Cokolwiek słodkiego kupię od razu widzę w składzie olej palmowy! Czemu go wszędzie dodają?
Bo mogą.
Bo to zgodne z duchem kapitalizmu. Minimalizacja strat maksymalizacja zysków, dodaj jeszcze do tego uspołecznianie kosztów, ludzie którzy pochorują się w długiej perspektywie czasu od zażywania gorszych produktów będą wymagali leczenia, a będą się leczyć za państwowe, a że państwo nie ma swoich pieniędzy tylko te które zabierze od obywateli to społeczeństwo będzie się zrzucało na leczenie. Warto wspomnieć o produkcji plastiku, eksploatacja surowców etc. Za to zapłaci cały gatunek i ekosystem.
Bo demonizują go głównie eko-oszołomy i ortorektycy?
Tzn. o ile wiem, to faktycznie, plantacje - jak każde wielkie monokultury - źle wpływają na środowisko, ale sam olej palmowy nie jest jakoś szczególnie szkodliwy, niezdrowy itp. choć oczywiście jest mało szlachetny i np. w czekoladzie fajnie byłoby mieć tylko tłuszcz kakaowy.
Zabójcze to są, zdaje się, wszelkie tłuszcze utwardzone, bez względu na roślinę stanowiącą ich źródło... dlatego też tak wiele palmowego jest w tanich margarynach, bo on poprawia, zdaje się, konsystencję.
No nie do samego końca. Jest on najmniej zdrowy ze wszystkich olejów roślinnych.
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/188256,dlaczego-nie-zaleca-sie-oleju-palmowego-w-codziennym-zywieniu
Bo demonizują go głównie eko-oszołomy i ortorektycy? - przestań pic, zobacz jaką głupotę napisałeś.
Mój brat śmieje się z tego świństwa, kiedy widzi je w składzie jakiegoś produktu, ale jak kiedyś zachoruje to już mu nie będzie do śmiechu
Subskrybujcie mnie na YouTube