Chciałbym wymienić antenę na większą która wzmocniła by mi sygnał w domu
jest to możliwe w tym routerze?
Niestety nie, antena jest zamocowana na stałe.
Chyba że nie żal ci gwarancji to można rozkręcić router, wyciągnąć wbudowaną i wlutować gniazdo do wymiennej anteny - tylko jest to rzeźba więc nie wiem czy się opłaca.
No to lipa , bo kupiłem telefon z wifi i nie łapie mi sygnału na dole
Czy da sie podłączyć dwa routery do jednej sieci ? bo mam jeden wolny i jakoś bym sobie je podporządkował żeby na dole mi sygnał łapał:)
dokupic access point
Jaśniej się nie da :) Nie wiem jaki masz drugi router, ale ogólnie można połączyć dwa ze sobą - przewodowo lub bezprzewodowo - trzeba tylko odpowiednio skonfigurować. Funkcja bridge/repeater rozszerzy istniejącą sieć. Nie trzeba dokupywać access pointa jak twierdzi InGen.
Kumpel ma router bez antenki zewnętrznej i sąsiad zza miedzy go łapie ... (otwarty teren/wieś brak anten różnych)
Po pierwsze - w routerze masz możliwość regulacji mocy sygnału - w tym chyba też (mam podobny, ale z dwiema antenami i u mnie moc ograniczam, aby mnie słyszeli w sąsiedniej gminie ;) ). Sprawdź - wejdź na panel kontrolny i gdzieśtam jest ustawienie mocy nadajnika.
Po drugie - sprawdź, czy przestawienie routera w inne miejsce nie załatwi sprawy - tak aby wszędzie był dostęp.
W sprawie pytania głównego:
Chciałbym wymienić antenę na większą która wzmocniła by mi sygnał w domu
jest to możliwe w tym routerze?
To NIE jest takie proste - nie wystarczy założyć anteny większej - ta antena musi mieć określone wymiary/kształt - utniesz centymetr lub dołożysz centymetr drutu i będzie gorzej. Trochę zbyt ogólnie mówiąc - wymiary anteny są dopasowane do długości fali elektromagnetycznej będącej sygnałem roboczym sieci bezprzewodowej.
Dzięki za odpowiedź kolego, będe działał według twoich wskazówek :)
a gdzie dokładnie znajduję się ten panel sterowania który steruje routerem?
Dobra ok, wszedłem w panel sterownia routera
która funkcja odpowiada za siłe sygnału?