. Wysokie temperatury to mit. Dobry cooler plus dobra obudowa i do 70 stopni nawet niedochodzę. Nie widzę roznicy między moim starym i52500k a tym r3600 w.kwestii temperatur. Kolejna generacja coś czuję , że z pozycji tuż za plecami intela, zdecydowanie wysunie sie na prowadzenie, bo już teraz ma niektore produkty lepszej wydajności, a na pewno lepszej w stosunku cena/wydajność. Konkurencja zmusza do działania, więc tylko skorzystamy na tym.
Jakie plyty beda musialy miec sekcje zasilania, zeby takie obciazenia wytrzymac i ile beda kosztowac?! Jedno wiemy na pewno, to bedzie goraca premiera.
Gdyby to wychodziło na starą płytę, to może ktos by zrobił upgrade z 6, może 8 rdzeniowca, ale jak trzeba kupić nową płytę, to już lepiej przejść na AMD.
Jeszcze można do tego dodać że Intel planuje wydanie jeszcze jednej serii procesorów pod koniec tego roku - Rocket Lake (chyba pogodzili się z tym że będzie gorąco :D), też w 14nm tylko z "rewolucyjnym" rozwiązaniem jakim będzie PCI-E 4.0... oczywiście na nowych chipsecie. To co pora się przygotować na procesory które bez chillera nie zbliżą się nawet do max turbo?
BartekTenMagik
Tylko rzecz w tym, że kompa można kupić za mniejszą kwotę z prockiem amd który będzie miał bardzo podobną wydajność w stosunku do droższego intela a przy okazji rachunki też nie będą musiały być wysokie. Więc można mieć jedno i drugie.
A ktoś ostatnio na forum tak promował procesory Intela, że lepiej do nich dopłacić dla tych parenaście fpsów więcej względem Ryzena, że to bardziej przyszłościowe... Teraz rozumiem, że ta osoba ogrzewa sobie tym sprzętem dom oszczędzając na gazie czy drzewie. Pewnie podłączone ma chłodzenie wodne i od razu ma ciepłą wodę do bojlera.
Jak to będą pisać ludki:
Wydajność w grach jest wyższa od AMD i jestem gotów na lekkie mankamenty konstrukcji Intela.
Tutaj nawet nie będzie zapewne jakoś specjalnie wyższa, bo ten procek na wszystkich rdzeniach dobija tylko do 4.6/4.7, więc jak gra mocniej depnie na procesor to wyjątkowy pozostanie tylko pobór mocy i temperatury (obie wyjątkowe pod względem wysokości), a już wydajność w grach będzie pewnie niższa niż nawet i9-9900K.
Najzabawniejsze, że ten układ będzie usiłował rywalizować z R9 3900X, ale dla R9 3950X to wciąż będzie mały kajtek w przykrótkich spodenkach. Ot, góra urodziła mysz, gorącą do tego.
Teraz pojawia się pytanie, ile będzie brał 10900k na 5.3Ghz?
Kolejny strzał w kolejne kolano,Intel coraz bardziej się pogrąża.
gdzieś jest błąd odnośnie zasilania bo to jest trochę niemożliwe a jeśli tak jest (niezrozumiałe dla mnie) to przynajmniej zimą będzie dodatkowe źródło ciepła :)
każdy jednak rozsądny wybrałby tym razem 3950X
8700k vs 10600k
95w vs 125w
6/12 vs 6/12
10600k ma 200mhz na all core więcej xD
„ Wygląda na to, że procesory dziesiątej generacji Intela – mowa o tzw. rodzinie Comet Lake – będą wymagały naprawdę sporo energii.”
We wiadomości jest informacja tylko o jednym procesorze z tej serii. Pozostałych jednostek z tego, co widzę nikt jeszcze pod tym względem nie sprawdził.
Bez wodowania to chyba dobrego OC nie będzie. Chociaż, na Der8auer na niemieckim streamie cos tam przebąkiwał, że nie wierzy w 6ghz bez mrożenia, jeśli w ogóle VRMy jakielkowiek płyty to wytrzymają i jeśli w ogóle będzie to osiągalne ;p
Od kiedy intel produkuje grzejniki dla graczy? kurna, i to w segmencie PrEmIuM!
Tylko na co przeciętnemu graczowi pogoń za każdym 100hz.
Wystarcza 10900, 10700, 10600 z TDP 65W
Nie jest to czasem jak z jazdą autem szybciej o 20-30km/h kosztem dwukrotnego spalania?
Nie chce bronić Intela ale czy to nie AMD w X570 dało zasilanie CPU 8+4 pin ?
https://www.purepc.pl/procesory-intel-comet-lake-specyfikacja-wszystkich-modeli
Problem jest taki że artykuł jest o 10900f czyli 10900 bez integry który ma TDP 65W
Dało, ale nawet Ryzen 9 3950x bez problemu będzie działać na płytach z B450
Nie wziąłeś pod uwagę, że PCIE 4.0 potrzebuje więcej ścieżek w PCB dlatego w najnowszych płytach AMD wywalono tą część ścieżek zasilających procesor z złączki ATX i teraz procesor jest tylko zasilany z tych 8+4.
W zimę będzie można kłaść nogi na obudowie pc ... (93 stopnie ciepła :O )