Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Egzamin maturalny - rece opadaja... Nie ma deklaracji w internecie.

25.09.2014 19:41
1
zanonimizowany801212
16
Pretorianin

Egzamin maturalny - rece opadaja... Nie ma deklaracji w internecie.

Moj kolega nie zdal matury (w 2010 roku, polegl na matmie), i dzwoni do mnie czy mu znajde deklaracje (musi zlozyc do 30 wrzesnia), bo sie znam na kompach a nigdzie nie ma...

No to mysle sobie - debil, po prostu debil. Przeciez wiadomo, ze bedzie taki dokument na OKE albo na CKE.

No to wchodze na OKE (koles jest z Lomzy, akurat OKE jest w Lomzy, wiec easy), i co? Design chyba z 1997, nigdzie nie widze zadnych dokumentow O.o Szukam przez Google - sa! Ale dla lat 2012, 2013, CO?

Na CKE nie lepiej, nowa strona, pewnie kosztowala z 500 milionow zlotych a robilo ja 3 studentow przez weekend, no to dajemy Matura, dla absolwentow z lat 2005-2014, wrzuca nas na bardzo fajny link http://www.cke.edu.pl/index.php/egzamin-maturalny-left/dla-absolwentow-lat-2005-2014 (index.php/egzamin-maturalny-left < kto to pisal?) i co? Ktos tam widzi jakies dokumenty? Biuletyn? Standardy? Informatory? Mam kuzwa przeczytac informator caly to moze sie dowiem, gdzie jest ta deklaracja?

Ostatecznie znalazlem cos na OKE z Krakowa az (dobrze, ze chociaz tam pracuja): http://www.oke.krakow.pl/inf/article.php?story=20140905141551413 (url tez wesoly), ale nadal nic nie wiem, arkusze sie nazywaja bardzo fajnie L_1a, L_1b, T_1 (BOMBA!), znalazlem nawet taki co by chyba pasowal: http://www.oke.krakow.pl/inf/filemgmt/visit.php?lid=4883 ale tutaj pytanie - czy ktos kto nie zdal matury moze taki zlozyc? Bo ja widze jak byk, ze to jest arkusz dla kogos kto chce poprawic wynik (ale chyba zdal? jak mozna poprawic wynik jak sie nie zdalo? przeciez wtedy pisze sie od nowa?). I czy moze byc arkusz z Krakowa zlozlony w Lomzy?

To jakies kpiny albo ja slepy jestem, te deklaracje to sa jakies widmo czy co? Nie szukam przez Google na innych stronach niz CKE czy OKE bo chce miec pewne zrodlo.

Po prostu beka, tych nierobow w OKE i CKE to bym bil golym pretem po dupach az by sie im krew nosem lala.

I widac ile edukacja jest warta, wmawia sie dzieciom w wieku 18-19 lat, ze sie gowno znaja, ze czegos nie potrafia znalezc a kto te strony projektowal?! Przeciez tam sie nic nie da znalezc, to jest zrobione na zlosc?!

25.09.2014 19:49
2
odpowiedz
zanonimizowany1027378
0
Pretorianin

Witamy w Polsce.

Poza tym, spróbuj tam zadzwonić i niech oni sobie szukają, niech oni się tłumaczą...

@down, u nas można było to wynosić tonami...

25.09.2014 19:49
marcin00
3
odpowiedz
marcin00
105
Forumowy Wilk

Niech idzie do szkoły w której będzie zdawać i wypełni - takie dokumentu są u dyrektora/w sekretariacie.
Trochę nie rozumiem czemu nie chcą tego udostępnić. Dzisiaj akurat taką deklarację wypełniałem, ale wychowawca dostawał odpowiednią ilość jeśli ktoś popełnił błąd szedł do sekretariatu po nowy egzemplarz, a stary należało odnieść i zniszczyć - i nie ma mowy, żeby ktoś wyniósł ten dokument ze szkoły, tak tego pilnują.

25.09.2014 19:53
4
odpowiedz
zanonimizowany801212
16
Pretorianin

Haha, no wlasnie myk polega na tym, ze koles jest teraz na drugim koncu swiata (dlatego mnie ten jego telefon jeszcze bardziej rozsmieszyl) a w tej swojej pipidowie ma tylko jakas tam kuzynke co zapieprza po 12h dziennie i nie ma opcji isc do sekretariatu wiecej niz jeden raz (zaniesc deklaracje), takze na pewno nie moze go wziac ze szkoly :) Tym bardziej, ze beda widzieli, ze nie jego podpis.

