Witam.
Dziś przedłużyłem umowę w sieci Orange i wziąłem HTC One s.
Mam taki problem, że nie mogę go zmusić żeby miał zasięg 3G albo H. Jest tylko Edge. Strony ładują się bardzo wolno, nie mogę skonfigurować poczty, bo nie nawiązuje połączenia z serwerem itd. Nie mogę tez ściągnąć żadnej aplikacji...
Co zrobić?
W ustawienia--->Informacje--->Sieć--->Typ sieci komórkowej : pokazuje Edge
Transmisja danych włączona.
Co robię źle?
Poszukaj opcji w stylu: "korzystaj tylko z sieci 2g", moze masz to zaznaczone i wlasnie w tym tkwi problem.
Hej. w preferowanym trybie sieci mam:
-tylko WCDMA- tylko mam kreski bez żadnej literki
-tylko GSM- to samo
-GSM/WWCDMA auto-- mam literkę E przy zasięgu
I często gubi operatora, że muszę wybierać automatycznie.
Gonsiur---> tej opcji nie znalazłem w ustawieniach. Dopiero się z tym fonem zapoznaję, więc może ta opcja jest gdzie indziej.
A masz pewnosc, ze masz u siebie zasieg 3g, moze po prostu u ciebie edge to max ?
Spróbuj tu:
Ustawienia -> Transmisja danych -> Dane w roamingu (zaznaczyć ptaszkiem)
i
Ustawienia -> Transmisja danych -> Tryb sieci -> GSM/WCDMA auto
Gonsiur---->Na moim starym SE Xperia X10i zasięg 3G cały czas oraz H.
Deton----> dane w roamingu nic nie pomagają. Dziś przejdę się do salonu i ich zapytam co jest grane.
Dowiedz sie czy nie masz w okolicy modernizacji sieci. Ja tak mam teraz w t-mobile i jest tragedia...
Podłączyłem teraz fona do kompa, próbuję coś z tym zrobić, ale nic nie idzie.
Wykrywa mi jakieś urządzenia w telefonie i próbuje zainstalować na kompie HTC Sync Master, ale się zatrzymało pod sam koniec i ani drgnie.
W salonie sprawdziliśmy kartę SIM, która była dobra, i zresetowaliśmy telefon do ustawień fabrycznych. Nic to nie dało, więc fon powędrował do serwisu z tytułu niezgodności towaru z umową.
Ciekawe ile będę czekał na naprawę.
i jak zakończyła się ta historia bo mam ten sam problem
Ano nie zakończyła się.... jeszcze. Telefon wrócił z serwisu po około 10 dniach rzekomo zreperowany, z zainstalowanym na nowo oprogramowaniem, jednak ku mojemu rozczarowaniu serwis ów nie wywiązał się z zadania. Fon prawdopodobnie w ogóle nie został sprawdzony, bo problem jest ten co był. Tak więc szmelc poszedł do serwisu jeszcze raz, z dodatkowym komentarzem, ja czekam nadal, a niesmak pozostał.
Polecam zwrócić uwagę na post [7].
Orange i T-Mobile prowadzą w całym kraju akcję łączenia infrastruktury sieciowej (będą mieli wspólne nadajniki), więc tam gdzie aktualnie robią, są masakryczne problemy z zasięgiem.
Sprawdź po prostu czy w Twoich okolicach się aktualnie coś nie dzieje. Z jakiś tydzień temu, do abonentów Orange w mojej okolicy wysyłali SMS z informacją o problemach z siecią z racji prac modernizacyjnych.
Jak pisałem wcześniej, nie chodzi o modernizację sieci, bo w salonie ten sam model telefonu pracownika działa w trybie 3G, a mój nie. Na moim starym telefonie też jest zasięg w danym miejscu.
W takim razie oddaje tel 3 raz na serwis i czekam na nowy dom
Nie dom tylko telefon
Kurwicy pomału dostaję, bo dziś wrócił z serwisu fon i nadal jest to samo. Wysłaliśmy go TRZECI raz do serwisu wraz z moją skargą.
