Jak zamienić suszoną ostrą paprykę na proszek?
Próbowałem włożyć do mielarki od pieprzu, ale nie idzie.
Jakieś pomysły?
Mocniej wysusz i zmiel w czymkolwiek.
Suszyć baaardzo długo w postaci cienkich pasków, a potem ugniatać przez "długi czas"
Blender i małe/cienkie/wąski (nie wiem co tam masz) ostrza.
Oczywiście musi być to troszkę większy kawałek żeby go załapały ostrza. Będą małe kawałeczki albo wiórki, zawsze lepiej się suszy/ mieli.
Albo można oszczędzić sobie kłopotu, pokroić ją na pizzę, a w sklepie pod domem za 1,39 groszy kupić saszetkę gotowej, sproszkowanej ostrej papryki.
Jj - np.: sproszkowanej habanero, ostatnio w swoim warzywniaku nie widziałem.
Nie jestem znawcą, ale jako przyprawa, wymieszana z innymi składnikami... jaką robi to różnicę? Generalnie świeżych, suszonych, marynowanych w w różnych olejach jest sporo, ale sproszkowana suszona?
Oczywiście robi to różnicę w ostrości. 0.1 grama sproszkowanej chilli w zupie a 0.1 grama sproszkowanej habanero w zupie robi różnicę. Oczywiście ta zupa z habanero będzie bardziej ostra.
A, no chyba że to, faktycznie.
Generalnie w sklepach (zwyczajnych spożywczych, może w jakiś ekskluzywniejszych delikatesach jest inaczej) widzę jedynie słodką i ostrą, muszę się przyjrzeć.
Sprawdzenia w praktyce raczej nie wdrożę, dla mnie przyswajalną granicą jest ostry sos chrzanowy mamy na święta i średni sos do kebabu ;)
ed: hah, i te orzeszki ziemne w skorupkach wasabi, haha :)
Ja mielę w starym elektrycznym młynku do kawy. Ogólnie cokolwiek elektrycznego się nada byleby miało szybkie obroty.
Ja równiż uważam, że najlepszy jest elektryczny młynek do kawy. Mielę tak wszelkie przyprawy - oczywiście wysuszone! ...i jakie wspaniałe mieszanki, można samemu stworzyć!
Pozdrawiam!
trael - pralka??? ;)
a na temat - koniecznie musisz mielić? przecież rozdrobienie - nawet tak jak piszą, w blenderze - wystarczy. Nawet pokrojenie na drobne kawałki przy normalnych zastosowaniach daje radę.
papryka w proszku to porazka moim zdaniem, nadaje sie dobrze najwyzej do zabarwienia sosu albo zupy albo czegos tam
najlepsza jest taka "crushed" (takie platki pomieszane z nasionami) jak dasz jej chwile i polaczy sie z tluszczem to daje power i smak - dlatego nei za duzo
ten proszek to trzeba go strasznie duzo dac zeby osiagnac taki efekt - ale dobrze barwi tak jak wyzej pisalem
czyli jak to habanero nawet w palcach pokruszysz to bedzie mialo lepszy efekt
Dzięki.
Papryka w torebce ze sklepu się nie równa z kupowaną żywą i suszoną. Zauważyłem jeszcze, że sucha papryka ma ostrzejszy smak od świeżej.
Czyli, że najlepiej będzie jednak pokroić nożem i po prostu dodawać.
Papryki głównie korzystam do zup, sałatek i do sosów, więc zawsze to lepiej jak jest w puchu :)
cudowny odkop, ktos naprawde byl zdeterminowany, zeby znalezc cos z papryka na forum o grach
Z takim pytaniem to wal do Wiedźmina. ...a znów odkop - i to jaki stary, do tej pory to ta papryka sama zmieniła się w proszek. Marko się do mnie przyczepi za pisanie tu. Jak skasować komentarz bez VIP xD