tak jak w tytule nie wiem czy mój hdd to wystarczająco i czy może nie przez niego mam problemy w grach , np w pubg po wylądowaniu dużo ścin i ładowanie się otoczenia w miejscach gdzie jest dużo budynków i ludzi
czy też wysokie użycie dysku w becie the division 2 , ścinki i rwanie w grach.
rozważałem kupno ssd ale ostatnio też inwestowałem w płytę i procesor dlatego na razie z zakupem chce się wstrzymać i dlatego zastanawia mnie czy ten dysk to faktycznie za mało do nowych gier i czy standardem jest posiadanie gry na dysku ssd
dodałem też wyniki testu szybkości mojego dysku
nie wiem czy reszta kompa ma znaczenie więc na wszelki wypadek podam
ryzen 5 1600 , gtx 1060 3gb , 8gb ram 2x4 , msi x370 sli plus
oczywiście dysk SSD jest lepszy, ale mechaniczny HDD jest wystarczający. Przez lata ludzie grali z HDD.
Zacznij od optymalizacji dysku. Otwórz ikonę komputera, prawym guzikiem na dysk, wybierz Narzędzia i Optymalizuj na dysku z którym masz problemy.
Próbowałem , optymalizacja defragmentacja nawet świeży windows kilka dni temu zrobiony ale jakoś mam wrażenie że dysk nie daje rady tak jakby twórcy robili gry pod ssd a HDD dawał już niemiłe efekty
Ja raczej polecam ci zobaczyć w Menadżerze zadań czy jakiś inny program nie korzysta z dysku kiedy masz włączoną grę.
Różnica między dyskami talerzowymi a ssd jest KOLOSALNA i jest to również zdecydowanie odczuwalne w grach. Każdych.
ale bardziej chodzi mi tu czy aktualnie gra na ssd to minimum które trzeba spełnić czy może po prostu poprawa jakości która da mniejsze czasy ładowania itp
a gdyby wybierać między dyskiem ssd a dołożeniem 4gb ramu do 8 które mam co byłoby lepsze ?
SSD to pic na wodę. Jest niby szybszy oczywiście ale po co mi to? 5 sekund krótszy loading gry, no niesamowite. Mam wszystkie gry na HDD, żadnych problemów. Nigdy nie odczułem, że potrzebuję SSD.
Na pewno lepiej dołożyć ramu jak ma się 8GB niż inwestować w SSD.
grą która najbardziej daje mi do zrozumienia że ssd nie jest złą opcją jest pubg bo to właśnie tam gra lubi się wczytać dopiero gdy jestem już w połowie drogi samolotu lub budynki wczytują się jeszcze kilkanaście sekund po wylądowaniu.
The division 2 ta gra jest niedorobiona. Mama znacznie lepszy sprzęt od ciebie i tak musiałem zjechać na średnie a nie której opcje jeszcze gorzej bo gra działała z zwolnionym tempie i się ścinała. Raz mi się zdarzyło że nawet się zacięła tak że zużycie procka i dysku wynosiło 100%. Więc testowanie komputera na tej grze trzeba sobie odpuścić i nie zwracać uwagi jak coś działa nie tak bo to może być wina samej gry.
Jakiej firmy i jakiej prędkości masz dysk twardy?
hdd 1tb 7200rpm seagate
ale mam wrażenie że ostatnio chodzi jakoś gorzej , np przy próbie włączenia w tym samym momencie origin i przeglądarki kończy się kilkoma sekundami czekania ale programy typu hddscan nie pokazują żadnych nieprawidłowości
no i kończąc tak jak mówię minus hdd najbardziej boli mnie w PUBG gdzie niestety lądowanie tam gdzie przeciwnik daje mi automatycznie przegraną bo hdd nie wyrabia z wczytywaniem mapy i przedmiotów
za godzinę postaram się dać wynik testu dysku jeżeli chodzi o jakieś błędy i ogólnie zdrowie dysku
nie znalazłem żadnego testera który by pokazał wyniki tylko na koniec widziałem coś w stylu "stan dysku ok"
a tutaj ss po tym jak wyłączyłem PUBG i chciałem włączyć przeglądarkę , ogólnie musiałem czekać ok minuty aż przeglądarka będzie gotowa do pracy
Moim zdaniem problemem tez moze byc mala ilosc ramu i pamieci na karcie graficznej. To co sie nie miesci leci do pliku wymiany i zaczyna sie rzeznia. Zainstaluj sobie msi afterburner skonfiguruj zeby ci pokazywalo na osd podczas grania jak zjada ci zasoby. Kolejna i chyba najwazniejsza, rzecz do sprawdzenia to profil zasilania na jakim grasz. Jak masz wlaczony profil oszczedzanie energii podczas grania to mozesz miec wlasnie takie rzeczy. Ja np jak na profilu oszczedzania jade jak nie gram, czasem jednak jak wlaczam gre to zapominam zmienic i wtedy nawet starenkie diablo 3/wow mi sie wieki odpala, a mam 16gb ramu i dobry ssd :)
*nazwy profili z win7, bo w 10 ktora zapewne masz nie mam zielonego pojecia jak sie nazywaja :)
karta w grach nigdy ponad 2,5 gb vram czyli w teori jeszcze 0,5 gb , ram też max 7gb więc 1 gb jeszcze zostaje. "Tryb zrównoważony amd ryzen" wcześniej miałem standardowo zrównoważony gdy miałem jeszcze g4560 a dysk działał tak samo
Tu problem taki ze jak masz odblokowany rozmiar swapa to system w niego laduje sie wszystko co zapobiega wykorzystaniu 100% ramu, vramu. Ustaw plik wymiany na sztywno 4 giga, a jak gry/programy beda wywalac komunikat o braku pamieci zwieksz do 6 gb i przetestuj.
wczoraj kupiłem ssd kingston 240gb i taki apex legends od razu działa lepiej , sttutering zniknął gra już nie łapie takich ścin itp.