rodzice prosili zebym sie rozejrzał co tam na rynku motoryzacyjnym słychać.
co mozna kupić do tej ceny dla ojca i matki? potrzebują raczej mniejszego autka miejskiego (matka jak to kobieta nie radzi sobie z parkowaniem duzymi autami), w miare oszczednego w spalaniu, ale nadającego sie na wypad 200km za miasto trasą. preferowane coś niemieckiego tudzież europejskiego.
za czym sie rozglądać? :)
z góry dzieki za pomoc od forumowych moto maniaków :)
Miesiąc temu kupiliśmy córce Skodę Citigo, oprócz kilku plastików to to samo co Volkswagen Up! i Seat Mii.
Powstają na jednej taśmie w jednym procesie ale skodzina ma za mniej kasy więcej bajerów z klimą w standardzie.
W ramach niespodzianki zajechaliśmy nią z Gdańska do Krakowa i nie było to męczące, więc wszystkie postulaty masz spełnione. Niedroga, miejska, wygodna, bardzo mało pali i ma wszystkie bajery łącznie z automatyczną blokadą hamulców przy ruszaniu pod górkę.
Polecam.
no tak właśnie oglądam te skody, wyglądają zachęcająco. wiecej opinii uzytkowników skod?
Skoda Citigo? No bez jaj. Auta segmentu A powinny zostać zakazane. Żadne Pandy, żadne Sparki. To jest śmierć na kołach nadająca się co najwyżej na wypady do marketu, gdzie można czasem pomylić swoje auto z wózkiem na zakupy.
Jak małe auto, to tylko segment B, nigdy A.
Proponuję poczekać na promocje, która pojawi się w styczniu. Mowa o wyprzedaży aut z zeszłego rocznika. Wtedy za 40 tysi dałoby radę kupić Fiata Grande Punto, Opla Corsę, Skodę Fabię, czy innego Citroena C3.
Znajoma ostatnio kupiła Skodę Fabia II z 2012 i muszę powiedzieć że całkiem zgrabny samochód - na pewno lepszy wybór niz ten potworek "Citygo".
Widzący - Skoda Fabia bywa męcząca w długich trasach, a ty wyskakujesz z jakimiś Citigo, gdzie sama nazwa mówi za siebie. W takich popierdółkach siedzi się jak na niewygodnych krzesłach w kościele, a boczny wiatr jak zawieje, to kierowca zastanawia się, czy auto przypadkiem nie przewróci się na bok jak pudełko zapałek. Nie wspominając o tym, że w razie wypadku nic z ciebie nie pozostanie. Pod górkę ledwo to podjeżdża, niczym traktor Ursus. Daj pan spokój z takim polecaniem. Trzeba nie mieć serca, aby kupić swojemu dziecku takie coś, co trudno nazwać samochodem.
Jak Skoda, to minimum Fabia.
No tak, może by przeczytać co chciał autor? Aż 200km sporadycznie i małe autko miejskie.
No nie, ale raziel tym się nie przejmie. Tak trzymaj chłopie, tyle że doradzasz sam sobie.
Fabia niestety to kompletny szrot i staroć w porównaniu do Citigo czy Up!
Bywaj zdrów.
Nie wspominając o tym, że w razie wypadku nic z ciebie nie pozostanie.
http://www.euroncap.com/results/skoda/citigo/2011/473.aspx
A technologicznie ta Fabia robi co tylko zechce z tym twoim pseudonowoczesnym Citigo
http://www.euroncap.com/tests/skoda_fabia_2007/293.aspx
Auto miejskie, to także segment B, czyli Fabia. A technologicznie ta Fabia robi co tylko zechce z tym twoim pseudonowoczesnym Citigo, które ma podzespoły starsze technologicznie niż 20 letnie szroty sprowadzone z niemiec.
Citigo nadaje się tylko pod market, nic ponadto. O jakichkolwiek przejażdżkach powyżej 50km nie ma mowy, chyba że ktoś jest sadomaso.
wysiak - Te wszystkie testy można sobie co najwyżej w rzyć wsadzić, bo są sugerowane pod daną klasę auta, także Fabia i tak będzie o wiele bezpieczniejszą opcją, niż Citigo, które nie uratuje człowieka. Pomijając już, że w tych pseudo testach używają zawsze tych samych warunków oraz prędkości wynoszącej 50km/h.
Jakby zrobili zderzenie czołowe Fabii z Citigo, to z tego drugiego nic by nie zostało. Testy są lipne i robione pod dany segment.
wysiak - Poczytaj sobie o testach, proszę bardzo. Nie bronię. Jak myślisz, czy suv pokroju Toyoty Rav4 otrzymujący 3 gwiazdki jest mniej bezpieczny od Skody Citigo otrzymującej 5 gwiazdek? Nie bądź śmieszny.
