Wymagania? Laptop dla studenta - do Internetu, filmów, muzyki i office'a. Oczywiście nie obrażę się, jak będzie ciągnął na low jakieś nowsze tytuły (konkretnie chciałbym tylko obczaić nadchodzącą "siódemkę" Heroes'ów, na nic więcej i tak czasu nie mam, ale wiem, że z tą ceną może być o to ciężko, choć gra pewnie dużych wymagań mieć nie będzie). Gwarancja co najmniej 2 lata musi być, chciałbym jakąś dobrą, sprawdzoną firmę, bo zależy mi, żeby sprzęt się nie psuł i długo służył. Jeśli powiecie, że kwestia dołożenia paru stówek to kwestia będzie działać 2/4 lata, albo będzie się psuł rzadko/często/ w ogóle to mogę się szarpnąć (:P) na te 2k. Co do obudowy, to chciałbym coś mało wymyślnego, "zbitego" - żeby dało się to szczelnie zamknąć i łatwo przewieźć, im mniejszy ekran tym lepszy. System operacyjny w zestawie, kij czy to W7, czy W8.
Kompletnie nie wiem czym kierować się przy zakupie, jeśli chodzi o podzespoły, te "laptopowe" procki to jakaś czarna magia.
Na dostęp do układu chłodzenia. Tak, żeby po zdjęciu klapki z tyłu był dostęp do wentylatora. W tej kwocie jest dużo modeli gdzie trzeba rozebrać całego laptopa aby wyczyścić go z kurzu.
Unikaj marek HP, Toshiba czy Compaq.
Jeśli chodzi o konkretny model to szukaj Lenovo G510. Świetny sprzęt za małe pieniądze.
Unikaj marek HP, Toshiba czy Compaq.
Serio? ;o Myślałem, że to dobry sprzęt - mój ojciec ma lapka HP 4 lata i żadnych problemów z nim nie było, może miał szczęście.
Ale fakt, jak zerknąłem na tego Lenovo G510 to ma duuużo lepsze podzespoły w porównaniu z tymi, które wcześniej oglądałem.
Jest duża różnica między i3, a i5? W dobrej cenie jest Dell E6420 z I5, a Lenovo g510 z i5 i systemem to 2k +.
Boże, co za brak w ogóle wiedzy i wszystkiego... Mowa oczywiście do użytkownika "siwy346". A teraz do twórcy tematu: nie słuchaj rad osób, które jak Siwy nie mają pojęcia co piszą a dla nich klawiatura powinna być blokowana pod pewnymi względami. Unikaj marek jak napisał Toshiba ? Mam tego laptopa 5 lat i nic się nie dzieje złego. Nie słuchaj jego głupot. Sam się zdziwiłeś jak napisał te brednie.. Tyle w tym temacie.
[5]
To, że tobie nie dzieje się z laptopem nic złego nie znaczy, że w skali globalnej jest tak samo.
Nie słuchaj opinii typu "unikaj marek HP, Toshiba, Compaq".
Każda z marek ma dobre oraz złe egzemplarze laptopów.
Ja od lat korzystam z laptopów HP klasy EliteBook i są na równi z laptopami DELL Latitude.
Osobiście w tym budżecie brałbym tego Lenovo G510, ale w cenie do 1500 zł nie widziałem.
Nie wiem, jakiego lapka można dostać w tej cenie, ale wydaje mi się, że pod względem gwarancji najlepszy będzie Asus. Na co zwrócić uwagę? Oprócz tego, co zawiera w sobie zwróciłbym uwagę przede wszystkim na klawiaturę. Jakiś czas temu oglądałem laptopy różnych producentów i trafiały się takie modele, że po naciśnięciu klawisza klawiatura zapadała się do środka. Pewnie można się do tego przyzwyczaić, ale mnie nerwy brały. Nie pamiętam, jakiego to modelu to się tyczy, ale takie przypadki są i trzeba wziąć na to poprawkę.
Dokładnie, przy każdej z marek można znaleźć coś dobrego i coś złego. Nie ma co "po firmie" jechać.
Tillig --> HP z serii Elitebook to seria przeznaczona dla klientów biznesowych i to zupełnie inne laptopy, niż reszta HP-ków. Produkowane są w innych fabrykach, z innych materiałów, nawet serwisowane są przez inna firmę zewnętrzną (a serwis pozostałych modeli HP to najwieksza porażka z jaka sie spotkałem).
