Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Technologie Ken Kutaragi o amerykańskiej i japońskiej premierze PS3

06.09.2006 14:01
1
zanonimizowany26519
118
Generał

Sony niby mialo uniknac bledow Microsoftu jesli chodzi o start ,a tu sie okazuje ,ze ma jeszcze wieksze klopoty i do tego cos marna ilosc tych konsol na premiery w usa i japonii .

06.09.2006 14:03
2
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

Mr_Hyde- uniknęli przynajmniej jednego - nie będą udawali że konsola zadebiutowała w Europie. Co do produkcji - zgoda, jak się chciało BD wkładać to trzeba się było upewnić że będą lasery.

06.09.2006 14:10
👍
3
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

albz74 ===> Podziwiam Cie coraz bardziej. Ty naprawde zyjesz w innej rzeczywistosci :]]]]]

06.09.2006 14:15
4
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

TzymischePL - :) sam powiedz co jest lepsze - wypuścić do sklepów 100 tysięcy i udawać przez 4 miesiące że wylaunchowaliśmy konsolę, czy powiedzieć po prostu że się nie ma produktu ? Wg tego co mnie uczono, w kontaktach z mediami obowiązuje prosta zasada oliwy - można opowiadać jakieś bajki ale czy to jest wiarygodne ? Może dla 5-latka tak, ale dla Ciebie czy dla mnie chyba nie ? :)

06.09.2006 14:18
5
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

albz74 ===> Tak tylko na marginesie to konsol bylo 300 tys wiec jakby na to nie spojrzec nie wiele mniej niz w USA bedzie PS3.

06.09.2006 14:23
U.V. Impaler
😊
6
odpowiedz
U.V. Impaler
225
Hurt me plenty

albz74 ---> Czytam Twoją poprzednią wypowiedź i przed oczami stoi mi render Killzone'a z E3, który rzekomo miał demonstrować możliwości PlayStation 3.

06.09.2006 14:26
7
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

TzymischePL - tyle będzie na Day 1 a do końca roku dostawy 2 milionów - zapewne split 1:1 z Japonią więc kolejne 500 tys , jeżeli do marca ma dojść 4 miliony dodatkowo, to zakładają ok 500 tysięcy miesięcznie na region.

06.09.2006 14:29
8
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

albz74 ===> ale co to ma do rzeczy? Premiery europejskiej i tak nie ma. I xboxow bylo o ile pamietam 3 mln na caly swiat (do konca roku). Wiec gdzie tu blad z "udawaniem premiery europejskiej"?
Tak tylko pytam - bo w moim swiecie tak wygladaly fakty, pytanie jak w Twoim?

06.09.2006 14:33
9
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

TzymischePL - premiera Xboxa była o ile się nie mylę, 'Światowa' . Tylko konsol nie było. W Europie. Poza pre-orderami - widziałeś je gdzieś w sklepach po premierze ? Tak wyglądały fakty zarejestrowane przeze mnie.

U.V. Impaler - a mi przed oczami stoi render Heavenly Sword z E32005 i demko z E32006. Wyglądają 'prawie' tak samo. Prawie robi wielką różnicę- zgodzisz się ze mną ? :) A to przecież również była masakrycznie piękna gra na E32005.

Moje zdanie - poczekamy zobaczymy.

06.09.2006 14:39
10
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

no widzialem wlasnie. Nawet kumpel z pracy kupil jakos tydzien po premierze w HN. I jakos nie wyobrazam sobie ze sprawdziles wszystkie sklepy w Europie.
Oczywiscie ze 300k to malo, ale to wiecej niz 100k o ktorych mowiles.
To takze wcale nie duzo mniej niz 400k PS3 w USA. I jesli tam bedzie wieksza dostepnosc PS3 niz Xboxa po premierze w Europie to mysle ze spokojnie bedzie mozna mowic o klapie...

06.09.2006 14:40
U.V. Impaler
11
odpowiedz
U.V. Impaler
225
Hurt me plenty

albz74 ---> Ależ nie musisz w ripoście rzucać tytuałmi, nie o to chodzi. Po prostu nie podoba mi się styl, w jakim reprezentujesz swoje stanowisko.

