Premiera GeForce RTX 4000 w 2022 roku; nadchodzi Nvidia Lovelace
A potem znowu będzie boom na koparki i cena wystrzeli od 5000+ za kartę, a Nvidia w celu ratowania sytuacji da nam do kupienia RTX 2000 w horrendalnej cenie, albo w końcu na rynku pojawią się RTX 3000 xD.
A potem znowu będzie boom na koparki i cena wystrzeli od 5000+ za kartę, a Nvidia w celu ratowania sytuacji da nam do kupienia RTX 2000 w horrendalnej cenie, albo w końcu na rynku pojawią się RTX 3000 xD.
Mam to w dupie... każdy doskonale wie jak będzie i jak jest teraz wchodzę na Ceno RTX 3060 ponad 4 kapcie za tego rzęcha ze średniej póły a niektórzy sprzedają nawet za ponad 5tys to jest dramat i trzeba być naprawdę pier.. żeby kupić to za te pieniądze.
Wymiennie kartę dopiero kiedy moja się spali bo wyjścia nie będzie już wtedy a do tego czasu Nvidia może mnie pocałować wie gdzie.
No cóż... Od początku mówiło się że seria 3000 jest do pominięcia. Liczę na sensowne pobory prądu tak żeby mój Seasonic 750w uciągnął taka 4070 i będę zadowolony.
Tak samo mówiło się niby o serii 2xxx, a jakbym 3 lata temu nie kupił 2080, to teraz obudziłbym się z ręką w nocniku :)
Też słyszałem takie teksty ale akurat nie potwierdzały tego ceny. Jak się człowiek popatrzył na stosunek cena/jakość długo nie musiał się zastanawiać. Swojego 2060 wyrwałem za 1200 i to niedługo po premierze, Rog RTX2070S w sklepie na "x" był za lekko ponad 1500. Nie mogła to być generacja do pominięcia z racji niewielkiej straty włożonego kapitału (a w moim przypadku ostatecznie wyszło że wymieniłem 2060 na PS5, czyli generalnie konsola kosztowala mnie te 1200) :)
Seria 3000 jest słabo dostępna i wątpię, aby do tego czasu coś się poprawiło, a oni chcą już kolejną? Naprawdę korpo aż tak zaczyna rozjeżdżać się z rzeczywistością w tych swoich główkach ?
No te same odczucia mam. To jakaś jawna kpina z ludzi. tutaj niemogą dostaw wyrobić, ale nową generację już będą zapowiadać...
Premiera GeForce RTX 4000 w 2022 roku; nadchodzi Nvidia Lovelace
Z ich obecnymi możliwościami produkcyjnymi nowych kart graficznych to już na dniach powinni puścić przedsprzedaż by dokładnie wyliczyć ile układów potrzebują na start dla wszystkich...
...bo obecnie o karcie z rodziny 3000 można tylko pomarzyć, a przepłacanie za nie 2-3x to szaleństwo, kiedy za chwile ukażą się jeszcze nowsze i wydajniejsze układy.
o wlasnie, najlepiej, zeby przedsprzedaz nie byla tez tania, to w celu wybadania rynku. a noz widelec, moze ludzie rzuca sie na srednia polke za ponad 5k :).
Nvidia nie jest głupia mają statystyki sprzedażowe z każdego roku, wiec wiedza ile potrzebują - lecz są leniwi by to wyprodukować, bo wysokie ceny ich kart są im na rękę.
Gdyby zrobili przedsprzedaż teraz to lepiej by się do tego przygotowali, gotówka i tak byłaby na ich koncie, każda osoba byłaby / i miałaby szanse zakupić max 1 kartę graficzną - bo kopacze z miejsca by wykupili cały nakład.
no w sumie racja, przeciez obecna sytuacja juz im wystarcza do doglebnego wybadania rynku :).
Ja tak sobie myślę,że w wakacje przyszłego roku,ceny wrócą do normy.Będzie po staremu. W przyszłym roku mam pomysł,żeby kupić wszystko co potrzebuję. Jeśli oczywiście będzie dobrze. Czemu? Bo za 2-3 lata, może wszystko tak walnąć w górę,że komputera już na oczy nie ujrzę ;D W przyszłym roku, powinno być wszystko tańsze.Tak będą pompować pieniądze,że potem musi być zapaść. Przed tym,jeszcze ceny muszą zmaleć, i to sporo.Żeby potem skoczyć na księżyc. Więc trzymam kciuki za przyszły rok,i kupuję cały sprzęt jakiego potrzebuję. Potem niech się dzieje co chce.
Miało być pod koniec listopada tego roku. Ale dobra, teraz będzie wysyp kart z serii 3xxx za 1500 zł na allegro od górników po kopaniu. Z informacją moja babcia używała tą kartę tylko do pasjansa.
