Byłoby fantastycznie.
Te wszystkie obiecanki już słyszymy od lat i zawsze nic z tego. To są tylko takie jakby "obetnie przedwyborcze" żeby się podlizać.
Wizy do USA to wydumany problem. Dostanie wizy na 10 lat nie jest żadnym problemem - no chyba tylko dla kogoś, kto jedzie na saksy. Ale po co jechać na saksy do USA, skoro lepiej można zarobić w Europie?
gladius - nie wiem, czy czekanie na wize po kilka tygodni to nie problem. Może dla Ciebie nie, a dla mnie...
Ja mam teraz opcje darmowego noclegu w NY, bo znajoma rodziców zostawiła puste mieszkanie po sobie. Super.
Mam akurat oszczednosci na podróże i pieniadze na bilet lotniczy. Jeszcze lepiej.
Tylko mały szkopuł, że ten darmowy nocleg mam do konca marca... w tym czasie nijak nie dam rady wyrobic sobie wizy.
Kilka tygodni? Niedawno moi znajomi załatwiali i praktycznie od ręki dostali.
Nie rozumiem całej tej walki o wizy. Będzie po prostu wygodniej i ominie się część kosztów. Sprawą o wiele ważniejszą jest to, że nawet jak zniosą wizy, to wciąż do USA będziemy mogli podróżować tylko w celach turystycznych. Mówiąc inaczej nie znajdziemy tam legalnie pracy i możemy tam jednorazowo przebywać tylko do trzech miesięcy.
Zasady dotyczące zielonej karty i uzyskania obywatelstwa nie ulegną zmianie. Zresztą w tej kwestii jesteśmy traktowani tak samo jak inne kraje UE.
Zresztą jak się planuje wyjazd do USA, zdobycie wizy to tylko mała niedogodność. Zresztą wiza jest udzielana na dłuższy okres czasu np. 10 lat, więc nawet jak ktoś często tam lata, to nie będzie miał z tym dodatkowych problemów.
Likwidator -> bo to jest ich głupia polityka... Niech dowalą że jak zostaniesz nielegalnie to płacisz sam karę i koniec, skończą się wygłupy. Ale bardzo się cieszę że w końcu coś się rusza, powiem to co MSZ - poczekajmy na efekty...
Co do wizy to nie masz do końca racji, trudno darmo żebyśmy my jeszcze wsadzali w dupę USA kasę za te wizy ich i to ponad 400zł. Do tego jak za często podróżujesz to mogą Cię w końcu nie wpuścić. Więc i tak i tak nie dobrze.
Fajnie by bylo gdyby te wizy zniesli z laski swojej. Nasi zolnierze gnija DLA NICH(Polska jako tako nic z tego nie ma) w Afganistanie, a jacys amerykanscy urzednicy maja problem z jakims glupim papierkiem.
gladius - od ręki to sie na pewno nie da, teoretycznie czas oczekiwania w kolejce to kilka dni, a po rozmowie okolo tygodnia na dosłanie wizy, zwykle jednak bywało dłuzej. Sam nie przechodziłem tej procedur, pytałem znajomych.
Mam nadzieję, że nie zniosą.
[i[Mastyl [ gry online level: 84 - Legend ]
gladius - nie wiem, czy czekanie na wize po kilka tygodni to nie problem. Może dla Ciebie nie, a dla mnie...
Trzeba być jakimś skrajnym pariasem, żeby mieć problem z otrzymaniem wizy do USA. Procedura jest skrajnie prosta - telefon, oczekiwanie na rozmowę (nawet w SKRAJNYCH przypadkach - dwa dni, normalnie jeden), paszport do odbioru po max 5 dniach roboczych.
Człowieku, a chciałbyś żeby do twojego kraju zjeżdżało się pół świata?
miczek2008 - nie wiedziałem, że wysłaliśmy wojsko by dostać te wizy!!! W tym momencie sam przyłączyłbym się do protestujących moherów i skandował "nie wysyłajcie naszych żołnierzyków zagramanice"
Awerik, z czystej ciekawości: dlaczego nie? Obawa przed pogorszeniem nam opinii za granicą? :)
Awerik, z czystej ciekawości: dlaczego nie? Obawa przed pogorszeniem nam opinii za granicą? :)
Nie, jebie mnie polactwo za granicą, opinię i tak mamy fatalną. :) Po prostu posiadacze wiz (w tym ja) mają większe uprawnienia niż ludzie podróżujący bezwizowo, dziwne gdybym w takiej sytuacji opowiadał się za zniesieniem wiz. :)
Awerik -> tzn jakie masz większe uprawnienia ?
