Witajcie, od wtorku mam taki problem, że każda gra bez wyjątku zacina się po jakimś czasie od uruchomienia. Zacina się dźwięk, a na obrazie pojawia sie mnóstwo białych pionowych kresek jak na zdjęcie poniżej:
http://imageshack.us/photo/my-images/838/img8729t.jpg/
Edit: Zapomniałem dodać, ze zaktualizowałem już sterowniki do karty graficznej i zapomniałem zapytać co dalej począć z tą niedogodnością.
Nom daj ją do naprawy albo kup nową bo karta się przegrzała i uszkodziła
Nie dobijajcie mnie.
[4] -> A ile taka naprawa moze kosztować?
A jaką nowa kupić? To była 8800GT Asusa, jaką używkę z tej półki kupić?
Nie ma sensu inwestować w naprawę, bo cena samej naprawy pewnie byłaby większa niż cena karty.
W linku masz ranking kart graficznych: http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych - może ci pomoże w zakupie nowej.
Po pierwsze to podaj resztę sprzętu.
Kartę musisz wymienić bo to są wyraźne artefakty. I naprawa na pewno przyjdzie dość sporo.
Ale moim zdaniem i tak nie ma sensu wymienić karty na taką która nie da przyrostu wydajności. Lepiej wydać trochę więcej i zainwestować w coś lepszego. Podaj sprzęt, zastanów się ile możesz wydać a my coś dobierzemy.
Kiedyś miałem artefakty i paski na monitorze związane z słabym zasilaczem. Po kupnie, lepszego markowego objawy zniknęły. Więc zastanów się czy wymiana karty graficznej ci pomoże.
Najlepiej jakbyś miał dostęp do innego komputera i wsadzenia tam elementów które wydają ci się wadliwe.
Komputer:
evga 650i ultra
e6550
8800gt
2GB ramu Corsaira
Zasilacz Yesico Silentcool czy coś takiego - o mocy 500 albo 550 Watt, nie pamiętam już.
Tak komputer grzecznie chodził od jakisć trzech lat.
A jeśli chodzi o wymianę, to kwoty póki co nie podam bo nie wiem czy i kiedy znajdę środki, ale powiedzmy że tak ok.500zł
A napewno jest to pewna usterka? Może karta po prostu się przegrzewa, sprawdzę jak tam wentylatory sie mają, dawno go nie odkurzałem poza tym.
Włóż do piekarnika na czas 8 minut w temp. 180 stopni - działa. Koszty zerowe, ale działanie bardzo ryzykowne. Tak naprawiłem swojego starego GeForce 7600 ;) Problem miałem identyczny, artefakty, to objaw przegrzewania się karty graficznej najczęściej.
Dodam jeszcze, że im gra starsza technologicznie, tym dłużej trzeba na ten efekt czekać. W Deus EX(screen) czekam jakieś trzy minuty, a przy Battlefield 2 albo pop:fs(nie lubię skrótów, ale nie chciało mi sie pisać całaej nazwy) jest to kwestia dziesięciu sekund. Przed chwilą grałem w Mortal Combat 4 przez kilkanaście minut i sie nie zwiesiło.
A jeśli chodzi o wymianę karty, to celowałbym w używkę, raczej nic nowego. Tak przy okazji jak już mowa o Battlefieldzie, to czy da się z tego komputera otrzymać sprzęt na którym poszłaby trójka?
A napewno jest to pewna usterka? Może karta po prostu się przegrzewa, sprawdzę jak tam wentylatory sie mają, dawno go nie odkurzałem poza tym.
Żeby się upewnić wsadź tą kartę do innego PC. Jeśli będzie to samo to wiadomo co to oznacza. A jeśli to wtedy trzeba posprawdzać resztę sprzętu. Albo pobawić się z sterownikami itp.
A jeśli chodzi o wymianę, to kwoty póki co nie podam bo nie wiem czy i kiedy znajdę środki, ale powiedzmy że tak ok.500zł
Za taką sumkę to możesz kupić kartę dość porządną. Ale ja bym na twoim miejscu kupiłbym jeszcze chłodzenie na procesor co będzie można go podkręcić. A i podaj całą nazwę twojego zasilacza. Bo ogólnie ta firma produkuje porządne zasilacze. Ale każdemu producentowi trafiają się felerne zasilacze.
Tak przy okazji jak już mowa o Battlefieldzie, to czy da się z tego komputera otrzymać sprzęt na którym poszłaby trójka?
Jeśli kupisz kartę pokroju np. 5770 i chłodzenie na procesor który podkręcisz to 3 będzie śmigać.
Możesz jeszcze spróbować tak: downclockować gpu.
Mam czasem taki problem jak ty, oprócz artefaktów, sprawdzałem temperatury i zużycie zasobów GPU w czasie gry i w sumie to nie doszedłem co powoduje wieszanie sie kompa- raz można grać pare godzin i jest temperatura 60stopni a raz się wiechnie przy 45 stopniach. Losowoś duża. Ale jak obiżę takowania na karcie o powiedzmy 10 procent to nie miałem nigdy problemów.
W planach mam testy np ustawić sam zegar pamięci z karty niżej i sprawdzić czy to to, albo samo GPU/shaders.
UPnę na noc.
Jutro spróbuję odkurzyć komputer, w szczególności kartę i zainstaluje program od producenta, nie pamietam jak sie nazywał, chyba coś z doctorem.
Dobra, samo się naprawiło :) Wyczyściłem komputer, sprawdziłem czy wtyki nie siedzą luźno i zainstalowałem Smart Doctora - programik do kontroli kart Asusa.