Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Garnitur w Warszawie.

10.05.2015 23:10
1
milesdei
7
Legionista

Garnitur w Warszawie.

Musze w tym roku kupic dobry garnitur i bede w wawie przejazdem przez jeden dzien niedlugo. Chce sie zmiescic w ~2.5k za garniak i extra pare spodni (albo dwie) wiec taki od krawca raczej odpada (chyba?). Patrzylem na pare sklepow: bytom, vistula, prochnik - polecalibyscie jakis konkretny, ktorys sie wybija pod wzgledem cena/jakosc? Potrzebuje jeszcze buty(jakies sugestie?) i pare koszul (wolczanka?) wiec najlepiej by bylo jakby wszystko moglbym kupic w jednym miejscu: zlote tarasym, arkadia czy moze jeszcze inne miejsce? Rozumiem, ze przy zakupie male poprawki robia od razu na miejscu?

10.05.2015 23:11
DiabloManiak
2
odpowiedz
DiabloManiak
242
Karczemny Dymek

To kup gdzie mieszkasz...

Wawa ma gorsze ceny zwykle .. a już sieciówki galeriach to :D

10.05.2015 23:15
3
odpowiedz
milesdei
7
Legionista

Tam gdzie mieszkam to tragedia pod wzgledem jakosci (poliester ble) i krojow ale jasne jestem otwarty na inne sugestie i sklepy w warszawie.

10.05.2015 23:19
mohenjodaro
4
odpowiedz
mohenjodaro
120
277 właściwy ranking

hehe, kolega widze zalapal sie na doradce finansowego ;)

masz w galerii handlowej Bytom, Vistule, szereg marek w Peek&Cloppenburg, na Hugo Bossa niestety w tym budżecie się raczej nie załapiesz z dodatkowymi spodniami, ale na te polskie sieci powinno wystarczyć aż nadto

za to Wólczanka ma bardzo sympatyczne koszule w dobrej cenie, tylko nie polecam tej egipskiej welny, bo to jest koszmar z prasowaniem, a cena nie warta jakosci

jak dobrze trafisz to może nawet ustrzelisz 2 garnitury w cenie jednego, co jest chyba o wiele lepszym pomyslem niz festyn spodni

10.05.2015 23:19
5
odpowiedz
zanonimizowany494300
39
Konsul

A gdzie mieszkasz?

Swoją drogą w okolicy Częstochowy jest swoiste zagłębie garniturowe gdzie z garniakiem, butami, ekstra spodniami i koszulami się w 1-1.5k spokojnie zmieścisz. W wawie przepłacisz na pewno.

10.05.2015 23:27
6
odpowiedz
milesdei
7
Legionista

Jakies konkretne miejsce w Czestochowie? Teraz nie dam rady ale moze w przyszlosci bede mial okazje?

Slyszalem tez, ze w CH Ptak w Lodzi mozna cos dostac fajnego a to byloby mi bardziej po drodze. Ma ktos jakies doswiadczenia?

10.05.2015 23:31
7
odpowiedz
zanonimizowany494300
39
Konsul

To nie jest w samej Czewie tylko w okolicy - nazwy teraz nie pamiętam a już mi się dzisiaj nie chce myśleć, żeby sobie przypomnieć. Rano się bardziej postaram :)

10.05.2015 23:46
Kameo
8
odpowiedz
Kameo
81
To tylko ja

Bytom - patrzeć na metki, zdarzają się sztuczne domieszki. Pachy również są dość nisko wszyte, a ramiona zazwyczaj mają wypełnienia, co może źle wyglądać na osobach mniejszych. Poza tym dobry stosunek ceny do jakości. Jak dobrze leży marynarka - brać.

Vistula - tutaj mamy trzy linie: Vistulę, zwyczajną i w normalnych cenach, Vistulę Red przeznaczoną dla bardziej odważnych klientów (mocniejsze taliowanie i dopasowanie) oraz Lantier, która jest najdroższa, ale i jednocześnie najlepsza. Najbardziej klasyczne fasony, najlepsze tkaniny. Jedyne, na co uważałbym przy Vistuli, to często mają za wysoko górny guzik marynarki. Poza tym w porządku, a Lantiery są pewnie najlepszymi garniturami w tej cenie w Polsce.