Każdą decyzję firmy Sony, która nie cieszy się ogólnym uznaniem, próbujesz tu, na forum, obrócić na korzyść kitajców. Piszesz o jakiejś tam zasadzie oliwy - to przyznaj od razu, że Twoja ukochana firma w tej kwestii również święta nie jest. A Ty nam tu z jakimiś pięciolatkami, itd.

Pracujesz w polskim oddziale Sony, bo takie odnoszę wrażenie?

06.09.2006 14:49
12
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

U.V. Impaler- spójrz na mojego pierwszego posta w wątku o spóźnieniu. W kwestii oliwy to tyle.

Nie pracuję dla Sony ani żadnej innej firmy z tej branży - o ile mi wiadomo, takich ludzi obowiązują pewne zasady odnośnie głoszenia nawet prywatnych sądów na temat swojej firmy i konkurencji. Mnie takie zasady też obowiązują więc w internecie wątków dotyczących mojej branży nie komentuję bo po pierwsze nie wypada a po drugie nie wolno mi.

To że mam jasne stanowisko wobec brandu i firmy która go produkuje to nic złego - każdy ma jakieś zdanie, niekoniecznie podobające się innym. Po to między innymi są fora, żeby sobie porozmawiać nie wyzywając się od k.... i ch... - czyż nie :)

A propos załączonego obrazka-naprawdę nie widzę powodu żeby go nie pokazywać, bo co się stanie jak za 2 lata wyjdzie Killzone z grafiką jak na E32005 ?

06.09.2006 14:58
13
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

albz74 ===> Tylko ze w Twoim swiecie fakty sa inne niz w naszym. Taka roznica.

Jak taki Killzone wyjdzie za 2 lata, to biorac pod uwage Crysis, to bedzie cholerna porazka. I Killzone z taka grafa jak byla na renderze w 2005 spokojnie powinien wyjsc w ciagu najblizszego polrocza.

06.09.2006 15:11
14
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

TzymischePL - nie będę więcej komentować więcej sytuacji launchu X360 bo 'cała Polska' widziała jak było. Kupno tej konsoli przez pierwsze 4 miesiące graniczyło z cudem, jeżeli uważasz że było perfekt no to rzeczywiście żyjemy w innej rzeczywistości. Jeżeli mogłeś kupić konsolę tydzień po premierze w sklepie za rogiem - gratuluję, z tego co wiem nawet S. Balmer nie dostał konsoli dla dzieciaków pod choinkę (Sarbanes-Oxley) a kupić nie mógł bo nigdzie nie było

A gier takich jak Killzone nie robi się w rok i powinieneś to wiedzieć. Prace nad megahitami potrafią trwać 2-3 lata co jest wiecznością w świecie konsol ale tak już jest. Vide Gran Turismo. Nie mówię o tytułach przeciętnych które się robi seryjnie. I nie wiem, czy to jest taka porażka- nikt nie wierzy że takie cóś można uzyskać na konsoli, jeżeli to wyjdzie i będzie wyglądać jak render z 2005 to chyba będzie wielki sukces a nie porażka ?

06.09.2006 15:23
15
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

albz74 ===> I chcesz mi wmowic ze przy takich ilosciach jakie wypuszcza Sony, sytuacja bedzie inna????? Czyli zakladasz kompletna porazke tej konsoli czy jak??

co do Killzone, to teraz probojesz mi wmowic ze dev kit dostepny bedzie od jutra? A kolesie od AC, czy MGS robili je na Atari 800 XL ????

06.09.2006 15:27
U.V. Impaler
16
odpowiedz
U.V. Impaler
225
Hurt me plenty

albz74 ---> Widziałem Twój post w tamtym wątku i tym bardziej mnie zastanawia całkowita zmiana stosunku do sprawy w ciągu zaledwie kilku godzin. Gdybym był tak wielkim maniakiem PlayStation 3 i czekał na konsolę jak na zbawienie - a takie stwarzasz wrażenie - to chodziłbym wkur*.* kilka dni. A tutaj już delikatna aluzja: w sumie to brawa za taką politykę, bo przynajmniej sprawa jest wyłożona kawa na ławę.

