Może uda mi się zacząć oficjalny wątek o TCS - największym zimowym wydarzeniu przełomu 2012 i 2013 roku. Kto wg. was faworytem i od razu chciałbym zacząć dyskusję, która mnie nurtuje. Kto jest wg. was najlepszym skoczkiem w historii tej dyscypliny. Niby odpowiedź jedna, ale chciałem się zagłębić. Może ktoś się zainteresuje. Pozdro
KAMIL SZCZOCH MISZCZEM!
Kto faworytem? Oczywiscie, ze Zografski, zagrozić mu może jedynie Kasai lub Mateja, jeno ten drugi już nie skacze. :)
Kofler, Schlierenzauer, niestety jak nie będzie wypaczonych konkursów, to według mnie których z tych świrów.
Wydaje mi się, że Schlierenzauer wygra, w ogóle prorokuję mu udany sezon i zdobycie kryształowej kuli, oraz pobicie historycznej ilości zwycięstw w pucharze świata. Jest młodym zawodnikiem, a już niesamowicie utytułowanym, z pewnością zostanie najlepszym skoczkiem w historii.
Moim zdaniem wygra Małysz.
spoiler start
oh wait... To juz 2013 zaraz...???!!!
spoiler stop
Nienajgorzej wypadl dzisiaj Anders Jakobsen. Watpie ze wygra jakis konkurs, ale moze zajsc wysoko. I bardzo fajnie jakby znowu mu sie powodzilo, Norwegowie w skokach juz maja od jakiegos czasu zastoj. Szkoda natomiast Finow, ktorzy zaczynaja troszke mizerniec, widac ze odejscie wielkich nazwisk robi swoje.
Nasza kadra wypadla na kwalifikacjach ponad moje oczekiwania. Czuje ze sa w swietnej formie, gotowi na to, by zdobywac dobre miejsca. Moze o zwyciestwach jeszcze nie mowmy, ale kto wie ? Czasami przydaje sie tez lut szczescia.
Duze szanse maja oczywiscie "Kofi" i "Szliri" - przy czym mowie tu o szansie na wygrywanie, nie na zwyciestwo calego turnieju. Sewerin Frojd troche ostatnio oslabl, raczej watpie czy udaloby mu sie wygrac wszystkie konkursy.
Stawka niestety jest dosc wyrownana i mocno watpie w to, ze komus uda sie wygrac caly turniej, a co za tym idzie zgarnac pieniadze i samochod. Na pewno jednak nie zabraknie emocji i rywalizacji na wysokim poziomie, gdyz w tym sezonie mamy wielu wspanialych skoczkow, ktorzy pokazuja, ze potrafia skakac !
Podsumowujac - nie licze na zwyciezce calego turnieju w tym roku, ale na pewno licze na duze emocje
Z naszymi jest ten problem, że ci lepsi wpadli na mocnych przeciwników. A słabsi... no cóż, są słabsi. Jak dwóch przejdzie, to będzie dobrze.
Nasi nawet przyzwoicie trafili w przypadku przeciwników.
Maciej Kot - Maximilian Mechler
Stefan Hula - Sebasiatan Colloredo
Klemens Murańka - Michael Hayboeck
Krzysztof Miętus - Severin Freund
Kamil Stoch - Jaka Hvala
Piotr Żyła - Gregor Deschwande
Dawid Kubacki - Martin Koch
Zaznaczyłem dwa zestawy według mnie najtrudniejsze, Miętus pewnie przegra, Stoch może da radę, ale Hvala dobrze skacze. Mam nadzieję, że Kubacki pokona Kocha, który jest w tym sezonie bez formy, a reszta Polaków nie sprawie zawodu i wygra ze słabszymi przeciwnikami.