Toshiba natomiast w ostatnich 5 latach osiągnęła dno jeśli chodzi o jakość wykonania. Mam porównanie miedzy 6 letnia toshiba z najniższej serii kupiona swojego czasu za 1300zł, z 4 letnia, kupioną za 3200zł. Ta nowsza wyglada jak chińska zabawka, rozpadający sie w rękach, a z serwisu wróciła do mnie bez kilku śrubek. Nowe modele to też shit straszny. Zapraszam do ogladniecia ich w jakimkolwiek elektromarkecie.
Doskonale wiem o tym, że seria EliteBook jest zupełnie inna niż np. Pavilion.
Miałem na myśli to, że nie można być uprzedzonym do danej marki. Bo HP EliteBook to w dalszym ciągu HP, a jakość ich jest na bardzo wysokim poziomie.
x-kom.pl/p/156115-notebook-laptop-15-6-lenovo-g500h-i3-3110m-4gb-1000-dvd-rw-hd8750m.html
Może coś takiego? Jest i3 co prawda, ale grafika w miarę. A większość tych lapków do 2000 jak mają i5, to zaś grafika taka, że bez sensu coś takiego brać...
ew. coś takiego - lenovo.strefamarek.allegro.pl/laptop-lenovo-b590-i3-4gb-500gb-hd4000-win8-torba.html Z testów nawet widać, że tego Herosa 7 raczej uciągnie na low - notebookcheck.pl/Intel-HD-Graphics-4000.69569.0.html
Bo rozne modele, firmowane przez tego samego "producenta" - czy to HP, Sony, Toshiba, Dell, czy ktorakolwiek z tych renomowanych firm (wliczajac Apple) - moga pochodzic z roznych fabryk jednego z kilku prawdziwych producentow z Tajwanu i Chin (Quanta, Compal, Wistron, Inventec, i pare innych), dostawac rozne obudowy z roznymi znaczami marki, i przechodzic rozne kontrole jakosci - tym glownie sie roznia:)
jason900627- Brak wiedzy to widać u Ciebie. Toshiba 5 lat temu to była zupełnie inna marka. Po drugie jak możesz w ogóle mi coś wygarniać mając odniesienie do jednego modelu, którego jesteś właścicielem. Przez moje ręce przechodzi kilkanaście laptopów miesięcznie. Z rożnych marek, z różnych półek cenowych.
Tillig-> kolejny mądry porównujący budżetową linie do tej biznesowej. I też masz odniesienie do jednego przykładu. Zobacz sobie kilka modeli później się odzywaj.
Wysiak-> Zgadza się. Ale to nie zmienia faktu, że Hapeki czy Toshiby mają słabsze materiały i jakiś chińczyk na nie patrzy mniej surowym okiem przy kontroli jakości. ;)
siwy346
Co myślisz o tym - allegro.pl/laptop-lenovo-g500h-i3-4gb-1tb-hd-8750m-2gb-alu-i4514488458.html ?
W tej cenie chyba nie dostanę niczego lepszego? Inne modele mają dziwny stosunek procka do grafiki (słaby procek, dobra grafika - bez sensu), a tutaj mamy całkiem przyzwoity i3 i całkiem przyzwoity Radeon HD 8750M. Dokupię do tego system, jeszcze nie wiem jaki (w7/w8), ale nie będzie to duży wydatek z tego co patrzyłem na allegro. Lenovo to ostatnio bardzo chwalona marka, dodatkowo w testach ten model wypadł bardzo dobrze i ludzie go sobie chwalą. Jest też ten dostęp do układu chłodzenia.
siwy346, zacytuje Twoje słowa: Unikaj marek HP, Toshiba czy Compaq.
Takie stwierdzenia nie są poparte żadnymi faktami.
Nie porównuje klas laptopów HP, za to Ty uogólniasz.
Za 2200 zł kupisz prawie nowego laptopa serii EliteBook takiego jak w tej aukcji:
http://allegro.pl/hp-elitebook-8540w-i7-720q-4x2-8gh-8gb-quadro-win7-i4512263136.html
Pracowałem na takim i osobiście mogę polecić.
blekoren, w tej cenie brał bym tego Lenovo.