Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: ASUS XONAR DS wzmacniacz

01.04.2012 16:20
1
zanonimizowany561392
42
Generał

ASUS XONAR DS wzmacniacz

Witam posiadam kartę muzyczną asus xonar ds 7.1 i w słuchawkach mam wszystko na maxa w Windowsie też a mimo to jest dosyć cicho na głośnikach jest ok. Posiadam słuchawki platronics game com i myślałem że to coś z nimi nie tak podłączyłem od kumpla kartę audigy 2 i na niej jest tak głośno że muszę na słuchawkach przyciszać do połowy a w cs'ie wpisywać volume 0.5 a na xonarze mam 2.4 i jest ciszej ;] szukałem przyczyny i znalazłem wszyscy którzy posiadają tą karte piszą ze pasuje na niej wymienić wzmacniacz jesli używa się słuchawek , lecz nie mogę znaleźć jak owy wzmacniacz się wymienia pomoże ktoś co mam zrobić i co kupić ?

01.04.2012 17:32
2
odpowiedz
zanonimizowany561392
42
Generał

Dodam że producent pisze że karta ma opcję wymiany wzmacniacza bez używania lutownicy czyli mozna wyjąć stary i wpiąć nowy tylko co kupić ?

01.04.2012 17:47
PrzemoDZ
3
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

Masz coś zawalone w sterownikach.
Tyle.

01.04.2012 17:51
4
odpowiedz
zanonimizowany561392
42
Generał

człowieku o czym ty mówisz wogle xonar ds nie ma wzmacniacza sluchawkowego dlatego tak jest czytalem rozne fora polskie i angielskie i każy ma to samo sterowniki instalowalem wszystkie jakie są możliwe obecnie używam najnowsze a kartę posiadam rok także miałem czas ją przetestować. Na Audigy 2 jest super głośno ponieważ karta posiada taki wzmacniacz. Ogólnie nie jest tak cicho żeby nie dało się używać ale nie jest tak głośno jak na głośnikach czy na karcie audigy 2 , na karcie creative te słuchawki grają tak że łeb urywa jak ustawie na maxa a na xonarze tak jak słuchawki za 50zł.

01.04.2012 18:17
5
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Co ma głośność słuchawek do ich ceny?
Skoro szukałeś wszędzie odpowiedzi i znalazłeś informację, że wzmacniacz można bez problemu wymienić, to pewnie podano tam też informacje, na jaki. A jeżeli nie podano, to proponuję zajrzeć na stronę producenta słuchawek. Może tam jest odpowiedni moduł do kupienia.

01.04.2012 18:17
PrzemoDZ
6
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

Każda karta posiada "jakiś tam" wzmacniacz, dzięki czemu jest w stanie napędzić słuchawki, które są, takimi "pasywnymi głośnikami".

Lepsze dźwiękówki, posiadają wydajniejsze wzmacniacze, dzięki czemu są w stanie poprowadzić bardziej wymagające prądowo słuchawki. Planctronicsy nie są w żaden sposób wymagające- ot, tanie grajki. Ta karta powinna je bez problemu napędzić.

01.04.2012 18:23
7
odpowiedz
zanonimizowany592251
25
Legend

PS. miałem Xonara i miałem Planctronicsy i było głośno w pytę, często musiałem mocno schodzić w dół z głośnością.

01.04.2012 18:25
PrzemoDZ
8
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

Snakepit --> A co ma impedancja do ceny?

Można znaleźć tanie słuchawki zarówno z wysoką impedancją, jak i z niską.

Edytowałeś. Tak jak mówię- Ten Xonar powinien spokojnie napędzić te Planctronicsy, a zabawa z modyfikacją karty dla tych słuchawek nie ma najmniejszego sensu- przerost formy nad treścią.

01.04.2012 18:31
9
odpowiedz
zanonimizowany561392
42
Generał

Jasno i wyraznie napisałem że wsadziłem kartę ktora ma 7 lat i chodzi na allegro po 70 zł audigy 2 i te sluchawki grały głośno nie do wytrzymania na maxa audigy 2 posiada wzmacniacz sluchawkowy ludzie piszą że na xonar ds trzeba wymienic opamp'a aby grał głośno na słuchawkach oczekuje tylko odpowiedzi który kupić nie pomagacie wogle swoimi teoriami.Na głośnikach jest tak jak być powinno (a tak pozatym dodam jeszcze ze na zintegrowanym realteku w słuchawkach jest głośniej)

01.04.2012 18:35
10
odpowiedz
zanonimizowany592251
25
Legend

Edytowałem bo w sumie moja odpowiedź była mało związana z pytaniem. A co do impedancji to zwykle drogie słuchawki ciężko napędzić słabymi wzmacniaczami.

Polecam próbować słuchać czegoś z MP3 albo dźwiękówki na słuchawkach z impedancją 100k ohms ;)

EDIT: poczekaj aż mądrzejsze głowy ci odpisza na purepc

01.04.2012 18:45
PrzemoDZ
😁
11
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

Zmiana pojedynczego op-ampa to nie żadna wymiana wzmacniacza słuchawkowego co sugerowałeś...

Op-ampy się zmienia po to by zmienić sposób prezencji dźwięku- dobiera się je metodą prób i błędów do słuchawek z którymi mają grać, tak by osiągnąć określone cechy wydobywającego się z karty dźwięku.

