Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Futurebeat Ponad pół miliarda ludzi słucha Spotify, a firma i tak traci pieniądze

26.04.2023 16:27
1
dobaczenko
53
Konsul

To dlatego że ja już nie słucham.

26.04.2023 21:09
pieterkov
2
3
odpowiedz
pieterkov
155
Senator

Nie ma to jak przejac firmy a potem je pozamykac. Moze gdyby nie wydawali tyle na zbedne zakupy i oplaty dla pseudoartystów, wychodziliby na plus. Jak można przewalić 3 miliardy dolarów?!?!?! I skąd mają hajs na te straty? Przecież rachunki trzeba zapłacić, nawet będąc na minusie.

post wyedytowany przez pieterkov 2023-04-26 21:09:56
27.04.2023 00:31
Kwisatz_Haderach
3
odpowiedz
8 odpowiedzi
Kwisatz_Haderach
17
GIT GUD or die trying

Moze to nie miejsce na to ale mogliby poprawic jakosc dzwieku ffs...

Niby najwiekszy streaming, niby tyle hajsu a doslownie kazdy inny streaming ma lepsza jakosc dzwieku. Apple i Tidal chyba top.

Przejscie na Spotify (ustawienie streaming quality na very high) po korzystaniu z w/w (a zwlaszcza Tidal) to jak wlozenie sobie wiadra na glowe. A dynamika dzwieku, scena i tym podobne "buzzwordy" to dla inzynierow w Spotify chyba rzeczywiscie tylko buzzwordy.
Dostalem w prezencie pol roku premium i w zyciu bym sie nie zdecydowal za to placic samemu. Zreszta ta slaba jakosc byla przyczyna szukania przeze mnie alternatyw pare lat temu.

Serio to wiele rzecz na youtube (normalnym, darmowym) brzmi lepiej.

Nie rozumiem troche dlaczego sa liderami rynku. Byli pierwsi, stali sie niejako synonimem muzyki streamowanej i chyba to wystarczy. Niestety.
Rozumiem tez ze znakomita wiekszosc ludzi slucha z komorek i na tamich sluchawkach w terenie itd... ale szanujmy sie. ;)

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2023-04-27 00:34:11
01.05.2023 07:59
3.1
noobmer
53
Generał

Kwisatz_Haderach Tobie to dziękujemy, YT ma żałosna jakość muzyki. Szczególnie basy wycięte. Po co mi jakość muzyki powyżej 320kbps? Na głośnikach różnicy nie usłysze. A co do słuchawkek nie potrzebuje nie wiadomo co za 2k jak 95% społeczeństwa.

01.05.2023 08:39
mirko81
3.2
mirko81
75
Slow Gaming

Zależy jakie masz audio. Na moim wzmaku i kolumnach od razu czuć biede mp3 320kb. Posiekane, okrojone pasmo, niepełne dźwięki. Jak wrzucam flac 1000-2000 to uderza cię czysty piekny dźwięk. Na nowo utwór poznajesz

01.05.2023 09:03
Sir klesk
😊
3.3
Sir klesk
261
...ślady jak sanek płoza

Tidal najlepszy jezeli chodzi o jakosc. Spotify pozostawia sporo do zyczenia ale tez nie przesadzajmy. Skoro jakosc z yt jest do zaakceptowania to ta na Spotify nie ma prawa az tak uwierac. Czepialstwo ewentualnie audiofilskie snobstwo. Fujka. :)

01.05.2023 11:50
aope
👍
3.4
aope
203
Corporate Occult

Kwisatz_Haderach pełna zgoda. W porównaniu do Tidal, Apple Music czy niedocenionego Deezera, Spotify pod względem jakości dźwięku prezentuje MEGA biedę. To jest już taka przepaść, że nie trzeba mieć niewiadomo jakiego zestawu aby ją odczuć, wystarczą zwykle słuchawki. To już kawałki z YouTube brzmią lepiej. Ale nie tylko jeśli chodzi o jakość dźwięku (gdzie cała konkurencja już od dawna siedzi na opcji bezstratnej choćby) Spotify odstaje. Jego cena jest TOTALNIE nieadekwatna do jakości. Generalnie trudno mi znaleźć jakąkolwiek przewagę Spotify względem konkurencji. Jeszcze kilka lat temu były one oczywiste ale przez ten czas konkurencja fantastycznie się udoskonaliła przez ciągły rozwój (Deezerowe Flow czy FENOMENALNY tryb karaoke z Apple Music usuwający głos z każdego kawałka w czasie rzeczywistym i serwujący tekst), dodając całą masę ulepszeń podczas gdy Spotify jak stało w miejscu tak wciąż w nim stoi, nie zmienia się nic. Szkoda.

Sir klesk tyle, że za Spotify płacisz i powinieneś dostać lepsza jakość od kawałków na YouTube a raz ze nie tylko nie dostajesz to jakość na Spotify jest w 99 proc gorsza. I nie trzeba być audiofilem aby to usłyszeć.

post wyedytowany przez aope 2023-05-01 11:55:36
01.05.2023 16:09
3.5
noobmer
53
Generał

mirko81 Gościu jeżeli twój sprzęt grajacy kosztował więcej niż 1000zł to nawet nie nie odzywaj. Mówimy tutaj o zwykłych kowalskich co lubia sobie posłuchać od czasu do czasu muzyke albo ciut wiecej. Nie potrzebuje głośników za nie wiadomo jakie pieniądze a do pracy mam słuchawki przewodowe za 150zł . . .

aope To chyba mamy inne YT bo dla mnie darmowe Spotify brzmi lepiej od niego . . .

