Po dwóch latach zakatowałem swoją baterię w laptopie na tyle, że już nic zupełnie nie trzyma. No i stanąłem przed problemem - co teraz. Opcje są trzy:
1. Kupno nowej, oryginalnej baterii od Asusa - najpewniejsze rozwiązanie, gwarancja i te sprawy - koszt ok. 300 zł
2. Regeneracja aktualnej - z tego co czytałem to czasem można po wymianie ogniw znacznie poprawić żywotność, nawet na dłuższą niż oryginalnie - koszt to ok 40 zł od ogniwa, moja bateria ma ich sześć
3. Kupno zamiennika - najmniej pewne, bo wiadomo jak to z zamiennikami. Ale cena kusi, bo koszt to ok 120 zł.
Co byście radzili?
Bateria to typ A32-1015 do Asusa 1215N, jakby ktoś pytał.
Oryginał.
Co prawda są przypadki gdzie regeneracja baterii zwiększa jej pojemność, ale to swoje kosztuje.
Chyba nie narzekasz na to jak Ci długo trzyma
Brałbym zamiennik. Jak sam zauwazyłeś- różnica w cenie jest znaczna.
Zresztą co Ci po gwarancji, która na baterie wynosi 6 miesięcy?:O W moim Asusie K52 bateria po 8 miesiącach zaczęła trzymac z dnia na dzień max. 10 minut, więc samo to że była firmowa nic mi nie dało;) (a laptopa bez zasilania z gniazdka używałem do tego czasu maksymalnie kilka razy)
Dzięki za opinię, może ktoś jeszcze się wypowie?
Ja mam w asusie zamiennik za trochę ponad 100zł i działa... dłużej niż oryginalna zaraz po zakupie laptopa (ma większą pojemność).
Nie kupuje sie oryginalnej baterii, poniewaz oryginalna i zamiennik roznia sie jedynie logiem na obudowie. Obie sa produkowane pewnie na tej samej linii, tylko ze jedna jako OEM, a druga na zlecenie Asusa. W takim wypadku przeplacasz wylacznie za znaczek, dostajac ten sam produkt.
Dobra, wezmę zamiennik.
Mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli oryginalna bateria ma pojemność 5200 mAh to muszę kupić zamiennik o takiej samej pojemności, czy jak kupię 7800 mAh to będzie bezproblemowo działać, tyle że dłużej? I czy taka wartość jak 7800 jest chociaż w 90% realna?
bateria musi miec tylko takie samo napiecie znamionowe. Pojemnosc jest dowolna. czy te 7800mAh to wartosc realna czy tylko pobozne zyczenia tworcow - to pytanie do tworcow.
Ja oddałem baterię na regenerację do lupo-baterie i nie mogę narzekać. Po zregenerowaniu bateria ma większą pojemność niż nowa oryginalna. Wybierz opcję drugą.
Ja sam ostatnio wymieniłem baterię na zamiennik. Nie musisz kupować o takiej samej pojemności. Moja poprzednia miała chyba 5200mAh, a obecna ma 8800mAh. Wytrzymała ponad 4h. Co prawda jest trochę większa, wystaje za obudowę, ale lapka mam teraz pod kątem i jest nawet wygodniej pisać.
Pojemnosc w zamiennikach czesto nie ma zwiazku z pojemnoscia na oryginalnej baterii. Wymienilem oryginalna na zamiennik o wiekszej pojemnosci, a trzyma tyle samo.
Ja też jestem zwolennikiem zamienników, bo akurat w przypadku baterii liczy się pojemność, a nie marka. A z tą regeneracją to różnie bywa - zamiennik będzie nowy i na pewno dłużej podziała.