I jedna i druga strona tego "konfliktu" ma swoje grzeszki oraz jawne wciskanie ludziom w oczy kitu. Widocznie inaczej się już dziś nie da. Warto pamiętać o tym gloryfikując jedną stronę i mieszając z błotem drugą.

Tyle chciałem napisać odnośnie tej sprawy. Dziękuję.

06.09.2006 15:29
17
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

TzymischePL - o ile mi wiadomo, przed zakupem Guerilli przez Sony (w tym roku chyba ?) nie było żadnych szans nawet na rozpoczęcie prac nad Killzone - za mało ludzi. Nie wiem ile czasu trwają prace nad tym tytułem. Natomiast nie oczekiwałbym żeby ta gra wyszła w przeciągu najbliższych 2 lat. Prace nad MGS trwają kilkanaście miesięcy i to przy dużym zespole ludzi.

Przy ilościach jakie Sony zamierza wypuścić - na pewno nie będzie można mówić o sukcesie. Liczby jakie padają przypominają launch PS2 - 400 tys w Japonii, chyba tyle samo w USA, sprzedało się w 2 dni. Jeżeli są w stanie utrzymać zakładane tempo i dostarczyć 2 miliony do końca roku i 4 dodatkowo do marca 2007 -to jest po pół miliona na terytorium miesięcznie. 3 razy więcej niż MS sprzedaje (250 tys USA, 1000 :) Japonia i 18 tys Europa) - czy to sukces czy porażka ? Nie wiem, wiem że produkcja ba tym poziomie jest porównywalna z PS2.

06.09.2006 15:37
18
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

albz74 ===> I tak sie wlasnie z Toba rozmawia. Zupelnie nie ustosunkowales sie do mojej wypowiedzi/pytania. Jak z kims takim dyskutowac????

06.09.2006 15:37
😡
19
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

U.V. - ależ ja jestem wk....wiony za to że drugi raz robią mnie w balona i każą czekać kolejne pół roku !!! No ale co mi pozostaje ?

A jeżeli chodzi o komunikację- plus za to że nie ściemniali bo gdyby miało być tak że firma X informuje mnie z ubolewaniem 17 listopada że nie zrealizują mojego pre-ordera bo nie dostali konsol - to ja dziękuję.

Poza tym same minusy: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

TzymischePL - jakiego pytania ? :) Nie chciałbym żebyś pomyślał że Cię ignoruję, ale zadajesz ich tyle a część jest retoryczna :)

06.09.2006 15:46
20
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

Zadalem proste pytanie, czy zakladasz z gory porazke PS3 ?

Jesli nie, to chyba nie powiesz mi ze na rynku usa 400k konsol to ilosc tak oszalamiajaca ze PS3 bedzie mozna kupic w kazdym sklepie za rogiem.
Dostepnosc bedzie taka sama jak byla xklocka w Europie w czasie premiery.... MS dostarczyl bodajze 3 mln konsol (22 listopada premiera w usa, 10 grudnia europa) w takim samym okresie czasu w jakim Sony zamierza dostarczyc podobna liczbe. A jednak Ty uwarzasz ze premiera w Europie byla iluzoryczna a premiera w USA przy takich samych rzedach wielkosci w przypadku Sony bedzie juz super. W takim razie, albo wychodzisz z zalozenia ze PS3 bedzie porazka na calej linii i nikt jej nie bedzie kupowal, albo masz cholerne problemy z postrzeganiem rzeczywistosci jako takiej.

I nie pytalem o przewidywany sukces/porazke i odnoszenie tego do premiery ps2.

