Witam,
Chciałbym sobie sprezentować dobre jakościowo słuchawki do słuchania muzyki z lapka.
Nie interesuje mnie brand tylko jakość dźwięku..słucham wszystkiego ale przeważnie muzyki elektronicznej więc zależy mi także na dobrym niskim tonie, NIE kosztem czystości dźwięku.
Nie znam się kompletnie na parametrach słuchawek.
Chciałbym przeznaczyć na ten cel ok. 500 zł.
Będę wdzięczny za sugestie.
Chciałbym przeznaczyć na ten cel ok. 500 zł.
Za dużo jak na słuchawki do lapka. Chyba, że masz porządną, zewnętrzną kartę dźwiękową. W przeciwnym razie słuchawki za ok 100 zł spokojnie wystarczą i kupowanie droższych jest moim zdaniem bez sensu.
możliwe...podałem tylko kwotę orientacyjną.
Po prostu nie chce się zwieść.
Może masz coś konkretnego na myśli?
ps.
mam zwykłą kartę jaka ładują do aspire 775g (nie wiem co tam jest - jakiś realtek?)
Will Barrows<<
Nie chce niczego "targać" za sobą - w sensie wolałbym nie dodawać kolejnego asortymentu w postaci zew. karty.
Po 2gie...aż takim melomanem to ja nie jestem :)
Chodzi mi głównie o dobry bas i czysty dźwięk.
Fiio E10 + AKG K518
Ewnetualnie zamiast DJ'ek możesz wziąć CAL'e, ale pod względem basu się nie umywają.
Akurat wyjdzie 5 stów. Sam korzystam z takowego zestawu do lapka (K518 zamiennie z Grado SR80) i sobie bardzo chwalę.
Sam posiadam Sennheiser HD 201 i jestem zadowolony, ale mają piekielnie długi kabel w porównaniu do słuchawek, z których do tej pory korzystałem. HD 202 mają podobno mocniejszy bas, ale jak dla mnie był zbyt mocny (podczas oglądania filmów akcji u znajomego często był kłopot ze zrozumieniem dialogów). Sporo osób poleca też Koss UR40.
Edit: Ale ogólnie najlepiej było by przejść się do sklepu i z laptopem i samodzielnie przesłuchać kilku różnych słuchawek.
Ja bym polecił coś takiego: Beyerdynamic DTX910.
Sam mam i chwalę sobie. Koszt w okolicach 300 pln.
Skoro sam twierdzisz, że nie jesteś melomanem to nie potrzebujesz słuchawek za 5 stów, tym bardziej do integry. Ja od siebie polecam CAL!, pamiętam że jak kiedyś je kupowałem to chwalone były jako jedne z najlepszych słuchawek do 200zł.
przyznam się do błędu (jak zaznaczałem jestem w tym zielony).
Nie zdawałem sobie sprawy że zew. karta potrafi być trak mała...(Fiio E10)
Will Barrows<<
a wracając do zew. kart. Poleciłbyś jakiś zestaw karta+słuchawki?
Mogę polecić Sennheiser HD 380 pro. Słuchawki przeznaczone głównie do monitorowania, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby używać ich do normalnego odsłuchiwania. W Twoim przypadku problem jest to, że do laptopa wyposażonego w zintegrowaną kartę dźwiękową właściwie nie masz po co ich kupować. Natomiast mogę powiedzieć, że w kwestii niskich tonów to potrafią one zejść bardzo nisko. Momentami może i za bardzo.
[Edit]
Co do CAL!, stanowczo odradzam. Używałem ich przez rok. Używali ich moi znajomi. Zarówno u mnie, jak i u nich słuchawki bez wyraźnej przyczyny, jakby "same z siebie" po prostu się sypały. Wydobywający się z nich dźwięk był w porządku, ale jakość ich wykonania pozostawia wiele do życzenia. Faktycznie, kiedyś były najlepsze w swej klasie. To głównie za sprawą marketingu. Jeszcze jedno. Gdy je założysz i włączysz muzykę na cały regulator to masz jak w banku, że domownicy dokładnie będą słyszeć, czego słuchasz.
weneckie sidła -> Jeszcze jedno. Gdy je założysz i włączysz muzykę na cały regulator to masz jak w banku, że domownicy dokładnie będą słyszeć, czego słuchasz.
A na jakich słuchawkach tak nie jest?
Na wspomnianych już HD 380 pro dźwięk minimalnie słychać co najwyżej w pokoju, w którym przebywasz. Żeby było jasne nie twierdzę uparcie, że te to są najlepsze, super i bóg jeden wie, jeszcze jakie. Po prostu je posiadam i wiem na co je stać. Natomiast są jeszcze słuchawki, z którymi do czynienia miałem chociażby wczoraj. Modelu nie znam. Mogę się zapytać i jutro dać Tobie odpowiedź, jeżeli Cię to interesuje. W każdym bądź razie to słuchawki firmy Bose. Przez nie autentycznie na zewnątrz nie wydostaje się żaden dźwięk. Wadą natomiast jest cena ~ 1500 zł.
Fiio E10 to najlepszy kompromis między niewysoką ceną a dobrą jakością dźwięku. Dodatkowo jak zamówisz go na mp4nation.net to dostaniesz gratis słuchaweczki Brainwavz beta warte jakieś 80-100 zł więc się opłaca.
Faktycznie, kiedyś były najlepsze w swej klasie. To głównie za sprawą marketingu.
I w zasadzie dalej są, nie wiem co ma do tego marketing?
Jeszcze jedno. Gdy je założysz i włączysz muzykę na cały regulator to masz jak w banku, że domownicy dokładnie będą słyszeć, czego słuchasz.
A na jakich słuchawkach tak nie jest?
Ace_2005
Dzięki ale nie fatyguj się :)
1500 to nie 500 :))
Dzięki wszystkim NA RAZIE (hehe) za Waszą aktywność.
Spisałem sobie modele i w tym tygodniu mam zamiar się przejechać do jakiegoś sklepu zobaczyć jak to wszystko działa.
Spokojnej nocy i żeby ten cholerny poniedziałek szybko nam minął :))
yestri
ja posiadam zestaw
pioneer se-m390 + http://allegro.pl/m-audio-fast-track-ii-karta-muzyczna-dzwiekowa-i2085069972.html
ale mysle, ze nie podlaczasz gitary ani mikrofonu, nie robisz zadnej muzy, to ci sie nie przyda
mysle, ze to byloby dobrym wyborem -> http://www.djshop.pl/i3946,esi,esi-u24-xl.html, chociaz to tez bardziej do tych co muze robia. :P ale jakosc bedzie naprawde dobra