A ja mam to... Gdzieś :)
To w sumie wiadomość typu: coś istnieje. Bo i tak nie dla normalnego "ludzia" :P
Trzeba poprztykać jeszcze na 3080 do końca roku i sprzedać za ponad 10 tys póki górka rośnie, a później w normalnej cenie kupi się coś z 40xx.
Jak ktoś to od ciebie za tyle kupi, to nie zapomnij zapytać o nazwisko i mi podaj. Muszę wiedzieć dokładnie kto jest takim debilem.
Może ktoś weźmie. Kart nie ma, a ethereum rośnie więc jak się trend utrzyma do końca roku, a kart dalej nie będzie to ceny będą jeszcze wyższe.
A w xkom jest za 8500 zł
https://www.x-kom.pl/p/596928-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-3080-aorus-master-10gb-gddr6x.html
Także myślę, że używka spokojnie pójdzie za ponad 10 tys.
Ci to mają tupet. I po ile będą ? 20tyś ? Kopacze już zamówienia złożyli ?
No to raczej oczywiste, że będzie duży postęp, gdyby był mały to by zrobili RTX 3060 super a nie serie 40XX.
Patrząc na to jak przez całą tę sytuację z krypto wydymani są gracze to bardziej pasowałaby Linda Lovelace
Ta sama NVIDIA, która niedawno zapowiedziała wznowienie gtx1030, bo nic innego nie są w stanie wyprodukować z dostępnych materiałów? To jak oni będą te nowe kart robić, z tektury?
...nie chcą inwestować już w starocie jakimi są karty z rodziny 3000, wyprodukują symboliczną ilość nowych kart graficznych z rodziny 4000 jak zwykle na premierę po czym zaczną już planować kolejne karty - a ludzie niech się biją o to co będzie.
Cena wysoka, wszystko się sprzedaje, oni zarabiają, więc nie mają się o co martwić.
Nie stać cię na zwyczajną kartę (która normalnie nikt by nie wsadził do obudowy) która obecnie będzie kosztować 5-9 tyś zł... to kup sobie konsole.
Nvidia może nawet nam zapowiedzieć GeForce RTX 1 000 000 cóż z tego jak nie zobaczymy tej karty na premierę bo rzucą się na nią kopacze a potem zafunduje nam odgrzewanego kotleta w horrendalnej cenie.
Hitami w środowisku gamingu mają być 4050ti RTX dla QHD, wspomagany przez 4030 RTX dla 1080p
spoiler start
wiecie, to tak między nami
spoiler stop
No boom kopalniany ma plusy i minusy, jak bańka pęknie będzie wysyp tanich graf z drugiej ręki :) Najlepiej jakby zbiegło się to z powrotem cen do normalnego pułapu dla nowych graf :D Tylko trzeba czekać :D
Na chwile obecną kurs eth rośnie, a kart nie ma więc ceny będą jeszcze wyższe.
JA bym nie chciał kupić karty graficznej od kopacza, karta graficzna stale pracująca na maxa przez miesiące / lata więc jest tak wypracowana że max co odpalisz to strony internetowe.
Gowno prawda, taka karta nie ma żadnego spadku mocy jeśli tylko pracuje w niskich temperaturach ostatnio na YouTubie robione były testy wydajności nawet nowych kart z kartami z koparek
Pogrzało ich , najpierw niech udostępnią model 3000 bo go nie ma nigdzie . A nie następna generacja im w głowie . Cena karty 4090 będzie się zaczynać pewnie od 20 000zł idę o zakład .
Ta informacją powinna być zamieszona (i pewnie jest) na jakimś forum/portalu bitcoinowym, a portal o grach? To już dzisiaj jest passé...
Ten rok już jest pozamiatany
Żadnej organizacji/koncernowi nie zależy na rynku gier jako całości. Obszar podejrzanego biznesu urośnie do niebotycznych rozmiarów. Trzeba uważać
nie przejmujcie się rynek zaleją używki jak wyjdzie 4090 to moje dwie 3090 znajdą nowy dom i pewnie pójdą jak zwykle w cenie 2-3K za kartę a nie 10 ;)
Może kolejna generacja wreszcie umożliwi przystępniejszą grę w 4K120FPS.
Jeśli AMD dalej trzyma się palnu tak jak ostatnio zapewniali to sytuacja Nvidii wygląda dość kiepsko. Nowe karty od AMD mamy dostać jeszcze w tym roku i różnica pomiędzy serią 6000 i jej następcą ma być taka sama jak pomiędzy serią 5000 a 6000 - czyli 50% wyższy współczynnik wydajności do mocy.
Lovelace to była Linda...