Na "głośność" wpływają marginalnie, bo żaden op-amp nie zmieni ci znacznie mocy na wyjściu słuchawkowym.
Tak jak mówię- przy słuchawkach tak niskiej klasy jak te Planctronicsy, to przerost formy nad treścią.

To tak jak by ktoś pytał jakiego oleju silnikowego użyć do malucha, by silnik zachował jak najlepszą kulturę pracy przy wysokich obrotach.

Poza tym- nie pamiętam czy DS ma podstawkę pod opy, czy musiał byś takową wlutować.

Snakepit --> Moje obecne Suhre'y SRH440 mają mniejszą impedancję np. od takich Philipsów SHP2700 których kiedyś używałem, i grają znacznie głośniej prosto z integry, czy telefonu.

01.04.2012 18:51
12
odpowiedz
zanonimizowany561392
42
Generał
01.04.2012 18:56
13
odpowiedz
zanonimizowany561392
42
Generał

PrzemoDZ jesli masz rację to co byś mi radził ? kupić jeszcze raz audigy 2 aby mieć super głośno w słuchawkach ? mam poprzednia jest uszkodzona zawiesza komputer po paru minutach ale chwile da się ją potestować i jest naprawde głośno jednak na allegro są tylko używki i boje się że znowu kupię uszkodzoną...
http://forum.pclab.pl/topic/598853-Xonar-Dx-D1-czy-DS/ <--- a tutaj cos podobnego i w 4 poscie co koles pisze zobacz "żadna z kart którą podałeś nie ma wzmacniacza śłuchawkowego"

01.04.2012 19:15
PrzemoDZ
14
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

W zalinkowanego topiku z PCLab, wynika że jest to jakiś limiter, w sterownikach. Co robić? Szukać wersji sterowników, na których będzie ok.
Jak nic nie pomoże, to zajść do jakiegoś elektryka, by zbudował choćby najprostszy wzmacniacz słuchawkowy- koszty nie powinny przekroczyć 50zł.
Jeśli nie chcesz się w to bawić, a problem bardzo ci przeszkadza, to zmień dźwiękówkę.

01.04.2012 19:30
15
odpowiedz
zanonimizowany561392
42
Generał

Jeśli chodzi o limiter to zauwaz ze tam jest data 2010 w najnowszych sterach tego nie ma już z resztą on pisał że jemu się samo przycisza a ja mam ciągle na 100% a co do tego wzmacniacza nie da się takiego kupić ? dziwi mnie to że stare karty audigy 2 takie coś mają a ten xonar to nowa karta a nie ma wzmacniacza.

01.04.2012 19:56
16
odpowiedz
zanonimizowany561392
42
Generał

Musze się pochwalić bo rozwiązalem problem w sposob banalny :) podpiołem sluchawki pod głośniki a są ok Logitech Z523 zapłaciłem ponad 300zł za nie i teraz one wzmacniaja i sluchawki grają tak głośno że muszę przyciszać ;]

01.04.2012 20:01
PrzemoDZ
17
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

W ogóle, to najpierw sprawdź,czy na głośnikach, i innych słuchawkach jest tak samo.
Jeśli jest bardzo cicho, to możliwe że np. opamp się na karcie spalił, jest źle włożony, albo co innego padło. Wtedy oddaj kartę na gwarancję.

Wzmacniacz słuchawkowy, oczywiście możesz kupić firmowy, ale te najtańsze to głównie wzmacniacze przenośne, o małej mocy, i nie kosztują 50zł, a ~100zł.7

Edit: No, takie rozwiązanie jest również możliwe, i nie wiem czemu, nie pomyślałem o nim od razu- skorzystanie z wyjścia słuchawkowego, i wzmacniacza głośników.

01.04.2012 20:04
18
odpowiedz
zanonimizowany561392
42
Generał

Przemodz tyle czasu na tym forum pomagasz a dzis jakiś zawieszony czy coś jestes :) jasno napisałem że na głośnikach jest tak jak należy na każdych sluchawkach dosyć cicho "średnio" a pozatym problem rozwiązałem używam sluchawek podpiętych pod glosniki logitecha i nie dosć że jest b.dobry bass to jest bardzo głośno :) hehee no niby takie oczywiste a żaden z nas o tym nie pomyślał ale dzięki za próby pomocy pozdrawiam.

01.04.2012 20:11
19
odpowiedz
zanonimizowany561392
42
Generał

1 minus to to ze teraz w taki sposob nie moge mieć podpiętego mikrofonu od słuchawek ;/ ponieważ jest na 1 kablu ehh zawsze cos nie tak musi być

01.04.2012 20:34
PrzemoDZ
20
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

Czwarte piwo nie sprzyja jasności umysłu w zakresie rozwiązywania problemów... ;)

01.04.2012 20:45
Tymbarkus
21
odpowiedz
Tymbarkus
66
ubersok

No ale końcówki od mikrofonu i słuchawek są chyba osobno? Kupujesz przedłużkę i problem z głowy.

01.04.2012 20:48
22
odpowiedz
zanonimizowany561392
42
Generał

ta osobono wiadome ;] i następna glupota nie pomyślałem o przedluzce jack :D

Forum: ASUS XONAR DS wzmacniacz