06.09.2006 15:54
21
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

TzymischePL - nie jestem analitykiem żeby przewidywać sukces albo porażkę. Nie wiem. Przy tej cenie - nie wiem co będzie po miesiacu - dwóch . Nie mam szklanej kuli. Nie powiedziałem poza tym że ta sytuacja będzie super. Pułapka logiczna, spójrz jeszcze raz na moje wypowiedzi :) To co powiedziałem to że przynajmniej nikt mi nie wmówi przy brakach, że wylaunchował konsolę w Europie. W innych regionach- 500 tys miesięcznie - nie wiem czy to dużo czy mało. Zapytaj kogoś z Sony jakie są ich przewidywania. Jeżeli pytasz o sukces rynkowy to zapytaj za 1,5 roku.

Braki będą na bank. Tak jak było z każdą konsolą od paru lat z wyjątkiem pierwszego Xboxa. Jak duże i ile potrwają ? Nie wiem, bo nie jestem w stanie przewidzieć czy popyt na PS3 przekroczy milion szt. miesięcznie a to jest jak na razie granica zdolności produkcyjnych. Z PSP był kanał parę miesięcy, z X360 podobnie. Nie mam pojęcia jak będzie - nie traktuj tego jako unikanie odpowiedzi - po prostu nie jestem Nostradamusem :)

06.09.2006 16:00
22
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

Jak juz mowilem, postrzegasz rzeczywistosc cholernie wybiorczo.

No nic, tylko podziwiac, chcialbym umiec zyc tak zeby widziec tylko to co chce, a pewne oczywiste fakty ignorowac i przyjmowac je takie jak mi pasuja a nie takie jak sa w rzeczywistosci.

06.09.2006 16:09
23
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

TzymischePL - ale co jest w rzeczywistości ?? Jesteś osobą o ścisłym umyśle, zabaw się w analizę mojego postai powiedz co przekręcam albo jakie fakty wybieram, żeby mi było wygodnie ?? Proszę zrób to może się poprawię ?

06.09.2006 16:13
24
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

Mr_Hyde- uniknęli przynajmniej jednego - nie będą udawali że konsola zadebiutowała w Europie.

puścić do sklepów 100 tysięcy i udawać przez 4 miesiące że wylaunchowaliśmy konsolę, czy powiedzieć po prostu że się nie ma produktu ?

albz74 ===> Tak tylko na marginesie to konsol bylo 300 tys wiec jakby na to nie spojrzec nie wiele mniej niz w USA bedzie PS3.

TzymischePL - premiera Xboxa była o ile się nie mylę, 'Światowa' . Tylko konsol nie było.
Ken Kutaragi poinformował, że w dniu startu Amerykanie otrzymają jedynie 400.000 egzemplarzy konsoli.

06.09.2006 16:35
25
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

Ok, teraz mi powiedz, gdzie są te fakty które pomijam - co do liczby sztuk konsol na EU zakładam że masz rację a ja nie:

1. Zdaje mi się, że odnosiłem się do sytuacji w EU i nie powiedziałem że sytuacja z PS3 w USA będzie bajkowa. Pomijam subtelną różnicę w ilości 300 tysięcy X360 na starcie w EU a potem długo nic, a sytuacją w USA i 400 tysiącami na starcie a potem dostawami w ilości ok 500 tys miesięcznie - zakładając że Sony nie kłamie z 2 milionami do końca roku i 6 milionami narastająco do marca 2007.

2. Również ten fragment odnosi się do EU i również nie odniosłem się do sytuacji w USA.

Zakładając że: nie twierdzę że sytuacja z dostępnością PS3 będzie idealna, nie widzę gdzie są te pominięte fakty. Dyskusja toczy się wokół 'premiery' w Europie - kiedy nie można kupić konsoli na przykładzie X360 z wyjątkami ale chyba się zgodzisz ze mną że tak było. Jeżeli uważasz że żyję w innej rzeczywistości to sorry, ale ja wolę sytuację w której ktoś mi mówi 'nie dam rady' niż jak mówi 'nie dałem rady ale rozumiesz, globalny launch itd.'

06.09.2006 16:38
26
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

albz74 ===> do konca roku 2005 MS wyprodukowal 3 mln konsol. Rzeczywiscie nic.

06.09.2006 16:44
27
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

I co w związku z tym ?

