Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: SUSHI!

23.03.2021 11:08
1
zanonimizowany1357543
0
Centurion
Image

SUSHI!

Nigdy nie jadłem sushi.
Powiedzcie wszystko co warto wiedzieć!

23.03.2021 11:09
Yoghurt
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
Yoghurt
102
Legend

Warto wiedzieć, że to ryba z ryżem.

23.03.2021 11:10
2.1
zanonimizowany1357543
0
Centurion

Yoghurt
to już wiem.

23.03.2021 11:11
Yoghurt
2.2
5
Yoghurt
102
Legend

Zatem wiesz już wszystko, co warto wiedzieć o sushi.

23.03.2021 11:12
😂
2.3
zanonimizowany1357543
0
Centurion

Yoghurt
nie wiem czy smaczne!

23.03.2021 11:18
Yoghurt
2.4
1
Yoghurt
102
Legend

Niektórzy uważają bigos za cudo, ja uważam go za zbrodnię kulinarną, więc mam wrażenie, ze jest tylko jeden sposób, abyś mógł się przekonać, czy ryba ryżem jest smaczna i tym sposobem nie jest pytanie o to na forum.

23.03.2021 11:16
DiabloManiak
😉
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
DiabloManiak
237
Karczemny Dymek
Image

Jest i polska wersja sushi

23.03.2021 11:18
3.1
zanonimizowany1357543
0
Centurion

DiabloManiak
zawsze lepsza:D

23.03.2021 11:43
Paudyn
😂
3.2
3
Paudyn
241
Kwisatz Haderach
Image

To jest polska wersja.

23.03.2021 13:13
dzl
3.3
dzl
103
John Yakuza

To jest polska wersja.
W Polsce, wodorosty rosną na polach. ;)

23.03.2021 11:20
maciell
4
odpowiedz
1 odpowiedź
maciell
122
Senator

Zalezy jakie. Pyszne i drogie u nas. U mnie na sensowny zestaw dla faceta trzeba wydac 100 zl na osobe. Za granica to czesto kupowalem bo jak robili na zapas to pozniej sprzedawali przecenione na tackach. Kocham sos sojowy i wasabi.

23.03.2021 11:21
4.1
1
zanonimizowany1357543
0
Centurion

Jak patrzyłem na ceny to faktycznie wysokie.

23.03.2021 11:23
AyenoKanno
5
odpowiedz
AyenoKanno
198
SomeoneElse

Żeby stwierdzić czy smaczne trzeba niestety samemu spróbować, zależy to też od lokalu z którego się zamawia, często jest tak, że po pierwszym zamówieniu człowiek stwierdza, że jakieś takie to nijakie jak za pieniądze które trzeba wydać a potem ni z tego ni z owego znajomi mający większe rozeznanie zamawiają ze swojej ulubionej knajpy i okazuje się, że to czego się próbowało do tej pory to był jakiś co najwyżej średni sort. Także próbować, próbować i jeszcze raz próbować, innej rady nie ma.

23.03.2021 11:23
Wiejski Widzący
😉
6
odpowiedz
Wiejski Widzący
49
Generał

Wpisz w google "parasite in sushi", wybór należy do Ciebie.

23.03.2021 11:24
dzl
7
odpowiedz
dzl
103
John Yakuza

Najlepsze świeże, z sosem sojowym/chrzanem wasabi.

Najgorsze z marketu.

23.03.2021 11:27
8
odpowiedz
zanonimizowany1357543
0
Centurion

Kurcze!
No faktycznie racja sam powinienem sprawdzić.
No dobra ale i tak dzięki!