Danewcieło --> z takim myśleniem to daleko nie zajdziemy, już nie chodzi nawet o tą wizę ale widać Polacy nie szanują siebie i swoich pieniędzy. W Polsce masz lepiej ? obcokrajowiec ma lepiej niż Polak to jest ciekawe. I nam to jakoś nie przeszkadza.
Awerik -> tzn jakie masz większe uprawnienia ?
Dłuższy dopuszczalny czas pobytu oraz brak wymogu rejestracji przed wyjazdem.
[6]
O wizach emigracyjnych nie mamy co rozmawiać bo to inna sprawa. A sam fakt, że ludzie kombinują z CR-1 i K-1 wyklucza ten temat z dyskusji.
Akurat sam jestem w trakcie załatwiania spraw o zieloną kartę typu sponsorowania rodzinnego (siostra mojej mamy sponsoruje) i muszę przyznać, że to jest o wiele większy problem niż wiza turystyczna. Także zniesienie wiz wykluczy nam tylko trochę pieniążków, które obecnie musimy wydać, aby takową wizę uzyskać.
Także jak zaznaczył Awerik - dziś wcale nie jest tak trudno o wizy.
Jak zniosą wizy i ładnie poproszą to może łaskawie do nich pojadę pozwiedzać i zostawić parę zielonych.
Mastyl, zamiast wierzyc w jakies bzdury dzwon do ambasady, na drugi dzien umowisz wizyte, pogadasz 2 minuty z gosciem za szyba i bedziesz mial wize. Chyba, ze wolisz ponarzekac na forum :)
Bo może się okazać, że to nie Polak przyjeżdża, a któryś z Arabów co uciekł z Klewek :D
Nasi po prostu przodowali w liczności gangów w latach 30'stych. Przebiliśmy Żydów i Włochów :D
Chicago było wręcz "opanowane" przez naszych :>
Problem z wizami jest taki, że kosztują i ich załatwianie zajmuje niestety czas, który dla osób mogących jechać turystycznie do USA jest dość cenny.
Jak ktoś chce pozwiedzać i ma jakieś ciekawe alternatywy to po prostu nie wybiera tej opcji.
Ja stwierdziłem, że nie chce mi się stać drugi raz godzinę w tej cholernej kolejce i to jeszcze z dziećmi dodatkowo płacąc za to 100$ / osobę i nie wyrabiałem wiz dla dzieci (z żoną musieliśmy wyrobić wcześniej i fakt, nie było trudno dostać). Zarobili przez to hotelarze w innych krajach :-)
ksips -> Nie zgodzę się z tym naszym przodowaniem. Ze wszystkich krajów europejskich prym wiedli Brytyjczycy. Doszło do tego, że dostali zakaz ubiegania się o wizę. Nie wiem tylko, czy to jeszcze aktualne, ale tak było.
Mnie jest obojętne, czy je zniosą czy też nie. Fakt, że gdyby do tego doszło byśmy byli bogatsi o koszty wizy :) Ale nic poza tym. Ani ja, ani nikt kogo znam nie miał problemów z dostaniem tego papierka. I prawie, że od ręki (no, niedosłownie). Kompletną bzdurą jest twierdzenie, że urzędnicy robią problemy. Te problemy tworzą sami ubiegający się o wizę. No bo jak urzędnik ma wydać wizę, gdy pyta ubiegającego się o nią, po co jedzie do USA, a ten nie potrafi nic powiedzieć? Niektórzy są śmieszni...
[Edit]
ksips -> Przepraszam, ale nie przeczytałem dokładnie Twojej wypowiedzi i mnie poniosło... ;) Miałem na myśli okres zaraz po II wojnie światowej.
