Hej!
Poszukuję swojej pierwszej kiery do ok 1800zł.
Będzie używana do praktycznie wszystkich gier typu race.
Czytałem co nieco o kierownicach i w tym przedziale najlepiej jest zainteresować się thrustmasterem.
ale mam zagwozdkę który model wybrać [ który jest najlepszy pod względem technologicznym jak i w przekazywaniu odczuć z jazdy podczas grania]
najbardziej myślałem na modelem thrustmaster tx leather edition i t300 ferrari alcantara edition no i jeszcze logitech g923/xbox .
Bardzo proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego sprzętu :]
Logitech ma fajny wygląd ale za to przestarzały system zębatek. Pod tym względem Thrustmaster bije na głowę swojego przeciwnika i w praktycznie każdym przypadku jest częściej polecany niż Logitech
T300 jest ok. Wybierz wersję z lepszymi pedałami.
Ja używam bazy t300 z pedałami fanateca do ps4, wszystko spięte drive hubem.
Nie zapomnij o stojaku, kierownica nie zapięta do stojaka ląduje w szafie po 3 użyciach.
Jako użytkownik G29 od paru lat, stanowczo stwierdzam że moją następną kierownicą będzie T300. Ogólnie jestem zadowolony z mojego Logitecha, ale mimo wszystko po dłuższym czasie użytkowania pojawiają się oznaki zużycia - pojawiły się drobniutkie luzy na kolumnie kierownicy (niewyczuwalne podczas gry, ale słychać przy kręceniu kołem że chodzi troszkę głośniej i z delikatnie większym oporem). Do głośnego FF opartego na zębatkach jestem przyzwyczajony, więc zupełnie mi nie przeszkadza. No i ten przeraźliwie twardy hamulec. Wiem że można to w prosty sposób zmodować, ale przyznaję się bez bicia że mi się nie chce :) Do tego musiałem już raz reklamować pedały, prawdopodobnie wyrobił się potencjometr w gazie, nawet gdy miałem go cały czas wciśniętego na 100%, w grach widać było spadki, tak jakbym w losowych momentach odejmował.
Nie zapomnij o stojaku, kierownica nie zapięta do stojaka ląduje w szafie po 3 użyciach.
Czy ja wiem, ja od zawsze mam kierownice przykręcone do blatu biurka i spokojnie daję radę :)
Skoro jeździsz tyle lat i myślisz nad upgrade, to może lepiej skoczyć oczko wyżej i sprawdzić ofertę Fanateca? T300RS faktycznie jest trochę lepsze, ale dalej nie wychodzi poza kategorię entry level.
Fanatec nie na moją kieszeń ;) Druga sprawa to problem miejsca, bo nic z DD nie przymocuję do biurka, a w mieszkaniu 36m2 nie wygospodaruję przestrzeni żeby jakiś kokpit wstawić
Teraz wychodzi CSL DD, który jest dużo mniejszy i tańszy od DD1, więc być może będziesz w stanie wrzucić go w obecne miejsce. Sam zastanawiam się nad zmianą, ale najpierw chyba rozejrzę się za kokpitem.
Oglądałem tego CSL DD, ale nadal zdecydowanie przekracza to kwotę jaką chciałbym wydać. Sama baza 350€, do tego kierownica, pedały, shifter - bez +/-1200€ nie ma co zaczynać, a nie jestem aż takim zapaleńcem żeby wydawać takie pieniądze
Czy ja wiem, ja od zawsze mam kierownice przykręcone do blatu biurka i spokojnie daję radę :)
to zawsze jest opcja, ale trochę zawadzająca, chyba że masz duże biurko i nie musisz odkręcać.
No właśnie niekoniecznie, biurko ma 90cm szerokości, ale tak się rozmieściłem ze wszystkim że mieszczę monitor 27", głośniki 2+1, podkładkę pod mysz wielkości +/- formatu A3 i kierownicę. Tylko shifter odkręcam jak nie używam, bo koliduje mi z myszą :D
Fajnie :) kierownica to jednak coś zupełnie innego , mimo że od paru ładnych lat w Forzę czy GT da się grać całkiem znośnie na padzie.