Tak pracują w tych je...nych serwisach, że powinni ich wszystkich wy...bać za takie podejście. Jawna kpina, a ja muszę się za swoje pieniądze denerwować.
Po powrocie do domu zadzwoniłem 10 min temu do tego serwisu i udzieliłem im reprymendy.
Skończy się pewnie na rzeczniku praw konsumenta, bo myślę, że tego nie naprawią i będą szli w zaparte.
Czy można byłoby zerwać jakoś tą umowę z Orangem, bo to oni dali mi tego bubla?
HTC ONE i pochodne tej serii sa najlepszymi telefonami na rynku!!!!!
spoiler start
jesli maja staly zasieg WiFi !!
spoiler stop
O Polsce nie wspominam bo mialem dokladnie to samo na roamingu co opisujesz, czyli zero uzywalnosci phona.
Ale najlepsze jest to ze tego gowna sie nawet w UK nie da uzywac. Caly czas gubi 3G I przelancza sie albo w H albo w E co trwa niemilosiernie dlugo. W momencie przelanczania sie jestes oczywiscie nie polaczony i nic nie mozna zrobic. Bedac w komunikacji miejskiej przelanczanie jest generalnie non stop a jeszcze wlacz WiFi to dodatkowo gowno dotyczace platnych WiFi spotow non stop sie wlancza.
Pod tym wzgledem telefon to smiec niewarty zlotowki.
Ragn'or i jak się zakończyła Twoja sprawa? Ja mam dokładnie taki sam problem z ONE S telefon po wygaszenie i kilku minutach nieużywania łapie 3G ale po odblokowaniu i jakiejś minucie do kilku minut wskakuje EDGE. Po zmianie ustawień w telefonie tryb sieci na "Tylko WCDMA" traci całkowicie zasięg :/ Telefon sprawdzałem na kartach PLAY, T-MOBILE i PLUS w każdym przypadku taka sama sytuacja. Właśnie jadę go zareklamować i trochę mnie martwi w jaki sposób Twoja sprawa jest rozpatrywana.
Ciągle czekam, teraz już dwa tygodnie mi reperują. Trzeci raz. Dam znać jak fon wróci z serwisu.
Jeśli chcą się zmieścić w dwóch tygodniach, to jutro jest ostatni dzień.
Serwis HTC jest w Regenersis, powodzenia!
http://niezadowolenizregenersis.pl/
https://www.facebook.com/Uwaga.na.serwis.Regenersis?fref=ts
Zwykle nic nie naprawiają, oddają w gorszym stanie niż przyjęli i ogólnie pierdzą w stronę klienta.
Dlatego NIESTETY w naszym pięknym kraju nie kupuje się HTC :(
Status naprawy na stronie regenersis:
Typ: One S
IMEI: xxxxxxxxxxxxxxxxxx
Data oddania do naprawy(dd-mm-rrrr): 07-10-2013
Miejsce przyjęcia: Salon Orange TELL
Warszawa
Ostatnia zmiana statusu urządzenia: 14-10-2013
Status naprawy: W trakcie naprawy w centralnym serwisie - Regenersis (WARSAW) Sp. z O. O.
Nr listu przewozowego: --
Jak widać w salonie też nie kwapili się ze zgłoszeniem tego szybko.
W salonie wcisnęli m,i tego bubla, powinni chyba wymienić mi na nowy? Pracownik salonu zasłaniał się tym, że to serwis podejmuje decyzje o wymianie telefonu na nowy.
Piękne UMYCIE RĄK!!!
Mam pytanie:
Czy z powodu otrzymania niesprawnego telefonu przy przedłużaniu umowy, mogę ta umowę zerwać i wrócic do starej, która obowiązywała by do grudnia tego roku?
Hej InGen, teraz to już trzeci raz będzie. Jeśli mi tego nie zreperują (a na to wygląda), to jak wygląda procedura otrzymania nowego telefonu? Dostaję nowy w salonie, czy jak?
