Witam, bardzo lubię westerny i chciałbym jakiś obejrzeć. Widziałem już The Good, The Bad and the Ugly (btw który jest jednym z najlepszych filmów w historii kina), widziałem też 7 wspaniałych i pewnego razu na dzikim zachodzie.
Co polecacie ?
Rio Bravo
Garść dynamitu
Za garść dolarów
Za kilka dolarów więcej
Bez przebaczenia
Pat Garrett i Billy Kid
Butch Cassidy i Sundance Kid
Dzika banda
Pewnego razu na dzikim zachodzie
Wszystkie to klasyka i ścisła czołówka gatunku.
Polecam zarejestrować się na filmweb. Ocenisz 50 filmów które obejrzałeś i komputer wygeneruje filmy które mogą Ci się spodobać.
Ja mogę polecić wszystkie Sergio Leone
Poza tym: Mściciel High Plains Drifter, Niesamowity jeździec Pale Rider, Dzika banda, Ostatni żywy bandyta, w sumie Bez Przebaczenia, i jeszcze by pewnie powymieniał.
Lonesome Dove.
Właściwie serial, a nie film. Cztery odcinki po półtorej godziny każdy. W głównych rolach Robert Duvall, Tommy Lee Jones i Danny Glover. Jedna z najlepszych rzeczy jakie w życiu widziałem, nie tylko w obrębie gatunku...
Serial Deadwood. Jeden z lepiej pokazanych motywow goraczki zlota.
Pomijajac klasyke :
Z takich typowo "holyłódzkich" - Szybcy i martwi z Gene Hackmanem - wiem ze to kicz troche ale lubie kanwe westernu opartego o serie pojedynkow :)
Z klasyki jeszcze :
W samo południe
15:10 do Yumy (stara wersja)
Alamo (stara wersja)
Siedmiu Wspaniałyvh
Hang'em Up
Mściciel z Laramie
To tak z glowy
[5] django to nie western (i dzięki bogu, nienawidzę westernów), to tak jakby powiedzieć ze kill bill to japoński film ;/
pecet007 --> A oglądałeś The good, the bad, and the ugly :D ?
Bękarty Wojny
Cały cykl Winnetou:
szczególnie ->> Skarb w Srebrnym Jeziorze
Oprócz wymienionych tu filmów (Rio Bravo i The Magni. Seven - perełki) polecił bym 3 filmy :
1. Wyatt Earp - z Costnerem, Quaid'em i Hackman'em
2 i 3 to filmy z lat 70. "Z piekła do Teksasu" oraz "Sędzia z Teksasu". Nie wiem czemu ale żadna stacja TV (na czele z TVP) nie pokazała tych filmów.
Cały cykl Winnetou
Jak ogladalem bez dubbingu i zamknalem oczy, to mialem wrazenie ze ogladam jakis film o II WS :P
"Jak ogladalem bez dubbingu i zamknalem oczy, to mialem wrazenie ze ogladam jakis film o II WS :P"
Ogladanie indianina goniacego na koniu białego i krzyczącego "Achtung! Achtung!" ma swoj urok :)
Mam cala kolekcje adaptacji powiesci Maya (cos kolo 25 filmow) i o ile ma to swoj urok sentymentalny, to warsztatowo to straaaszny crap jest :)
Bez Przebaczenia
Zabójstwo Jessego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda - ten jest trochę ciężki niemniej warto obejrzeć.
Tombstone
Blackthorn
Młode Strzelby 1 i 2
Horse Soldiers
3:10 do Yumy
"Dead Man" z Johnnym Deppem - genialny klimat.