Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Wekujecie?

14.07.2022 11:12
Jedziemy do Gęstochowy
1
Jedziemy do Gęstochowy
179
KENDO DROGA MIECZA
Image

Wekujecie?

Robicie weki? Bo u mnie starzy robią i zrobili najlepszą rzecz jaką jadłem na przygrychę. Ogórki zawekowane z przyprawą Gyros Kebab + cebula, papryka, marchew, czosnek.

Mega smak. Na grilla już szykuję kilka słoikow.

Ogólnie to już chyba ze 20 kilo mamy na chacie zrobione.

A wy zapasy narobione na zimę?

14.07.2022 11:17
2
odpowiedz
6 odpowiedzi
zanonimizowany1373660
3
Konsul

Gdzie mieszkasz że mówicie wekujecie? Pierwszy słyszę to słowo.
U nas się mówi robienie słoików albo kiszenie.

14.07.2022 11:20
Jedziemy do Gęstochowy
2.1
Jedziemy do Gęstochowy
179
KENDO DROGA MIECZA

Północ Mazowsza, weki się trzyma w cieniu, kisi to się góry, ale na kwaśno.

14.07.2022 11:23
2.2
zanonimizowany1373660
3
Konsul

Tak wiem, że kiszenie to bardziej do ogórków ale inne rzeczy to u nas się mówi robienie słoików. Np. Jutro będę robił słoiki. :)

spoiler start

Świętokrzyskie

spoiler stop

post wyedytowany przez zanonimizowany1373660 2022-07-14 11:25:33
14.07.2022 11:24
😊
2.3
zanonimizowany1372326
1
Pretorianin

Na Slasku tez sie wekuje.

14.07.2022 11:46
elathir
2.4
elathir
103
Czymże jest nuda?

No Pomorzu/Kaszubach robi się weki, lub też ewentualnie sie wekuje.

14.07.2022 11:58
Leo Tar
2.5
Leo Tar
63
Wyjątek Krytyczny

Bo wekowanie to ogólnie pojęty proces, a nie to, że gdzieś się tak mówi...

Ogólnie to przepisów na takie rzeczy jest mnóstwo, wystarczy poguglować hasło "sałatka z ogórków na zimę".
Jednak sceptycznie podchodziłbym do przyprawy do gyrosa. Moim zdaniem są większe szanse, że produkt może się zepsuć. Lepiej użyć zwykłej soli i prawdziwych ziół.

15.07.2022 12:12
Lukdirt
😉
2.6
Lukdirt
132
Senator

W moim regionie (Górny Śląsk) słowem "wek" określa się jeden z rodzajów pieczywa.

14.07.2022 11:20
tygrysek
3
odpowiedz
1 odpowiedź
tygrysek
249
porywacz zwłok

dawaj przepis

moja żona zapełnia spiżarnię różnościami
ogórki, pomidory, kompoty, tuszonki

ale nie dlatego, że wojna ale od kiedy na wieś się przeprowadziliśmy

14.07.2022 11:42
Jedziemy do Gęstochowy
3.1
Jedziemy do Gęstochowy
179
KENDO DROGA MIECZA

Podpytam matki potem.

14.07.2022 12:10
Widzący
😊
4
odpowiedz
Widzący
242
Legend

W oryginale słoiki do pasteryzacji nazywały się Weck, stąd przeszło do języka jako wek, wekowanie, na wszelkie zaprawy pasteryzowane lub konserwowane inaczej.
Pierwsza wersja miała szlifowane powierzchnie bez karbu i gumka uszczelniająca leżała płasko. Weki zostały zastąpione przez zakrętki twist off.

14.07.2022 12:16
Herr Pietrus
5
odpowiedz
Herr Pietrus
230
Ficyt

A na wschodzie robi się przetwory.

Oczywiście, że robimy. Domowy dżem to postawa, wychodzi minimalnie drożej niż zwykły ze sklepu, tylko że w domowym mam same owoce, a nie 30% truskawek i rozwodniony sok zagęszczony pektyna. A roboty tyle co nic.
Ogórki też robimy, bo nie pasuje nam smak sklepowych. Konserwowe, pikle i mizerię w zalewie.
Paprykę raczej się kupuje.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2022-07-14 12:18:19
14.07.2022 12:46
😍
6
odpowiedz
Piotrek.K
203
... broken ...

Gestochowa, wyglada to smakowicie. Prosimy o przepis :D

14.07.2022 12:55
7
odpowiedz
zanonimizowany602264
153
Legend

Ej, ale takie coś to by człowiek opierdolił.