Podejrzewam, że w salonie mogli wiedzieć, albo się domyślać, ponieważ to był ostatni egzemplarz akurat:)
W salonie wcisnęli m,i tego bubla, powinni chyba wymienić mi na nowy?
Skąd mieli wiedzieć, że jest uszkodzony? Niestety zajmuje się tym serwis i większe niestety jest to Regenersis, nie chcę Cię straszyć ale nie spodziewaj się, że dostaniesz naprawiony telefon. Możesz tylko oddawać na gwarancję X razy aż w końcu zgłosić się po nowy telefon gdyż X razy był naprawiany i dalej dupa.
Dostałem teraz pismo z salonu Orange, że z przyczyn niezależnych termin naprawy telefonu ulegnie wydłużeniu. I będę na bieżąco informowany o przebiegu naprawy.
Pięknie, czekam z zapartym tchem...
Nie wiem, jak dziala serwis regenersis, ale sam orange srednio sie zazwyczaj ze wszystkimi czynnosciami zwiazanymi z gwarancja srednio spieszy. U innych operatorow jest generalnie podobne zalozenie, ale u Orange czuc najbardziej, ze po podpisaniu umowy maja juz cie jednak troche w dupie i strasznie szkoda, ze zamiast w poprawe obslugi klienta wola ladowac w marketing i kolejne nikomu niepotrzebne uslugi, jak BTiL, czy BM.
Ragn'or -->
Polecam sie skontaktowac w tej sprawie z rzecznikiem praw konsumenta, mialem podobny problem tyle, ze z monitorem Benq i pismo ktore ode mnie dostali przygotowane wlasnie przez pania rzecznik pomoglo zalatwic sprawe ;).
Gonsiur----> czy mógłbyś podać jakieś namiary, albo doradzić jak skonstruować takie pismo? Do tej pory nie miałem takich przejść.
OK, dzięki, pewnie będę z nimi walczył.
Zapewne dobrze podeprzeć się jakimiś paragrafami.
Ragn'or -->
Wpisz "rzecznik praw konsumenta +twoje miasto" w google a powinienes dostac namiary. Mozna isc osobiscie, ale ja kontaktowalem sie z pania rzecznik jedynie droga mailowa, opisalem sytuacje, a ona po prostu przygotowala pismo ktore wyslalem do serwisu co zalatwilo sprawe i dostalem nowy monitor gdzie wczesniej toczylem ponad miesieczny boj z serwisem i nie moglem sie doprosic nawet naprawy. Przeszukalem maila, ale cos nie moge znalezc ani tego pisma, ani korespondencji z serwisem, bo jednak bylo to juz pare lat temu. Z tego co pamietam bylo to po prostu w formie grozby na zlozenie sprawy na droge sadowa, jesli nie dostane nowego sprzetu w ciagu xx dni od wyslania pisma, bo wg. prawa na naprawe gwarancyjna maja 14 dni roboczych.
Poczytałem sobie ustawę o sprzedaży konsumenckiej i znalazłem coś, za co pracownikom salonu Orange należy się duży minus. Otóż wszystkie roszczenia z tytułu niezgodności towaru z umową kieruję do sprzedawcy, czyli do nich, a nie do serwisu. Serwis mnie na tym etapie nie interesuje. Także żądanie wydania nowego aparatu kieruję do nich. Tym bardziej, że 14- dniowy okres reperacji przekroczyli.
Pracownicy salonu nakierowywali mnie na serwis i to była manipulacja.
2paz kupilem w Play LG L9 wracam do domu dal mi karte sim nano nie pasuje mowie super jade na 2 dzien dali normalna babka powiedziala ze bedzie dzialal za 3h max wracam do domu dupa nie ma sieci , jade 3 dzien do nich wkladaja inna karte no tak telfon jest uszkodzony to ja mowie ze chce zerwac umowe bo po co mi to nie moge bo podpisalem 500zl kary trudno zabieram telefom w Warszawie na młynarskiej otowrzyli nowy serwis LG facet dociska kilka czesci telfon sprawny chcieli zebym czekał 30dni lub 14 nie zgodnosc z umowa a facet w serwisie mi w 3 minuty naprawil od reki bo w tym robia od reki poszukaj w duzym miescie czy nie ma serwisu od reki,gdzie sam mozesz isc.
