nVidia ujawnia ceny kart z serii GeForce 8600
Ja od razu startuje do Ultra. Niedlugo zakładam 7900GS u siebie, poczzekam do premiery nowego układu i kupie. Coś czuje, ze cena bedzie na poziomie 700 zł. Ponizej Ultra nie warto schodzic, bo szyna pamieci ma jedynie 128-bitów.
Tak samo eJay mam zamiar zrobić, chciałem zamawić karte GF 7900GS - w ciągu paru dni - ale widze, że za te same pieniądze moge mieć GeForce 8600 Ultra. Kiedy mają wejść na rynek te karty?
Ten GeForce 8600 Ultra za 537zł wydaje się idealnym zakupem, ale poczekajmy na testy.
Chester---->Ten GF na 100% bedzie lepszy od kazdej karty z 79xx w tle chocby ze wzgledu na ilosc potokow - 64 sztuki to jednak wielki atut. Cieekwi mnie cena - na dzisiaj jest ona rewelacyjna i coś czuje, ze ATI dostanie porzadnie w kosc na rynku kart middle-end. Ale poczekajmy, moze nowe Radeony beda rownie interesujace.
Cos za tanie te karty, moze jakas pomylka? Ciekawe kiedy premiera, jezeli ceny sie utrzymaja to na 100% wymienie swojego 7600GT na 8600 ultra, o ile wydajnosc bedzie sporo wieksza oczywiscie....
eJay --> 64 to nie liczba potoków tylko zunifikowanych shaderów.
Ja kupuję XBOX 360, bo co roczne upgrade'y kompa nie mają sensu.
Cos mi sie wydaje, ze to sa ceny dla hurtownikow, moze nawet bez podatkow i zapewne na rynek US wiec lepiej nie ekscytujcie sie jeszcze za bardzo
WOW! 8600 tak tanio?! BIORE! :D
Cos za tanie te karty
Wątpie, żeby to były ceny detaliczne. Za Ultra pewnie zapłacimy ok 700 - 800 zł.
nawet jeśli to będzie 700zł to i tak cena nie jest ekstremalna.
spodziewałem się 1500zł a tu 500zł! te karty są aż o tyle słabsze?
Ciekawe jak będzie się kształtowała wydajność w porównaiu z serią 88xx
wishram--->1500 zł byloby samobojstwem Nvidii, skoro za 200 zł wiecej masz 8800 GTS:)
erton F--->Oczywiscie to sa ceny amerykanskie, u nas dolicz marze, podatek etc. Wyjdzie 700-750 zł.
Hmm i tak jakos tanio, sa juz gdzies benchmarki tych kart bo przestalem sledzic to wszystko na bierzaco?
eJay --> 700-750zł? To dlaczego 8800GTX u nas kosztuje 2400zł, a za oceanem 1700zł?! Sorry, ale nie wierzę w taką cenę. Moim zdaniem 8600Ultra to będzie wydatek conajmniej 800złł. Tak samo jak 7600GT po premierze.
Chociaż i tak bym kupił, ale nie kupię :| Bo na gwałt mi potrzebna nowa karta graficzna, nie bede kilka miesiecy jechać na GF2MX. Poza tym, nie śpieszyłbym się tak z DX10. Przynajmniej w moim przypadku jest tak, że zadna interesująca mnie gra nie ma DX10 (oprócz Crysisa, no ale wątpie żeby na 8600Ultra mógłbym grać na wysokich detalach...).
A co do tych potoków to bym się nie napalał. Taki X1900XT ma 2razy więcej potoków niż 7900GT, i co, wydajność radeona jest duzo większa? Nie, to najczęściej mniej niż 10%...
Mazzeo---->No przeciez wyraznie napisalem, ze dochodza rozmaite opłaty, nie wiem czemu się od razu burzysz:) Zazwyczaj dodatkowy koszt wynosi jakies 15-25% wartosci karty. Tak czy siak do tysiaca zlotych 8600 Ultra bedzie najlpeszym zakupem. No ale jak wspomnialem ATI jeszcze musi zaprezentowac nowu uklad wtedy zobaczymy.