Ja po wheel stand pro zmieniłem na coś takiego, i bardzo sobie chwalę. Złożone może stać w kącie, kierownicę trzyma całkiem solidnie bez żadnych modów (oczywiście do DD się nie nadaje)
https://www.playseatstore.com/playseat-challenge.html
Kurde, na upartego mógłbym wysunąć monitor i obrócić go o 45 stopni, wtedy takie cuś zmieściłoby mi się pomiędzy biurkiem a narożnikiem :D Tyle że siedziałbym dość daleko od monitora, ech Polakowi nie dogodzisz ;)
o kurde albz74 ale mi zrobiles dzien tym "krzeslem" , mam malo miejsca w mieszkaniu :) a od dawna sie czaje zeby wejsc w sim racing :) a one jest idealne !
Nawet nie wiesz, jak ja się ucieszyłem jak na to wpadłem gdzieś na sieci :) wheelstand pro był spoko ale po pierwsze klips nie był w stanie utrzymać koła i przesuwał się do tyłu po drugie był za wąski i kiwał się na boki. Po trzecie belka była między nogami, nie było to zbyt wygodne w długich sesjach.
A ten fotel jest genialny jak na te pieniądze i fakt że można przechowywać złożony bez odkręcania kierownicy :)
Do tej kwoty to szukaj jak najtaniej T300 RS GT. Udało mi się wyrwać ją za 1150 zł na promocji kilka miesięcy temu. Powyżej tej kwoty to już tylko Fanatec.
Edit: Można obecnie kupić Thrustmaster TXM Pro za 1049 zł. To jest ta sama kierownica co T300 RS GT, tyle że w wersji na Xboxa/PC zamiast PS/PC. Jedyna różnica polega na tym, że kąt obrotu kierownicy to 900 stopni zamiast 1000 z groszami. Do wyścigów i tak ogranicza się kąt skrętu kierownicy do 400-540 stopni, więc nie ma to większego znaczenia. Cena/jakość to obecnie najlepiej wychodzi TMX Pro.
TMX Pro to T150, a nie T300
Ehh masz rację, chodziło o TX - bebechy mają wspólne z T300. Dzięki za wyłapanie pomyłki i przepraszam za wprowadzanie w błąd.
grish, T300 to chyba przeżytek?
Wyszło zdaje się kilka nowych wersji, oczywiście "przejrzyście nazwanych", jak to u Fanateca, w podobnej cenie... i chyba już się w nich silniki nie palą.
Edit... a nie, sorry, TS i TX są jednak "trochę" droższe, że o T-GT II nie wspomnę
Ja wiem czy T300 to przeżytek? No dobra, premierę miała w 2014 roku, ale to i tak niewiele wcześniej niż G29, a nadmienię również że Logitecha Driving Force GT miałem chyba z 7 czy 8 lat i dobrze mi służył, choć był jeszcze większym przeżytkiem :) Gdybym się zmieścił z TX i shifterem do tego w 2000 to jeszcze bym przemyślał, jeżeli to miałby być być zakup na lata, to mógłbym przeboleć taką inwestycję. Ale w takim razie pozostanę przy G29, tak czy inaczej nie mam zamiaru jej zmieniać dopóki działa. Jak wysiądzie, wtedy się będę martwić :)
nic lepszego nie znajdziemy w cenie poniżej 2k.
T-GT II kosztuje 3,5 , Fanatec też odleciał z cenami.
tak szczerze mówiąc to t300 rs gt najmniej mi się podoba z wyglądu, a najbardziej t300 ferrari alcantara no i na drugim miejscu tx Leather Edition . w sumie to wszystkie to ta sama baza tylko kierownice inne? no i z tego co wiem t300rs gt ma troszkę szersze pedały.
Te same bazy tylko koła inne. Zwróć uwagę na rozklad przycisków, ferrari może i ładnie wyglądają ale ciężko się połapać z mapowaniem
Dobra, dość już o tym Playseacie, bo ja już się zaczynam zastanawiać gdzie ja to wstawię :D Nie kuźwa, mam ważniejsze sprawy, nie kupię tego, NIEEEEEEE! :P
spoiler start
Korci cholera, korci...
spoiler stop
Ja sie zastanawiam jak ja zonie ten zakup umotywuje :) ale tez sie zastanawiam nad CSL DD - olaboga :P calosc to z 10 bedzie, zona zamorduje :P
Lepiej nie, jak zacznie torowe zachowania przenosić na ulice, to się raczej dobrze nie skończy
heh zona swiezo zaczela co prawda jezdzic... i dostala grata do nauki :P zeby nie bylo mi szkoda auta ;)
Ale nie glupie, tylko jakos :P ceny ukryc :D
a jeżeli chodzi o kąt 900* na tx w stosunku z innymi t300 jak ferrari czy rs gt które mają 1000+ z czego wynika ta różnica skoro bazy są te same?