Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Filmy Indiana Jones są głupiutkie. Bardzo je lubię

06.12.2024 13:55
mohenjodaro
👍
1
mohenjodaro
120
277 właściwy ranking

Filmy Indiana Jones są głupiutkie. Bardzo je lubię

Korzystając z okazji naszego wielkiego święta i premiery nowej (podobno bardzo dobrej) gry o przygodach Indiany Jonesa, zachęcam do dyskusji o filmach z serii Indiana Jones.

Rok temu w wakacje przypomniałem sobie wszystkie. Wbrew powszechnym opiniom bardzo podobała mi się piąta część w kinie (na pewno były to dużo lepiej wydane pieniądze niż na Oppenheimera i ha tfu Barbie). Trochę mi nie siadła część numer 4, która ma w sobie dużo cringe'u i powstała w czasie, który generalnie chyba nie był dla kina najlepszy (fascynacja green screenem i efektami komputerowymi, które stały wówczas jeszcze na niskim poziomie).

Generalnie części 1-3 to ponadczasowe klasyki i ogląda się to fantastycznie, ten klimat, ta muzyka, uwielbiam. Bardzo mi się też podoba ten klimat boskich artefaktów, magii i zjawisk paranormalnych, który właśnie czwarta część niepotrzebnie próbowała racjonalizować.

Natomiast pomimo wielkiej sympatii, nie wiem czy widziałem głupszy fabularnie film od Indiana Jones i Ostatnia Krucjata. Mnie zwykle nie irytują pewne niedociągnięcia czy uproszczenia fabularne, ale tutaj po prostu dostawałem momentami szału, widząc jak głupi jest ten film. W pewnym momencie główni bohaterowie zaczynają kopać kilofami w posadzkę na środku jakiego kościoła czy biblioteki pełnej turystów/urzędników i absolutnie nikomu to nie przeszkadza. Takie akcje są tam co minutę, coś absolutnie durnego.

Napiszcie jakie są wasze ulubione filmy o Indianie, jak oceniacie je po latach i czy macie do polecenia coś w podobnym klimacie (jak np. Miłość, szmaragd i krokodyl).

spoiler start

Wątek powstał w ramach programu ratowania forum finansowanego przez Prokrastynacja S.A.

spoiler stop

06.12.2024 13:58
ziomuje
2
odpowiedz
ziomuje
27
Pretorianin

filmy z indym to klasyczki. ogladalem wszystkie, poza tym najnowszym.

trylogia jest swietna (pierwsze trzy filmy). krysztalowa czaszka spoko, ale mam wrazenie, ze za dlugo czekali z sequelem. tego najnowszego boje sie sprawdzac XD

oczywiscie, zdarzaja sie glupotki logiczne w tego typu filmach, ale taka konwencja. to kino przygodowo rozrywkowe, a nie dokument

06.12.2024 17:11
Ange Ushiromiya
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Ange Ushiromiya
28
Konsul

Obejrzyj pierwszą Mumie

A co do indiany to uważam że ta z kryształową czaszką jest o niebo lepsza niż ten najnowszy syf

post wyedytowany przez Ange Ushiromiya 2024-12-06 17:12:05
06.12.2024 18:45
Bullzeye_NEO
3.1
Bullzeye_NEO
235
1977

druga tez jest spoko

06.12.2024 17:15
Last_Redemption
4
odpowiedz
Last_Redemption
52
Senator

Jak dla mnie seria Uncharted wypada lepiej fabularnie od tych filmow, szczegolnie 4 czesc

06.12.2024 17:17
Kwisatz_Haderach
😜
5
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Kwisatz_Haderach
17
GIT GUD or die trying
06.12.2024 17:24
\/
😁
5.1
\/
37
Ciri
06.12.2024 17:45
Elwe Thingol Singollo
😜
6
odpowiedz
Elwe Thingol Singollo
3
Centurion

Niektóre filmy muszą być głupie, bo inaczej nie miałyby sensu, np. Star Wars.

06.12.2024 17:59
Bukary
😊
7
2
odpowiedz
Bukary
234
Legend

Via Tenor

Natomiast pomimo wielkiej sympatii, nie wiem czy widziałem głupszy fabularnie film od Indiana Jones i Ostatnia Krucjata.

Zdecydowanie moja ulubiona część w serii. Duet Ford - Connery to mistrzostwo świata. Chemia lepsza niż w camperze Waltera.

07.12.2024 22:45
Xinjin
👍
8
odpowiedz
Xinjin
188
MYTH DEEP SPACE 9

Poszukiwacze zaginionej Arki 10/10 - jeden z moich ulubionych filmów ever, oglądałem ponad 50x > Indiana Jones i ostatnia krucjata 9/10 - rewelacja - zwłaszcza chemia między Fordem a Connerym > Indiana Jones i Świątynia Zagłady 8/10 - bardzo fajne > Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki i Indiana Jones i artefakt przeznaczenia oba po 5/10 ale lepsza Czaszka.

07.12.2024 22:51
TerleckiFalcon
9
odpowiedz
TerleckiFalcon
17
Konsul

Głupie filmy ale fajnie się to ogląda, oprócz tego przypominają dzieciństwo

07.12.2024 23:13
r_ADM
10
odpowiedz
r_ADM
260
Legend

Pierwszą trylogie uwielbiam natomiast zawsze bawił mnie pocisk po 4-ce. Że jak to, przeżył wybuch atomówki w lodówce? Ale desant z samolotu w pontonie albo gość z wyciągniętym sercem były ok xD

Forum: Filmy Indiana Jones są głupiutkie. Bardzo je lubię