Poza tym, nie śpieszyłbym się tak z DX10. Przynajmniej w moim przypadku jest tak, że zadna interesująca mnie gra nie ma DX10
teraz nie, ale wraz z premiera Visty ruszy lawinowo premiera gier opartych na DX10.
A co do tych potoków to bym się nie napalał. Taki X1900XT ma 2razy więcej potoków niż 7900GT, i co, wydajność radeona jest duzo większa? Nie, to najczęściej mniej niż 10%...
Stary, ale obie karty prezentuja soba inne technologie. To tak jakbys porownywal Athlona 3000+ do Pentiuma 3 Ghz myslac, ze te 3000+ to taktowanie procesora. Porownaj sobie 7900GS do Radeona X1950. Obie karty maja zblizona wydajnosc, a zobacz jakie maja roznice w parametrach.
no to czekamy na odpowiedz ATI...
bardzo jestem ciekaw jak te karty wypadaja na tle 79xx, moze byc kolejny hicior po 7600gt i 7900gs (o 7600gs od galaxy nie wspominajac:)
EDIT się skończył.
Poza tym, pamiętajcie ze do DX10 potrzebna jest Vista... ilu z was ma zamiar przerzucać się na tą platformę w tym roku? Bo według badań to mniej niż 20% użytkowników ma taki zamiar...
eJay --> Wysyp gier? Sorry ale nie będzie takiego wysypu, póki Vista się nie udomowi :) myślisz ze bedzie inaczej niz w przypadku innych windowsów? ja wątpie, bo jak narazie Vista to zła platforma dla graczy.
Ale jeżeli komuś zależy na duzej wydajnosci takiej karty, to jak najbardziej dobry wybór.
Stary, ale obie karty prezentuja soba inne technologie. To tak jakbys porownywal Athlona 3000+ do Pentiuma 3 Ghz myslac, ze te 3000+ to taktowanie procesora. Porownaj sobie 7900GS do Radeona X1950. Obie karty maja zblizona wydajnosc, a zobacz jakie maja roznice w parametrach.
No i właśnie o tym mówię. Dlatego nie napalałbym się na to, ze karta ta ma duzo potoków, bo one są mało ważne tak naprawdę.
MaZZeo na to wychodzi z,e nie taka zla bo sprzedala sie w dniu premiery tylko o 3% gorzej niz win xp :-]
8600 tez jest nivdii i sa to zunifikowane shadery czyli licza i pixel i vertex shadery ,a jednostek tmu oraz rop to beda mialy z 16 nie wiecej .
jeszcze nadzieja w pc - jeśli za karte z dx-10 w ciągu najbliższych tygodni będziemy mogli wydać tylko 2... no dwójka z przodu a nie ósemka to jeszcze się da przeboleć w porównaniu z konkurencją - w postaci innych platform do gry - a wydaje mi się że chyba one spowodowały że tylko 2 a nie 4 jako minimum z przodu
dobrze że nie kupiłem karty z ps3 ostatnio kupie z dx10
nie znam się aż tak dobrze na kompach ale swoje wiem i gf z serii x600 tak tanio??
to ja pier**** modernizacje na ferie zbieram forse i kupuje to cacko
a i jeszcze jedno kiedy premiera tej karty?
Fajnie. Przerzucam się z Radka 9250 na 8600 Ultra :)
hnm bedzie trzeba poczekac w takim razie z nowym kompem :/
I jeszcze raz dodam bardzo dobrze z pewnym rozsądkiem i głową że wybór X360 PS3 jest o niebo lepszy! nic nie chrupie zadnych krackow czy seriali nie trzeba wszystko smiga jak trzeba....
tez bym kupic odrazu ultra ale masz AGP :P wiec czeka mnie tez wymiana plyty glownej...poczekam az wejda te karty i kupie odrazu caly komputer xD
exkazer > Jak sie kupuje oryginaly na Pc to tez ne ma problemow z krakami i serialami, wiec to akurat kiepski przyklad.
a będą w ogóle na agp bo całego kompa jużpowiedziałem że nie wymienię - wolę konsolę
więc będą na agp czy po graniu na pc ?
