Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Dupki od ogórków

15.06.2020 09:00
Neutm
1
Neutm
148
Piłkarskie voodoo

Dupki od ogórków

Cześć,

Pytanie na 90% serio. Ostatnio podczas spędu rodzinnego zauważyłem, że wszystkie ogórki - kiszone, konserwowe i małosolne mają odcięte dupki.

Co ciekawe ogórki ze słoika, które przebywały tam w wodzie z dupką, miały ją odcięta na talerzu.

Nikt nie był w stanie mi wyjaśnić czemu odkraja dupkę, poza argumentem że tak trzeba.

No ale jaki jest w tym sens, skoro ogórek przebywał w wodzie z dupką i całe zło tej dupki i tak do niego przesiąknęło? Osobiście zawsze jem z dupką.

Ktoś wyjaśni?

15.06.2020 09:06
Yaca Killer
2
odpowiedz
Yaca Killer
269
russiaisaterroriststate

Szury w wersji light.
Mogłeś na tym gruncie posiać ziarno płaskiej ziemi, albo bakterii covid pobudzanej promieniowaniem 5G. Pewnie by chwyciło równie dobrze jak dupki ogórków.

15.06.2020 09:08
cswthomas93pl
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
cswthomas93pl
142
Legend

Odcinam bo nie lubię. I to nie tylko od ogórków

15.06.2020 09:23
😍
3.1
zanonimizowany1291595
39
Legend

Kurde myślałem, że jestem jedyny.

15.06.2020 09:27
BartekTenMagik
😃
3.2
BartekTenMagik
72
Opiekun Przestrzeni

Myślałem, że tylko ja wybrzydzam :P

post wyedytowany przez BartekTenMagik 2020-06-15 09:27:29
15.06.2020 15:40
bisfhcrew
3.3
bisfhcrew
173
oversteer

Dokładnie, chyba jedyny powód.

15.06.2020 09:15
Xinjin
4
odpowiedz
Xinjin
183
MYTH DEEP SPACE 9

U ogórków nie przyszło mi nigdy do głowy, za to odcinam tylko od bananów.

post wyedytowany przez Xinjin 2020-06-15 09:15:41
15.06.2020 09:27
5
2
odpowiedz
el.kocyk
180
Legend

to jak w dowcipie/historyjce o szynce z ktorej pokolenia odcinaly dupki z kazdej strony
az w koncu ktos zapytal u zrodla, u prababci i okazalo sie ze miala ciut za maly garnek i dlatego obcinala

15.06.2020 09:29
6
odpowiedz
3 odpowiedzi
Ryokosha
82
Legend

Ponieważ od tej tzw dupki idzie gorycz na całego ogórka. Oprócz tego bez tej dupki ogórek lepiej się kisi bo "zaprawa" ma dostęp do wnętrza

15.06.2020 09:36
Xinjin
📄
6.1
Xinjin
183
MYTH DEEP SPACE 9

zależy z której strony kroisz powinno się obierać ogórka gruntowego od jasnej do ciemnej czyli gorycz idzie tylko z jednej strony.

post wyedytowany przez Xinjin 2020-06-15 09:37:11
15.06.2020 10:16
6.2
Ryokosha
82
Legend

Ale pod kiszenie odkraja się dupkę od strony ogonka

15.06.2020 10:25
Drackula
6.3
Drackula
237
Bloody Rider

Ryokosha - tak, ale tez nie wszystkie gatunki ogorkow pod to sie lapia. Generalnie jest zazwyczaj problemem z przyprawianiem swierzych ogorkow, np mizeria.

U nas do kiesenia tylko ogorki sie myje, ale tez z drugiej strony my kladziemy liscie debu do sloika ;).
Jak kisimy w beczkach i mialbym sie bawic w odcinanie ogonkow to..... :p

15.06.2020 09:30
😊
7
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Szary-Wilku
76
Generał

Ja jem wszystkie dupki.

15.06.2020 09:32
BartekTenMagik
7.1
BartekTenMagik
72
Opiekun Przestrzeni

A te od bananów?

15.06.2020 15:38
7.2
Szary-Wilku
76
Generał

Banana jem w skórce.

15.06.2020 09:43
8
odpowiedz
zanonimizowany1246205
18
Generał

Ogórki - ale świeże! są niekiedy! gorzkie na ciemnych końcówkach.
Po procesach kiszenia, konserwowania itp. nigdy nie spotkałem gorzkiego ogóra.

15.06.2020 09:43
hopkins
9
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
hopkins
218
Zaczarowany

W duzych kiszonych obicnam, a przy korniszonach nie obcinam. Podobnie jak z bananami jest. Jesli zje sie koncowke ogorka, to mozna umrzec.

15.06.2020 09:45
😂
9.1
zanonimizowany1246205
18
Generał

Jesli zje sie koncowke ogorka, to mozna umrzec.

15.06.2020 10:32
SpoconaZofia
9.2
SpoconaZofia
80
Legend

Widać że nie rolnik. Umrzeć to nie umrzesz ale zaszkodzić ci ostro może. Wiesz co to przenawożenie ? Przenawożenia, a zwłaszcza przeazotowania, dochodzić może również w warunkach ogrodowych i przy stosowaniu naturalnych i ekologicznych nawozów, jak obornik, gnojowica czy gnojówka z pokrzywy. Dodatkowo w przypadku nadgorliwych ogrodników czy działkowców którzy nieumiejętnie stosują nawozy naturalne, może dojść dodatkowo do skażenia bakteriologicznego ogórków, co w przypadku kiszenia praktycznie skazuje ją na degradację. Zerwanie ogórka równoznaczne jest ze śmiercią części rośliny, dlatego od tego momentu gwałtownie maleje w nim zawartość węglowodanów – cukrów, których w ogórkach i tak jest bardzo mało, a ich ilość przekłada się w matematyczny sposób na ilość wytworzonego kwasu mlekowego, maleje zawartość kwasu askorbinowego oraz zawartość wody – ściśle związana z jędrnością ogórków. Ponadto w przeciągu kilku godzin od zerwania zaczynają się namnażać bakterie gnilne, które w przypadku ogórków znajdują się w okwiacie i w końcówce ogórka po stronie okwiatu i wydzielają enzymy, mające za zadanie rozmiękczenie i uszkodzenie ścian komórkowych.Bakterie gnilne zasiedlają wszystkie organizmy roślinne i zwierzęce w czasie ich normalnego życia. Na przykład w organizmie ludzkim zasiedlają nasz przewód pokarmowy od języka – powodując nieprzyjemny zapach siarkowodoru i amoniaku w jamie ustnej, aż do jelita grubego, w którym zwłaszcza podczas zaparć gwałtownie namnażają się, powodując dolegliwości kolkowe, wzdęcia i wiecie co.... Wytwarzają wtedy substancje toksyczne, powodujące zatrucie organizmu i enzymy, mające kancerogenne właściwości. Ale najgorsze jest to, że bakterie gnilne, jak fałszywi spadkobiercy, czekają tylko na naszą śmierć i już w kilka minut po ustaniu czynności życiowych naszego organizmu zaczynają gwałtownie się namnażać, a ilość ich wielokrotnie wzrasta, powodując rozkład naszego organizmu, mający początek w naszym przewodzie pokarmowym.Ten dość makabryczny opis funkcji bakterii gnilnych w naszym organizmie ma na celu uzmysłowienie , jak ważną rolę odgrywa skrócenie czasu w procesie przetwarzania warzyw i owoców.

post wyedytowany przez SpoconaZofia 2020-06-15 10:37:09
15.06.2020 10:43
Drackula
9.3
Drackula
237
Bloody Rider

no to panie rolniku jak moze zaszkodzic? naprodukowales aie ale jakies wnioski z tego? Do czego moze doprowadzic przeazotowanie? Taki kogel-mogiel ten twoj post ;)

15.06.2020 11:11
hopkins
9.4
hopkins
218
Zaczarowany

Wniosek taki, że lepiej dmuchać na zimne i obcinać dupki wszystkiemu. Nie ma co ryzykować i szafować swoim życiem.

15.06.2020 13:28
Qer-Azghal
10
3
odpowiedz
Qer-Azghal
106
Event Horizon

Myślałem że chodzi o jakiś ludzi co sprzedają lub zbierają ogórki :p

15.06.2020 15:35
dawido283
11
odpowiedz
1 odpowiedź
dawido283
1
Junior

Ja też odkrawam to, bo tak trzeba :P od ogórków, parówek, pomidorów, marchewek i innych takich.

15.06.2020 16:22
Neutm
11.1
Neutm
148
Piłkarskie voodoo

Jak to od parówek?

Pomidory nie mają dupek.

16.06.2020 02:42
12
odpowiedz
zanonimizowany1146443
59
Senator

Ja jem z dupkami. Jak się odkroi zbyt małą część dupki, to rzeczywiście może być gorzki smak, ale po odkrojeniu odpowiednio dużej w ogóle go nie czuć. Nie jem tylko dolnej dupki od bananów. Czasem nie jej m też górnej, ale o odkrojeniu jej często zapominam, więc wychodzi na to, że częściej ją jem, niż nie jem.

16.06.2020 10:05
Kanon
📄
13
odpowiedz
Kanon
254
Befsztyk nie istnieje
Forum: Dupki od ogórków