Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: GTA V-karta graficzna

15.01.2015 21:53
1
Psychol_Xd
7
Legionista

GTA V-karta graficzna

Witam! :) Z tego co już większość (jak nie wszyscy) słyszeli o wymaganiach do gry GTA V. Wymagania są naprawde bardzo małe, i przemogłem się i postanowiłem że kupię tą grę. Mam pewien problem, mianowicie mój sprzęt. Gdy powiedziałem bratu czy aby napewno będzie przyjemnie mi się w to grało powiedziałem że nie wiem (nie znam się zabardzo). Problem pojawia się przy karcie graficznej. Niżej podam dokładnie jaki posiadam osprzęt i umieszczę link do gry GTA V. Moja prośba jest taka abyście pomogli mi z wyborem czy kupić grę i czy będzie chodziło dość płynnie na (przynajmniej) minimalnych ustawieniach graficznych.

Mo sprzęt:Intel Core i3 2,27 GHZ, karta graficzna radeon HD 5470 1GB, pamięć ram 4 oraz directX 11. Dodam iż jest to laptop ASUS K72J oraz dodam jeszcze że Far Cry 4 chodził dosyć płynnie na minimalnych ustawieniach i zmniejszonej rodzielczości.
Link do gry: https://www.gry-online.pl/gry/grand-theft-auto-v/z22e56#pc

Dziękuję za każdą odpowiedź i proszę nie pisać komentarzy że powinienem zmienić komputer. Pozdrawiam!

15.01.2015 22:23
kubaro
2
odpowiedz
kubaro
64
Konsul

Skoro FarCry 4 który nie stał dobrze z optymalizacją działał, to GTA V powinno działać. Teoretycznie wymagania to 50% czy gra zadziała, w dzisiejszych czasach. Pamiętaj najważniejsza optymalizacja.

16.01.2015 00:48
3
odpowiedz
Domsiek
61
Konsul

mam troche lepszy procesor i grafike gt740m 2gb i dołączam sie do pytania :)

16.01.2015 01:09
CyberTron
4
odpowiedz
CyberTron
110
Imperator Wersalka

Minimalne wymagania są od tego czy gra się URUCHOMI.

A to jak będzie działała zależy od optymalizacji, a z tym różnie u R*

16.01.2015 09:04
5
odpowiedz
Psychol_Xd
7
Legionista

CyberTron skoro minimalne wymagania są od tego czy gra się uruchomi to dlaczego odpaliłem i przeszedłem całego Far Cry'a 4 i Assassin's Creed Blac Flag skoro nie spełniałem minimalnych wymagań?

16.01.2015 13:06
6
odpowiedz
zanonimizowany943726
28
Generał

Minimalne wymagania są od tego czy gra się URUCHOMI.

Co za pierdoły. Minimalne wymagania to takie na których gra będzie działać PŁYNNIE, najczęściej w najniższych ustawieniach

Po co podawać minimalne wymagania które służą do pokazu slajdów? Uruchomić można każdą grę na karcie z dx11

16.01.2015 16:11
7
odpowiedz
Psychol_Xd
7
Legionista

Czyli nie muszę się obawiać że mi będzie się źle grało i mogę kupować spokojnie?

16.01.2015 16:21
CyberTron
8
odpowiedz
CyberTron
110
Imperator Wersalka

Dlatego, bo komuś chciało się to optymalizować. AC Unity, GTA GTA IV ledwo działały na rekomendowanych, ale na minimalnych się uruchomiły.

16.01.2015 16:31
9
odpowiedz
djbacu
34
Pretorianin

Czyli nie muszę się obawiać że mi będzie się źle grało i mogę kupować spokojnie?
Jeśli chcesz być pewny na 99% to poczekaj na testy gry po premierze na portalach typu notebookchec.pl
I warto by było raz do roku rozebrać i przeczyścić z kurzu laptopa, czasami poprawia wydajność ;)

16.01.2015 16:39
10
odpowiedz
Psychol_Xd
7
Legionista

A format dysku C może też pomóc?

16.01.2015 17:06
11
odpowiedz
djbacu
34
Pretorianin

Na pewno nie zaszkodzi, świeżo zainstalowany system szybciej chodzi, pamiętaj tylko o aktualizacji systemu, sterowników procesora i grafiki.... no i programie antywirusowym. Bo wirusy, trojany itp. mogą skutecznie zamulać system....
Jeśli będziesz sam rozbierał laptopa i jeszcze tego nie robiłeś to uważaj na gniazda i ścieżki na płycie główniej!
Odłącz baterie i dopiero po kliku godzinach zacznij rozbierać obudowę i zadbaj o brak ładunków elektrostatycznych na dłoniach (dotknięcie do kaloryfera powinno pomóc). Jeśli będziesz przedmuchiwać powietrzem z kompresora to zadbaj żeby to było suche powietrze... (często w instalacjach bez osuszaczy zbiera się woda).

17.01.2015 10:36
👍
12
odpowiedz
Psychol_Xd
7
Legionista

Dziękuję za te podpowiedzi (internety znowu mnie nie zawiodły :D). Wpadłem jeszcza na 2 pomysły (oczywiście wezmę to do siebie by przeczyścić laptopa, a format tak czy siak muszę zrobić bo laptop ma już 5 lat prawie i formatowany jeszcze nie był). 1 pomysł jest taki: mój kolega będzie kupywać (albo pobierać on jeszcze nie wie) najnowszy samodzielny dodatek do Saints Row 4, wymagania minimalne są naprawde bardzo podobne do GTA więc zobacze jak będzie działać.
2 pomysł to po premierze (tak z 2 tygodnie) pobiorę GTA V by zobaczyć jak będzie chodzić (ja nie popieram zbytnio piractwa ale czasem trzeba sobie radzić) i będę już wiedział czy kupić.
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam

Forum: GTA V-karta graficzna