Ci z Was, ktorzy chcieli by wrzucic do blaszaka GF 8600 "na ferie" beda musieli chyba poczekac na ferie z okazji 1 maja, jesli nie wakacje letnie - wg. serwisu Overclockers.ru nowe karty nVidii nie pojawia sie na rynku przed kwietniem, a zanim dotra do Polski minie kolejna chwila...
Ktoś mi poda realne ceny tych kart w Polsce ? Bo szczerze wątpie w to by mogłby być aż tak tanie
Ci z Was, ktorzy chcieli by wrzucic do blaszaka GF 8600 "na ferie" beda musieli chyba poczekac na ferie z okazji 1 maja, jesli nie wakacje letnie - wg. serwisu Overclockers.ru nowe karty nVidii nie pojawia sie na rynku przed kwietniem, a zanim dotra do Polski minie kolejna chwila...
Czyli do tego czasu ceny 8800 GS i GTS spadną o 1000 złotych i będzie trzeba się zastanawiać czy lepiej dołożyć do nich tych 300 złotych ;)
Jeśli ceny się potwierdzą to sprzedaje swojego 7900GS i biorę 8600 Ultra, ale coś mi się wydaje, ze to byłoby za piękne, by było prawdziwe.... (Te ceny są po prostu NIENORMALNIE niskie)
te ceny to śmiech na sali
Widze, ze co niektorym juz sie w d* poprzewracalo. Jesli wam za tanio - kupcie sobie gtx i badzcie szczesliwi. Dla wiekszosci dalej wydanie 800 zl na karte graficzna to kwota nie do przyjecia. Z reszta - wiadomo, ze nvidia i ati sztucznie podbijaja(li?) ceny kart, byl juz o tym news na golu.
TUTAJ ZDJECIE KARTY(ciekawe czy prawdziwe) I JEJ SPECYFIKACJA:
http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.beareyes.com.cn%2F2%2Flib%2F200701%2F02%2F20070102054_2.htm&langpair=zh-CN%7Cen&hl=en&ie=UTF-8&oe=UTF-8&prev=%2Flanguage_tools
co naciekawsze karta nie posiada wtyczki 6-pin czyli bedzie pozerala mało pradu(ciekawe czy to tez bedzie prawdziwe :D)
hm, jak nam Skrzypek niczego nie spartoli to zlotowka sie bedzie dalej umacniac i jeszcze taniej wyjdzie:)
Hmmm moze i tanio, ale jakbym tak podliczyl to wszystko co musze wymienic zeby chociazby najtanszego z nowych geforcow wlozyc do kompa, to juz tak fajnie nie bedzie ;P. No ale w koncu trzeba sie przesiac na procka 64 i pci-e takze szykuje sie porzadny wydatek :).
Szczerze mówiąc nie sugerował bym się tymi cenami. W Polsce pewnie będa droższe o 200-250 zł. Ale po mimo tego gdy wejdą na rynek to będe startował do 8600 Ultra ;)
a ja nie wydam za grafikę powyżej 350 zł i do tej ceny muszę kupić za niedługo kartę
w stanach czy w chnach to nie ważne jak będą tyle kosztować to jest dobrze a jak nasi naciągacze będę chcieć nas naciągnąć to proponuję zrobić "zbiorowe zamówienie kart graficznych z zagranicy - można nawet je robić regularnie" jakiś czas temu właśnie tak zamawialiśmy elektronikę w 15 osób z holandii i cena wyszła ok. 40 % niższa niż w polsce - także warto pomyśleć z cwaniactwem trzeba walczyć
jak 300 to 300 zł a nie 800
KubeL666 no nie wiem czy będzie duża roźnica. Karta 7900gs(nowa) kupiłem za 594+wysyłka (12) (radeon X1900GT ~623 ), to są w miare dobre karty 7900 gs rdzen sie podkrecił o 33% z 450-600. przy tek karcie lepiej poczekac na 8800gs/gt jak z tanieje do 600-700zł.