Np samsung ma najgorszy serwis oddawalem nowy TV przez 3miesiace uzywalem 1 miesiac do naprawy i nie byli w stanie naprawic sami dopiero sam naprawilem jak wymieniac przedłuzacz smiechu warte
PS jesli po 14 dniach towar jest niezogdny z umowa tzn cos w nim nie dziala żadaj zwrotu pieniedzy lub wymiany na nowy wedle Prawa w Polsce musza to zrobic i zrobią tylko napisz Ządam zwortu pieniedzy lub wymiany na nowy sprawny model i zrobią to a nie ze zadasz naprawy
Ragn'or --->jak najabrdziej bylem u rzecznika praw konsumenich i do orange kieruj wniosek niezgodnosci z umowa jesli taki skierowales czego w nim żadales?mósisz w nim konkretnie zazadac czegos i on juz po 14 dniach jest prawomocny kazdy sad zasadzi dla Ciebie nie poniesiesz zadnych kosztów a orange jeszcze kare dostanie
Tak teraz zrobię, podeprę się paragrafami.
Wiesz wata, wydaje mi się, że jak mi trzy razy grzebali w fonie w Regenersis, to już tam są takie puzzle, że fon do wymiany.
mósisz
Nie wiem, czy to pismo kierować do salonu gdzie podpisałem umowę i dostałem wadliwy fon, czy od razu do PTK Centertel Skierniewice?
Zaczynam pisać...
Nagłówki.....
Na mocy Ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, żądam w ciągu 14 dni od daty pisma, wymiany wadliwego telefonu HTC One S na nowy, sprawny, bądź rozwiązania umowy z dn. 06.09.2013 r wraz ze zwrotem kosztów zakupu telefonu.
Wyjaśniam, że w okresie od 09.09 2013 r. do 16.10.2013 r. telefon HTC One S (nr IMEI: xxxxxxxxxxxxxx) był trzykrotnie, nieskutecznie reperowany (brak zasięgu 3G) w serwisie Regenersis- z tytułu odpowiedzialności sprzedawcy za towar niezgodny z umową (05-090 Raszyn, ul. Falencka 1B- Janki). W tym, przy trzeciej naprawie, ustawowy okres 14 dni został przekroczony.
Podstawy prawne:
Roz. 1, art. 4 pkt 1 w.w Ustawy;
Roz. 1, art. 8 pkt 1, 2, 3, 4 w.w Ustawy
-łączę wyrazy szacunku
Ragn'or Data.....
Co myslicie? Na razie bez pogróżek...
Zastanawiam się, czy to pismo skierować do salonu Orange, ewentualnie do wiadomości centrali, czy słać od razu do centrali.
Chciałbym dzisiaj je wysłać.
Odezwali się z salonu, że fon przyszedł z wymienioną płyta główną. Zobaczymy.. Na wszelki wypadek pismo wystosuję i zabiorę ze sobą.
Ostatnio kupiłem htc 8s i niestety będzie to mój ostatni przedstawiciel tej marki telefonów. Mała kropla starczyła aby zalać cały ekran.
z samsungiem nie było takich problemów
Jak oglądałem testy HTC, to wcale najgorzej nie wychodzi. Wręcz przeciwnie.
Sprawa znalazła swoje zakończenie, jak na razie wszystko ok, zasięg 3G jest. Podobno wymienili płytę główną, mam nadzieję, że innych niespodzianek już nie będzie.
Długo to trwało, miałem już pismo przygotowane, okazało się jednak niepotrzebne.
Szkoda, że serwis nie załatwił naprawy za jednym podejściem, oszczędzili by sobie kosztów a mnie nerwów.