No trudno, zaryzykujemy z ta z Krakowa, ale nie chce z siebie zrobic debila :D

25.09.2014 19:55
siwy346
👍
5
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

http://www.oke.lomza.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=979%3Adeklaracje&catid=3%3Aorganizacyjnemat&Itemid=1

Naucz się czytać, to raz.
Dwa: nie znasz się na kompach.
Trzy: przestań się spinać jak jakiś burak, w tym wypadku to Ty nie masz racji.
Cztery: Twój kolega również nie potrafi czytać.
Pięć: deklaracje te powinieneś dostać w sekretariacie jakiekolwiek szkoły średniej.

Więc koleś ogarnij się lub rozważ opcję "usuń konto".

25.09.2014 20:02
6
odpowiedz
zanonimizowany801212
16
Pretorianin

siwy, Sherlocku i mistrzu dedukcji, powiedz nam prosze jak dotarles do tych jakze cennych dokumentow, bo szukalem ich 30 minut. W sumie to bym wiedzial gdyby na stronie byly jakies breadcrumbsy, ale czego ja wymagam... Widze, ze sa na stronie Aktualnosci bo jest aktywna, genialne, na pewno deklaracji maturalnej bym szukal w Aktualnosciach... Swoja droga przejrzalem i je i nie widzialem, bo wg Google dyrektor OKE publikuje deklaracje w formie blog posta co roku jakos na poczatku wrzesnia (jak mu czapka stanie), po prostu jeden wielki LOL.

Ale i tak dzieki, teraz sprobuj z CKE! :D

25.09.2014 20:14
siwy346
7
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

http://www.cke.edu.pl/index.php/egzamin-maturalny-left/dla-absolwentow-lat-2005-2014/23-egzamin-maturalny/46-procedury-em

Technikum:
wybierasz Procedury Matura 2015 Technikum Załączniki, pobiera Ci się paczka z załącznikami spakowana zipem, a tam jest załącznik T_1.

Liceum:
Wybierasz Procedury Matura 2015 LO Załączniki pobiera Ci się paczka z załącznikami spakowana zipem, a tam jest załącznik L_1b.

25.09.2014 20:16
Bukary
8
odpowiedz
Bukary
234
Legend

ArchiveDB ---> Trochę przesadzasz.

Wchodze na stronę CKE (bo to jest najważniejszy organ, gdy idzie o egzamin maturalny).
Z boku jest zakładka "Egzamin maturalny". Wchodzę.
Jest zakładka "dla Absolwentów z lat 2005-2014". Wchodzę.
Widzę dział "Procedury". Wchodzę.
Jest plik "Procedury Matura 2015 LO". Otwieram go i znajduję spis treści. Część III nosi tytuł "Egzamin maturalny dla absolwentów liceów z lat szkolnych 2004/2005-2013/1014". A pierwszy rodział tej części to "Deklaracje przystąpienia do egzaminu maturalnego". I tam czytam:

1. Wstępną deklarację przystąpienia do egzaminu maturalnego (załącznik L_1b) absolwent składa dyrektorowi szkoły macierzystej w terminie do 30 września 2014 r. (absolwent może nie składać deklaracji wstępnej), a deklarację ostateczną składa do 7 lutego 2015 r. Po tym terminie nie ma już możliwości dokonywania zmian w deklaracji dotyczących wyboru przedmiotów i poziomu egzaminów (z wyjątkiem laureatów i finalistów olimpiad przedmiotowych) oraz tematu do części ustnej egzaminu z języka polskiego, języka mniejszości narodowej, języka mniejszości etnicznej, języka regionalnego. Jeżeli absolwent nie złożył deklaracji ostatecznej, z dniem 8 lutego deklaracja wstępna staje się ostateczną.

Otwieram plik "Procedury Matura 2015 LO Załączniki" i szukam deklaracji L-1b, która się tam znajduje.

Co więcej, z informacji o procedurach wynika, że twój kolega ma czas na złożenie deklaracji do 7 lutego 2015 r. Można tam również przeczytać, że deklarację składa ABSOLWENT, a nie członek jego rodziny. :)

25.09.2014 20:24
9
odpowiedz
zanonimizowany801212
16
Pretorianin

siwy, ale napisz jak na OKE znalazles :D

Bukary, ja nie wiem czy Ty na powaznie czy zartujesz? "Troche przesadzasz" a potem poradnik w 10 punktach jak znalezc deklaracje z czytaniem informatora i rozpakowywaniem archiwum wlacznie? Ahahaahaahaha.