8800gtx ma 128 unik s.a,
8800gts ma 96 unik s.
Ciekawe jak na te rewelki odpowie kolejny gigant - ATI przypuszczam ze tak jak zwykle czyli wyda karty o podobnych parametrach w cenach nizszych o 30-50%. swoja droga te karty przedstawione tutaj nie sa jakies super zajebiste....
Nawet mnie nie wkuzajcie... bo sobie na urodizny w listopadzie ufundowalem 7900gs z gigabyte z zamanem za 800zl..... a tu takie zmiany.. eh :/
Mazzeo---->Ale 8600 Ultra jest nowsza technolgia niz kazdy 7xxx:)
morpheus--->I bardzo dobrze, trzymaj ta karte i poczekaj jeszcze z pol roku. Zobaczymy co zrobi ATI.
Czy ktoś znający się może mi odpowiedzieć na poniższe pytanka:
1-Czy chipset to to samo co karta graficzna?
2-Czy chipset nie jest przypadkiem częścią karty graficznej?
Jeśli chipset to tylko część karty to całe karty będą duużo droższe.
nie no, Martinus, prosze cie;)
Ja i tak zacieram łapki bo planowałem zmienić grafę z mojej poczciwej GF 6600 Silent Pipe. Planowałem wymienić ją pod koniec zeszłego roku ale stwierdziłem że zainwestuję w nową technologię i poczekam sobie do tego marca czy kwietnia:) Zobaczymy jakie będą w końcu ceny tych kart ale na pewno wybiorę coś pomiędzy 8600 GT a 8600 Ultra.
Taniocha ! :)
No no no 8600 Ultra szykuej sie na naprawde wydajna grafike w mid-range :-] . Zakup gwarantowany ,:P.
NO nie moge uwiezyc - nawet jak to bedzie kosztowac te 100-150 zł wiecej (za GF 8600 ultra czyli z 650 zł) to sprzedaje mojego Radka x1600XT i biore GFa. Spodziewałem sie cen na poziomie 1000 zł za tego typu karte a tu taka niespodzianka.
Nie czytalem calego watku, ale przyznam szczerze ze cena 537zł o ile jest troche nierealna jak narazie to nawet te 700zł nie jest jakas wybitnie wysoką ceną. Pozostaje poczekac na testy i zobaczyc jak sie ma ta karta w odniesieniu do takiego 7950GT czy X1950XTX w aplikacjach z DX9 :)
Vercetti narobił nadzieii, apetyt rośnie. Ale jak będą znacznie droższe to dostanie w pape. Oo lol
Super! Kupuję Ultra. Wiecie kiedy wyjdzie?
Mam wrażenie, że intensywnie ktos kogos robi w bambuko. Nie dalej, jak na początku grudnia ubiegłego roku to właśnie Nvidia ogłosiła, że prowadzi zaawansowane prace nad odpowiednikiem DirectX10 dla systemu Windows XP, tak w wersji Home Edition, jak i Pro głównie z uwagi na szeroką rzeszę użytkowników tej gry. W/g informacji ichni DirectX miał się nazywać 9 plus jakiś extra symbol. Teraz się okazuje, że wobec zaporowej ceny GF 8800, pora na "cięcie" z kasy mniej zamożnych oferując im znacznie tańsze wersje i zdecydowanie słabsze sprzętowo "dla ubogich". Ten numer skutecznie przećwiczyła Nvidia z serią kart "7", tworząc szajsowate generalnie wersje 7100 0 7300 o dodatkowych oznaczeniach literowych. Teraz dodatkową marchewką jest obsługa DirectX10. A to, że wcześniej padły jakieś zapewnienia? Co to kogoś obchodzi? Mam nadzieję,patrząc na ten mało w tej chwili wybredny "wyścig zbrojeń" i słabo zawalowane patroszenie sakiewki Graczy, że Vista okaże się supershitem, wraz z DirectX10 i plany te spalą na panewce. Czuję się do tego podwójne zrobiony w wała, jako, że zaledwie kilka dni temu kupiłem GF 7600 GT 256 MB, posiłkując się informacjami o wsparciu dla systemów XP polegającym na udostępnieniu właśnie wspomnianego DirectXa. Z chciwości kiedyś padną dzisiejszy wielcy. Informacje takie skutecznie zniechęcają do inwestowania w "piec". Dojdzie do tego, że wywalę z niego kichy, zrobię sobie szafkę na kapcie, a za zaoszczędzoną kasę kupię Xpudło i sonówkę, a po pozbyciu się problemów z grafami, ramami i innymi "ami" na pewno będę zdrowszy, a przy okazji i majętniejszy. Priviet!