14.07.2022 13:27
cswthomas93pl
8
odpowiedz
cswthomas93pl
142
Legend

Ja nie robię, ale rodzice zawsze robili i z tego co wiem robią do dziś. Ostatnio będąc u nich widziałem jak ojciec ogóra kisił (bez skojarzeń) i jakieś owoce zaprawiał. Generalnie to wekować można wiele rzeczy, kwestia upodobań

14.07.2022 13:37
Jedziemy do Gęstochowy
9
odpowiedz
Jedziemy do Gęstochowy
179
KENDO DROGA MIECZA
Image

6 się gotuje w garze a tyle czeka na swoją kolej xD

14.07.2022 13:44
10
odpowiedz
1 odpowiedź
toyminator
81
Senator

Każdy robi jak potrafi:) W grudniu porobię zapasów na rok, bo cholera wie co będzie. Do tego konserw się w miarę dobrych nakupi, i jakoś będzie. Problem z wekowaniem jest t aki, że no nie do końca wiesz, czy dobrze zawekowane. Potem wejdziesz po pół roku do piwnicy i zepsute. Swoją drogą, ile da się trzymać wekowane mięso? Albo jakieś danie np Con carne?
A poza tym wekowaniem, jeszcze kapustę będę kisił. Pierwszy raz, bo zawsze ojciec robił. Nie wiem czy wyjdzie. Jak wyjdzie, to znowu 4 miesiący sobie poleży, bo na tyle starczy ;D

14.07.2022 21:27
Persecutor
10.1
Persecutor
44
Tosho Daimosu

Jak prawidłowo przeprowadzisz tyndalizację mięsa to nawet pół roku może stać w chłodnym miejscu, w lodówce pewnie dłużej, ale ja nie trzymałem nic dłużej niż 3-4 miesiące.

14.07.2022 13:53
Drenz
11
odpowiedz
Drenz
25
Senator

Jak każdego roku.
Ogórki, soki, kompoty, sos słodko-kwaśny z cukinii, buraczki, grzyby itp. W tym roku jednak będziemy też robić więcej powideł, bo jednak trochę soków z tamtego roku nam zostało a widzę, że owoców jednak trochę będzie.

14.07.2022 21:16
12
odpowiedz
toyminator
81
Senator

Pytanie do ekspertów. Czy moge na luzie sprzedać jabłka z działki?;D Bo w tym roku, wybitnie sporo większych jest i zdrowszych. Ostatnie lata były tylko zielone( chociaż jabłoń z przeszczepem, to kij wie co to za jabłka w końcu ;D) Ale były takie raczej małe, miały sporo parcha i zgnilizny, ogólnie nie robiliśmy przesiewki, i potem jabłka małe spadały. I drzewo samo regulowało ilość owoców pod liściem. W każdym razie, w tym roku, nawet nie szczepiliśmy jabłoni, nie robiliśmy nic. I parcha praktycznie nie ma, jabłka są większe, cudnie czerwone. Dalej sporo leci do wyrzucenia, bo spadają, leżą dwa dni i są już nie do zjedzenia. Ale i tak zaskakująco dobrze wyglądają, a jeszcze sporo ich na drzewie jest. A prócz tej jabłoni, mam jeszcze dwie mniejsze. Nie mam co z tym robić. Jakby wszystkie jabłka były dobre, to lekko ponad 1000 jabłek. W sumie ciekawi mnie, czy to dodatkowe uderzenie zimy zabiło r obaki i parcha, albo osy, które zostawiłem na razie w spokoju, zabijają coś co niszczy jabłoń. Albo pszczoły ładnie zapyliły, bo miałem ich w tym roku mnóstwo.

14.07.2022 21:53
Szyszkłak
13
odpowiedz
7 odpowiedzi
Szyszkłak
210
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

Oczywiście, póki co zrobiony nieduży zapas kapusty kiszonej, trochę większy ogórków - konserwowych, kiszonych oraz słodko-ostrych. Pod koniec lata będą jeszcze wszelkie wariacje pomidorowe, pasaty, soki i pomidory w całości.

Muszę jeszcze wymyśleć co zrobić z owocem z krzaka czarnej porzeczki, waham się pomiędzy dżemem/konfiturą a nalewką.

14.07.2022 22:58
13.1
zanonimizowany1373660
3
Konsul

Z czarnej porzeczki są bardzo dobre soki i zdrowe.

14.07.2022 23:05
13.2
zanonimizowany1371550
4
Pretorianin

U mnie się się właśnie pichcą w sokowniku.

15.07.2022 00:37
Herr Pietrus
😍
13.3
Herr Pietrus
230
Ficyt

Dżemor porzeczkowy to jest sztos z jakimś słodkim pieczywem.

15.07.2022 01:02
13.4
zanonimizowany1372614
1
Centurion

Z czarnej porzeczki są bardzo dobre soki i zdrowe.

Żadne soki nie są zdrowe, można pić takie coś przez kilka dni aby się oczyścić ale jak pijesz takie coś codziennie lub nawet co jakiś czas to jest to już niezdrowe bo jakby nie patrzeć to wszystko głównie jest cukier.

post wyedytowany przez zanonimizowany1372614 2022-07-15 01:03:19
15.07.2022 13:01
Szyszkłak
13.5
Szyszkłak
210
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

SpaceMan nalewka to taki sok dla dorosłych no nie:D?
Herr Pietrus no właśnie staram się pieczywa nie jeść więc dżemor to tylko do gości :v

15.07.2022 15:43
Herr Pietrus
😂
13.6
Herr Pietrus
230
Ficyt

No na ortoreksję to ja nic nie poradzę.

