Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Dlaczego w biedronce nie mozna płacic karta?

11.03.2012 22:05
1
Pszczoła
162
Senator

Dlaczego w biedronce nie mozna płacic karta?

Wie ktos moze? :)

11.03.2012 22:06
2
odpowiedz
zanonimizowany627706
66
Senator

Bo im się to nie opłaca. Był kiedyś o tym wątek i podany artykuł, wyjaśniający całą sytuacje.

3
odpowiedz
Kuba_3
196
Generał

Dlatego że Biedronka jest dość pazerna i nie chce płacić prowizji od transakcji kartami.

jackowsky
4
odpowiedz
jackowsky
248
Dobry Wujek Szwejk

Bo nie chcą ponosić kosztów obsługi?

11.03.2012 22:08
Child of Bodom
5
odpowiedz
Child of Bodom
148
Woo Hoo!

Wraz z płatnością kartą musieliby pewnie podnieść koszt produktów, czego raczej nie chcą robić.

11.03.2012 22:08
6
odpowiedz
zanonimizowany680221
38
Generał

pazerna? To niech wprowadzą opłaty kartą, tyle że już nie będzie taka tania

11.03.2012 22:18
👍
7
odpowiedz
zanonimizowany800838
10
Generał

Bo to sklep dla biednych ludzi, a biedni ludzie nie maja kart kredytowych.

11.03.2012 22:20
Wiewiórk
8
odpowiedz
Wiewiórk
141
ciekawe ile to 24 znaków

na każdej transakcji kartą biedronka traciłaby 2% z płaconej kwoty.

11.03.2012 22:25
Janczes
😊
9
odpowiedz
Janczes
200
You'll never walk alone

żeby sie wyrozniac od konkurencji, w Lidlu placi sie karta od 20 zł a w Żabce juz zdarzalo sie, że kupowałem Królewskie w butelce za 2,39 i nie majac drobnych placilem karta :)

11.03.2012 22:30
Aen
10
odpowiedz
Aen
244
Anesthetize

w Lidlu placi sie karta od 20 zł

Nie jest to prawda. Placisz karta od zlotowki bodajze.

11.03.2012 22:46
11
odpowiedz
zanonimizowany537376
55
Generał

[10]
Potwierdzam.

11.03.2012 22:58
Roniq
12
odpowiedz
Roniq
110
Unknown

Prawidłowo. Nie ma nic gorszego nic pajac, który nie ma przy sobie nawet 20 zł żeby zapłacić gotówką. A niech jeszcze coś sie popieprzy i trzeba będzie czekać. Od razu włącza się tryb mordercy...

11.03.2012 23:05
13
odpowiedz
QrKo
159
Yarr!

Akurat platnosc karta w wiekszosci wypadkow jest szybsza, no ale nawet jesli nie, to nie zbawi cie jak czipsiki kupione za kieszonkowe ktore dostales do reki zjesz 15 sekund pozniej. Jak ktos ceni wygode to placi karta, nie wiem co ma kwota do tego.

11.03.2012 23:18
Roniq
14
odpowiedz
Roniq
110
Unknown

[13]

Zobaczysz jak Cię spotka sytuacja jaką ostatnio widziałem. "Przykro mi, awaria, nie przyjmujemy płatności kartą"

I calutki wózek do odprowadzenia, a gościu w dupie, bo nie miał przy sobie gotówki. Ja zjem swoje czipsiki, a Ty się popatrzysz :)

Nie mam nic do płacenia kartą, ale brak posiadania przy sobie gotówki to totalna głupota.

11.03.2012 23:29
15
odpowiedz
QrKo
159
Yarr!

Mialem taka sytuacje osobiscie. Jeden raz przez 7 lat placenia karta. Kasjerka w lidlu powiedziala zeby wlozyc wszystko do wozka i zawiez 3 metry dalej na teren sklepu, oni sobie to rozpakuja. Ludzie za mna stracili 30 sekund zycia.

11.03.2012 23:36
Kompo
👍
16
odpowiedz
Kompo
212
Legend

Nie ma nic gorszego nic pajac, który nie ma przy sobie nawet 20 zł żeby zapłacić gotówką.

Ja tam uważam, że jest dużo gorszych rzeczy. Np. morderstwa na tle rasowym.

