Znacie może jakiś dobry - i co ważne - darmowy antywirus? Możecie coś polecić?
Avast. Mam. Polecam. Nie narzekam.
Ebola ma dużą śmiertelność.
Było milion wątków na ten temat.
Np.
https://www.gry-online.pl/forum/darmowy-antywirus-3/z0bacb3e
https://www.gry-online.pl/forum/jaki-darmowy-antywirus-4/z7bd78b0
Sam antywirus Ci nie wystarczy, przydałoby się jeszcze mieć jakiś skaner dostępowy, mały programik do zabezpieczenia przed infekcjami z USB i używać od czasu do czasu głowy przy przeglądaniu internetu.
Ja ze swojej strony polecam mały AV od Microsoftu + Malwarebytes Anit-malware+ Usbfix.
Do tego Windows Update i kompleksowa aktualizacja systemu, łącznie z SP i IE.
MS Essentials + wbudowany firewall (najpierw Vista, teraz 7) + odrobina zdrowego rozsądku. Działam na tym zestawie od lat i póki co mam się dobrze.
Lucy-> Po za tym ja nie jestem pewny czy zabezpiecza dyski przenośne jak robi to np. USBfix.
Ale ogólnie jest bardzo dobry i jak na antywirusa ma bardzo niskie zużycie zasobów.
Cenowo też jest ok. Ale ciągle trzeba za niego płacić.
90zł za oryginalną licencję (3 komputery) na 366 dni, to 24gr dziennie, a działa na pewno lepiej niż trzy osobne programy zabezpieczajace komputer
Ale co racja to racja, umknęło mi kluczowe słowo "darmowy" we wstępie. Chyba żeby ktoś się naprawdę poświęcił i odpalał format co 30 dni- wtedy mógłby korzystac bez przerwy z darmowej, 30dniowej wersji probnej.
Avast jest najlepszy, mi wszystko wykrywa i blokuje strony podczas ładowania jeżeli wykryje wirusa (miałem tak kilkakrotnie na stronie symbiane.pl). Dobry też jest AVG. A najlepiej wgrać Linuxa i nie trzeba przejmować się wirusami
Ogólnie to nie ma co tego porównywać bo oczywistością jest, że płatne produkty oferują nieco większa ochronę.
Ale kiedy będziemy mieli do czynienia z infekcją plików wykonywalnych to niestety każdy antywirus leży i kwiczy.
http://www.fixitpc.pl/topic/593-wirusy-polimorficzne-rodzaje-objawy-usuwanie/
Dlatego ważne żeby mieć coś jeszcze, nawet mając pełny pakiet Internet Security nie zaszkodzi uruchomienie raz na dwa tygodnie MBAM'a. A także użycie takie USBfix'a który zablokuje możliwość wejścia infekcji z dysków przenośnych(po przez utworzenie nieusuwalnego katalogu autorun.inf).
Norton jest przereklamowany :] Z płatnych bardziej polecałbym Bitdefendera 2013 w edycji IS ew. Kaperskiego, jeśli ma się mocny sprzęt i sporo cierpliwości ;)
MSE... po ostatnim teście AV cofnęli mu certyfikat, jako jedynemu ze wszystkich testowanych pakietów - nie jest dobrze :) Są znacznie lepsze rozwiązania, jak choćby AVG 2013 (o ile przeboleje się ten paskudny interfejs) czy rozwiązanie od Zonealarm (silnik Kasperkiego) i ku niemu bym się skłaniał, robi ostatnio prawdziwa furorę :]
Jeśli chodzi o skaner to polecam Dr.Web Cure It! bardzo dobry skaner lub Malwarebytes Anti-Malware także skuteczny. Co do programów to zbytnio nie jestem w temacie jeśli chodzi o darmowe ale może spróbuj Microsoft Security Essentials.
ja kiedyś na netbooku używałem Comodo, z którego byłem zadowolony po poprawnej konfiguracji ofc.
avast jako antywirus, Comodo Firewall jako
spoiler start
firewall
spoiler stop