Witam dziś dostałem maila od U.S. State Department w którym nabazgrane jest ze dostałem United States Permanent Resident Card(also known as Green Card or Diversity Visa) :D:D i teraz moje pytanie jak to sprawdzic czy to nie zaden fake ? piszą ze musze zrobic tam opłate i dalej podązac tam w/g instrukcji bla bla bla generalnie to nie problem dla mnie tylko nie chce sie jarać zawczesie i nie chce wyrzucic hajsu w błoto dlatego ponawiam pytanie jak moge to sprawdzic czy to nie fake ?
tak starałem sie co prawda to było dawno rejestrowalem sie na pewnej strone itd ale myslalem ze to juz nieaktualne (dawno w sensie 2-3 lata temu) ale patrze na dane wszystkie wszystko sie zgadza tak jak na tamten czas podawałem
Zerknij na nagłówek wiadomości. Powinieneś wyłapać, z jakiego serwera został wysłany itd., co pomoże zweryfikować jego prawdziwość.. (Message-ID, Received-SPF itd.)
Pomógłbym, ale właśnie uciekam na zajęcia ;)
Akurat adres nadawcy idzie latwo podmienic, przynajmniej ten widoczny na pierwszy rzut oka.
ksips, akurat adres e-mail nadawcy to najłatwiejsza rzecz do spreparowania.
QrKo :D
Kam-El, IMO fake, podstawa to gdzie masz wpłacać pieniądze (googluj dla nr konta i nazwy odbiorcy), googluj nadawcę, treść (imię i nazwisko z podpisu) i adres e-mail listu, na ripe.net/whois sprawdź adres IP z nagłówka. Chociaż same Google na 99% powiedzą Ci ile w tym prawdy.
W ostateczności odpowiedz na mail, jeśli nagłówek był spreparowany to Twoja odpowiedź dojdzie do innej osoby, która pewnie wyrazi wielkie zdziwienie. Wato też sprawdzić domenę z której "niby" list został wysłany.
adress zwrotny to usgov.visa(a)consultant.com
a konto na które przelać mam hajs jest w angli ;/ ... generalnie to szukalem troche na googlach i co sie okazało ... temat rzeka bardzo duzo ludzi dostalo/dostaje takie maile i kazdy ostrzega i mówi ze to fake tak ze lipa ... a szkoda bo ucieszylem sie bardzo w koncu cos milego by mnie w zyciu spotkało ... dzieki za pomoc :)
mimo sprawdzenia "na googlu" zadzwoniłbym dla pewności do ambasady i popytał. Powinni umieć wyciągnąć taką informację i dać znać czy w ogóle w ten sposób się kontaktują.
Fake jak nic. Wszystkie rządowe instytucje w USA wysyłają maile z agresów .gov, to po pierwsze. Po drugie loterie wizowe są chyba co rok. Po trzecie, skoro Polak dostaje zieloną kartę do Stanów, to czemu konto jest w UK?