23.03.2021 11:56
Bullzeye_NEO
📄
9
odpowiedz
3 odpowiedzi
Bullzeye_NEO
230
1977

jakos nigdy nie moglem sie do tego przekonac, z azjatyckich dan wole bibimbap

23.03.2021 11:56
9.1
zanonimizowany1357543
0
Centurion

nie znam

23.03.2021 19:55
Fett
😃
9.2
Fett
240
Avatar

Bullzeye_NEO koniecznie musisz spróbować poke bowl z parkowej Cafe przy stadionie korony

23.03.2021 21:29
Bullzeye_NEO
9.3
Bullzeye_NEO
230
1977

nie moje rewiry, ale moze jak bede w poblizu to sprobuje

ze swojej strony polecam the bap, dosc swieza knajpa na rydla, moze redakcja szanownego portalu sie skusi bo to rzut beretem :>

23.03.2021 13:08
cswthomas93pl
10
odpowiedz
cswthomas93pl
142
Legend

Lepiej nie jedz zbyt surowego, bo z czasem mogą Ci się zalęgnąć robale w głowie

spoiler start

true story

spoiler stop

23.03.2021 13:11
HETRIX22
11
1
odpowiedz
1 odpowiedź
HETRIX22
203
PLEBS

Warto wiedzieć żeby nie kupować tego mrożonego badziewia z biedronki i innych marketów. Jak ktoś chce po prostu zjeść prawdziwe sushi to iść do jakikolwiek baru sushi

23.03.2021 13:14
Qverty
11.1
2
Qverty
39
w olejku lub w pomidorku

Czyli do susharni

23.03.2021 13:14
12
odpowiedz
zanonimizowany1342829
9
Generał

Niektórzy uważają bigos za cudo, ja uważam go za zbrodnię kulinarną
Halo, policja, proszę przyjechać na forum!

23.03.2021 13:15
PanWaras
13
odpowiedz
6 odpowiedzi
PanWaras
95
Legend
Image

Jest tylko jedno prawdziwe sushi!

23.03.2021 13:25
Drackula
👍
13.1
Drackula
237
Bloody Rider

szczegolnie te na wiejskich weselach robione z miesa zakupionego po taniosci z nieprzebadancyh zwierzat :)

23.03.2021 13:33
PanWaras
👍
13.2
PanWaras
95
Legend

No oczywiście, że takie są najlepsze! Potrafią też zapaść na długo w pamięci! :D

post wyedytowany przez PanWaras 2021-03-23 13:33:18
23.03.2021 13:34
Drackula
😉
13.3
Drackula
237
Bloody Rider

Gorzej jak dla nich ta pamiec stracisz :p

23.03.2021 14:54
lifter
13.4
lifter
19
Osiem gwiazdek!

Swoj droga LATAMI mdlilo mnie przy probie jedzenia tatara. To bylo obrzydliwe.
Az w koncu kiedys sproboiwalem tatara - i mnie olsnilo, byl genialny.
Wiecie czym sie roznil od tamtych?
Tamte byly z mielonego miesa, a ten z siekanego.
Zupelnie inna tekstura, przedtem czulem w ustach jakas breje, a tu nagle chrupiac kawalki miesa.
I od tej pory jestem wielkim fanem DOBREGO tatara. NIE UZYWAJCIE MEILONEGO MIESA DO TATARA!

post wyedytowany przez lifter 2021-03-23 14:55:42
23.03.2021 15:53
Drackula
13.5
Drackula
237
Bloody Rider

ja z surowizny to preferuje jednak slonine, jesli dobrze zrobiona to palce lizac :)

23.03.2021 20:10
lifter
13.6
lifter
19
Osiem gwiazdek!

Nigdy w sumie nie jadlem surowej sloniny, kiedys trzeba sprobowac, skoro to dla Ukraincow przysmak, to moj slowianski zoladek tez powinien to polubic, szczegolnie do zimnej wodeczki.

23.03.2021 13:31
lifter
👍
14
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
lifter
19
Osiem gwiazdek!

Nie kupuj zadnych sushi w marketach itd.
Przemrozone - nawet lekko - zupelnie traca smak. Kiedys sprobowalem i mialem wrazenie ze zuje styropian. Nawet kot nie chcial jesc ryby, ktora z nich wydlubalem.

Lepiej pojsc do susharni, wydac te minimum 30 zl na jakis secik - ale przynajmniej wiesz za co placisz.