06.09.2006 16:48
28
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

w sumie nic.
Tylko tyle ze sytuacjia jest taka sama i niczym sie nie rozni. Tylko ze Sony zlalo cieplym moczem graczy w europie nie oferujac im jak narazie niczego w zamian. A wedlug Ciebie to deszcz pada a nie mocz.

06.09.2006 17:13
29
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

Heh, widzę że odwracasz kota ogonem :)

Chyba wyraziłem moje zdanie na ten temat dość jasno wcześniej, no chyba że nie dość jasno dla Ciebie. Nie znajduję usprawiedliwienia dla tego faktu.

Jedyne do czego się odniosłem to fakt jasnego postawienia sprawy - uczciwego IMO pomimo druzgocącego wpływu na wizerunek firmy. Przeciwną postawą byłby damage control do samego końca i wielkie zdziwienie ze konsol dla EU nie starczyło - to samo ? Niekoniecznie

06.09.2006 19:39
30
odpowiedz
zanonimizowany338750
130
Generał

Keeeen mam nadaieje ze nie zawiedziesz obys zrekompensował to w najlepszym słowa tego znaczeniu.

06.09.2006 20:34
31
odpowiedz
zanonimizowany63338
78
Pretorianin

PS3 to nie X360. MS na najwiekszym rynku nie dal rady wypuscic odpowiedniej ilosci konsol. Japonia nie byla zainteresowana nowym next genem. PS3 jest droga i napewno w stanach nie bedzie takiego szalu jak w przypadku MS. Na pewno Japonia bedzie maial problem. Europa to tylko kilka krajow, ktore sie licza reszta to maruderzy. Uwarzam ze na poczatku bedzie za popyt pprzewyzszy podaz-napewno w Japoni ale pewnie i w stanach. Taki stan jednak nie bedzie dlugo trwal i Sony wypelni polki sklepowe. Dlaczego tak bedzie, bo na poczatku kupia ja tylko najwieksi maniacy. Reszta poczeka na gry i recenzje.
PS. Swoja droga juz czekam, az beda zbierac preordery. Zawsze bedzie mozna te pare stowek($) zarobic. W przypadku X360 bylo nawet wiecej niz tysiac wiec konsole mialem za darmo :)

06.09.2006 20:43
32
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

Najbardziej na tej sytuacji skorzystają e-bayowcy

Choć z tego co czytałem ilość konsol przydzielanych poszczególnym sieciom ma zależeć od ich aktualnej sprzedaży PS2 i PSP - sprytne posunięcie - oraz przekazania większości kasy z góry. Więc preordery nie będą po 5$, a to ograniczy trochę spekulację.

06.09.2006 21:56
Kozzo
33
odpowiedz
Kozzo
105
czlowiekzwanyfoka

Ale nudzicie!

07.09.2006 11:26
34
odpowiedz
zanonimizowany114527
10
Chorąży

A ja tam w tej wypowiedzi widzę jedno - będzie opóźnienie w Europie no i trudno..Przynajmniej czas będzie żeby zebrać fundusze na PS3, wersje europejskie być może wejdą w takim układzie już z poprawionymi ewentualnymi błędami czytników/innymi znalezionymi a i będzie czas żeby dokładnie obejrzeć jak wygladają gry po premierze w Japoni i USA... Dramatu nie widzę :-)

Trzeba tylko trochę cierpliwości i tyle - polecam zabić czas grając na PS2 w Guitar Hero i niedługo GH2..;-)

PS. Dziś w wysokich obrotach zamieszczono newsa że TDK ma wyprodukowany prototyp dysku Blu-Ray o pojemności 200GB... Czyżby jednak Blu-ray? ;-D

07.09.2006 11:50
35
odpowiedz
zanonimizowany319469
0
Centurion

Ludzie sie ciesza bo do marca to moze jakas przerobka bedzie a wiadomo ze kupia ta konsole tylko na ktora beda piraty tak jak bylo z ps1 i ps2

07.09.2006 11:56
😍
36
odpowiedz
zanonimizowany59523
78
Generał

grubas22: Nie chrzan waszmosc, jesli kogos stac na konsole za 2.5k zl + przerobka, to stac go tez na oryginalne gry. Skonczyly sie czasy konsol dla gownazerii zyjacej na garnuszku rodzicow.

