Witajcie, niedawno zainstalowałem Ubuntu 13.10, chciałbym jednak przywrócić komputer do stanu przed zainstalowaniem systemu, czyli chcę, aby komputer był praktycznie bez niczego. Teraz pytanie do was, jak to zrobić?
Zwyczajny format dysku. Co w tym trudnego?
Mam problem, gdy chcę sformatować dysk w Ubuntu, to wyskakuje mi błąd, odnośnie odłączania systemu plików, zresztą, wrzucę screenshota. Ktoś wie, jak to naprawić?
Chodzi co o to, by tam sformatować dysk? Jeśli tak, to niestety nie mam takiej możliwości.
Nie sformatujesz dysku spod działającego systemu - cokolwiek to by nie było.
Dlatego w Twoim wypadku ratunkiem jest Gparted Live - z bootwalnej płytki.
Oczywiście, że pomoże.
Wybierasz zaawansowaną opcję instalacji i formatujesz dysk. Zobacz jakiś poradnik/video poradnik w sieci.
No dobra, sorry, że pytam na raty, ale mam kolejny kłopot. Nie mam możliwości zainstalowania windowsa na mojej głównej partycji, ze względu na nierozpoznawalny system plików, a nie mam możliwości, z jakiegoś dziwnego powodu, sformatowania jej podczas instalacji. I pytanie do was, jak sformatować tą partycję?
Serio? Wyciągasz dysk, idziesz do kumpla, podpinasz dysk... Jeżeli tego nie ogarniasz, to nie wiem, poproś kogoś o pomoc?