Wazne by sushi nie kapac w sosie sojowym - lekko zanurz, to ma byc musniecie a nie chrzest baptystow. Wasabi mozna dodawac do sosu, choc purysci uwazaja, ze nie wypada, ze sie go skubie osobno.
Marynowany imbir ma sluzyc do "wyczyszczenia" jezyka przy zmianie rodzaju sushi, ale ja tam traktuje go jak salatke - lubie ten smak.

A poza tym to fantastyczne zarelko.

23.03.2021 19:55
PanSmok
14.1
PanSmok
253
Legend

Naprawde jadles tatara z miesa mielonego? Wspolczuje. Swoja droga - to bylo swierzo mielone - czy kupne mielone? Bo jak kupne to mniej wiecej tak samo jakbys rozpoczynal przygode z alkoholem od wynalazku pedzonego przez starego Alojza w aluminiowym parniku na ziemniaki podpedzanego karbidem z czasem produkcji od zacieru do produktu koncowego krotszym niz tydzien...
Smuteczek.

post wyedytowany przez PanSmok 2021-03-23 19:56:02
23.03.2021 20:09
lifter
14.2
lifter
19
Osiem gwiazdek!

Dlatego wlasnie rzygac mi sie chcialo za kazdym razem, gdy takiego probowalem.

Ale teraz dobry tatar to zawsze zjem bez wahania.
Generalnie lubie surowizny rozmaite - carpaccio, sledzie marynowane, sashimi etc.

23.03.2021 14:20
Bociek69
15
odpowiedz
6 odpowiedzi
Bociek69
44
Byle do Wiosny

A co jesli nie umiesz jesc paleczkami?

23.03.2021 14:51
lifter
15.1
lifter
19
Osiem gwiazdek!

To jesz palcami. Serio. Jak najbardziej akceptowalne, tylko trzeba uwazac na palce by w sosie nie maczac.

Poza tym jedzenie paleczkami jest banalnie proste.

Swoja droga widzialem kiedys - sadzac z wygladu - dosc "dzianych" biznesmanow wpierniczajacych sushi paleczkami... skreconymi recepturkami tak, ze przypominaly troszke nozyczki i dalo rade chwytac tym sushi.
Japonskiemu kelrnerowi nawet powieka nie drgnela na ten widok, bo w sumie to on im tak te paleczki spreparowal, na ich zyczenie.

23.03.2021 14:54
Bociek69
15.2
Bociek69
44
Byle do Wiosny

A nadziwac sushi na paleczke jest akceptowalne? Bo troche wiocha pytac w susharni kelnera o widelec.

23.03.2021 14:58
lifter
15.3
lifter
19
Osiem gwiazdek!

IMO to jest bez sensu - bo raz ze sushi sie pewnie rozleci alboi spadnie ci z paleczki, a dwa ze udowodnisz ze nie umiesz w #paleczki.

Pros o widelec albo jedz palcami, nie ma niczego zlego w tym, ze jesz je widelcem zreszta. Chodzi przeciez tylko o to, zeby je wsadzic do ust, a za pomoca czego - co kto woli. Tym bardziej, ze kelner pewnie takie prosby slyszy pare razy dziennie.

Swoja droga kup paleczki i pocwicz - wystarczy 5 minut zeby ogarnac jak sie ich uzywa, a 15 zeby nabrac w tym wprawy.

post wyedytowany przez lifter 2021-03-23 14:59:36
23.03.2021 20:38
hopkins
15.4
hopkins
218
Zaczarowany

A sushi nie należy jeść palcami po prostu?

23.03.2021 23:03
Bociek69
15.5
Bociek69
44
Byle do Wiosny

Gdyby jedzenie paleczkami bylo chocby tak efektywne jak widelcem to moze bym zainwestowal czas.

Ale uczyc sie po to zeby zjesc sushi to bez sens. Naprawde nie moga pojac jak oni sobie radza bez widelca i noza. Nawet ryz trzeba specjalnie przygotowac zeby sie kleil i dalo uchwycic cos wiecej niz jedno ziarnko.