Orientuje sie ktos jak bedzie wygladala sprawa z konsolami sprowadzonymi z USA? W obliczu przesuniecia premiery europejskiej pewnie nie ma co marzyc o zadnej miedzynarodowej gwarancji?

07.09.2006 12:05
37
odpowiedz
zanonimizowany376705
2
Konsul

Na ich stronie są warunki gw. euro,
http://www.sony.pl/view/ShowArticle.action?article=1109586855479&site=odw_pl_PL
Co do międzynarodowej to trza by było do nich zadzwonić i się dowiedzieć co i jak. (jeżeli się zgodzą na serwisowanie sprzętu z usa to pewnie tylko po okazaniu papierków za opłaty celne..tak jak ma to miejsce w apple - wwiozłeś sprzęt legalnie zapłaciłeś wat to masz gwarę,przemyciłeś to spadaj na serwis do Ameryki :-P )

07.09.2006 12:20
38
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

do tej pory jakoś żyliśmy z importami z Japonii, USA czy Niemiec bez gwarancji. Więc kto ma wielkie ciśnienie to niech kupuje bo to się niczym nie będzie różnić od dotychczasowej sytuacji.

13.09.2006 19:11
39
odpowiedz
realsolo
220
Generał

@TzymischePL: jedna uwaga - moc PS3 jest nie wiem czy nie wieksza, niz moc pokazana w renderze z Killzone2. 1 osoba, powiazana z sony, w nieoficjalnej wypowiedzi powiedziala zreszta ze _obecnie_ Killzone2 wlasnie tak wyglada.

A moc ps3 ? zapytaj sie dowolnych osob zaawansowanych programistow, a nie "forumowiczow", newsmanow tylko koderow, ktorzy od lat programuja, i slina im cienkie na sama mysl o ps3. Takze cala masa studiow developerskich, ktore poznaja ciagle konsole, oczywiste jest ze kilku sceptykow pomarudzi, bo oto sa zieloni w tym, nie maja doswiadczenia, ogolna teorie ma kazde studio developerskie ("jak pisac engine 3d, logike, ai, wszystko"), ale na starcie nikt nie mial teorii jak wykorzystywac power ps3. POwoli sie to zmienia, co przez najblizsze lata bedzie pokazane. PS3 byc moze przezyje kolejnego xboxa.

I nie myl tutaj z wypowiedzial ojcow Crysis, ktorzy od poczatku pisali system pod platforme PC i to jest ich rynek, wiec logiczne . Bo piszac silnik pod ps3, w pelnym wykorzystaniem wektorowego procka, mozna zrobic o wiele wiecej. Duzo czasu obliczen obecnie to nie sam rendering, tylko dodatkowe obliczenia, grafika w ps3 na poziomie 7900GT jest w zupelnosci wystarczajaca, bo cala potrzebna reszte policzny mega-mocny Cell, na ktorym mozna (pokazuje tylko moc procka) emulowac karte 7800/7900GT wlasnie. Ile prockow AMD/Intel musialoby byc, aby w trybie software odpalic gre w directx9? ok. 100?.

A patrzac na rynek samych gier - na X360 w przeciagu roku ma sie pojawi moze 5 mocnych tytulow (mass effect, blue i pare innych). na konsole Sony z 200? wiec o czym tutaj mozna w ogole dyskutowac.
na obie tez po 100 pecetowek zapewnie (tych gier nie licze, bo sa to gry multi-platform).

13.09.2006 19:15
40
odpowiedz
zanonimizowany376705
2
Konsul

To żeś wywód popełnił.

13.09.2006 21:44
41
odpowiedz
zanonimizowany135328
46
Generał

realsolo - piękna mowa, widać fantazji ci nie brakuje. Trudno nawet komentować ten słowotok. Pan z Sony powiedział. Niezły argument. No i najlepsze 5 gier vs 200. Szkoda słów.

Technologie Ken Kutaragi o amerykańskiej i japońskiej premierze PS3