Możliwe jest, że lekarz wypisze mi zwolnienie L4 w poniedziałek ze wsteczną data, tj 11.01.2013r?
Z tego co wiem to nie może. Musi być dzień wizyty.
Zależy od lekarza, teoretycznie nie powinni. Mi jednak wypisali raz na 1 czy 2 tygodnie do tyłu. Zależy jak się dogada.
W zeszłym tygodniu miałem identyczną sytuację. Poszedłem do lekarza w piątek, ale mnie nie przyjął bo była za duża kolejka. W poniedziałek dostałem zwolnienie ze wsteczną datą(max 3 dni wstecz).
@Charles Earl Grey - > Wątpie, że ktos Ci 2 tyg do tyłu wypisał. Ja mówię o zwolnieniu L4, z którego przychodnia jest dokładnie rozliczana, a daty zwolnień wpisywane są do komputera każdego dnia (i podobno nie ma możliwości ingerencji do systemu już drugiego dnia). 3 dni do tyłu może podobno wypisać tylko psychiatra :P.
Pytałem, bo może mam złe informacje... :). Ma ktoś coś sprawdzonego? :)
Skoro lekarz nie może/nie powinien wystawiać zwolnienia ze wsteczną datą to po co na druku L4 jest w takim razie zarówno rubryka taka jak "początek trwania zwolnienia" oraz "data wystawienia zwolnienia"?
Poza tym, tak na chłopski rozum, to chyba logiczne jest że data może być wsteczna, przecież mamy taką sytuację, wstajesz rano, źle się czujesz, nie idziesz do pracy, idziesz do przychodzi a tu zonk bo na dzisiaj nie ma już terminów i co wtedy by było?
Vany Van - No tak. Ja dostałem zwolnienie od państwowego dentysty z uczelni.