Odpaliłem z ciekawości Tidala na próbnym premium i róznic brak . . . a nie bede specjalnie odpłacać do plusa.

post wyedytowany przez noobmer 2023-05-01 16:28:24
01.05.2023 19:35
Kwisatz_Haderach
3.6
Kwisatz_Haderach
17
GIT GUD or die trying

"Odpaliłem z ciekawości Tidala na próbnym premium i róznic brak . . . a nie bede specjalnie odpłacać do plusa."

Polecam laryngologa.

01.05.2023 19:43
Kwisatz_Haderach
3.7
Kwisatz_Haderach
17
GIT GUD or die trying

Jesli za chodzi o darmowe spotify vs darmowe yt to Spotify na 128kbps a youtube 160-192 kbps w strumieniu audio na ustawieniach 720p+.
Co prawda format jest inny (odpowiednio mp3 i webm [aac/opus]), ale to nie ma az tak duzego znaczenia chyba.

Tidal/Deezer/Appla a platne spotify to PRZEPASC. I tu nie chodzi o odczucia tylko czyste technikallia.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2023-05-01 19:47:58
01.05.2023 20:43
Kwisatz_Haderach
3.8
1
Kwisatz_Haderach
17
GIT GUD or die trying

Jeszcze to:

"Po co mi jakość muzyki powyżej 320kbps?"

Zebys slyszal to co chcial tworca zebys uslyszal. Chociazby po to.

Nawet na byle jakich sluchawkach za stowke, np. jakis Philipsach reklamowanych jako "do filmow", ktorych dosc dlugo uzywalem, roznica miedzy 320kbps a FLAC jest KO LO SAL NA.
Dla porownania na TIDAL bezstratne audio ma 1411kbps (czyli CZTERY razy wiecej danych audio niz mp3 320kbps), a rzeczy z masteringu maja 2304 do nawet 9216 kbps.
Trzeba byc gluchym zeby nie uslyszec roznicy, nawet na sluchawkach za 20 zeta.

Pamietam jak sobie sluchalem sporo "Senjutsu" Iron Maidenow na youtubie, a potem sobie kupilem top tier Tidala i tam jest to na MASTER. No coz... inna plyta ze tak powiem. To jest niesamowite o ile wiecej slychac, szczegolnie perkusji, czy np. szczegolow przy szybkich gitarowych riffach i solowkach (ktore na niskiej jakosci zlewaja sie czasem w jeden wielki jazgot) i jak mozna docenic wtedy wirtuozerie artysty.

O wokalu to juz z litosci nei wspomne, bo jak ktos slucha czegos lepszego niz polski hiphop ;), to to jest chwilami niesamowite co wysoki bitrate znakomitego wokalisty/tki potrafi zrobic z mozgiem.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2023-05-01 20:48:00
01.05.2023 09:39
Herr Pietrus
4
odpowiedz
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

Cud że jeszcze istnieją. Podobnie jak Deezer, z którego korzystam.

Swoją drogą - ostatnio się zdziwiłem, ile to już lat...

01.05.2023 10:04
adam11$13
5
odpowiedz
adam11$13
129
EDGElord

Szczerze to nie wyobrażam sobie dzisiejszego słuchania muzyki bez Spotify. Mam praktycznie wszystko pod ręką, miliony playlist, praktycznie codziennie można odkrywać coś innego. W życiu nie wróciłbym do czasów manualnego ściągania "empeczy" albo konieczności kupowania całych albumów (i mówię to jako osoba, która ma kilkaset fizycznych płyt w kolekcji).

01.05.2023 10:19
Miro1204
6
odpowiedz
Miro1204
14
Chorąży

Dla mnie lepiej yt music

01.05.2023 10:54
Cainoor
7
odpowiedz
Cainoor
276
Mów mi wuju

Ciekawe jaka maja strategie na dalsze 3 lata…

01.05.2023 11:53
Wrzesień
8
odpowiedz
2 odpowiedzi
Wrzesień
67
Idiot Doom Spiral

W sumie bardziej mnie smuci los muzyków, którzy w większości gówno mają z tego całego interesu.

01.05.2023 19:11
Herr Pietrus
8.1
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

A z płyt serio mieli o wiele więcej? Poza USA i Europą Zachodnią w szczególności?

02.05.2023 11:17
Wrzesień
8.2
Wrzesień
67
Idiot Doom Spiral

Nie wiem ile dla ciebie to jest "wiele", ale generalnie raczej tak. Nie licząc gwiazd muzyki pop, czy może jeszcze rapu, którzy faktycznie mogą skosić dobry szmal nawet za jeden hit, to większość muzyków na spotify nie dostaje z tego wiele. Pomijając niskie stawki za odtworzenia, to większość z tego i tak zgarnia wytwórnia. Sam słucham głównie muzyki metalowej i tam nawet duże zespoły narzekają, że odkąd ludzie przestali kupować płyty, to finansowo jest dużo słabiej i gdyby nie koncerty i sprzedawany na nich merch, to ciężko było by im dziś żyć z muzyki.

02.05.2023 11:16
Wrzesień
9
odpowiedz
Wrzesień
67
Idiot Doom Spiral

.

post wyedytowany przez Wrzesień 2023-05-02 11:17:12
Futurebeat Ponad pół miliarda ludzi słucha Spotify, a firma i tak traci pieniądze