Takze chyba juz jednak wybiore palcami :P

post wyedytowany przez Bociek69 2021-03-23 23:05:21
24.03.2021 02:45
Qverty
15.6
Qverty
39
w olejku lub w pomidorku

Ale uczyc sie po to zeby zjesc sushi to bez sens

Ale to nie nauka całek oznaczonych, mi "nauka" zajęła dosłownie minutę (ogarnięcie chwytu) żeby dojść do takiej wprawy żeby łapać sushi, po 10 minutach jadłem już pałeczkami surówkę łapiąc pojedyncze kawałki warzyw. To nawet nie jest nauka, to jest kwestia podpatrzenia chwytu i nabrania wprawy w zaciskaniu.

post wyedytowany przez Qverty 2021-03-24 02:46:20
23.03.2021 15:01
mohenjodaro
16
odpowiedz
8 odpowiedzi
mohenjodaro
115
na fundusz i prywatnie

Nie polecam zamawiania setów, bo połowa setów to jakiś szrot typu rzodkiewka w ryżu.
Lepiej sobie samemu wybrać rolki i dobrać co się chce.

U mnie do marketu przez długi czas dostarczała prawdziwa susharnia, więc nie do końca rozumiałem hejtu na sushi z Żabki/Biedronki itd. Ale w końcu kiedyś kupiłem... masakra, nie ma sensu, to jest obrzydliwe, lepiej kupić pasztetową.

23.03.2021 15:37
lifter
😐
16.1
lifter
19
Osiem gwiazdek!

To zalezy od setu i susharni ale za 3 dychy cudow sie nie oczekuje.

Ja kiedys bedac daleko stad w hotelu 5*, dowiedzialem sie ze bedzie "dzien sushi". Wchodze do sali restauracyjne i faktycznie, Jezu, wszedzie sushi. Jestem w raju. Sprobowalem. Kufffa. Zrobili je wczesniej i wstawili do lodowki, ale przesadzili z temperatura. Sushi wygladalo zajefajnie ale smakowalo dokladnie tak samo jak to z Biedry - trociny i styropian. Kurde, do dzis mnie to boli, a to bylo dobrych 5 lat temu.
Przemrozony ryz calkowicie wyjalawia smak sushi, niezaleznie od tego z jak dobrych surowcow je zrobiono.

23.03.2021 15:39
Paudyn
😁
16.2
Paudyn
241
Kwisatz Haderach

Na szczescie u mnie wiekszosc knajp pokrywa setami wiekszosc asortymentu, aczkolwiek tutaj z kolei uwidacznia sie przewaga takich krewetek/kraba, podczas kiedy ja wolalbym wiecej lososia, czy tunczyka. Na szczescie da sie jednak skomponowac sensowna kombinacje, wiec wychodze na swoje przy dosc wyraznych oszczednosciach w stosunku do zamawiania oddzielnie.

post wyedytowany przez Paudyn 2021-03-23 15:39:59
23.03.2021 20:00
lifter
16.3
lifter
19
Osiem gwiazdek!

Nie z kraba a z paluszkow krabowych, nie majacych z krabami nic wspolnego. Najtanszy mozliwy surowiec "rybny" do sushi. Ale przyznam, ze choc to badziewne rybki atlantyckie sprasowane w takie paluszki, to w sushi smakuja calkiem niezle.

Osobiscie najbardziej lubie nigiri z tunczykiem.

Zreszta nawet te z ogorkiem mi smakuja :)

Kiedys zjadlem, skromnie liczac, jakies 60-70 sushi w czasie jednej sesji. Oj, to byl jedyny raz, kiedys mialem wrazenie, ze sie porzygam z przezarcia. Na szczescie do tego nie doszlo, choc chyba bylo blisko.

post wyedytowany przez lifter 2021-03-23 20:03:18
23.03.2021 20:23
mohenjodaro
16.4
mohenjodaro
115
na fundusz i prywatnie

No, ale cudów nie ma, nawet przy najdroższych setach będą podbijali zestaw właśnie jakimiś warzywami w ryżu (nie ogarniam japońskich nazw) czy - tfu tfu - rybą maślaną.

