Witam
W związku z przesiadką na nowy system operacyjny (XP zamieniłem na Siódemkę) wystąpiły problemy z modemem, który nie jest kompatybilny z Windowsem 7. Postanowiłem, że pora kupić router i tu rodzi się moje pytanie, bo w tej kwestii jestem kompletnie zielony - jaki router kupić? W sumie to nie wiem, jakie mam wejście (DSL czy ADSL), czy to jedno i to samo? Do tej pory miałem to "cudeńko" ->
Cena? Coś do 130 złotych.
[EDIT]: Nie wspomniałem, że ma być to urządzenie przewodowe, wyłącznie do zastąpienia wysłużonego modemu. Wi-fi mile widziane, ale nie jest to podstawowy wymóg.
Zapewne od Orange. Czyli de facto od TPSA. Zwykłe ADLS, takie jak Neostrada.
Kup coś TP-Linka, Pentagrama, D-Linka.
Orange, to chyba Neostrada.
Polecałbym Linksysa mam Linksys WAG200G od jakiś 3 lat i sobie chwalę, żadnych problemów.
http://allegro.pl/tp-link-router-wifi-adsl-td-w8901g-neostrada-netia-i1902230051.html
90zł z wysyłką :)
I Masz wifi.
[6]
Yep, bardzo dobry sprzęt. Co prawda, nowego za 130 się raczej nie dostanie, ale jak się nie boisz używki kupić, to też polecam.
przy takich wymaganiach jakie stawiasz to bierz najtanszy jaki bedzie w sklepie i bedzie okej
Ten TP-Link wydaje się całkiem sensowny.
Jeśli ktoś jest obeznany w temacie, to proszę o pomoc - owy router podpinam do kompa kablem USB czy nie? Bo nie widzę na tylnym panelu odpowiedniego wyjścia. W ogóle jak wygląda podpięcie tego urządzenia? Tylko kablem telefonicznym czy jak?
Jak nie widzisz? Są nawet cztery :)
Tak, podpinasz kablem (NIE przez USB) lub bezprzewodowo. Oczywiście, w komputerze musisz posiadać odpowiednią kartę sieciową.
W skrócie:
1. gniazdko telefoniczne -> 2. router (z modemem ADSL) -> 3. komputery
1->2 - kabel telefoniczny
2->3 - kabel sieciowy (lub wifi)
USB jako wejście w kompie, na modemie wygląda to tak (lewa strona) ->
O jakiej specjalnej karcie sieciowej mówisz? Ja nie posiadam karty sieciowej.
99% routerów nie podłącza się przez kabel USB. Tak jest też w przypadku tego TP-Linka. Twoje urządzonko, to zwykły modem.
Bez karty sieciowej nie podłączysz routera. Zapewne Twoja płyta główna taką kartę ma wbudowaną (podaj model, to się sprawdzi).
Gigabyte GA-H55M-UD2H. Mam coś takiego jak Ethernet.
Czyli rozumiem, że w żółte miejsce wpinam kabel od tel. a w czarne od Ethernetu.
Odwrotnie.
PS. Kabel telefoniczny różni się od kabla sieciowego. Ten drugi będziesz musiał sobie dokupić. "Zrobią" ci go w kilka minut w każdym sklepie komputerowym. Groszowe sprawy.
Faktyczne, zakręciłem się.
Jeszcze jedna sprawa - jeżeli podepnę router to nie będzie żadnego zonku związanego z brakiem podpisania sterowników cyfrowo? Bo przez to wywalam swój dotychczasowy modem.
Nie. Router nie potrzebuje żadnych sterowników. Cała konfiguracja odbywa się poprzez przeglądarkę internetową (router ma swój adres). Jedyne sterowniki jakie będą potrzebne, to te od karty sieciowej. Ale je masz na pewno zainstalowane już.
Dokupić kabel sieciowy? Nie ma go w zestawie?
Zazwyczaj jest.
Różnie to bywa. Skąd sprzedawca ma wiedzieć jak długi kabel potrzebujesz? Router może stać i 20 metrów od komputera. Albo tylko metr.
PS. Pisząc "kabel sieciowy" mam oczywiście na myśli kabel ethernet służący do podłączenia routera z komputerem (to jest co innego niż kabel telefoniczny, którym łączysz gniazdko z routerem - taki kabel już masz, od starego modemu; zresztą jest też w zestawie z routerem).
PS. Kabel telefoniczny różni się od kabla sieciowego. Ten drugi będziesz musiał sobie dokupić.
Kabel ethernet będzie w komplecie z routerem.
W takim razie mea culpa. Sprawdziłem aukcje i rzeczywiście, w większości dodają taki kabelek. Się pomyliłem, bo ja takowego nie dostałem (router kupiony 5 lub 6 lat temu) :)
Długością zapewne nie ma się co przejmować - skoro miałeś podłączony modem kablem USB, to i kabel ethernet z zestawu powinien spokojnie wystarczyć.
Twój modem nie gra z Siódemką? Sam mam taki sam i chyba zaraz go przetestuję. Niby używam teraz Siemensa ADSL A-100 , ale zaraz tamten sprawdzę. A z routerów to polecam taki o:
http://www.komputronik.pl/product/106865/Sprzet_komputerowy/Sieci_i_komunikacja/TP_Link_router_ADSL_Wi_Fi_150Mb-s_TD_W8950ND.html
Lub:
Ja bym bardziej brał ten pierwszy za 119zł.
A propos, widzę że masz najwidoczniej Orange Freedom. Też mam i nawet dobry.
Co sądzicie o tym routerze? Jest gorszy od tego zaproponowanego w [7]?
http://allegro.pl/tp-link-tl-wr340g-najtaniej-router-nowy-i1908278662.html
Na routerze na prawdę nie warto oszczędzać, od siebie polecam http://allegro.pl/router-tp-link-td-w8950nd-adsl-150mbp-promocja-i1900460822.html zero problemów z połączeniem czy z synchronizacją. Pozdrawiam.
Materdea,
router a router z wbudowanym modemem ADSL, to dwie inne sprawy. Ten model nie posiada modemu.
W związku z tym, zakładając że dalej będziemy podłączać Neostradę - potrzebne będzie dodatkowe urządzenie.
I uprzedzając, nie, modem z pierwszego postu się nie nada.
kjx -> Czyli rozumiem, że ten router będzie dobry do mojego dotychczasowego łącza? -> http://allegro.pl/tp-link-router-wifi-adsl-td-w8901g-neostrada-netia-i1902230051.html
O, konkretna odpowiedź. Dzięki wielkie za pomoc.
W końcu wszystkie problemy zniknęły - router dziś odebrałem z poczty, podpiąłem, skonfigurowałem i wszystko elegancko śmiga. Wi-fi jak najbardziej daje radę, jest po prostu cacy. Szczególne podziękowania dla kjxa za pomoc takiemu laikowi jak ja. :]
No to git. Się cieszymy, że wszystko jest OK :)
PS. Jaki tam laik. Nawet sobie nie zdajesz sprawy ile problemów czasem ludziom sprawia podłaczenie routera :)