Próchnik - tutaj za dużo nie powiem, ponieważ marka od jakiegoś czasu przechodzi małą metamorfozę. Próchnik jest jednak w dobrych rękach i sam osobiście kupiłem swój garnitur właśnie tam. Od jakiejś głębszej opinii się wstrzymam - jeżeli dobrze wygląda, to brać, bo raczej jakościowo nie ma się czego obawiać.

Jeżeli chodzi o najlepsze garnitury w najmniejszej cenie to standardowo polecam Suit Supply. Darmowa wysyłka i ewentualny zwrot, a ze względu na bardzo małą ilość sklepów stacjonarnych ceny są uczciwe. Marka nigdy nie przecenia swoich produktów, a i tak schodzą w moment. Rozmiarówka bardzo dobrze rozpisana, obsługa również porządna.

P.S.
Jeżeli chodzi o polskie marki (Vistula, Bytom, Próchnik) to poczekałbym na wyprzedaże. Naprawdę dobre garnitury (jak za tę cenę) można kupić wtedy za 800zł.

10.05.2015 23:47
Shreddy
9
odpowiedz
Shreddy
93
Konsul

Moby --> Pewnie o Konopiska chodzi :)

10.05.2015 23:54
10
odpowiedz
zanonimizowany494300
39
Konsul

Shreddy --> A wiesz, że chyba tak? :)

11.05.2015 00:04
11
odpowiedz
milesdei
7
Legionista

Dzieki Kameo konkretna odpowiedz. Suitsupply znam i tez sie powaznie zastanawiam tylko nie bawi mnie kupowanie przez internet raczej jak juz to wybiore sie do ich stacjonarnego.

Co do wyprzedazy, jest jakas okreslona pora roku?

11.05.2015 00:28
Kameo
12
odpowiedz
Kameo
81
To tylko ja

Z wyprzedażami bywa różnie. Bytom ma teraz jakąś, a jak jeden sklep zaczyna, to wszystkie idą za nim w ślady.

Wśród polskich marek niestety dominuje wieczna promocja, która zniechęca do zakupów w regularnych cenach. Polecam od czasu do czasu przeglądać ich strony internetowe.

Jeżeli chodzi o koszule, polecam H&M Premium (dostępne tylko w niektórych H&M lub na stronie internetowej), Trashness, Massimo Dutti. W Bytomiu i Vistuli niestety kołnierzyki zazwyczaj nie chowają się ładnie pod kołnierz marynarki, dlatego szukałbym tutaj ew. kołnierza włoskiego (nie powinno być żadnej przerwy: http://parisiangentleman.fr/wp-content/uploads/2014/06/Lino-and-friends.jpg). Z droższych jest np. Emanuel Berg, który ma swój sklep w Złotych Tarasach.

Wólczanka ma również lepszą linię Lambert, którą można porównać do vistulowskiego Lantiera.

11.05.2015 00:29
mr 45
😊
13
odpowiedz
mr 45
72
Hero of the Wastelands

Suitsupply to pewniak, tyle że o ile nie wybierasz się w najbliższym czasie do Holandii, to raczej nie dane ci będzie odwiedzić ich stacjonarnego sklepu. Jeśli chodzi o stosunek cena/jakość to jest wzorowy.

Tutaj recenzja garnituru od SS http://studenckaelegancja.pl/2015/01/garnitur-suitsupply-moje-wrazenia/

Tu masz przykładowy model, najbardziej uniwersalny
http://eu.suitsupply.com/en/suits/sienna-blue-plain/P3765.html

SS również sprzedaje buty i koszule, osobiście poleciłbym zamówić koszulę również od nich, natomiast jeśli chodzi o buty - potrzebujesz jednej pary, czy dwóch? Jeśli chodzi o formalny krój to czarne oksfordy - najbardziej formalne obuwie do garnituru, na wieczór. Na codzienne okazje raczej poleciłbym buty w kolorze brązowym, tutaj mogą być bardziej formalne oksfordy, lub mniej formalne derby (różnica jest w przyszwie - otwarta lub zamknięta).

Marki butów:
Królewski herb http://krolewskiherb.pl/pl/p/Oxford-Czarne/120 , tutaj również nabędziesz drugą parę jakbyś potrzebował , cena 370zł z wysyłką za parę

Bexley (jedna para ok 570zł, druga ok 370, dolicz sobie wysyłkę z Francji ) http://www.bexley.com/Bexley/en/p/dress_shoes/arezzo?coloris=noir

Shoepassion.com http://www.shoepassion.pl/eleganckie-buty-meskie/no-543.html ok. 200 eur za parę, buty szyte metodą Goodyear Welted

Pamiętaj że pasek dobierasz kolorem do butów. Jeżeli kupujesz od razu dwie pary, to bierz jeden czarny, i jeden brązowy.

