Który procesor wybrać? Jakie pamięci do niego i płyta główna?
Maksymalna cena 6000zł - procesor, płyta główna, ram.
Ja bym sklanial sie do 3900X, jezeli chodzi o wydajnosc multicore to raczej te 8 dodatkowych watkow powinno mocno dopalic calosc, pojedynczy watek jednak bedzie wolniejszy co sie przelozy na wydajnosc na graniu.
Nie siedze niestety w BOINC ale podejrzewam, ze sytucja podobna co w renderowaniu 3D i podobnych.
Do tego ta płyta Gigabyte X570 AORUS PRO. I pamięci G.Skill DDR4 Ripjaws-V 4x32GB 3200Mhz ? Czy coś innego?
przy takich prockach to bym wybrał 10900K / chyba że planujesz 5950X lub 5900X wtedy do pracy wybrałbym AMD do gier tylko Intel.
Jak się nie pali to możesz poczekać na 11xxx i zobaczyć testy bo jak kupujesz płytę główną to i tak bez różnicy czy amd czy intel. Premiera nowych procków ma być za około 2 miesiące.
Jeśli procesor ma służyć głównie do pracy w programach użytkowych i okazyjnie do grania to na to drugie nie zwracaj kompletnie uwagi przy wyborze. Różnice w grach będą nieznaczne i widoczne właściwie tylko w przypadku grania w niskich rozdzielczościach w połączeniu z bardzo mocną kartą.
Jeśli 5900x mieści się w twoim budżecie to będzie lepszym wyborem ze względu na większą ilość wątków i wydajność wielordzeniową.
wyzsze taktowania ramu chyba maja wieksze znaczenie przy zen3 tak ze te 3200 bym zostawil.
co do wspomnianego intela nie pakowalbym sie bo to slepa uliczka (inna rzecz, ze w multithreaded ciagle sporo za 3900x)
5900x jest rzecz jasna o klase lepszy ale tez koszt jest wyzszy wiec to juz zalezy od portfela.
swoja droga ja zafiksowalem sie wlasnie na zakupie 5800x w najblizszej przyszlosci i dzieki twoim rozterkom zaczalem sie wlasnie zastanawiac nad 3900x
lutz - to zależy tylko od ilości rdzeni 10900K kasuje 5800X w MT ale jest wolniejszy w MT od 3900X który ma 12/24. Jakby miał wybierać 5800X czy 10900K to na 100% wybrałbym intela, zresztą sam tak zrobiłem mając w domu 5950X na testy (ale mój wybór był oczywisty chodzi o gry)
Dlatego wlasnie nie polecilem 5800X ktory mimo ze wydajniejszy na rdzen i nowoczesniejszy w brute force sie nie sprawdzi, a 3900X tak, i odsadzi tego intela bezdyskusyjnie, z drugiej strony da sie go spokojnie pozniej zamienic na 5900X a na tej plycie pewnie da sie tez odpalic zen 4 a tego intel nie jest w stanie nijak przebic, wiec chyba nie ma o czym dyskutowac.