Witam, mam problem z głosnikami CREATIVE A220. Posiadam je od jakiegoś czasu i używam sporadycznie, głównie siedze na słuchawkach. Jednak ostatnio zacząłem używać ich co raz częściej i co raz bardziej zaczął irytować mnie problem trzeszczącego głośnika - tylko prawego - przy wysokich tonach. Dodam, że działały one tak od początku, czyli już jakieś 1,5 roku.
Mam zintegrowaną kartę dzwiękową i myślałem, że to jest powód tego problemu, ale żadnym znawcą nie jestem, więc warto zaciągnąć się porady bardziej doświadczonych ludzi ;)
Płyta to GIGABYTE GA 880GM - UD2H; zintegrowana karta dzwiekowa to 7.1 HD Audio Realtek ALC892
Czy problem leży po stronie płyty głownej i karty (czy jest ona po prostu do dupy?) czy może to wina samoych glosnikow? Niestety nie mam możliwości sprawdzić ich na innym komputerze.
Czy problem leży po stronie płyty głownej i karty (czy jest ona po prostu do dupy?) czy może to wina samoych glosnikow? Niestety nie mam możliwości sprawdzić ich na innym komputerze.
Zadnego odtwarzacza mp3/telefonu z wyjsciem sluchawkowym tez nie masz?
Chociaz jesli byloby to przez karte, to na sluchawkach tez feler powinien byc slyszalny.. Zapewne cos jest nie tak z tweeterem w tym prawym glosniku.
Cholera, kompletnie nie pomyślałem, żeby podlaczyc telefon do glosnikow ;) Podłączyłem i ta sama sytuacja, trzeszczy nadal.
Ten tweeter to co to takiego? Da sie to naprawic w "domowych warunkach" czy to robota tylko dla znawców tematu?
Głośnik wysokotonowy. A może to być wszystko łącznie z dziurą w membranie. Jak są jeszcze na gwarancji, a nie jest to uszkodzenie mechaniczne, to reklamuj.
Dzieki za odpowiedz i pomoc. Mam nadzieje, ze glosniki sa jeszcze na gwarancji. W przypadku jezeli tak nie bylo - orientuje sie moze ktos ile mniej wiecej kosztowalaby taka naprawa? Zdaje sobie sprawe, ze w roznych serwisach cena jest inna, jednak chodzi mi mniej wiecej o kwote na ktora mam sie nastawic
Trzeszczenie głośnika oznacza, że kabel się odlutował. Rozebrać, przylutować ponownie i tyle.
[7] - Jakby sie przewod odlutowal to by glosnik milczal. Trzeszczenie moze EWENTUALNIE oznaczac zimny lut.
Chciałbym się podpiąć do wątku. Kupiłem ze 2 tygodnie temu głośniki 2.1 TRUST GXT 38. I od samego początku przy niektórych tonach, w których jest więcej basu, prawy głośnik trzeszczy. Głośniki podpięte są do zintegrowanej karty na płycie głównej Gigabyte z97x-gaming 3...Myślałem o tym żeby pójść z głośnikami na reklamację, albo gwarancję, ale jeśli to wina płyty to się nie będę wygłupiał...
Tylko za bardzo nie mam czym tego sprawdzić...Nie mam słuchawek...
PanSmok ---> Tani to raczej nie był...
Nie ma opcji zeby winna byla karta dzwiekowa. Sa za to dwie inne opcje:
1. Przesterowany dzwiek, lub tani( slaby) glosnik po prostu nie wyrabia.
2. Uszkodzony glosnik.
Amen.
PanSmok --> To pewnie się przełamał. Takie tandetne pierdziawki są składane z najtańszych elementów, więc przewody są bardzo cienkie.
Przepiąłem na sobuferze głośnik lewy do prawego i na odwrót i dalej ten po prawej trzeszczał. Czyli wychodzi na to że to głośnik jest walnięty?