Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Zmiana rozmiaru partycji bez usuwania danych.

07.11.2011 23:17
1
ch00dy
80
Konsul

Zmiana rozmiaru partycji bez usuwania danych.

Witam.
Otoz czy istnieje jakis program aby zmienic rozmiar partycji bez usuwania danych z dysku?

mam dysk 40 gb podzielony na 6/13/16 bodajze, i chodzi mi zeby do tej partycji 6 GB dodac jakies 4 GB, bo z tych 16 GB mam 8 wolne.
A ta 6 GB to systemowa, i pomimo ze nie instaluje ZADNYCH aplikacji poza windowsem, to i tak po pewnym czasie zaczyna brakowac miejsca.

Jest cos takiego?

07.11.2011 23:19
2
odpowiedz
zanonimizowany592251
25
Legend

mój komputer -> prawy klawisz -> zarządzaj -> zarządzanie dyskami i tam można się pobawić, lecz wcześniej zrób defragmentację

lub program Partition Magic

07.11.2011 23:21
kubicBSK
3
odpowiedz
kubicBSK
67
Legend

Partition Magic albo prawym klikasz mój komputer -> zarządzaj -> zarządzanie dyskami.

ed. aha:D

07.11.2011 23:36
4
odpowiedz
ch00dy
80
Konsul

i on wtedy mi przydzieli wolne miejsce zalozmy z tej partycji 16 GB, ? bez ingerencji w sektory i dane?

07.11.2011 23:38
kubicBSK
5
odpowiedz
kubicBSK
67
Legend

Możesz zrobić na wszelki wypadek defragmentacje przed jak wspomniał wyżej Snakepit, ale nie musisz się obawiać o to, że jakieś dane zostaną utracone. Komputer zrobi to "ynteligentnie":)

Partition Magic ma bodajże wbudowany defragmentator, także tutaj niepotrzebna jest defragmentacja systemowa.

08.11.2011 04:08
6
odpowiedz
ch00dy
80
Konsul

nic sie nei da zmienic w windowsie XP...

musze zainstalowac chyba program easeuse partition manager czy cos takiego.

08.11.2011 04:16
7
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Instalacja programu też niewiele może dać. Proponuję ściągnąć darmowe GParted, wypalić obraz na płytę i z tego uruchomić kompa. Dostaniesz odpowiednie narzędzie do partycjonowania za darmo i legalnie.
Ale licz się z tym, że będziesz musiał zostawić ten proces w spokoju nawet na kilka godzin. Domyślam się, że partycja systemowa, do której chcesz dodać miejsce, znajduje się fizycznie na początku dysku, a ta, z której chcesz zabrać miejsce, znajduje się zaraz za nią, albo nawet jeszcze dalej. Zmiana rozmiaru partycji nie wygląda tak, że odcinasz fragment od jednej partycji i przydzielasz go do innej. Partycja musi mieścić się w jednym, ciągłym obszarze na dysku. Oznacza to, że jedną partycję trzeba przesunąć, razem ze wszystkimi danymi, jakie znajdowały się w tamtym miejscu. Sektor po sektorze.

Forum: Zmiana rozmiaru partycji bez usuwania danych.