15.07.2022 17:04
👍
13.7
zanonimizowany1373660
3
Konsul

Szyszkłak mi chodziło o normalne soki... :D
Co do nalewek zerknij na kanał yt Czas Smakosza. Dobre tam nalewki robi i pokazuje jakim przepisem.

14.07.2022 22:01
tygrysek
14
odpowiedz
1 odpowiedź
tygrysek
249
porywacz zwłok

jak przechowujesz kapustę?

15.07.2022 09:20
Jedziemy do Gęstochowy
14.1
Jedziemy do Gęstochowy
179
KENDO DROGA MIECZA

Nie przechowują starzy, kapusta to tylko na gołąbki u nas schodzi.

15.07.2022 01:04
15
odpowiedz
5 odpowiedzi
zanonimizowany1372614
1
Centurion

Ogórki zawekowane z przyprawą Gyros Kebab

Nie lepiej do czegoś takiego dodać coś bardziej naturalnego, a nie jakąś sproszkowaną chemię?

15.07.2022 01:30
Herr Pietrus
😂
15.1
1
Herr Pietrus
230
Ficyt

Przykładowy skład przyprawy gyros - tutaj marki Kamis:
Składniki: sól, czosnek - 11%, kolendra -10,6%, gorczyca biała, papryka słodka, cukier, kozieradka, chili, rozmaryn - 3,6%, oregano, tymianek, pieprz czarny.
Sama chemia!

15.07.2022 06:21
Megera_
📄
15.2
1
Megera_
143
Furia

Przecież najznamienitszy dietetyk świata, Bosacka, wyraźnie mówi, że gotowce z proszku są ZŁE!
Na pewno producent pakuje w te wszystkie torebki tonę glutaminiciniminis, tylko się nie przyznaje!

.... ludziom to już naprawdę odjaniepawliło.
Po przyprawę curry też trzeba lecieć do Indii bezpośrednio, a sól najlepsza jest ta skrystalizowana z własnych łez.

15.07.2022 09:32
squrwielitek
😂
15.3
squrwielitek
43
Pretorianin

^

15.07.2022 10:27
15.4
toyminator
81
Senator

Dwa posty i już wiem, że chyba lubisz czytać pierdoły. Cukier w owocach jest, no i? To nie jest taki cukier jak w słodkich napojach. Owszem, nie masz jeść czy pić dużo soków z owoców, lepiej z warzyw. Ale spokojnie szklankę dziennie czy dwie możesz wypić, i nic ci nie będzie. To samo chemia w przyprawach ;D Dobre dobre. To po prostu mieszanki różnych przypraw, prawie idealnie skomponowane, żeby samemu nie trzeba było się z tym pieprzyć. Aczkolwiek zacząłem spisywać co jest na tych mieszankach, i zacznę kupować przyprawy samemu. Bo ceny za paczuszkę przyprawy, gdzie jest tego niewiele, to jakiś kosmos.

15.07.2022 13:39
Maverick0069
15.5
Maverick0069
101
THIS IS THE YEAR
Image

toyminator
W wolnej chwili wejdź sobie na Allegro i zobacz przyprawy u Biowskiego , Biosweny czy słodkie zdrowie = to nazwy sprzedawców - wychodzi dużo taniej a zapach i jakość bajka .
Polecam od nich również wszelkiej maści orzechy i bakalie.

15.07.2022 13:24
Maverick0069
😍
16
odpowiedz
4 odpowiedzi
Maverick0069
101
THIS IS THE YEAR
Image

Kiszone już lecę - mam 35 słoików... porobiłem też fajne smalczyki z podgardla/słoniny/boczku...
Planuje jeszcze paprykę ale to później ... mrożę fasolkę , cukinię ... zrobie korniszony - buraczki .
Na pieczenie chleba zrobiłem zapasy na rok ....
CZEKAM NA KRYZYS :D
Dobra gra do tego i cała zima przede mną!

post wyedytowany przez Maverick0069 2022-07-15 13:26:57
15.07.2022 13:27
Maverick0069
16.1
Maverick0069
101
THIS IS THE YEAR
Image

1

15.07.2022 13:40
Jedziemy do Gęstochowy
16.2
Jedziemy do Gęstochowy
179
KENDO DROGA MIECZA

Spróbuj z tym gyrosem, nie pożałujesz, do roboty koleżanka przyniosla na posmakowanie to zezarlem cały słoik.

15.07.2022 13:59
squrwielitek
😁
16.3
squrwielitek
43
Pretorianin

Gęsty - to dawaj ten przepis albo dostaniesz w paszczę!

15.07.2022 17:08
Szyszkłak
16.4
Szyszkłak
210
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

Gęsty gubisz się w zeznaniach z tym przepisem, raz mówisz że matki musisz zapytać zaraz że koleżanka do pracy przyniosła.

15.07.2022 14:41
17
odpowiedz
Dron99
0
Pretorianin

Albo jakieś nowe słowo, albo jakieś staropolskie, albo to literówka i chodzi o wędkowanie

15.07.2022 17:13
MiniWm
😈
18
odpowiedz
MiniWm
237
PeaceMaker

Wekujemy !

Forum: Wekujecie?