Jak szybko można złamać Twoje hasło w 2023 roku? Dane są niepokojące
Bzdura, ja mam wszędzie hasło: Placki1 i jakoś nikt mi się nigdzie nie włamał. A wy jakie macie hasła?
Mam swoj sposob na hasla, ktory sprawdza sie idelanie, jest latwy do zapamietania, a ilosc znakow w zaleznosci od strony to od 15 do 22. Moge spac spokojnie.
Ja mam 36-40 znaków B)
Czasami nie mogę niestety tak długich lub mi się nie chce.
ponad dwiescie tysiecy lat? Spokojnie, wejda komputery kwantowe to mi haslo zlamia w kilka chwil ;)
Zamiast wymyślać ciąg trudny do zapamiętania polecam ułożenie jakiegoś zdania, np. "ToHasłoNaRok2023!".
Hasło już niedługo będzie można szybko złamać dzięki sztucznej inteligencji.
A co ci da sztuczna inteligencja? Tak czy inaczej trzeba próbować hasła po kolei. Już teraz inteligentne łamanie zaczyna sprawdzanie słownika albo brute force'a nie po kolei, tylko od haseł najczęściej używanych, potem z wycieków, potem najpopularniejsze wzorce (np. Wielka litera, małe litery i na końcu cyfry/znaki), a potem dopiero jak leci. "AI" ci może w pewnym stopniu łamanie zoptymalizować (dodatkowo przerzucając bardziej prawdopodobne hasła bliżej początku kolejki) i tyle. Nie ma magii.
Zresztą niedawno opublikowano taką tabelę czasów łamania dla "AI" i co się okazuje? Konkretne liczby mogą się trochę różnić, ale jeśli hasło wymaga kilku lat łamania tradycyjnymi metodami, to przez "AI" tez będzie łamane kilka lat.
Rzeczywiście
25 znaków z cyframi, małymi i dużymi literami oraz znakami. Moje elitarne hasło do ważniejszych kont
Jesli masz JEDNO haslo do kilku kont to juz przegrales
Bzruda - troche bardziej merytorycznie niz kolega czarnobieski powiem ze to jest wyciaganie szczegolnego wariantu w ktorym i zastosowane technologie i dostep oferowany przez zarzadzajacego zawartoscia jest wystarczajacy.
W normalnej sytuacji dochodzi wszelkie blokowanie bruteforca np. stare glupie blokowania konta na 30minut po trzech kolenych nieudanych probach, sól czy poziom skomplikowania samego algorytmu.
Podobnie z komputerami kwantowymi, moga rozpracowac jakies proste sposoby enkrypcji ale jesli komputer kwantowy moglby po prostu zgadnac do strzalu prawidlowe haslo to co za problem zgadnac do strzalu zawartosc za nim ukryta.