Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Zrywa mi Wii-Free (UPC)

27.11.2014 09:30
Fett
1
Fett
245

Zrywa mi Wii-Free (UPC)

Ostatnio jestem zmuszony korzystać z Internetu Wii-Free udostępnianego przez UPC. Niestety połączenie non stop mi zrywa. Internet działa około jednej minuty, następnie przechodzi w stan "ograniczony dostęp do internetu" gdzie po ok. 30 sekundach z powrotem nawiązuje połączenie. UPC milczy na ten temat :/ Niestety nie jestem w stanie sprawdzić czy problem występowałby na innych urządzeniach.
Czy ktoś może wiedzieć o co chodzi i czemu tak się dzieje? Gdzieś wyczytałem, że problemem jest "dzierżawa adresu ip" cokolwiek to znaczy, neistety rozwiązania problemu nie ma

27.11.2014 09:55
MiniWm
😈
2
odpowiedz
MiniWm
242
PeaceMaker

Coz brzmi jak poczatki "Free Hotspotow" w Polsce gdzie magicznie po paru minutach resetowalo nam polaczenie z ap :0 co bysmy nie obciazali zbytio laski panskiej

uruchom > cmd > ipconfig/all

I szukamy Adres IPv4 naszej karty Wifi
nastepnie ( raptem 2 wiersze nizej )

Dzierzawa uzyskana : data/czas
Dzierzawa wygasa : data/czas

Tyle w kwesti dzierzawy... zawsze mozesz na sztywno sobie wbic po polaczeniu z ap :)

27.11.2014 10:07
Fett
3
odpowiedz
Fett
245

No i teraz widzę, że dzierżawa trwa równo minutę :|

Czyli co mogę z tym zrobić? ;) Co to jest ap i co to znaczy, żeby go wbić na sztywno:P

27.11.2014 10:23
MiniWm
😈
4
odpowiedz
MiniWm
242
PeaceMaker

Ap = Access Point = Punkt Dostepowy = Router Wifi w przyblizeniu ;)

Po polaczeniu z Ap dostajesz z

DHCP (ang. Dynamic Host Configuration Protocol – protokół dynamicznego konfigurowania hostów) – protokół komunikacyjny umożliwiający komputerom uzyskanie od serwera danych konfiguracyjnych, np. adresu IP hosta, adresu IP bramy sieciowej, adresu serwera DNS, maski podsieci

I on rowniez przydziela czas dzierzawy :)

Ale mozesz sobie wejsc w ustawienia karty sieciowej i ustawic "recznie" na sztywno w/w parametry ( Adres Ip/maska , Serwery DNS, i podstawowa Brame) wetedy nie bedziesz mial czasu dzierzaw

Ale z tego co jako tako widze :) to uwierzytelnianie jest po czyms "Radius Like"

Ale niechce mi sie wiezyc zeby prosta sztuczka z sztywnymi parametrami wystarczyla :P ale sprobowac mozna.... (chodz wstyd co nie miara jak zadziala )

27.11.2014 18:11
Fett
5
odpowiedz
Fett
245

Ale wiesz, jeżeli miałbym dostęp do routera to nie potrzebowałbym korzystać z wii-free ;)

27.11.2014 20:05
MiniWm
😈
6
odpowiedz
MiniWm
242
PeaceMaker

Ale wiesz ze nie mowie o "dostepie" do ustawien routera :) tylko o ustawieniach na twoim laptopie/pc :) (tzn o ich zmianie) po uwierzytelnieniu w sieci :) "Wifi-free"

27.11.2014 20:22
Fett
7
odpowiedz
Fett
245

spróbuje ogarnąć jak to zrobić :)

28.11.2014 08:33
MiniWm
😈
8
odpowiedz
MiniWm
242
PeaceMaker

Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Centrum sieci i udostępniania

Nastepnie po lewej masz "Zmien ustawienia Karty sieciowej"

mowimy tutaj o Vista ^

Dalej juz trafisz :)

Forum: Zrywa mi Wii-Free (UPC)