GeForce 8600 Ultra - 64 procesory strumieniowe, rdzeń: 500 MHz, pamięć: 1400 MHz, 512 MB, 256-bit, cena: 179 dolarów (ok. 537 zł)
ZA TAKA CENE?!
Ludzie czy wy myslicie ze bedziecie jechac na directx9 dlugo...to koniec tak jak wyjdzie vista i directx10 jak gosc pisal, to bedzie nowa era jak bylo z pci expres zapomnieliscie agp to juz historia tak samo bedzie z win xp i directx 10...odkladajcie na g80 radze wam.
berkut47--->Sam siebie zrobiles w bambuko, kupiles karte ktora obsluguje jedynie DX9, natomiast z tego co wyczytalem, niemal wszyscy obecni uzytkownicy Visty (w biurach, firmach tec. oprocz userow domowych) sa nia po prostu zachwyceni.
ja tam wole poczekac na ATI...i zaloze sie o wszystko ze jak ATI wypusci swoje karty pod dx10 to pobiją na glowe cenowo i wydajnosciowo nvidie, i nvidia znow bedzie kaszana i jedna wielka porazka tak jak z ge force FX
Do eJay!
Czytałeś mojego posta i nic nie zrozumiałeś! Klasyczny przykład oświatowego giertychizmu, połączonego z kaczyzmem. Karta jest pikuś - będzie potrzeba, to ją zmienię bez żalu, średnio grafika "wytrzymuje" u mnie w porywach do 18 miesięcy. Chodziło mi natomiast o to, że Nvidia pospołu z Microsoftem ZAPOWIADAŁA wersję DirectX10 dla użytkowników XP, po czym obietnicę tę olała! I to był była kwestia wiodąca mojej wypowiedzi. Nie epatowałbym się też za wcześnie parametrami zapowiadanych kart i ich cenami. Przywołuję jeszcze raz przykład serii "7". Zerknijcie na niższe klasowo modele i poczytajcie teksty, które je zapowiadały. Toż to czysta powtórka z rozrywki! Miało być pięknie, a wyszło, jak zawsze. Przytomni dyskutanci już doliczyli do ceny marże, podatki, Vaty i sraty! I Mają rację, niestety. I do tego arcysmaczny kawałek:
tego co wyczytalem, niemal wszyscy obecni uzytkownicy Visty (w biurach, firmach tec. oprocz userow domowych) sa nia po prostu zachwyceni.
Ten szczególnie fragmencik o userach domowych! MIODZIO! Znaczy się co?! Dupki, nieuki, matoły?! W gierki w pracy będziesz pociskał? DirectX10 do arkuszy kalkulacyjnych Ci się przyda? Piłeś dzisiaj, a nie jadłeś, czy odwrotnie może? Strach pytać! Może jaśnie gladiatorska głowa poczyta trochę właśnie tych domowych userowych opinii! Zdziwisz się kolego niepomiernie, a to właśnie przynajmniej teoretycznie powinien być główny odbiorca systemu!
