Intel Core i9-12900K może być nawet o 27% szybszy od Ryzen 9 5950X
Test w CPU-Z ehe mowa o teście 1 rdzenia.
Po drugie te procesory ponownie się grzeją i żrą prądu bez opamiętania, także powodzenia i GOL odpuście newsy tego typu bo zero exp macie.
Lepiej poczytać Guru3D ;)
Jedno mnie zastanawia. Skoro poprzednia generacja nie radziła sobie dobrze z temperaturami i wielu ją pominęło, to jak bedzie teraz ? Nowa generacja oprócz dużo większej wydajności będzie również bardziej prądożerna. Co sie stanie jeżeli ktoś chce chłodzić wiatrakiem a nie wodą? Wydaje mi się to wręcz niemożliwe w przypadku topowego modelu.
Jak nadal zostaną w litografii 14 nm, to raczej tak samo jak w przypadku 11 gen.
Oficjalnie nic nie wiadomo, ale według przecieków limity energetyczne są w takich samych okolicach jak w poprzedniej generacji.
Nie zostaną w 14nm, nowe procesory powstają na 10nm.
No nie do końca, nawet NH-D15 nie do końca radzi sobie z takim i9 11900k/ i9 10900k, jak trafisz na gorszy egzemplarz procesora to nawet poza obudową ciężko będzie utrzymać poniżej 90C pod wysokim obciążeniem, z porządnym chłodzeniem wodnym będziesz w stanie utrzymać te 70-75C.
Test w CPU-Z ehe mowa o teście 1 rdzenia.
Po drugie te procesory ponownie się grzeją i żrą prądu bez opamiętania, także powodzenia i GOL odpuście newsy tego typu bo zero exp macie.
Lepiej poczytać Guru3D ;)
11900K osiągało temperatury o ~25C wyższe od 5950X na niektórych chłodzeniach.
Do tego dochodzi użycie prądu które jest ~o połowę niższe w przypadku AMD.
Może, a nie musi, zależy gdzie i jak do tego może być chłodzony chłodziarką przemysłową jak to już intel uskuteczniał w swoich "testach", aha o prockach itd to Wy lepiej nie piszcie, od tego w Polsce jest PurePC i ITHardware, a na zachodzie Guru3D, Anandtech, Techpowerup itd. Poczekamy na testy zobaczymy, bo AMD też nie stoi w miejscu Ryzeny 3+ serii 6xxx w drodze z 3DV-Cache.
Przecież wynik z CPUz to FAKE! Ten test/screen z CPUz to FAKE i każdy może go sobie samemu zrobić. Faktycznym przetestowanym procesorem był na 99%... Ryzen 5950X:
Robi się to tak:
- włącz CPUz,
- wybierz "Benchmark" w wersji 19.01.64 AVX2 (Beta),
- przetestuj ("Bench CPU"),
- zaznacz wątki ("Threads") i zmień na 24,
- odznacz wątki,
- zaznacz "Reference" (w ST),
- zmień "Benchmark" na 17.01.64,
- i wybierz na dole procesor ("Reference") 5950X.
Gotowe. Po tych operacjach nagle wynik ST znowu się pojawia ale mocno zwiększony (MT zresztą też). Wystarczy zamazać teraz nazwę przetestowanego procka, "MT ratio" i koniecznie wynik MT (bo słupek pozostaje ten sam, a wynik jest przecież znacznie większy) oraz dla pewności i utrudnienia zadania poszukiwaczom fajków bierzemy chińskie CPUz i robimy normalne zdjęcie ekranu (tak jak na tym fałszywym screenie) i FAKE gotowy i cały świat nabrany łącznie z benchmark.pl i resztą polskich portali.
Niebywałe że nadchodzący procesor bije procesor obecnej generacji. Co by było jakby nie pobił
spoiler start
jak intel rok temu lul
spoiler stop
Rachunki za prąd też będą pobite, niedługo zasilacze 1500W będą standardem.
Podstawowe pytanie? ile to będzie brać prądu, 400W? bo jak tak to ja dziękuje... poprzednik i9-11900K to już jest grzejnik niesamowity, gdzie chłodzenia z najwyższej półki takie jak Noctuca czy Be Quiet Dark Rock, sobie już nie radzą ( średnio 75-80 stopni) a już stawianie takiego proca na boxowym gówniaku prosi się o tragedię, tyle się mówi o ekologi i oszczędności energii, a to wszystko pic na wodę i gdzie pozostaje tylko WODA! :P
Wychodzi na to że tyle będzie brać, a wracając do 11 generacji to tam I5 żarło tyle prądu co Ryzen 9.
Wszyscy podniecają sie prawie 30% pobiciem topki ryzena ale już nikt nie śmie wspomnieć o 2x większej prądożerności od r9 xD
Co mnie to. Wydajność ponad wszystko. Te 10zl w skali roku do rachunkubprzy tak drogim procesorze raczej nikomu nie zrobi różnicy. Poza tym nie wiem, czy te 10zł....nie będzie w dół. 12900k ma też rdzenie ekonomiczne, czego nie bierzesz pod uwagę, więc jestem prawie pewien, że Ryzen jest bardziej pradożerny ;)