Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Klawiatura mechaniczna do ~300zł, która?

25.11.2013 17:22
1
zanonimizowany957865
1
Junior

Klawiatura mechaniczna do ~300zł, która?

Witam serdecznie!
Mam takie pytanie, niniejszym która klawiature wybrać? Głównie do grania/pisania, nie potrzebuje wodotrysków, jedynie klawisze multimedialne :) Mogą być aktywowane za pomocą klawisza "Fn" czy tam jakiegokolwiek, no i najlepiej jakby podpórka byla :)
Moi kandydaci:
-TTesports Meka G1
-Qpad MK50
Jak narazie szalka przechyla się na Qpada, no ale czekam tez na inne propozycje :) (Przesyłki z innych krajów nie wchodza w gre)

25.11.2013 17:46
2
odpowiedz
zanonimizowany283992
211
Legend

Mam MK50. Kocham tę klawiaturę, po wypróbowaniu Cherry MX Red nie wyobrażam sobie powrotu do jakiegokolwiek innego układu.

Sprawia wrażenie solidnie wykonanej, podkładka i "obudowa" klawiatury są wykonane ze świetnego, bardzo przyjemnego materiału - klawisze zaś wykonano z innego rodzaju plastiku, który jest leciutko chropowaty i sprawia wrażenie bardzo twardego. Klawisze chodzą jak po maśle i wydają przyjemny dźwięk.

Wady? Wygląd, no i podkładka mogłaby być dłuższa o 1-2cm.

Jedno jest pewne, mimo absurdalnej ceny mechanicznych na pewno już nigdy nie wrócę do klawiatur membranowych.

25.11.2013 17:50
3
odpowiedz
zanonimizowany957865
1
Junior

Wg mnie wyglad jest swietny , tak po zdjeciach patrzac. :P

25.11.2013 17:54
r_ADM
4
odpowiedz
r_ADM
260
Legend

Czy klawiatura mechaniczna to taki typ, ktory byl popularny na poczatku ery pecetow (w Polsce), z kilometrowym skokiem klawiszy i glosnym klik?

25.11.2013 18:22
5
odpowiedz
zanonimizowany955247
3
Chorąży

Od czterech miesięcy mam klawiaturę SteelSeries 6GV2.
Super wykonanie, bez wodotrysków, ale ciężka, pancerna klawiatura nie do zniszczenia.

25.11.2013 23:05
6
odpowiedz
zanonimizowany957865
1
Junior

Własnie boje sie tego SS :P Wielka, bez podpórki i "najcięzsze" klawisze, troche to odtrąca, no i podobno ścieralne litery ^^

25.11.2013 23:33
zloteuszy
7
odpowiedz
zloteuszy
51
Generał

Jesli w gre wchodzi gigabyte aivia osmium to #1

r_ADM [4]

Tak. Pierwsze kalwiatury jakie powstawaly to wlasnie byly mechaniczne. Teraz powracaja do tego z wiadomych juz poowodow.

25.11.2013 23:46
8
odpowiedz
zanonimizowany957865
1
Junior

@up
TROCHE poza budżet, ale spoko klawiatura, no ale budżet mnie trzyma ;)

26.11.2013 00:00
9
odpowiedz
Kharman
168

zloteuszy --> wiadomych powodów? Znaczy lansu?

26.11.2013 00:02
zloteuszy
10
odpowiedz
zloteuszy
51
Generał

Kharman [9]

Dla ciebie moze byc i lans

26.11.2013 00:09
11
odpowiedz
zanonimizowany283992
211
Legend

[9]

Raczej takich, że w ogóle się nie wyrabiają (klawisze chodzą po 3 latach tak samo jak nówki), są dużo wytrzymalsze i chodzą lżej (Cherry MX Red) od klasycznych odpowiedników.

No i każdy switch chodzi trochę inaczej, wedle własnego widzimisię można dobrać sobie odpowiednią charakterystykę.

26.11.2013 00:47
wert
😊
12
odpowiedz
wert
204
Kondotier

Czyli mówicie, że jeśli mam taką klawiaturę jeszcze na tą dużą wtyczkę okrągłą z przejściówką na PS2 to nie wywalać, tylko wyczyścić i cieszyć się z klawiatury? :-)
On ma już hohoho - naście lat? i działa!

