Premiera GeForce`a GTX 680
Kawałek tekstu w wiadomości zawiera ewidentny błąd:
"Mimo, że jednoukładowa karta nie wygrywa zdecydowanie z najsilniejszymi wieloprocesowymi kombajnami, takimi jak Radeon HD 7970" (...)
Mianowicie Radeon HD 7970 jest kartą jedno procesorową, w dodatku to jest właśnie bezpośredni konkurent nowego GeForc'a 680. Warto tu dodać że owszem 680 wydajnością wyprzedza nieznacznie kartę od AMD, która jednak na rynku jest już od 3 miesięcy. Gdyby Nvidia nie zaprezentowała karty która jest choć trochę szybsza mając tyle jakby dodatkowego czasu oznaczało by to że są daleko z tyłu za AMD.
Jeśli chodzi o:
(...) "ma ona nad nimi ogromną przewagę jeżeli chodzi o zużycie mocy przy największych obciążeniach" to nie wiem czy te 20-30 wat na korzyść GeForce'a to tak wiele? Poza tym nowa karta "zielonych" nie ma takiego potencjału na podkręcanie jak nowa seria kart od AMD.
oho widze ze na Gol'u tez juz sa "poprawiacze" firmy AMD.
Ja jestem milo zaskoczony 2 rzeczami:
1. Cena - bylem przekonany ze cena bedzie podobna do 7970 na starcie co oznaczaloby czekanie na spadki, a tak mamy dwie bardzo podobne karty ktore beda rywalizowac o ten sam segment klientow
2. Cieszy to ze karty maja podobna wydajnosc oznacza to zdrowa konkurencje na rynku a to same plusy dla uzytkownikow. Jeszcze jakby AMD dogonilo intela....
Tak czy inaczej czekamy na karty nie referencyjne i zobaczymy co bedzie mozna wycisnac z nowego gtx'a :)
Jednego nie za bardzo kumam. Nowe gtx680 maja być w standardzie PCI-Express 3.0. Czyli jeśli moja płyta ma PCI-E 2.0 to znaczy że nie obsłuży tej karty? Czy będzie ona wolniej działać?
@arturos74 :
Base Clock Speed: PCIe 3.0 = 8.0GHz, PCIe 2.0= 5.0GHz, PCIe 1.1= 2.5GHz
Data Rate (per lane & per direction): PCIe 3.0 = 1000MB/s, PCIe 2.0= 500MB/s, PCIe 1.1= 250MB/s
Total Bandwidth (x16 link): PCIe 3.0 = 32GB/s, PCIe 2.0= 16GB/s, PCIe 1.1= 8GB/s
Data Transfer Rate: PCIe 3.0 = 8.0GT/s, PCIe 2.0= 5.0GT/s, PCIe 1.1= 2.5GT/s
papus1 --> W jednym krótkim zdaniu skłamałeś dwa razy. Nędzna prowokacja.
arturos74->
Oczywiście że będzie u Ciebie, działać, co do prędkości to jak doświadczenie pokazuje nie będzie żadnych różnic.
Dokładnie tak jak z AGP x2, x4 czy x8 żadnych praktycznie różnic w wynikach nie było.
papus1->
Marniutka prowokacja: Geforce jest szybszy i w porównywalnej cenie do 7970, biorąc pod uwagę że to cena nowości, może się okazać że za kilka dni będzie tańszy od wolniejszego Radka.
Bardzo jestem podekscytowany tą premierą :) teraz tylko czekac na gtx 660 (ti ?) i juz bedzie git :)
btw. zszokowany jestem cena, spodziewalem sie odrobine wiekszej niz hd7970.
czyżby nvidia zmieniala polityke cenową ? i czy ze wszystkimi segmentami tak zrobi z cenami :)
@mike6rs:
Mniejsze zuzucie mocy jest wgledem kart wieloprocesorowych, a nie jednoukladowego Radeona.
BuckRogersXXV->
Gtx 680 ma mniejszy pobór mocy niż Radeon 7970.
karta naprawdę udana jeśli chodzi o kartę dla graczy, tylko gdzie te gry do których ta moc jest potrzebna ? szkoda, naprawdę szkoda, moc się marnuje, jest kilka perełek jak Wiedźmin II, BF3, Crysis 2, Król Artur 2,Metro 2033 czy Shogun 2, poza tym próżno szukać wyzwania dla GPU
Wszystkie te gry...mozna zagrac na ultra ustawieniach z GTX 580 ;)