Widziałem statystyki dla między innymi Chicago w jakiejś amerykańskiej książce. Ni cholery nie pamiętam tytułu - w każdym razie dość stara była
Byłoby fantastycznie.
Czemu byłoby fantastyczni? Z wizą czy bez nie mam zamiaru wybierać się do tego beznadziejnego kraju - jest wiele ciekawszych i przyjaźniejszych miejsc na ziemi - łaski bez. Wprowadzić wizy dla obywateli USA.
Awerik -> myślałem że dają Ci za darmo :D To faktycznie super powody dla których Polscy obywatele mają być traktowani jak Ci z trzeciego świata....
Czemu byłoby fantastyczni? Z wizą czy bez nie mam zamiaru wybierać się do tego beznadziejnego kraju - jest wiele ciekawszych i przyjaźniejszych miejsc na ziemi - łaski bez.
A to swoją drogą, racja. Na Świecie jest mnóstwo dużo ciekawszych, tańszych, bardziej dostępnych miejsc, do których da się pojechać bez wizy, zupełnie nie rozumiem czemu Polaków tak ciągnie do USA.
zupełnie nie rozumiem czemu Polaków tak ciągnie do USA
Masz mala wyobraznie zatem.
Wg mnie nie powinniśmy wnikać czy ktoś pojedzie czy nie. Tu chodzi o sam fakt bycia tych wiz. Trudno darmo aby dawać taki prymitywny argument że tam nie ma nic ciekawego to niech sobie będą co nas to obchodzi...
rymitywny argument że tam nie ma nic ciekawego to niech sobie będą co nas to obchodzi
A jest on prymitywny ponieważ? Mnie nie interesuje po ile jest bilet i czy są bramkarze w wiejskiej remizie - ponieważ nie mam zamiaru nigdy zwiedzać takiego przybytku. Argument prosty i jak najbardziej zasadny.
zupełnie nie rozumiem czemu Polaków tak ciągnie do USA
Masz mala wyobraznie zatem.
Chyba też mam małą wyobraźnię.
Główny problem istnieje w innym miejscu. W dyplomacji istnieje zasada wzajemności. Zupełnie nie rozumiem dlaczego jeszcze nie ma wprowadzonych wiz dla obywateli usa. Jak dla mnie to zwykłe poddaństwo wobec wielkiego brata za oceanu.
>>>
A to swoją drogą, racja. Na Świecie jest mnóstwo dużo ciekawszych, tańszych, bardziej dostępnych miejsc, do których da się pojechać bez wizy, zupełnie nie rozumiem czemu Polaków tak ciągnie do USA.>>>
Akurat W USa jest bardzo tanio-np. Cola jest tańsza niż w Polsce. Jedzenie jest tańsze-więc pórównując do zarobków to poziom życia w Usa jest nadal bardzo wysoki.
Pozdrawiam.
DanuelX -> masz racje w drugim punkcie, swojego czasu UE się burzyła że jak USA nie zniosą wiz dla wszystkich członków UE to wprowadzone zostaną dla Amerykanów na całym terenie UE wizy. Ale widać jak dotąd puste słowa. Też się dziwie dlaczego nie wniesiemy dla USA wiz.
Brazylia po 11 września najlepiej zrobiła. Kiedy to jednemu z obywateli Brazylii odmówiono wpuszczenia do USA i tych wsyzstkich chorych procedurach, Brazylia wprowadziła wizy łącznie z odciskami i wszystkim co USA stosuje.
A to swoją drogą, racja. Na Świecie jest mnóstwo dużo ciekawszych, tańszych, bardziej dostępnych miejsc, do których da się pojechać bez wizy, zupełnie nie rozumiem czemu Polaków tak ciągnie do USA.
czy ciekawsze, to kwestia gustu i zainteresowan. pomijajac jednak te kwestie, to wydaje mi sie, ze z USA jest podobnie jak z oceanem. jak jest okazja, to chyba kazdy chce zobaczyc na wlasne oczy, podejsc, moze sie potaplac przy brzegu itd, mimo ze taki ocean niczym nie rozni sie od kazdej innej plazy i morza, poza tym, ze jest oceanem,-)