Nikt nie zatrzyma postępu, XP musi odejść jak Balcerowicz. Twierdzenie jednak, że Vista w pół roku po premierze zawojuje świat i bezpowrotnie wyprze XP-ka jest tak bzdurne, jak Lepper, jako Wicepremier, a już szczególnie w odniesieniu do tak biednego kraju, jak Polska. Jest tylko jedna kwestia. Czytając posty odniosłem wrażenie, że spora część uczestników to co najmniej wyższa klasa średnia, z dochodami gwarantującymi wygodne życie. "...GF taki, siaki, ultra - nie ma sprawy kupuję od ręki, a Vista to mały pikuś, taniutki systemik, który kupiłem idąc do szkoły!..." Zejdźcie na ziemię, życie jest bardziej brutalne, od popalania fajek w szkolnym kiblu.
Stawiam dolary przeciw orzechom, że znacząca część opowiadaczy forumowych "jedzie" na XP-ku w wersji, że tak to ujmę delikatnie lekko nieoficjalnej, a niekoniecznie mile widzianej przez pewną firmę z Redmont. Zatem, oni mogą liczyć tylko na jedno, że może uda się także "załatwić" Vistę, bo kasy na "legala" nie znajda nigdy - nie rośnie na drzewach! Prawda jest niestety, w przeciwieństwie do telewizyjnych reklam szara i smutna - niewielu będzie dane w pierwszym okresie cieszyć się Vistą, porządną kartą graficzną i wsparciem DirectaX10, reszta poczeka i to w miesiącach, o ile nie w latach na ten moment użytkując stary system. O złodziejach w tym momencie nie piszę, bo i po co?
ja tam wole poczekac na ATI...i zaloze sie o wszystko ze jak ATI wypusci swoje karty pod dx10 to pobiją na glowe cenowo i wydajnosciowo nvidie, i nvidia znow bedzie kaszana i jedna wielka porazka tak jak z ge force FX
Nie wiem kiedy nV była kaszaną...no tak jakieś 4-5 lat temu przy wydaniu serii FX to prawda, ale zauważmy, że po tym czasie kiedy ATI wydało R9550/9600/9800 (czyli b.dobre karty), szala zwycięstwa z czasem znów zaczela sie przechylac na strone nV.
berkut47
Teraz się okazuje, że wobec zaporowej ceny GF 8800, pora na "cięcie" z kasy mniej zamożnych oferując im znacznie tańsze wersje i zdecydowanie słabsze sprzętowo "dla ubogich".
Ale chlopie o co ci chodzi? Poprostu ktoś bardziej zamożny kupi droższą i logiczne, że lepszą kartę. Ja np: mam zamiar kupić 8600 ultra bo nie stać mnie na 8800 i się bardzo ciesze że własnie jest taki szeroki wybor kart i za taką cene będe mogl sie przerzucic na dx10, dodam, że teraz mam 6800le kręconego na 6800 i sprawował się do tej pory b. dobrze.
A Vista wg. mnie na dobre zadomowi sie za okolo 2 lata tak jak w przypadku na XP, no ale coz, postepu nic nie zatrzyma i wiecznie xp trwać nie będzie.
"Chodziło mi natomiast o to, że Nvidia pospołu z Microsoftem ZAPOWIADAŁA wersję DirectX10 dla użytkowników XP"
plotka !=zapowiedz.
wyluzuj gosciu bo takie zale wylewasz jakby to radio maryja bylo;/
wyluzuj gosciu bo takie zale wylewasz jakby to radio maryja bylo;/
Tylko na Tyle Cię stać? No to cieniutki jest Kolego, żałośnie cienutki .... maturka też pewnie giertychowska ....
berkut47--->
Do eJay!
Czytałeś mojego posta i nic nie zrozumiałeś! Klasyczny przykład oświatowego giertychizmu, połączonego z kaczyzmem.
O ja normalnie sie załamałem:) Tak sie składa, ze szkole skonczylem jak Kaczynski i Giertych nie byli na swoich obecnych stanowiskach:>
Chodziło mi natomiast o to, że Nvidia pospołu z Microsoftem ZAPOWIADAŁA wersję DirectX10 dla użytkowników XP, po czym obietnicę tę olała!