11.03.2012 23:36
Coy2K
17
odpowiedz
Coy2K
112
Veteran

dokładnie jak pisze Roniq.
Nie raz spotkałem się z sytuacją gdy okazywało się, że mieli awarię i jedynie płatność gotówką wchodziła w grę.
Dlatego właśnie w takich przypadkach noszę ze sobą gotówkę, bo nie uśmiechałoby mi się odkładać wszystkiego, wybierać sie do bankomatu i ponownie robić zakupy. Pare papierków w portfelu aż tak nie ciąży, a przynajmniej jest ten komfort że w razie gdyby coś nie działało jak trzeba to zostaje tradycyjna płatność

11.03.2012 23:43
Paudyn
18
odpowiedz
Paudyn
241
Kwisatz Haderach

Mam w portfelu jakieś 100PLN na drobniejsze zakupy, ale generalnie karta jest po to, żeby nie musieć martwić się o takie pierdoły jak "wystarczy mi gotówki, a może nie wystarczy...". Mam to szczęście, że w każdym moim supermarkecie (mam ich niedaleko 3) oraz obu Biedronkach jest zaraz przy wejściu bankomat, ale nawet jeśli by go nie było, to przy takiej ich ilości odstawiam wózek i po 10 minutach jestem tam, gdzie awarii nie mają. Także generalnie i tak nie zamierzam zmieniać swoich "portfelowych" przyzwyczajeń.

12.03.2012 00:24
Janczes
19
odpowiedz
Janczes
200
You'll never walk alone

Po pierwsze nigdy nie spotkalem sie z sytuacja ze terminal od kart nie działa (poza żabką gdzie jest tylko jedna kasa i była wielka kartka informująca o braku zakupu kartą a sklep jest tak mały ze zakupy robi sie tam w 3 minuty)
Po drugie kas jest w wiekszosci kilka jak nie dziala w jednej to idziesz do drugiej
Po trzecie nie mam obowiązku nosic przy sobie zawsze 20 zł na zakupy, to wolny kraj i jesli chce bede kupowal paczke drażetek kartą płatniczą
po czwarte jesli chodzi o szybkosc zakupu to wydanie reszty a wbicie pina wychodzi bardzo podobnie, osoby ktore naprawde "cenia swoj czas" niech kupuja pay-pasem czy jakkolwiek sie to pisze. Przykladasz i zaplacone.

12.03.2012 00:55
kubinho12
20
odpowiedz
kubinho12
117
kubiszubidubi

Roniq - to chodzi też o ogólny trend, czyli powolne wycofywanie pieniądza tradycyjnego z obiegu. Elektroczną kasę ciężej ukraść, zgubić i generalnie łatwiej tak się rozliczać. Biedronka na razie może sobie pozwolić na brak terminali, bo to jeszcze nie ten etap zmian.
Nie ma nic gorszego nic pajac, który nie ma przy sobie nawet 20 zł żeby zapłacić gotówką.

Czasami się zdarza. Powiedzmy, że wziąłeś ze sobą ileś tam kasy i nagle wydałeś więcej niż przewidywałeś, na dodatek doszedł niespodziewany wydatek, a w pobliżu nie ma bankomatu (albo się zepsuł - nie ma nic gorszego jak ktoś okupuje bankomat tylko po to żeby wziąć kasę i skoczyć z tym do sklepu żeby zapłacić za 3 kg bułki tartej!) to co wtedy? Karta się przyda, jak znalazł.

12.03.2012 01:06
😊
21
odpowiedz
zanonimizowany302122
19
Pretorianin

A ja kiedyś wyładowałem pełen koszyk na taśmę i na końcu wyciągnąłem kartę. Wszystko fajnie, ale to była Biedronka.

Dobrze, że mają przy sklepach bankomaty, ale ludzie czekający za mną i tak chcieli mnie zlinczować.

12.03.2012 01:57
22
odpowiedz
zanonimizowany592251
25
Legend

[10] w Lidlu na moim osiedlu płaci się od 20zł

12.03.2012 03:11
23
odpowiedz
QrKo
159
Yarr!

A probowales zaplacic, czy tylko jest tak napisane na karteczce nad kasa?

