Witam,
Za tydzień zamierzam wybrać się z rodziną na Jasną Górę i mam pytanie.
Pytam osoby, które np. były na Jasnej Górze w tym roku i coś wiedzą na ten temat.
Byłem na paru stronach informujących ale nie dowiedziałem się wszystkiego.
Chciałbym więc żeby ktoś mi po prostu powiedział jak jest, jak to wszystko wygląda.
Czy zwiedzanie jest darmowe/indywidualne czy konieczne jest zwiedzanie z przewodnikiem (płatne) ?
Czy jest jakiś wyznaczony parking (płatny ?) dla zwiedzających ?
Dzięki za odpowiedzi ;)
Nie trzeba żadnych przewodników, nic nie musisz płacić (wejście do kilku miejsc było chyba jakaś drobną kwotą płatne). Parking przy samej jasnej górze jest, przypuszczam że płatny, ale równie dobrze możesz zaparkować na darmowym parkingu przy ulicy "7 Kamienic" (obok parku), ale polecam wydać kilka zlotych (http://www.info.czestochowa.pl/portal/index_page.php?IdCss=3&IdLang=0&IdGroup=1244526704&IdBaza=1263287380&IdWpis=0&IdStr=0) i zaparkować w Alei Najświętszej Maryi Panny i przejść się na JG Aleją Henryka Sienkiwicza.
Parking 300m od samej Jasnej Gory, strzezony, ofiara co laska (zazwyczaj daje 2 PLN). Wjezdza sie od ulicy 7 kamienic wlasnie, przy takim betonowym pawilonie. Chyba najlepsze miejsce, lepsze niz wielki parking dla pielgrzymow.
Park jest niewielki, Czestochowa to niezbyt zielone miasto.
Na Jasna Gore chodze czesto od 1995 roku i nigdy nie widzialem zeby cos bylo ekstra platne za samo chodzenie i ogladanie. Waly teraz ladnie odnowili, wiec mozna chodzic, zobaczyc Droge Krzyzowa. Ewentualnie tam sa chyba jakies audiodeskrypcje dla gosci z zagranicy.
Mozna jeszcze sie przejsc Alejami, co prawda od kiedy bylem maly i sporo sie pozmienialo stracily dla mnie troche uroku, ale dla zwiedzajacych to mysle ze fajna rzecz do zobaczenia.