Ja nie slyszłałem o zadnych obietnicach. Ba, uwazam, ze wylacznosc DX10 na Viscie jest dobrym rozwiazaniem - nowoczesny system bibliotek na nowym systemie.
Ten szczególnie fragmencik o userach domowych! MIODZIO! Znaczy się co?! Dupki, nieuki, matoły?!
Znajdz mi Viste dla userow domowych, a postawie ci piwo. Narazie Viste otrzymaly firmy i biura. Zanim zabierzesz głos miej rozeznanie w temacie.
Nikt nie zatrzyma postępu, XP musi odejść jak Balcerowicz.
XP predzej czy pozniej odejdzie, ale to znakomity system operacyjny i support dla niego pozostanie utrzymany.
Twierdzenie jednak, że Vista w pół roku po premierze zawojuje świat i bezpowrotnie wyprze XP-ka jest tak bzdurne, jak Lepper, jako Wicepremier, a już szczególnie w odniesieniu do tak biednego kraju, jak Polska.
Nie napisałem nigdzie, ze Vista od razu zawojuje swiat. Napisalem jedynie, ze zaczna wychodzic gry pod DX10, co jest logiczne.
Zejdźcie na ziemię, życie jest bardziej brutalne, od popalania fajek w szkolnym kiblu.
Jak kogos stac to bedziesz mu kazal zejsc na ziemie?:D Stary opanuj sie, nie zbawiaj swiata, Boga juz mamy:>
bo kasy na "legala" nie znajda nigdy - nie rośnie na drzewach!
Znajda, pracujac. Jak pracujesz, jestes dobry w tym co robisz, masz kwalifikacje to bedziesz zarabial tyle, ze kupno karty nie bedzie stanowilo problemu.
Ludzie przecież to są ceny na rynek amerykański. Dawno mówiłem, że polskie firmy robią klientów w trąbę i dlatego sprowadzam sprzęt ze Stanów, a nie kupuję w Polsce.
eJay, daj spokoj, on ma swoj swiat:)
dobra z moich wyliczen wynika ze 8600Ultra bedzie kosztowal okolo 900zł a w drozszych sklepach nawet 1000zł...nie pytajcie skad takie spekulacje tylko zapamietajcie ten post :D
PS: nawet jesli sie myle to lepiej myslec ze bedzie drozej i potem miec niespodzianke ;p
Znajda, pracujac. Jak pracujesz, jestes dobry w tym co robisz, masz kwalifikacje to bedziesz zarabial tyle, ze kupno karty nie bedzie stanowilo problemu.
Hyhyhy, kolega widzę idealista?
Hehe napewno kupie! Bardzo dobra wiadomość... na dodatek chciałem w kwietni nowego kompa kupowac i brac 7900GS ale widac ze cenny nizsze wiec biore to!
Pozdro!
No nie wiem... Na razie mnie te ceny specjalnie nie rajcują, zobaczymy jak będzie to w praktyce wyglądało...
"Kilka dni temu pisaliśmy o nowych układach NVIDIA wykorzystujących technologie GeForce 8800. Były to oczywiście pierwsze, niczym nie poparte specyfikacje, które okazały się jednak nieprawdziwe. Według serwisu VR-Zone, układ klasy GeForce 8600 będzie dostępny w dwóch wersjach różniących się tylko taktowaniem. Do dyspozycji będziemy mieli 64 jednostki cieniowania oraz 256MB pamięci GDDR3 pracującej na szynie 128bit (wcześniej była mowa o 256bitach). Model 8600GT będzie taktowany zegarem 650MHz dla rdzenia i 1800MHz dla pamięci, 8600GS to odpowiednio 550 i 1400MHz."
Wygląda na to, że zaszły pewne zmiany.
kiedy jest przewidziana data premiery tych kart?
@eJay: "Oczywiscie to sa ceny amerykanskie, u nas dolicz marze, podatek etc. Wyjdzie 700-750 zł."