Niezalezne oceny:
Citigo
http://www.carbuyer.co.uk/reviews/skoda#model_57767
Fabia:
http://www.carbuyer.co.uk/reviews/skoda#model_1187
No i jasne że raziel jest nawet lepszy od testerów z Euro NCAP gdzie Fabia ma aż cztery gwiazdki a Citigo tylko pięć. Technologicznie zaś to właśnie Fabia jest trupem, ale nie ma co się trudzić na raziela i tak z nim nie ma możliwości wygranej, sam osobiscie zajeździł już niejedno Citigo.
wysiak - Czy ty niczego nie rozumiesz? Citigo zostało ocenione jako auto segmentu A, Fabia jako pojazd segmentu B. Czy jeśli Mercedes S klasy otrzymałby średnią 4, a Citigo 4.9, oznaczałoby to, że Citigo jest lepsze, niż luksusowa S klasa?
Widzący - Kolejna osoba, która nie ma zielonego pojęcia. Citigo otrzymało 5 gwiazdek biorąc pod uwagę jego segment. Gdyby wzięli go pod uwagę segmenty B, to nie wiem czy w ogóle dostałby 3 gwiazdki. Porównaj sobie podzespoły Citigo, tylko się nie przestrasz z z tymi od Fabii.
Ja nie wiem z kim tu dyskutuję. Z totalnymi ignorantami, którzy nie wiedzą nic o motoryzacji. Czytanie ze zrozumieniem się kłania oraz minimalna wiedza o motoryzacji. Dziękuję za uwagę. Nie trollujcie mnie więcej.
No już przestań, myślisz że wyłącznie Ty rozróżniasz segmenty motoryzacyjne?
Jedyny raziel motoryza na świecie a już na forum całkowita wyłączność.
Na pytanie o motorower też polecisz segment B? A może coś z premium?
Pssst - ale akurat w kwestii gwiazdek raziel ma rację.
Pomijając fakt że z całą resztą zgadzam się z wysiakiem i widzącym.
Fiata Grande Punto - jedyny samochód z alternatorem sunącym po ziemi, co jak wjedziesz w kałużę to od razu masz alternator do wymiany ;)
Właśnie, że nie rozróżniasz. Wykazałeś się jedynie ignorancją spowodowaną złością na mnie. Na motorowerach się nie znam, więc nic bym nie polecił zabawny kolego. Autor szuka miejskiego auta, to też nie polecałem muz segmentu C, ani wyższych, prawda? Auta miejskie to segmenty A i B, a więc z tych dwóch B jest najlepszą opcją.
Zawsze staram się polecać jak najlepiej potrafię - https://www.gry-online.pl/forum/vanmini-van-do-15-000pln-opinie-potrzebne/z4c49ef9?N=1
Tutaj ludzie szukają odpowiedniego minivana, to szukam wśród minivanów. Tu zaś auto miejskie, to myślę nad autami miejskimi.
Teemoray --> Mial racje tylko co do tego, ze gwiazdek miedzy segmentami nie nalezy bezposrednio porownywac:) Bo juz piszac jakoby "w razie wypadku nic z ciebie nie pozostanie" (w Citigo majacym 5 gwiazdek), i przeciwstawiajac temu sporo gorszy wynik Fabii w segmencie, ktory jest tylko odrobine wyzszy - to juz bredzi jak potluczony:)
Z taka logika to pewnie 1 gwiazdka w segmencie C swiadczy, ze auto jest bezpieczniejsze, niz 5 gwiazdek w A:)
wysiak - No i o to mi chodzi, dlatego napisałem że w gwiazdkach ma rację - bo odniosłem wrażenie że w całej chęci stwierdzenia że się myli zaczeliście mu wmawiać że popierdółka klasy A faktycznie może być lepsza od mercedesa S classe jeśli ma więcej gwiazdek ; P
I dlatego też napisałem że w pozostałych kwestiach macie rację : P
Ja może z innej strony: ile konkretnie kilometrów raziel przejechałeś takim Citigo, że wyrażasz o nim swoją opinię? Powiedzmy w przyblizeniu, możesz pomylić się o 1000 - 1500 km. Bo nie kumam co jest złego wg Ciebie na przykład w tych fotelach. Są jakby wyjęte z dwóch segmentów wyżej, w skrócie na tyle zajebiste, że aż dziwne to robi wrażenie w aucie tej klasy.
Raziel, ale bredzisz, kumpel co roku robi kilka razy trasę Poznań-Sanok 'zakazaną' Pandą i poza brakami mocy nie może złego słowa powiedzieć o tym samochodzie. Jechałeś kiedyś małym autem w dalszą trasę czy po prostu z zasady uważasz, że nie powinny istnieć? Autor szuka auta dla rodziców, którzy w 80% będą wykorzystywać samochód w mieście, wierz mi, że jak te pare razy do roku przejadą 200km to tyłki im nie odpadną, a kręgosłupy nie wysiądą od 'niewygodnych' siedzeń. Sama jeżdżę Smartem ForFour który na trasy teoretycznie się nie nadaje (słaby silnik), a jednak pyknęłam nim do Wrocławia czy Gdańska i ku Twojemu zaskoczeniu żyje, mam się dobrze, auto super się sprawowało i zdecydowanie w moim odczuciu przyjemniej się nim jeździ niż taką np. Grand Vitarą mamuśki.
Ja brałbym BMW M5 wiem że nie jest to mały samochód ale jednak ma swoją moc no i marka solidna ale to tylko moje zdanie.