A do 7 lutego to dobre info, bylem pewien, ze jest mus do 30 wrzesnia. Wielkie dzieki, zaraz sie upewnie. I chyba moze dostarczyc czlonek rodziny, ale podpis musi byc absolwenta (zalezy od tego czy w sekretariacie sa baby czy kur$y).

25.09.2014 20:27
siwy346
😊
10
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music
Wideo

siwy, ale napisz jak na OKE znalazles :D
Tu masz poradnik.
https://www.youtube.com/watch?v=NFQCYpIHLNQ

25.09.2014 20:40
11
odpowiedz
zanonimizowany801212
16
Pretorianin

Oj, Janusz, Janusz. Pewnie ojca z wyra zgoniles i matke z kuchni do kompa i cala rodzina z sasiadami szukaliscie na tym OKE, co? :D

25.09.2014 20:54
👎
12
odpowiedz
duzyManiek
21
Centurion

znalezienie informacji zajęło mi dokładnie 3 minuty i już miałem paczkę z plikami z cke i mniej więcej tyle samo plik z oke. nie wiem jak Ty tego szukałeś że nie mogłeś tego znaleźć.....

25.09.2014 20:56
13
odpowiedz
zanonimizowany801212
16
Pretorianin

No nie wstydz sie, powiedz jak to znalezc na tym OKE, bo dalej nie moge.

25.09.2014 20:56
14
odpowiedz
mefek
106
Senator

archiveDB -> Ty to masz chyba ciągły ból dupy i pretensje do całego świata, a bez GOLa dupy byś sobie nie podtarł.

25.09.2014 21:03
15
odpowiedz
zanonimizowany1023036
4
Pretorianin

Przecież po innych tematach tego gościa widać, że bez internetu jest totalnie bezradny. Może czas zacząć radzić sobie sam? Ileż można... takiej ofiary losu jeszcze nie spotkałem.

25.09.2014 21:09
Bukary
16
odpowiedz
Bukary
234
Legend

ArchiveDB ---> To chyba ty żartujesz.

Na stronie OKE w Łomży jeszcze łatwiej to znaleźć niż na stronie CKE.

1) Menu po lewej -> Egzamin maturalny.
2) Zakładka "Dla absolwentów z lat 2005-2014".
3) Zakładka "Deklaracje".

Voila!

I ty tego szukałeś 30 minut?

25.09.2014 21:13
17
odpowiedz
zanonimizowany801212
16
Pretorianin

Bukary, zaszlo straszne nieporozumienie, wynikajace z faktu, ze jakis debil (inaczej tego nie umiem nazwac) nadal linkom taki sam wyglad jak tekstom.

Przejrzalem cala strone OKE, podaje przyklad jednej ze stron:

http://www.oke.lomza.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=613&Itemid=8

Popatrzcie na nia, czy mozna kliknac w napis O EGZAMINIE GIMNAZJALNYM albo ORGANIZACJA EGZAMINU? OCZYWISCIE NIE. BO TO NAGLOWKI.

To dlaczego na:

http://www.oke.lomza.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=914&Itemid=14

Mozna kliknac w DLA ABSOLWENTÓW Z LAT 2005-2014 ? Dla mnie to jest naglowek i nie jest linkiem. Nawet na niego nie najechalem. Tym bardziej ze najechalem pewnie na np. INFORMACJA O WYNIKACH i zobaczylem, ze to nie link. A wygladaja tak samo. Na tej samej stronie. Dobry boze widzisz i nie grzmisz.

Przepraszam za zamieszanie, ale po tym co zobaczylem juz nie chce miec nic wspolnego z polska edukacja.

25.09.2014 21:16
18
odpowiedz
mefek
106
Senator

Nie ma problemu, żeby otworzyć obie zakładki czy ściągnąć pliki z deklaracjami.

25.09.2014 21:16
😁
19
odpowiedz
zanonimizowany1023036
4
Pretorianin

Podobno znasz się na komputerach, a najzwyklejszej strony przejrzeć nie potrafisz? +10 do żalu.

25.09.2014 21:32
siwy346
20
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Przepraszam za zamieszanie, ale po tym co zobaczylem juz nie chce miec nic wspolnego z polska edukacja.
Sądząc po tym co piszesz nigdy nie miałeś za wiele wspólnego z żadną edukacją.

25.09.2014 21:35
Bezi2598
👍
21
odpowiedz
Bezi2598
152
Legend

Ale mam polewkę z tego przygłupa i jego wątków. Dawaj więcej.

Forum: Egzamin maturalny - rece opadaja... Nie ma deklaracji w internecie.