Dla mnie ważne w sushi jest, by była tempura. Lubię też te z filadelfią.

post wyedytowany przez mohenjodaro 2021-03-23 20:23:40
23.03.2021 20:32
lifter
16.5
lifter
19
Osiem gwiazdek!

Serek filadelfisjki w sushi to amerykanski wynalazek, podobnie jak te sushi "wywrocne" z ryzem na wierzchu - tzn. Japonczycy je znali ale nie cenili, dopiero Amerykanie je wylansowali.

Poza tym ja lubie rybe maslana, a nie podchodzi mi makrela.

W tempurze moga byc, ale najlepiej smakuje mi klasyka - ryz, nori, dobra rybka. Lubie tez te takie rozki z nori.

post wyedytowany przez lifter 2021-03-23 20:33:16
23.03.2021 23:37
Paudyn
16.6
Paudyn
241
Kwisatz Haderach

Nie z kraba a z paluszkow krabowych, nie majacych z krabami nic wspolnego.

Tu u mnie wszędzie (łącznie z menu) używa się skrótu myślowego, wiec w sumie przez myśl mi nie przeszło, ze ktoś może zrozumieć to inaczej.

Faktycznie przeglądam menu z warszawskiej restauracji, a tam Filadelfia - paluszek xD

No, ale cudów nie ma, nawet przy najdroższych setach będą podbijali zestaw właśnie jakimiś warzywami w ryżu (nie ogarniam japońskich nazw) czy - tfu tfu - rybą maślaną.

Myślałem, ze w tych droższych cene podbija sie zazwyczaj sashimi :)

post wyedytowany przez Paudyn 2021-03-23 23:42:05
25.03.2021 18:46
PrzemoDZ
16.7
PrzemoDZ
133
Legend

Warzywa w sushi są dobre :) Ale jako dodatek do futomaki, lub uramaki, a nie jako samodzielny składnik w hosomaki. Serek filadelfia też jest spoko jako dodatek ze spicy mayo :)

O makreli w sushi to słyszę pierwszy raz...

26.03.2021 09:21
Paudyn
16.8
Paudyn
241
Kwisatz Haderach

Te male maki z rzodkiewka, ogorkiem oraz wodorostami sa super.

A makrela jest dosc pupularna przy nigiri, przynajmniej w NL.

23.03.2021 15:32
17
odpowiedz
5 odpowiedzi
ssforever
11
Generał

Warto wiedzieć, żeby nie jeść mięsa na surowo.

23.03.2021 15:38
lifter
17.1
lifter
19
Osiem gwiazdek!

A dlaczego by nie - zalezy oczywiscie jakie.
WIadomo, ze mozna jakies trychniny czy inne tasiemce sobie zafundowac, ale jesli badane mieso z dobrego zrodla, do tego np. wolownika (carpaccio, niam!) to dlaczego nie.

23.03.2021 15:44
Herr Pietrus
17.2
Herr Pietrus
230
Ficyt

Czy śledzi też nie wolno jeść?

23.03.2021 16:31
17.3
ssforever
11
Generał

Bo może być nieświeże i można się zatruć. Albo złapać groźne bakterie lub pasożyta.

Śledzi szczególnie nie, bo śledzie mają w sobie nicienie.

23.03.2021 20:07
Herr Pietrus
17.4
Herr Pietrus
230
Ficyt

Czy mam już kopać sobie grób?

23.03.2021 20:12
Lindil
17.5
Lindil
254
Lumpenliberał

Ryba to praktycznie warzywo:D

23.03.2021 15:50
Ppaweł
18
odpowiedz
Ppaweł
63
Senator

kocham, mógłbym jeść cały tydzień, najlepsze z wassabi :) Szkoda że cena z deka... duża

post wyedytowany przez Ppaweł 2021-03-23 15:51:36
23.03.2021 20:05
claudespeed18
19
odpowiedz
claudespeed18
210
Liberty City Finest

Ostatnio jadłem w grudniu, czas zamówić ponownie

23.03.2021 20:06
Herr Pietrus
20
odpowiedz
1 odpowiedź
Herr Pietrus
230
Ficyt

Warto wiedzieć, że wymawia się to "suśi", a nie "suszi".