26.11.2013 01:14
zloteuszy
13
odpowiedz
zloteuszy
51
Generał

wert [12]

Podaj nazwe lub linka, zdjecie tej kawy.
I juz uprzedzam, ze za wyrzucanie takiej klawiatury powinno byc przynajmniej dozywocie.

Ale jak nascie lat to jeszcze nic takiego ... raczej

26.11.2013 01:49
malyb89
14
odpowiedz
malyb89
186
Demigod

http://tablica.pl/oferta/klawiatura-logitech-pro-internet-keyboard-ID19luz.html

Ale już chyba pochodzi pod gumowe obręcze. Sam intensywnie używam tej już jakieś hm...8 lat? :) Sam nie trawię slimów (w robocie mamy dwie i też z grubymi klawiszam i też logitecha

26.11.2013 02:04
😊
15
odpowiedz
b212
134
Generał

Kharman, od 3 lat mam Logitech UltraX Flat (już prawie nie do dostania), czyli chyba najbardziej znaną i legendarną klawiaturę z niskim skokiem klawiszy i choć bardzo ją lubię i chciałbym kupić kolejną - nie ukrywam, że ma w stosunku do mechanicznych wiele wad i często bardzo tęsknię za klawiaturą starszego typu. Mechanika czyściłem raz w roku odkąd dostałem komputer (początki podstawówki). Czyściłem, bo się klawiatura brudziła. Dziś jak nie przeczyszczę (wliczam dmuchanie/trząchanie) klawiatury raz w miesiącu, to jest święto... Nie dlatego, że się brudzi klawiatura a po prostu NIE DA SIĘ JEJ UŻYWAĆ. Po jakimś tygodniu od kupienia paproch wpadł mi pod Caps Locka i przycisk przestał działać, wymontowałem go i przy wkładaniu (które zajęło mi tyle, ile wymycie połowy mechanika jak miałem 10 lat) po prostu połamałem mechanizm. Żywotność też mnie nie zachwyca, już teraz czuję, że niektóre klawisze mają swoją dziwną specyfikę i np. lepiej łapią jak wciskam je w odpowiednim punkcie.

26.11.2013 02:10
zloteuszy
😊
16
odpowiedz
zloteuszy
51
Generał

malyb89 [14]

hehe ta sama mialem jakies 2 lata temu czy rok- juz nie pamietam sam. Teraz chyba siedzi na moim starym kompie, ktory sie kurzy i glownie jest uzywany do radia.

Logitech ostatnio mi sie znudzil i do tego doszly problemy z laczeniem wireless ( klawa i mysz ).
Szukalem czegos nowego, siwerzego i nie znanego jak logitech, gdzie wszedzie widze. Znalazlem osmium aivia i jak po raz pierwszy ja dotknelem i podnioslem to poczulem, ze wiem za co zaplacilem :)
Teraz bede szedl nie w super extra wygladajace z jak najwieksza ilsocia przyciskow, ktorych i tak sie nie uzywa ale fajnie je miec. Lepiej zaplacic ta sama cene za solidnosc, wyzszej klasy konstrukcje, klawisze, ktore po prostu sa w miejscu i ruszaja sie tylko w dol i tylko przy przycisnieciu. Do tego wysoki skok, ktory uwielbiam (a raczej tak samo jak ty nie znosze niskich skokow) i ladnie brzmiacy porzadny klik a nie jakis stukot plastriku obijacacego sie o wszystko w okol.

26.11.2013 02:22
17
odpowiedz
Kharman
168

http://www.ebuyer.com/338451-emprex-desktop-keyboard-usb-oem-5211au

Wysokie klawisze,skok godny Małysza zapewne, profesjonalny wygląd, 25 złociszy... Więcej za klawiaturę z zeszłego stulecia nie ma sensu dawać.