12.03.2012 07:54
Mutant z Krainy OZ
24
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
261
Farben

Wygodnie jest narzekać na płacących kartą, że korkują kasy :) Zakupy w Biedronce robię często, praktycznie za każdym razem co tam jestem, przy jednej z kas jest zastój, ponieważ pani na kasie nie ma wydać i musi rozmieniać u innych kasjerek, a jak te są zajęte to czekać na szefa zmiany, by przyniósł kasę do rozmienienia. A ile też razy się zdarzy, że jakiś ciul płacąc 199.99 nie podaruje ostatniego grosza i też trzeba czekać, aż mu pani z innej kasy przyniesie. Przy płaceniu kartą awaria portu jest tak rzadka, że nie ma co narzekać, że ci z kartą to zło w sklepach.
Sam kartą nie płacę, ale nie przeszkadza mi, że inni płacą.

12.03.2012 07:57
Belert
25
odpowiedz
Belert
182
Legend

1.Placacy karta tamuja kolejke
2.Musieliby podniesc ceny zeby dzielic sie z operatorem karty marza.
3.Zawsze mozesz wyplacic forse w bankomacie kolo biedronki.

12.03.2012 08:28
Raistand
26
odpowiedz
Raistand
181
Legend

1.Placacy karta tamuja kolejke

Bzdura.
Kolejkę tamują osoby niezorganizowane a to czy płaca kartą, czy gotówką nie ma znaczenia. Nie ma nic gorszego niż paniusia kupująca, która stoi 15 minut w kolejce i dopiero w momencie gdy już jest "skasowana" zaczyna nerwowo szukać portfela.

12.03.2012 08:42
😁
27
odpowiedz
alien75
177
Generał

I bardzo dobrze że nie można płacić kartami, osobiści mnie bardzo wk.... ludzie przez których tylko wydłuża się kolejka, kiedyś widziałem gościa który miał kartę w złotym kolorze to prawie orgazmu dostał jak nią płacił.
(chociaż "słoma mu z butów wystawała" )

12.03.2012 08:42
28
odpowiedz
Jo Joro
48
Pretorianin

Ja zawsze płacę kartą, bo wtedy jestem szybciej obsłużony niż gdybym miał czekać, aż znajdę odpowiednią ilość gotówki lub kasjerka dobrze wyda resztę. Znacznie szybciej jest przecież wbić pin do karty niż szukać w portfelu 175,32zł.
W ciągu 5 lat jeden raz zdarzyła się awaria płatności kartą, ale nie był to problem, bo w odległości 5m od kasy stał bankomat i zanim kasjerka nabiła zakupy na kasę to już miałem wybraną gotówkę.
Niestety w PL banki biorą kosmiczne opła ty od sklepów za płatności kartą:
1,6% od rachunku + 0,60zł opłaty stałej + 0,40 zł (średnio) od wynajmu terminala. W innych krajach UE przeciętnie jest 10x taniej. Dlatego w PL sklepy robią limity płatności kartą od 10zł, bo w przeciwnym wypadku musiałyby oddawać towar za darmo.

12.03.2012 09:06
29
odpowiedz
IceManEk
164
Generał

Chuck Norris w Biedronce płaci kartą...

12.03.2012 10:16
graf_0
30
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Jo Joro - owszem, płatnośc kartą kosztuje, pamietaj jednak że płatność gotówką również kosztuje.
Koszt obrotu gotówką w dużym sklepie jest dość znaczny. Przelicz, zabezpiecz, przewieź i wpłać utarg do banku.
Wypłać gotówkę do wydawania, zabezpiecz, przelicz, wydaj kasjerom, upewnij sie że masz dość drobnych.
Owszem - w warzywniaku to się sprawdza, bo tam właściciel pojedzie na targ i kupi towar za gotówkę, a w międzyczasie zapłaci z tych pieniedzy wydatki domowe.
Ale w dużym sklepie? Nie zdziwiłbym się jakby gótówka też generowała koszty na poziomie 1-2%, w zależności od organizacji.

A co do biedronki - to raczej kwestia polityki. Nie ma kart, ludzie będą wierzyć że dzięki temu jest taniej.No, chyba że idealnie opanowali obrót gotówką.