23.03.2021 20:34
lifter
20.1
lifter
19
Osiem gwiazdek!

POdobnie jako siogun. Ale co z tego. :P

Suśi brzmi jak "siuśki" wole "suszi" :P

A Ukraincy i Rosjanie mowia "suszy"

23.03.2021 20:36
Janczes
21
odpowiedz
4 odpowiedzi
Janczes
195
You'll never walk alone

w smaku calkiem fajne ale zupelnie nieproporcjonalne w zakresie: cena - najedzenie się
najmniejsze paczki są za 12 zł doslownie 6 kawalkow. zeby sie najesc trzeba zjesc powyzej 20 a to juz koszt 30-40 zł.

23.03.2021 21:04
lifter
21.1
lifter
19
Osiem gwiazdek!

Sushi to raczej przekaska niz danie obiadowe, wiec co w tym dziwnego?

23.03.2021 21:11
Herr Pietrus
21.2
Herr Pietrus
230
Ficyt

żeby najeść się pizzą też trzeba wydać min. 30 zł.
No, chyba że mówimy o mrożonej ze sklepu za 7-9 zł.
Akurat jeśli chodzi o jedzenie na mieście sushi nie jest wyjątkowe. Głupi zestaw w Macu już kosztuje obecnie ok. 20 zł...

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2021-03-23 21:13:28
24.03.2021 02:49
Qverty
21.3
Qverty
39
w olejku lub w pomidorku

żeby najeść się pizzą też trzeba wydać min. 30 zł

Lol chyba w Warszawie.

25.03.2021 20:24
Herr Pietrus
21.4
Herr Pietrus
230
Ficyt

Nie, nie w Warszawie.... Niestety.
Tzn można i taniej, tylko że wtedy już lepiej kupić tę mrożoną, bo smaczniejsza....

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2021-03-25 20:25:31
23.03.2021 20:39
22
odpowiedz
MonteraTheKing
7
Centurion

Warto wiedzieć ze z biedronki to nie sushi jak chcesz spróbować to albo samemu zrobić albo sushi bar z dobrymi opiniami.

23.03.2021 20:40
hopkins
23
odpowiedz
2 odpowiedzi
hopkins
218
Zaczarowany

Dupy nie urywa według mnie. Zakochałem się ramen, a tego się nie spodziewałem :)

23.03.2021 21:04
lifter
23.1
lifter
19
Osiem gwiazdek!

Ramen lubie ale dla mnie to taki jednak rosol po japonsku, a sushi to jednak "cos innego".

23.03.2021 22:15
hopkins
23.2
hopkins
218
Zaczarowany

Rosoł lubię na kaca sobie popijać. Zup nie traktuje w ogóle jako dania. Ramen ma tyle wkładu, ze dla mnie to połączenie pierwszego dania z drugim.

23.03.2021 20:41
Wrzesień
24
odpowiedz
2 odpowiedzi
Wrzesień
63
Stay Woke

Ryby to nie jest żarcie dla ludzi. To w sumie wszystko.

23.03.2021 21:03
lifter
24.1
lifter
19
Osiem gwiazdek!

Pffff.

Byl czas, ze latami nie jadalem ryby, ale sie nawrocilem. Stek z tunczyka, sandacz smażony - poezja.

23.03.2021 21:12
Herr Pietrus
24.2
Herr Pietrus
230
Ficyt

No i śmiercionośny śledź z nicieniami. Groźniejszy niż fugu.

25.03.2021 19:59
PrzemoDZ
😃
26
odpowiedz
4 odpowiedzi
PrzemoDZ
133
Legend
Image

A robi tu ktoś sushi samodzielnie?
My ze znajomymi nauczyliśmy się od kiedy zamknęli restauracje. Pierwsze próby były "takie sobie", ale teraz udało się dojść do wprawy :) Generalnie, trochę pracy jest, ale ilość to rekompensuje. O ile w restauracji często trzeba było sobie coś jeszcze zamówić, żeby pojeść, to robiąc samemu z kilograma ryby i kilogram ryżu, takiego problemu nie ma -->

Jakich producentów nori, wasabi, imbiru i sosu sojowego używacie?
Dla mnie większość sosów sojowych jest za słona. Kikkoman ma "zieloną edycję"- mniej soli i dla mnie jest optymalny.
Imbir w sumie wszystko jedno- byle różowy, a nie biały. Do tej pory brałem House of Asia, ale ostatnio zamówiłem kilogram na allegro jakiegoś no name, i różnicy nie widzę. Podobnie z nori.

