Kiedy Izba wytrzeźwień a kiedy mandat?
Witam, czy w prawie jest jakoś sprecyzowane kiedy policja może zabrać daną osobę na izbę wytrzeźwień? Bo rozumiem, że gdy nawet osoba nieletnia, pijąca gdy dostanie mandat w wysokości 100zł nie musi być odwożona na izbę?
osoba nieletnia, pijąca gdy dostanie mandat
>>z tego co wiem, nieletni nie może dostać mandatu. W przypadku popełnienia wykroczenia przez nieletniego, sprawa od razu idzie do sądu rodzinnego. Przynajmniej tak twierdzi mój znajomy policjant.
>>z tego co wiem, nieletni nie może dostać mandatu. W przypadku popełnienia wykroczenia przez nieletniego, sprawa od razu idzie do sądu rodzinnego. Przynajmniej tak twierdzi mój znajomy policjant.
Tak, ale gdy osoba ma 17 lat to już chyba może? A sąd rodzinny i co dalej?
SilentFisher v2 no tak, nie sprecyzowałem. Osoba nieletnia DO 16 roku życia kończy w sądzie a nie na mandacie. Starszy odpowiada jak dorosły.
[6]
Przy takim złapaniu najpierw są chyba starania aby wezwać rodziców i żeby to oni osobiście odebrali swoją nietrzeźwą pociechę.
A dalej to pewnie jest wizyta kuratora w mieszkaniu młodocianego przestępcy.
Czy odwieźć na wytrzeźwiałkę decyduje ten kto cię zatrzymuje. Bardzo różnie to bywa.
Wiem, że gdy mój kolega a wówczas miał 17 lat i popijał piwo w miejscu publicznym dostał mandat. Więc z tym, że nieletni nie może dostac mandatu to chyba nie do końca prawda.
Kiedy Izba wytrzeźwień a kiedy mandat?
Kiedy jesteś dość trzeźwy żeby przyjąć mandat to dostajesz mandat a kiedy idziesz "tropem węża" to na izbę .
Tak, poniżej 17 rodzice muszą odebrać z komisariatu, przesłuchanie, chociaż jedna wizyta kuratora, sprawa w sądzie, itd itd.
Tak, jak powiedział to Zenedon , to wszystko zależy od osoby zatrzymującej, czyli policjanta. Mój kumpel (pełnoletni) za picie w miejscu publicznym dostał mandat 50zł i na tym się skończyło. Często na Izbę odwożą tych co im ledwo działa aparat gębowy i nie da się z nimi porozumieć. Zazwyczaj kończy się na upomnieniu, ewentualnym spisaniu bądź mandacie.