Witam! :) Z tego co już większość (jak nie wszyscy) słyszeli o wymaganiach do gry GTA V. Wymagania są naprawde bardzo małe, i przemogłem się i postanowiłem że kupię tą grę. Mam pewien problem, mianowicie mój sprzęt. Gdy powiedziałem bratu czy aby napewno będzie przyjemnie mi się w to grało powiedziałem że nie wiem (nie znam się zabardzo). Problem pojawia się przy karcie graficznej. Niżej podam dokładnie jaki posiadam osprzęt i umieszczę link do gry GTA V. Moja prośba jest taka abyście pomogli mi z wyborem czy kupić grę i czy będzie chodziło dość płynnie na (przynajmniej) minimalnych ustawieniach graficznych.
Mo sprzęt:Intel Core i3 2,27 GHZ, karta graficzna radeon HD 5470 1GB, pamięć ram 4 oraz directX 11. Dodam iż jest to laptop ASUS K72J oraz dodam jeszcze że Far Cry 4 chodził dosyć płynnie na minimalnych ustawieniach i zmniejszonej rodzielczości.
Link do gry: https://www.gry-online.pl/gry/grand-theft-auto-v/z22e56#pc
Dziękuję za każdą odpowiedź i proszę nie pisać komentarzy że powinienem zmienić komputer. Pozdrawiam!
Skoro FarCry 4 który nie stał dobrze z optymalizacją działał, to GTA V powinno działać. Teoretycznie wymagania to 50% czy gra zadziała, w dzisiejszych czasach. Pamiętaj najważniejsza optymalizacja.
mam troche lepszy procesor i grafike gt740m 2gb i dołączam sie do pytania :)
Minimalne wymagania są od tego czy gra się URUCHOMI.
A to jak będzie działała zależy od optymalizacji, a z tym różnie u R*
CyberTron skoro minimalne wymagania są od tego czy gra się uruchomi to dlaczego odpaliłem i przeszedłem całego Far Cry'a 4 i Assassin's Creed Blac Flag skoro nie spełniałem minimalnych wymagań?
Minimalne wymagania są od tego czy gra się URUCHOMI.
Co za pierdoły. Minimalne wymagania to takie na których gra będzie działać PŁYNNIE, najczęściej w najniższych ustawieniach
Po co podawać minimalne wymagania które służą do pokazu slajdów? Uruchomić można każdą grę na karcie z dx11
Czyli nie muszę się obawiać że mi będzie się źle grało i mogę kupować spokojnie?
Dlatego, bo komuś chciało się to optymalizować. AC Unity, GTA GTA IV ledwo działały na rekomendowanych, ale na minimalnych się uruchomiły.
Czyli nie muszę się obawiać że mi będzie się źle grało i mogę kupować spokojnie?
Jeśli chcesz być pewny na 99% to poczekaj na testy gry po premierze na portalach typu notebookchec.pl
I warto by było raz do roku rozebrać i przeczyścić z kurzu laptopa, czasami poprawia wydajność ;)
Na pewno nie zaszkodzi, świeżo zainstalowany system szybciej chodzi, pamiętaj tylko o aktualizacji systemu, sterowników procesora i grafiki.... no i programie antywirusowym. Bo wirusy, trojany itp. mogą skutecznie zamulać system....
Jeśli będziesz sam rozbierał laptopa i jeszcze tego nie robiłeś to uważaj na gniazda i ścieżki na płycie główniej!
Odłącz baterie i dopiero po kliku godzinach zacznij rozbierać obudowę i zadbaj o brak ładunków elektrostatycznych na dłoniach (dotknięcie do kaloryfera powinno pomóc). Jeśli będziesz przedmuchiwać powietrzem z kompresora to zadbaj żeby to było suche powietrze... (często w instalacjach bez osuszaczy zbiera się woda).
Dziękuję za te podpowiedzi (internety znowu mnie nie zawiodły :D). Wpadłem jeszcza na 2 pomysły (oczywiście wezmę to do siebie by przeczyścić laptopa, a format tak czy siak muszę zrobić bo laptop ma już 5 lat prawie i formatowany jeszcze nie był). 1 pomysł jest taki: mój kolega będzie kupywać (albo pobierać on jeszcze nie wie) najnowszy samodzielny dodatek do Saints Row 4, wymagania minimalne są naprawde bardzo podobne do GTA więc zobacze jak będzie działać.
2 pomysł to po premierze (tak z 2 tygodnie) pobiorę GTA V by zobaczyć jak będzie chodzić (ja nie popieram zbytnio piractwa ale czasem trzeba sobie radzić) i będę już wiedział czy kupić.
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam