Jak wyżej. Jakie są najbardziej porąbane tosty jakie jedliście? Jadł ktoś tosta z pasztetem? Taki zwykły, krojony, nie smarowany. Mam tylko chleb tostowy i pasztet, a nie chce mi się do sklepu wychodzić.
No i najważniejsze pytanie. Keczup na tost czy do środka? Nie rozumiem jak można dać keczup na tost. Ja zawsze daję do środka.
Zdarzało mi się jeść tosty z pasztetem. Dla sera żółtego alternatywą jest topiony, smarowany. Keczup albo inny sos na wierzch. A smarujesz tosty z obu stron od zewnątrz masłem? Bo ja tak.
A jadałem różnie, z samym serem, kiełbasą, cebulą, a nawet i z kotlecikami pakowanymi po kilka (te do smażenia).
Keczup do miseczki albo na talerz i maczać tosta. W toście wycieka i brudzi cały sprzęt, zamienia się w żelowate nie wiadomo co.
Poza tym ważniejszą kwestią jest zawsze kolejność składników na kanapce i dlaczego ludzie którzy kładą ser na szynkę a nie odwrotnie powinni być zesłani na Madagaskar.
Ketchup do tosta z pasztetem? Fuj. Najlepszy tost to w środku sadzone jajko, szynka, ser i cebula czy pomidor. No i do tego ketchup z majonezem.
Ja nigdy nie smaruję tosta z wierzchu, nawet masłem.
Tylko wędlina i ser żółty. I keczup.
Cyklon B, gdybym miał.
Ja robię tosty praktycznie codziennie na śniadanie. Zmieniam jedynie dodatki jak np. Grillowana parówka czy jajecznica.
Mój przepis to :
Posmarować tosta masłem
rozsmarować ketchup po całym toście ( jak na pizze )
Posypać oregano
Położyć plaster sera połamany i złożony z 4 kawałków
Położyć pokrojone w kostkę salami lub chorizo
zmielić na to trochę soli i pieprzu z młynka
dodać ponownie ser
zamknąć tosta
Grill lub opiekacz przesmarować oliwą
zapiec i smacznego! Można polać ulubionym sosem, ale ja wolę czuć wszystkie składniki, więc nie dodaje.
No tak, a co w tym dziwnego?
Jak tosty, to tylko u Witka https://wroclawskiejedzenie.wordpress.com/2014/06/07/bar-witek-czyli-legenda-ciagle-zywa/
Zioła prowansalskie. Bez tego nie zjem. Poza tym szynka, ser żółty i cebula. Ketchup i majonez na górę po zrobieniu.
Myślałem, że smarowanie keczupem PO upieczeniu, a nie przed jest czynnością oczywistą.
A pizze smarują sosem pomidorowym Przed czy Po upieczeniu? Dzięki temu tost nie jest suchy a szczypta oregano lub bazylii dodaję smaku i aromatu.
Chodzi mi o smarowanie na zewnątrz. No bo kto smaruje keczupem i wkłada do opiekacza? Przecież po każdym pieczeniu będzie on uje*any jak stół w TVNie.
w takim razie ser też kładziesz na koniec? bo przecież nie ma takiej opcji, żeby żółty ser w opiekaczu nie wypłynął prawda?
A ketchup bardzo fajnie łączy się smakowo ze stopionym serem, tosty, które smaruje się ketchupem już po upieczeniu smakują nieco inaczej
@Enigma - ale sos a keczup to nie to samo, sporo keczupow robionych jest z dodatkiem octu dla pikatnosci i jak go podrzejesz to potem wszystko sie robi takie octowe. Sos tak, przed, keczup tylko PO.
Ser nawet jak się rozpłynie i wyleci z tosta to jest dobry, a próbowałeś kiedyś posmarować z zewnątrz keczupem i wsadzić do opiekacza? Podkreślam z zewnątrz, bo nie chodzi mi o smarowanie od środka.
przecież to jasne, że jak chcesz upiec tosty z dodatkiem ketchupu to ketchup trafia do środka a nie na tosta
Z bekonem smażonym i jajkiem sadzonym z bułka ziarnista lekko podpieczone i masz burgera domowej roboty lepszego jak Mc Muffin.
Musztarda dobrze się komponuje ze swojską kiełbasą upieczoną lub usmażoną jak i BBQ sos. Ja wolę musztardę.
Ja bym nie mógł sobie posmarować tosta z zewnątrz, bo jedząc go trzymam palcami spód i górę. Nie trzymam go normalnie jak kanapkę bokami. Tost to tost i wszystko powinien mieć w środku. Tost posmarowany czymś na górze to taki tost-kanapka lub też mega kanapka. :)
Cebula? TFU! Kto je cebule w szkole?
Co Ty masz do cebuli?!
Tylko ser i szynka/wędlina. Po upieczeniu jem z jakimś sosem lub ketchupem.
Z vegetą.
Współczuję zdrowego tosta...
A cóż takiego nie zdrowego w vegecie?
A wszystko nie wspominając o nadmiarze soli.
Gordon Ramsay tost. Dżem, ćwikła lub chrzan, kropie tosty Maggi przyprawa w płynie dodaje jajko na miękko z cebulą i posypuje startym selerem na wierzchu(w przypadku braku selera kilka liści laurowych lub kilka ziarenek ziela angielskiego).
Z nutellą wyszły pyszne :)
Tost maślany Oskroba
Ketchup pikantny Kieleckie
Majonez Kielecki
Ogórki z ogródka teściowej
Ty Kielec to nie obrażaj...
VirtualManiac Jesteś z Kielc ?
Najlepsze tościki to: tost+ser+szynka+ser+tost. Koniecznie w tej kolejności, bo ser po obu stronach zlepia wszystko ze sobą :3
Lubię klasycznie z samym serem i keczupem lub wersję dopakowaną to znaczy:
Dużo żółtego sera i keczupu wymieszanego z musztardą oraz kapka majonezu. Do tego takie okrągłe szyneczki małe, plasterek ogórka, czasem trochę sałatki. Do tego cukrzyco-wywoływacz w postaci Pepsi i można tyć przed komputerem lub telewizorem.
Marynuje w harnasiu 2-3h a potem jem z szynka presciuto i pokruszona biala trufla.
Ser, salami ,oliwki. A po zrobieniu ketchup :) lub
Posmarować chlebek ajwarem, do tego ser, salami, oliwki , Bajka. Spróbujcie z ajwarem zrobić :) najlepiej pikantny potravki
Kumpel mi sprzedał taki patent na nadtosta
na patelni trzeba na miodzie przesmażyć bekon. Tosta smaruje się masłem orzechowym, na to kładzie się bekon i na to cieniutkie plasterki banana. To wszystko razem się zapieka. Nie wiem czy dobre, jestem zbyt leniwy żeby przesmażać bekon na miodzie
W moim przypadku jest to chyba klasyka . Daje jeden plasterek szynki oraz jeden Plasterek sera , potem wkładam do tostera na kilka minut ... Zajadam to sobie z ketchupem albo ewentualnie sosem czosnkowym
Tradycyjne - szynka, ser, czasem jakaś cebula czy pomidor, rzadziej pieczarki
A'la pizza - przecier pomidorowy, zioła prowansalskie/przyprawa do pizzy, ser, szynka/salami
Udziwnione z dzieciństwa - kremowy serek topiony, cebula, vegeta. Po upieczeniu rozrywam je całkowicie, tak że wnętrzności są na wierzchu, keczupuję i jem jak normalne kanapki.
A ja wszystko muszę nakładać po upieczeniu... :/