12.03.2012 18:03
31
odpowiedz
zanonimizowany750998
27
Pretorianin

pamiętaj kliencie że za koszt przedsiębiorcy i tak zapłacisz ty - wiec nie można płacić kartą bys miał te pare groszy taniej tzn. ok 2%

graf_) masz kompletnie sprany przez reżym mózg

12.03.2012 18:54
32
odpowiedz
zanonimizowany833258
19
Pretorianin

Sam nie uznaje platnosci karta, ale totalnie nie przeszkadza mi, gdy ktos korzysta z tej wody. Uzytecznosc posiadania gotowki jest dla mnie znacznie wieksza, od jakichs tam odsetek generowanych przez ROR. Pamietam jak utrzymywalem sie tylko ze stypendium, to wyplacalem cala gotowke i zamiast sie logowac, to po prostu starczal mi rzut oka, zeby sprawdzic, czy kolejne dni moge zyc jak krol, czy musze sie kontrolowac. Jak pare razy zdarzylo mi sie placic karta, to dopadla mnie najwieksza pulapka "wirtualnego pieniadza" i wydalem zamiast jakiejs kwoty, to 3 razy tyle.

graf_o - PLN jest wedlug prawa oficjalnym srodkiem platnyczym w Polsce. Po co wiec dywagujesz o kosztach, ktore prowadzacy dzialalnosc MUSI poniesc? Jak beda placic karta, to kupia mniejszy sejf, kase bedzie niosl pan Zdzich, a nie ochroniarz, czy jak?

No i znowu - to NA PEWNO nie sa koszty 1-2%. Na pewno mniejsze to koszty, niz zysk z trzymania pieniedzy na koncie w banku.

12.03.2012 19:03
Belert
33
odpowiedz
Belert
182
Legend

Bzdura.
Kolejkę tamują osoby niezorganizowane a to czy płaca kartą, czy gotówką nie ma znaczenia. Nie ma nic gorszego niż paniusia kupująca, która stoi 15 minut w kolejce i dopiero w momencie gdy już jest "skasowana" zaczyna nerwowo szukać portfela

wez nie p... nie ma nic gorszego jak baba ktora nie ma pokrycia na koncie ....widzialem to pare razy i uwierz mi tamuje to kolejke strasznie.
Pozatym przy duzym ruchu kupe czsu sie niekiedy traci az terminal sie polaczy z bankiem.
Wiec po co .?
Masz przyniesc kase a jak sie nie podoba to idz do Almy :)

12.03.2012 19:07
34
odpowiedz
Piotrek.K
203
... broken ...

Parafrazujac:

wez nie p... nie ma nic gorszego jak kasjerka latajaca po wszystkich innych kasach, bo nie ma tych 'x' groszy by wydac reszte, albo krzyczaca: masz 20PLN rozmieniiiiic?!?!?!

Place karta i BEDE placil karta. Wygodnie i szybko, bo nie musze czekac az mi wydadza reszte...

12.03.2012 20:53
35
odpowiedz
QrKo
159
Yarr!

wez nie p... nie ma nic gorszego jak baba ktora nie ma pokrycia na koncie ...

wez nie p... nie ma nic gorszego jak baba ktora wysypuje zawartosc calego portfela kasjerce i kaze jej wybrac sobie drobniaki ...

13.03.2012 00:55
Herr Pietrus
😁
36
odpowiedz
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

Paypass/Paywave i frustraci zadowoleni... A, przepraszam, przecież druk potwierdzenia też trochę trwa... :D

13.03.2012 08:05
Belert
37
odpowiedz
Belert
182
Legend

Qrko:--> haha celne :)

Moze inaczej Biedronka stawia na klientow nie zamoznych ,wiernych jej marce.Ci nie maja kart w wiekszosci i dzieki temu Biedronka osiaga dwa cele :
1.Odpadaja problemy z czytnikami , negociacjami z firmami posredniczacymi
2.Nie musza sie dzielic zyskiem z nikim.
Amen,.

13.03.2012 08:35
Raistand
38
odpowiedz
Raistand
181
Legend

Moze inaczej Biedronka stawia na klientow nie zamoznych ,wiernych jej marce.Ci nie maja kart w wiekszosci i dzieki temu Biedronka osiaga dwa cele

A tam na klientów.
Maksymalizują zyski i tyle.

Forum: Dlaczego w biedronce nie mozna płacic karta?