26.11.2013 02:51
malyb89
18
odpowiedz
malyb89
186
Demigod

Dokładnie złoteuszy. Mam tę klawę, bo używam praktycznie wszystkich fukcyjncyh, muzyka, przeglądarka, głośność, stop/play, mute i nic wiecej mi nie potrzeba + to, że nigdy jej nie rozkręcałem i nie czyściłem, choć zdarzy się nad nią jesć- staram sięzasuwać półkęprzy jedzeniu :) imho za zestaw kalwa +mycha, która padła 2 lata temu dołem boda 120zł i tyle max teraz bym wydał na klawiature

26.11.2013 11:09
wert
19
odpowiedz
wert
204
Kondotier

zloteuszy ---> to raczej nie jest jakaś markowa klawiatura - po prostu takie dawali jak się kupowało komputer - no ale to wezmę i przeczyszczę

26.11.2013 15:27
20
odpowiedz
zanonimizowany957865
1
Junior

Widzę mały offtop sie zrobił :)
@up jak chcesz sprawdzic czy masz klawiaturę mechaniczna, to wystarczy popatrzeć pod klawiszem czy masz gumke, czy nie :P

Czyli Qpad Mk50 wygrywa?

26.11.2013 15:57
Minas Morgul
21
odpowiedz
Minas Morgul
252
Szaman koboldów

r_ADM -> tak. Dawniej używałem właściwie tylko takich. Później nastała era gumkowców, ale jako laik, sam nie rozumiałem, czemu nagle skok taki miękki.
Z mojego doświadczenia, w porównaniu do klawiatur gumkowych, mechaniczne mają się raczej jak porządne, naoliwione maszyny do pisania. W moim subiektywnym odczuciu komfort grania, jak i PRZEDE WSZYSTKIM pracy, wzrastają tak znacząco, że trudno mi sobie wyobrazić powrót do gumkowca.
Jestem do tego stopnia zachwycony, że zacząłem ją sobie przynosić do miejsca pracy. Mam swoje własne biuro, więc klikanina nikomu nie przeszkadza (a potrafi być czasami głośno). Ja akurat używam przełączników MX black.
Pisząc o subiektywnych odczuciach, mam na myśli to, że moja maniera pisania polega raczej na szybkim muskaniu klawiszy, a nie ich dociskaniu. W klawiaturach niemechanicznych dowolnego producenta, wiecznym problemem były dla mnie missclicki pewnych znaków podczas szybkiego pisania (wieczny brak spacji). Klawiatura mechaniczna, której używam, stawia pod palcem co prawda spory opór, jednakże jest bardzo czuła i moja "muskanina" w jakiś magiczny sposób skutkuje we wstawianiu wszystkich znaków, których potrzebuję.

-----

Ja kupiłem Tesoro Durandal Ultimate. Będąc w sklepie, zwyczajnie przypadła mi najbardziej do gustu.
Tyle, że to chyba nieco przewyższa progi cenowe podane tutaj.
EDIT - warto pójść do sklepu i poprosić o możliwość udostępnienia kilku modeli dla porównania. To, co innym się podoba, niekoniecznie musi być idealne dla nas :).

26.11.2013 16:40
22
odpowiedz
zanonimizowany957865
1
Junior

@up
Dla mnie tesoro odrzucone pozostaje glównie dlatego, bo nie ma podpórki - mowa o tańszym bracie :)
Chyba zamówię jutro najprawdopodniej tego qpada, chyba, że uda sie wam mnie jakos jeszcze przekonać do innej klawiaturki :D
Jest fajna oferta za 265 wlasnie ten qpad, ale nie maja na stanie, a zalezy mi bardzo by była w tym tygodniu :)

26.11.2013 17:34
Minas Morgul
23
odpowiedz
Minas Morgul
252
Szaman koboldów

Wziąłbym na Twoim miejscu tego qpada. Używałem MK50 jakieś 3 dni temu u znajomego i miło wspominam klik. MX Cherry są moim zdaniem świetne. Ja sam, podczas wyboru miałem do czynienia z blue, black i brown. Ostatecznie zdecydowałem się na blacki "bo tak!". Osoba, która pomagała mi w zakupie, zakochana była w blue. No cóż, co człowiek to opinia :).

MOIM zdaniem, jeśli wcześniej używałeś klawiatur membranowych, to po jakimkolwiek zakupie odczujesz ogromną różnicę, a ten MK50 wydał mi się solidną maszynką. Poczytaj jeszcze może jakieś recenzje, jak to jest z trwałością tego. Z pojedynczego użytkowania mam jak najlepsze wrażenia.

Forum: Klawiatura mechaniczna do ~300zł, która?