A w stanach nie maja marz i podatkow? [ten drugi mniejszy, to inna sprawa x]
@gazor - zartujesz sobie, polskie firmy IT maja srednio marze 4-8% na sprzecie, teraz sobie oblicz jaki to jest zysk odliczajac dochodowy, koszty i ew. reklamacje. W stanach masz nizsze podatki, wiekszy rynek, wiec i lepsze ceny. Co do podzespolow to ceny w Polsce i Europie i USA sa porownywalne, w sprzecie AGp/RTV od tv po aparaty cyfrowe jest jeszcze kosmiczna roznica, bo u nas rynek ma zerowe nasycenie wiec mozna cenami manipulowac, bo nei ma punktu odniesienia.
Wskaz mi karte graficzną, ktora z dostawą (najtansza to 49$ United States Parces Service) bedzie tansza niz zakup u nas. I nie daj Bog bedziesz musial wyslac na reklamacje. O niskich podatkach u nas mozemy poki co zapomniec, bo mamy kraj socjalistyczny, gdzie sporo ludzi chce aby za nich wszystko zalatwiac i pomagac, a nie ala usa - gdzie kazdy dba o swoje, wiec jeszcze nam troche brakuje :-p
Zapewne ceny przy 1000 sztukach hurtowe, netto.
Inaczej - wg. informacji jakie posiadam 8600GT beda w cenach ok. 700-900zl. W calej europie.
spoko, spoko, taniutko ale kartosze dobre więc otwierajmy portfele :P
Realsolo --> Są, ale one zawierają się w cenach podanych w wiadomości. By dotrzeć do Polski z USA trzeba zapłacić cła graniczne, karty przechodzą w ręce kolejnych pośredników, którzy chcą zarobić. Stąd ta różnica.
Pojechali po calosci z ta szyna 128-bit:/ Juz lepiej jakby odchudzili z potokow lub taktowania, ale 256-bit powinni zostawic.
Cos czuje ze Ati pokaże klase w tym segmencie:)
TheLastChild - wlasnie nie - Polscy dystyrbutorzy zamawiaja u producentow.
Ceny wiekszosci podzespolow maja podobna cene (takich klasycznych), pomijajac skale - na tamten rynek trafia wiecej, wiec maja lepsza cene startową (powiedzmy mln sztuk z chin do USA do roznych duzych dystrybutorow vs. 25 tys. sztuk do polski (europa) - jakiegos tam produktu) oraz jak pisalem - znacznie mniejsze podatki, ktore ustawiaja koncowa cene.
Rownie dobrze w/w cena moze byc cena netto hurtową przy 1000 sztukach karty, jaka placi producent - intel czesto podaje tak ceny, jednakze w newsach jest zawsze wzmianka jaka to cena..:o.
Duużo emocji, a tu potrzeba chłodnej wody na głowę i cierpliwości. Nie jestem zafascynowany systemem XP jak to było widać u jednego z forumowiczów, ale jest to dla mnie znany system i wiem co się po nim spodziewać, a jeśli chodzi o Viste to polecam wszystkim artykulik pod tytułem "Nieciekawa perspektywa" oto link: http://www.proline.pl/index.php?id=news&subid=nieciekawa_perspektywa_s0ve10&grupa=news
Ja sobie tak myślę, że dla osób które chcą kupować nowy komputer to ważniejsze jest aby zainwestować w b.dobrą płytę główną tak aby służyła jak najdłużej do zmieniających się komponentów takich jak: karty graficzne czy procesory (a choćby już pojawiające na horyzoncie się Quady)
Dla mnie to obecne zmiany w kartach graficznych i pojawienie się nowego bardzo wymagającego i z mnóstwem zabezpieczeń systemu Vista, które np. eliminuje otwarte i ujednolicone sterowniki, ogranicza stabilność systemu czy zwiększa zapotrzebowanie na moc procesora są zupełnie nową "opowieścią" w książce o komputerach PC.
A przecież trzeba dodać, że nowe karty graficzne z serii G80 pewnie będzie trzeba zasilić mocniejszym zasilaczem.
Bądźmy cierpliwi i nie strńmy od chłodnej wody
Pozdrawiam wszystkich