11.05.2015 01:21
Kameo
14
odpowiedz
Kameo
81
To tylko ja

mr 45, dogadalibyśmy się :)

Z butów polecam również Crownhill: http://www.crownhillshoes.com/ - około 600-700zł za parę, a obuwie po prostu piękne. Trzeba jednak uważać, ponieważ dość wąskie kopyta.

Czarne wiedenki oczywiście niezastąpione. Jeżeli masz mieć tylko jedne porządne buty w swojej szafie, to z pewnością czarne oxfordy. Pamiętaj, że dobre buty uratują średni garnitur - średnie buty dobry garnitur mogą tylko ściągnąć w dół.

Goodyear Welted najlepiej objaśni grafika z bloga podanego post wyżej: http://studenckaelegancja.pl/wp-content/uploads/2014/03/goodyear-1024x706.jpg

11.05.2015 14:22
mr 45
15
odpowiedz
mr 45
72
Hero of the Wastelands

Wbrew ogólnie przyjętym standardom jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że ważniejszym, bardziej uniwersalnym kolorem dla butów będzie brązowy. Nie koniakowy, ale jakiś ciemniejszy odcień. Brązowe buty w ciągu dnia wyglądają świetnie, zaś po zmroku nie gorzej niż czarne w ciągu dnia. Oczywiście na pogrzeb, ślub, czy eleganckie wyjście nie wypada nie założyć czarnych oksfordów, jednakże autorze wątku, powinieneś sobie zadać pytanie - kiedy będziesz nosił ten garnitur najczęściej. Bo jeżeli codziennie, jeżeli dress code w twoim miejscu zatrudnienia tego wymaga, to raczej zostałbym przy brązowych butach, natomiast jeżeli potrzebujesz tego w większości do sytuacji opisanych powyżej - kup czarne.

11.05.2015 18:42
16
odpowiedz
milesdei
7
Legionista
Image

Dzieki, ogolnie garnitur, koszule i czarne buty juz mam teraz szukam tylko drugiej pary w lepszej jakosci.

Przyjrzalem sie dokladniej SuitSupply i wychodzi na to, ze tylko w jednym typie garnituru mozna wybrac oddzielnie rozmiar marynarki i spodni reszta jest sprzedawana jako komplet bez nawet mozliwosci dokupienia spodni oddzielnie. Dziwne troche.

Co do kolorow to opieram sie na tym ->

11.05.2015 18:46
Mastyl
17
odpowiedz
Mastyl
161
Za godzinę pod Jubilatem

Tanio ale ładnie - outlety Vistuli i innych w Factory - zwłaszcza tym na Annopolu.

Kiedyś jeszcze bardzo lubiłem sklep Puere w Fashion House w Piasecznie, ale nie dam głowy, że jeszcze istnieje.

11.05.2015 18:51
18
odpowiedz
milesdei
7
Legionista

Mastyl, ale maja jakis konkretny wybor?

Moje dotychczasowe doswiadcznie z outletami niestety nie bylo za dobre: ceny fakt fajne ale rzeczy jak nie za male albo za duze albo "przyjedzie pan po niedzieli"...

11.05.2015 20:18
xanat0s
19
odpowiedz
xanat0s
243
Wind of Change

Ja ubieram się praktycznie tylko w outlecie w Piasecznie - mam to szczęście, że jestem nietypowych wymiarów (średniego wzrostu, ale za to bardzo szczupły) i dla mnie zawsze coś jest, bo takie rzeczy właśnie trafiają do outletów.

Można naprawdę bardzo fajnie się relatywnie tanio ubrać w dobrej jakości ciuchy. Ale jak ktoś jest "standardowy" to ma rzeczywiście problem.

10.06.2016 16:58
20
odpowiedz
solisss
1
Junior

W Warszawie jest mnóstwo sklepów, gdzie można kupić dobrej jakości garnitur zarówno wizytowy jak i ślubny. W efekcie oznacza to jednak bieganie po kolejnych galeriach handlowych. Polecam stronę: [link] znajdziecie tam kilka sprawdzonych salonów i sklepów z garniturami.

Forum: Garnitur w Warszawie.