Macie jakieś sprawdzone kompozycje?

post wyedytowany przez PrzemoDZ 2021-03-25 20:00:56
25.03.2021 22:14
lifter
26.1
lifter
19
Osiem gwiazdek!

Robi, robi ale mu sie nie chce :)

Kombinuje czasem z nadzieniem - np, wedzony losos do nigiri, albo tarte zoltko (z jajka na twardo) z kawiorem do maki, serek ricotta zamiast filadelfi i takie tam.

Sos sojowy i imbir - obojetne w sumie tzn, kazdy mi pasuje.

PS Ale jak popatrzylem na te fotke, to poczulem motywacje :P

post wyedytowany przez lifter 2021-03-25 22:15:53
25.03.2021 22:28
PrzemoDZ
👍
26.2
PrzemoDZ
133
Legend

O, z jajkiem nigdy nie próbowałem! :)

Do nigiri Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Ja Łososia lubię zamarynować w sosie teryaki i podsmażyć na maśle- wychodzi wyrazisty, trochę słodki.
Sushi z krewetkami na maśle czosnkowym tez jest spoko. Albo w panko. Kiedyś próbowałem zrobić w tempurze ale wyszła jedna wielka porażka. To już level na który chyba nigdy nie wejdę ;)

No i fajne są nieoczywiste połączenia składników- np do ryby mango i szczypiorek :D
Poza tym klasyka- ogórek, awokado...
Nie jestem za to zwolennikiem sałaty w sushi. Choć w niektórych restauracjach podają takie kompozycje.

25.03.2021 22:36
lifter
26.3
lifter
19
Osiem gwiazdek!

Salata?! Fuj! Tzn. w sushi fuj.

Ale IMO zolto jajka to dobra rzecz w sushi. Takoz schab wedzony jako polskie nigiri (cienki plasterek). Losos na zimno, takoz wedzony. Mango - wiadomo, tak samo jak awokado.

Tempoury nie probowalem, jakos jednak wole sushi nie w tempurze (ale wolownika tak podana to i owszem).

Kombinowalem tez z tofu i fetą, feta za wyrazista tlumi smak reszty, tofu za mdle... ale dodatek czerwonej papryczki pomogl. Sushi pikatne? Czemu nie, osobiscie lubie - kontrast slodkawego ryzu, slonego sosu i strzalu kapsaicyny mi pasuje :)

post wyedytowany przez lifter 2021-03-25 22:39:13
26.03.2021 19:32
PrzemoDZ
26.4
PrzemoDZ
133
Legend

Tofu nie lubię w żadnej formie a feta w sushi- faktycznie zabija smak wszystkiego innego.
Z takich "świętokradczych" kompozycji to kiedyś zrobiłem z łososiem, oscypkiem i żurawiną - zasmakowało, ale za drugim razem coś nie pykło i już nie powtarzam.

A pikantne sushi faktycznie jest świetne :) Sam robię sos w styli- "spicy mayo"- dodając pasty z chili. Świetne w połączeniu z tuńczykiem, lub krewetkami w panko :)

Często podbijam też smak dodając do kilku rolek sos orientalny- ananas-chili, lub śliwkowy.

26.03.2021 15:35
sturm
28
odpowiedz
sturm
187
Australopitek

Nigiri z łososiem i na to cieniutkie plasterki cebuli. I trochę majonezu. Ewentualnie łosos, awokado i cebula.

Lub tez gruby kawałek marynowanej (ewentualnie podpieczonej) makreli na ryżu.

Forum: SUSHI!